Следвайте ни

Костадин Димитров: "Тракия" ще стане още по-добър квартал за живеене

viber icon

- Г-н Димитров, кои са първите три неща, с които ще се захванете като кмет на „Тракия”? 

- Веднага трябва да се търсят средства  за преасфалтирането на участъка  на бул. „Цар Симеон”, който е в лошо състояние.  Задължително след изборите ще подготвяме  пътищата в района за зимата, за да няма дупки и неравности. Жителите на „Тракия”, с които всеки ден се срещам и сега като кандидат за кмет,  искат  още пейки пред входове на блоковете.  До края на годината ще осигурим поне сто пейки.

 

- Управлявахте  „Тракия” два мандата. Как ще продължите благоустрояването на района?

- Свършихме немалко работа. В зона А 13 изградихме над 500 паркоместа. Обновихме  тротоари и направихме нови паркоместа  в микрорайон А 10. Почти изцяло реновирахме улици и  тротоари в  А 11, също с озеленяване и паркоместа. Много усилия положихме  за  благоустрояването на  зона А 5 до блоковете 126 и 127 с цялостното  преасфалтиране на улицата, тротоари и паркоместа. Коренна промяна има в  междублоковите пространства в зоните А 8 и  А 9. Много е важно да продължим със същите темпове  и в другите микрорайони, особено  в  А 6, А 7 и А 4, където инфраструктурата е стара и има нужда от подмяна. В следващите години ще запазим практиката  за

цялостното обновяване на зоните  

с тротоари и паркинги от бетон. Тези настилки са  два пъти по-евтини  от плочките и  са много по-здрави, а  и ремонтите се правят по-бързо, за да не се създава дискомфорт на хората. Подобна технология се прилага често в Европа, защото се  икономисват средства и се  гарантира  по-високо качество. Радвам се, че хората виждат как сме преобразили пространството пред един или друг блок  и казват: „Искам да направите и при нас така”.  Имаме си успешен  модел, остава да получим финансиране и да продължаваме напред в останалите микрорайони, които са заложени в предизборната ни програма. Както досега, така и в следващия мандат ще искаме хората да кажат мнението си какво искат да направим пред техните блокове.

 

- По време на вашето управление превърнахте „Лаута” в парк. Как ще поддържате зелената система  в района?

- Ние успяхме да наложим добри темпове на озеленяване в резултат на съвместната работа с „Градини паркове”, бизнеса и граждани.  Разширихме парк „Лаута” с 80 дка и залесихме повечето пространства около основните булеварди с еднотипни и красиви дървета. По време на есенните и пролетните кампании постоянно провеждаме  залесителни акции.  „Тракия” придоби европейския вид и аз

благодаря на хората, които се грижат за зелените площи.

При последната акция едно момиче, което се казва Петя,  е организирала нейни  приятели, които са закупили  40 липи, засадиха ги, след като им посочихме място.  В парка  до СУ "Черноризец Храбър" направихме  площадка за разходка на домашни любимци, чешма, тоалетна, видео наблюдение, поливна система, осветление, малко футболно игрище, фитнес, площадка за екстремно каране на велосипеди. Парк „Лаута” стана популярен в целия град, особено с фестивалите, които се превърнаха в традиция и заради които в Пловдив идват гости от цялата страна.  Ще продължим  благоустрояването на „Лаута”. Силно се надявам да намерим финансиране и да започнем поетапното  изграждане на парк „Кан Крум”, с който „Тракия” ще стане районът с най-много паркове в Пловдив.

 

- Има ли шанс  да се разхождаме някой ден в Ботаническата градина?

- Надявам се Ботаническата градина също да стане парк, а не опасното място, както е сега. Когато станах кмет на  района, „Лаута” също беше опасно място, където малцина влизаха. Сега паркът е един от най-посещаваните в града. Най-важното е  да оградим Ботаническата градина, за което сме осигурили средства, и заедно с Аграрния университет, който стопанисва  тази зелена площ, да започнем възстановяването <210>. След години и Ботаническата градина може  да стане зелен оазис на Пловдив.

 

- И в  „Тракия”  все по-остро се усеща недостигът на места за паркиране. Как ще  ги увеличите?

