1553

Костадин Филипов: Компромис за Скопие ще свали кабинета, Петков вече го разбра

- Колко вредно е съществуването на две външни политики на България по отношение на РСМ, за което призна пред депутатите първият ни дипломат Теодора Генчовска? Ще ни помогне ли тази игра на добро и лошо ченге в битката със Скопие? 

- Не, това не е игра на добро и лошо ченге, за съжаление. Става въпрос за абсолютно нарушаване на всички нормални процедури на функциониране на една държава. Недопустимо е това, което демонстрира досега премиерът Кирил Петков. Не може да се изолира от външната политика на една държава външното министерство. Колкото и да се напъва премиерът сам да представлява нашата позиция, не става.

Знам, че много иска да постигне пробив по проблема със Северна Македония, но не може. Ако не го е разбрал, ще го разбере по горчивия начин - не само заради вътрешната съпротива в България, а и заради номерата, които ще му скроят и вече му скрояват неговите партньори оттатък границата. Явно не знае на какво са способни македонците.

.................

 - В Скопие не излизат от югославската матрица за образа на Иван  Михайлов

 - ОМО "Илинден" и още седем македонски организации са търсели провокация на гроба на Яне Сандански  

- В отношенията със Северна Македония  винаги трябва да очакваме провокации

--------------

- Г-н Филипов, защо президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира толкова остро на това българският културен център в Битоля да носи името „Иван Михайлов“, като окачестви дългогодишния лидер на Вътрешната македонска революционна организация като "нацист"? 

- Цялата реакция на отговорните политически и държавни фактори в Република Северна Македония дойде след силен натиск от социалните мрежи. За да не бъдат обвинени в съучастие с поредната „българска провокация“, властите на съседите сякаш  предварително не искаха да имат нищо общо с посещението на делегацията, в чийто състав бяха премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска. 

Но когато натискът на социалните мрежи стана изключително силен, премиерът Димитър Ковачевски и президентът Пендаровски бяха принудени да вземат отношение по откриването на културния клуб. 

Той впрочем съществува под същото име от 2019 г., а  сега се състоя само откриване на обновения му офис.

През 2019 г. обаче този културен клуб не бодеше толкова очите на съседите. А и тогава премиер в Скопие беше Зоран Заев, който демонстрираше искрено приятелство с българския си колега  Бойко Борисов, надявайки се да настъпи промяна в нашата позиция за еврочленството на РСМ.

За съжаление, във всичките си  сегашни твърдения северномакедонските политици, включително президентът Пендаровски, не излизат от матрицата, създадена за образа на Иван Банчов Михайлов от югославската историография, пренесена в македонската. 

Никой от политиците на съседите не се сети, че напънът да влязат в ЕС предполага поне да се опитат да направят нов прочит на историята. Напротив, всички преповтарят югославската историческа оценка на Ванчо Михайлов, чиято восъчна фигура присъства в Музея на революционната борба в Скопие като част от борбата на българите от Македония за национално и социално освобождение.

Смятам, че съседите бяха подразнени от това, че на откриването на обновения български офис в Битоля, ремонтиран очевидно с държавна подкрепа от София, присъства толкова мощна българска група с намерение да демонстрира единството на всички политически и обществени фактори в страната ни - управляващи и опозиция, президентство и премиер.

Когато властите в Скопие видяха демонстрация на единна държавна българска подкрепа на момчетата от културния клуб в Битоля, им стана много неприятно. И оттам започна крайната реторика: "Ванчо Михайлов нацист, фашист, кръвник на македонския народ!". За съжаление, съседите не могат да излязат от югоматрицата, това им е проблемът.

- Може ли да търсим в тази инициатива в Битоля, посетена на такова високо българско ниво, премерен ход, който да разгневи македонците и да отложи вдигането на ветото за еврочленството им от наша страна по тяхна вина?

- Винаги когато става въпрос за отношенията ни със Северна Македония, трябва да търсим и друг, конспиративен контекст.

Познавам и кътните зъби на съседите - те от нищо могат да направят провокация. А тази ситуация им дойде дюшеш да квалифицират случилото се като „поредна българска провокация“. 