- Във всеки микрорайон, в който работим, се опитваме да разширим  местата за паркиране. В същото време си даваме ясна сметка, че няма откъде да ги вземем, освен от зелената площ. Такава практика няма в развитите  европейски градове. Именно затова

започнахме проектирането на многоетажен паркинг

срещу блок 15. Той ще бъде на три етажа и в момента Община Пловдив кандидатства с този проект за финансиране  пред Фонда на фондовете. Паркингът е с капацитет  до 300 автомобила, с възможност за разширяване до 7 етажа. Това ще бъде уникално за Пловдив съоръжение с красива архитектура. Сигурен съм, че след  неговата реализация ще има и други подобни идеи за паркинги поне на два етажа, за да не лишаваме района от зеленина.

 

- В „Тракия” има недостиг на места в детските заведения. Какво предвижда вашата предизборна програма в тази насока?

- Факт е, че много млади семейства започват да се връщат от Англия, Германия и други държави, в резултат на което  усещаме липса на свободни места в детските градини. Това е ясен сигнал, че трябва да разширяваме съществуващата база. Веднага след изборите ще предложа на общинското ръководство да се планират средства за 

увеличаване на местата в ДЯ „Приказка”,

ДГ „Таня Савичева” и ДГ „Кремена”. В тези сгради има възможност за разкриване на нови групи.  Изграждането на ново детско заведение зависи от възможностите на общинския бюджет.

 

- Как ще поддържате връзка с хората, които живеят и работят в „Тракия”?

- Ние не сме преставали да общуваме с гражданите. В районната администрация сме създали платформа за уведомяване на гражданите по всеки проблем, който ги касае. Имаме приемни дни, фейсбук страница и винаги преди да започнем ремонти в една или друга зона, питаме живеещите в блоковете какво искат да направим при тях. Опитваме се да бъдем максимално близко до гражданите и да задоволяваме максимално техните искания. Всеки ден  обикалям пеша или с колело района, за да чуя мнението на хората, и те го виждат. Откровен съм, когато е невъзможно да решим един или друг проблем по независещи от районната администрация причини, и не обичам да давам празни обещания.

 

- Как ще работите със Здравко Димитров, ако той стане кмет на Пловдив?

- Аз съм сигурен, че ще имаме успех на местните избори. Сигурен съм, че пловдивчани разбират, че нашият кандидат за кмет на Пловдив

Здравко Димитров е най-подготвен, има управленски опит,

диалогичен е, поддържа най-добрата комуникация с правителството и може да привлече максимални инвестиции за Пловдив. Убеден съм, че на база на успешните ни мандати като районни кметове от ГЕРБ  ще продължи добрата практика за изпълнение на важните проекти за града. Разчитам много на Здравко Димитров, че той ще гарантира  необходимото  за развитието на всеки  район.

 

- Как бихте работили с кмет от друга политическа сила?

- Дори не съм и помислил, че Пловдив може да има кмет от друга партия или коалиция.

 

- Как си представяте „Тракия” след четири години, ако Пловдив се управлява от ГЕРБ?

- Дано да имаме възможност за обновяване поне на още три микрорайона. Да изградим парк „Кан Крум”. Да започнем строителството на новата сграда за Математическа гимназия в „Тракия” и дано да успеем да поддържаме района така добре, както го правихме досега.  Много хора считат, че „Тракия” е най-добрият  квартал за живеене. Ще се радвам, ако вдигнем още нивото. Аз съм много мотивиран и  съм готов да удвоим усилията и да постигнем двойни резултати, за да превърнем „Тракия” в още по-добър район. Сигурен съм, че най-доброто предстои. 

 

Здравко Димитров:  Тротоари, улици и осветление във всеки микрорайон

Районният кмет е най-пряката връзка на управлението с хората, затова всеки ще има моята подкрепа по важните проекти. Бил съм районен кмет и знам, че това е човекът, който познава най-добре проблемите на всеки квартал и улица. Той стои най-близо до хората. В мое лице  районните кметове ще имат открит и достъпен партньор.

Що се отнася до „Тракия“, за два мандата Костадин Димитров свърши толкова много, че не знам какво ще работи в следващия. Извън кръга на шегата - ще работим за подобряване на инфраструктурата във всички микрорайони, които в момента имат доста различен облик - тротоари, улици, осветление, места за паркиране. И задължително изграждане на парка “Кан Крум”, за който има готов проект. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?