В същото време обаче македонските медии съобщиха, че на Роженския манастир, на гроба на Яне Сандански, се е състояла голяма церемония с участието на седем сдружения на македонци, включително нашенци като ОМО "Илинден", а и от Албания. Приели са декларация от 13 точки с искания към българското правителство, включително за регистрация. След като ОМО "Илинден" получиха подкрепа от Пендаровски и отново вдигнаха глава. Това ли е добросъседство?  

В Скопие твърдят, че на поклонението нямало политическо присъствие от Северна Македония,  участвали само граждански сдружения. Нищо подобно -най-радикалният депутат в македонския парламент, лидерът на радикалната партия "Левица" проф. Николай Апатиев, е участвал и се е поклонил на гроба на Сандански.

А подобни инициативи винаги се използват, за да отправят всякакви претенции към българската държава, към правосъдието ни. Дали е случайно съвпадение откриването на българския офис в Битоля и демонстративното поклонение пред гроба на Яне?  Докога ще си разменяме квалификации за провокации от двете страни на границата?

- Може ли този конфликт да замрази отношенията ни?

- Не, няма да се стигне дотам. Може да има малко охлаждане в отношенията ни, то ще е временно, няма да спре преговорите. А и натискът отвън продължава да е силен.

Но ако някой отнесе негатив от гледна точка на македонския политически елит и обществото в РСМ, това е премиерът Кирил Петков. С появата си в Битоля, за да демонстрира единството на българските власти, той помрачи надеждите на съседите, че може да се намери двустранно решение между него и премиера Димитър Ковачевски, което да означава промяна на позицията на България, отмяна на ветото за старт на еврочленство за Северна Македония, без тя да е направила нито една отстъпка.

С вербалните си прояви премиерът Петков още в началото на мандата си даде заявка, че до края на френското председателство ще пуснем съседите в преддверието на ЕС. Обяви, че това е модерният подход ​- да развиваме икономика, да строим магистрали, самолетчета да летят. Обадиха ми се приятели от Скопие - професори, бивши министри: Тоя ни излъга!

-  Тоест, дори да има устни договорки за сваляне на ветото между двамата премиери с харвардски дипломи Петков и Ковачевски, това няма да се случи през френското председателство до края на юни?

- В Северна Македония пропагандата изпреварва политическите решения, настроена е така, че да внушава уж готови  решения. И край Вардара навиват, че край, до юни въпросът със старта на преговорите с ЕС ще бъде решен. Но премиерът Петков беше принуден да признае, че без решение на Народното събрание няма да направи нищо по въпроса.

Това е правилната позиция. Колкото и да се иска друго от външнополитическата му съветничка Весела Чернева, която според мен е неговият зъл гений по отношение на Северна Македония. 

Заради консенсуса в българското общество по темата смятам, че няма наш политик, който да посмее да вземе еднолично решение, без то да мине през Народното събрание.   

- Вече работ​и авиолинията София-Скопие. Може ли икономиката да е кодът за разплитане на гордиевия възел на спора ни със съседите от РСМ?

- Смешно е да се превръща това самолетче в емблема на новата динамика на отношенията между София и Скопие. Това е аматьорщина, да ме извинят управляващите. 

- Несекващата антибългарска реторика ли е най-сериозната спънка, която съседите не могат да преодолеят? 

- Да, както езикът на омразата и категоричното несъгласие на сегашния политически елит, а и на всички предишни, в съвременна независима Република Македония да се опитат да преодолеят сериозния дефицит на демокрация, който струи отвсякъде в тая държава. Те живеят с представа, че са все още в бивша Югославия. 

- В крайна сметка, ще клекнем ли пред сериозния натиск, на който сме подложени, да свалим ветото за еврочленството на РСМ?

- Не ми се иска да клекнем. Новата геополитическа ситуация, която възникна с войната в Украйна, засили натиска с аргумента, че стартът на преговори със Скопие ще окаже влияние върху сигурността и стабилността в Западните Балкани.

Но и Северна Македония, и България, както и  повечето страни от региона сме членки на НАТО. Ето това дава гаранции за сигурност и стабилност на региона. Докато членството в ЕС става по други критерии. 

Над​явам се управляващите да са наясно, че ако направят компромис за Северна Македония без санкция на другите легитимни български институции, правителството пада. Ако нещо подобно се случи, това ще е и краят на политическата кариера на тези млади политици, които така лековато се отнасят към много сериозен външнополитически проблем като македонския.    

 

ВИЗИТКА

Костадин Филипов е известен журналист и коментатор международник. Авторитетен познавач на балканските страни. Дългогодишен кореспондент на БНТ, БНР и БТА в Скопие. Бил е директор на програма „Хоризонт“ на БНР. Потомък на бежански род от Струмица, днес в Република Северна Македония. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

20.04.2022 | 14:44

Македония е същото, както Украйната за Русия. А наглосаксите пет пари не дават за нас, просто не ни смятат за човеци. И ни командерят като стадо безсловесно. За тя важни са териториите, като плацдарм за нападение на Русия.

Отговори
1 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

19.04.2022 | 12:30

КАКВИ ТО ЩЕ УСЛОВИЯ И ПРЕПЯТСТВИЯ ДА СЛОЖИТЕ ПРЕД МАКЕДОНИЯ -НЯМА ДА ГИ НАКАРАТЕ ДА НЕ ВИ МРАЗЯТ-ЗАКОЕТО СИ ИМАТ И ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА--ТЕ САМИТЕ БЪЛГАРИ ВЕЧЕ НЕНАВИЖДАТ ДЪРЖАВАТА СИ ТА КАМОЛИ МАКЕДОНЦИТЕ--НИКОЙ НЯМА ДА ПИТА БЪЛГАРИЯ КАКВО ИСКА--АМЕРИКАНСКИЯТ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИНТЕРЕС Е МАКЕДОНИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕС--БЪЛГАРИТЕ НЕИСКАТ ЗАЩОТО МАКЕДОНСКИТЕ СТОКИ СА ПО КАЧЕСТВЕНИ И ЕВТИНИ--И ГАНЙО НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПРЕДЛАГА МЕНТЕТА И ДА ТРОВИ ХОРАТА И ДА ПЕЧЕЛИ--ТОВА Е ИСТИНАТА --ЗАМАСКИРАНА КАТО УЖ ОМРАЗАТА ГОВОРА ИСТОРИЯТА--ДРЪН-ДРЪН--ВЗЕТИ СА НА НАД 400-000 БЪЛГАРИ КНИЖКИТЕ С ЦЕЛ РЕКЕТ--И МНОГО ОТ ТЯХ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ ЩЕ ОТИДАТ В МАКЕДОНИЯ ДА СИ ВАДЯТ НОВИ КНИШКИ-АЗ ЛИЧНО И КОЛАТА ТАМ ЩЕ СИ РЕГИСТРИРАМ И ТАМ ЩЕ ПЛАЩАМ ДАНАЦИТЕ

Отговори
1 2
елена

елена

19.04.2022 | 13:15

КАКВОТО И ДА ИМ ДАДЕМ, ТЕ С ПРОМИТИТЕ СИ МОЗЪЦИ ВИНАГИ ЩЕ НИ МРАЗЯТ. ТАКА ЧЕ ПО-ДОБРЕ НИЩО ДА НЕ ИМ ДАВАМЕ.

Отговори
1 2
ОТГОВОР

ОТГОВОР

19.04.2022 | 15:32

ТИ НЕРАЗБИРАШ ПРОБЛЕМА-А ПРОБЛЕМА НА ГАНЙОВЦИТЕ Е ЧЕ АКО ВЛЕЗЕ МАКЕДОНИЯ В ЕС-БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ НАЙ-ВЕЧЕ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ХРАНИ ИЛИ ТРЯБВА ДА ФАЛИРАТ ИЛИ ТРЯБВА ДА ПОДОБРЯТ КАЧЕСТВОТО И ДА НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ--КОЕТО ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧИ--ПРИПОМНЯМ АКО ВЛЕЗЕ МАКЕДОНИЯ В ЕС -МАКЕДОНСКИТЕ СТОКИ ЩЕ КОНКУРИРАТ БЪЛГАРСКИТЕ И ЩЕ ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ МИТО--

Отговори
1 2
Батко

Батко

19.04.2022 | 09:44

Петков се държи, все едно е сам, отврат!

Отговори
5 3
Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица

Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица

19.04.2022 | 07:49

Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица. Според църковния канон денят е отреден за смирение. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления.

Отговори
7 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?