4020

Кметът Петър Куленски: Ще спра кражбите и ще докарам инвеститори в Пазарджик

- По-важно е да платя тока на уличното осветление, отколкото заплатите в частните спортни клубове

- Вече имаме оздравителен план, който слага край на безразборните харчове и ревизии на всички договори

- Ремонтът на моста на Марица и изграждането на Западния обход са приоритет

Иван Панчов в разговор с кмета на Пазарджик

- Очаквахте ли да стигнете до кметския стол преди втория тур на изборите, когато изоставахте сериозно от предишния градоначалник Тодор Попов?

- За това, което се случи на балотажа и като цяло на местните избори, ние работим целенасочено повече от 6 месеца. Имахме стратегия, ясно разписани приоритети, по които се движихме. Така че резултатът е една поредица от правилно взети и изпълнени решения. Най-важното беше, че между първи и втори тур успяхме да обединим цялата гражданска енергия на Пазарджик за промяна. Зад моята кандидатура се обединиха цели 8 кандидати и така успяхме да донесем тази победа.

- Преди изборите казвахте, че в Пазарджик корупцията може да се вдиша с белите дробове. Сега на същото мнение ли сте?

- Това беше една метафора, която използвах, защото тогава за пореден път в последните години се беше запалило сметището на града, отдадено на концесия за 35 години на фирма, която дори не е вписана в Камарата на строителите. Сега като кмет се убеждавам, че моите думи са били верни. През последните години община Пазарджик и финансите на пазарджиклии буквално са били източвани по един брутален начин. Става въпрос за едни корупционни пари, които са били залагани в почти всички договори и обществени поръчки, които са изтичали и са се връщали обратно при определен кръг от хора. Аз не знам кои са те и не мога да го твърдя в момента, но това са неща с които ще се занимават правоохранителните органи, които ние ще сезираме. 

Като пример мога да дам договор за над 260 хил. лева за коледна украса. Затова заявих за старите задължения, които само към местни доставчици са 27 хиляди лева, пари ще бъдат плащани само след пълна ревизия на договорите. И тук искам да благодаря на фирмата, която трябва да монтира коледната украса, че след разговори с нея се съгласи да отстъпи 50% от сумите, които следва да получи по договорите. Това доказва, че пътят, по който сме поели, а именно да ревизираме всеки един договор и да намалим тези огромни суми, които са били изтичали към определени фирми и кръгове от хора, е правилен и това ще се случи.

- А доколко общината е на ръба на фалита в момента?

- Светлина в тунела има. Вече сме начертали първите стъпки за оздравяване на тази община. Проведох третата си среща само в рамките на 10 дни с Министерството на финансите. Ние сме кандидатствали по редица проекти за над 25 млн. лв., по които да получим финансиране от МФ през следващата година. Отделно по Плана за възстановяване и устойчивост колегите от Дирекция „Европейски проекти“ са свършили прекрасна работа. Ние очакваме финансиране за няколко десетки милиона лева включително и за санирането. Вече имаме един оздравителен план, който включва край на безразборните харчове и ревизии на всички договори. Така че, да, положението е тежко, но бъдещето е пред нас. Ние имаме план как да измъкнем Пазарджик от това състояние, в което е попаднал. Ще ни е нужно време, но сме сигурни, че след година перспективите пред града ще бъдат много по-добри, отколкото са били преди един, три или пет месеца.

- Каква помощ очаквате от финансовия министър Асен Василев, с когото сте съпартийци в „Продължаваме промяната“?

- Помощта, която очакваме, не е конкретно от г-н Асен Василев. Ние се надяваме на едни нормални институционални отношения с Министерството на финансите, така че Пазарджик да получи нужното финансиране за важните за града проекти. Тук не говорим само за МФ, а и за МРРБ, където са залегнали два от най-важните инфраструктурни проекта за Пазарджик - единият е ремонтът на моста на Марица. Имаме вече проведени разговори и срещи с министър Андрей Цеков, както и с директора на АПИ. Имам тяхното уверение, че съвсем скоро започва проектирането на основния ремонт, а работата ще започне по-късно през 2024 г. Тук говорим също така и за да получим финансиране и за изграждането на така важния за Пазарджик Западен околовръстен път, или Западен обход. Разчитаме на една добра работа с държавните институции, независимо на кого е правителството. 

- През последните години в управлението на Пазарджик се наблягаше много на паркове, коледна украса, спортни прояви, но градът страдаше от гледна точка на инвестициите и просперитета. Как ще се обърнат нещата?

- За мен винаги е било изключително учудващо защо Пазарджик, който има всички географски дадености - автомагистрала, железопътна линия, намира се между двата най-големи града в България - София и Пловдив, страда от липса на инвестиции. Пазарджик се превърна в град, който инвеститорите подминаваха на път към Пловдив. В Пазарджик за 15 години дойде един-единствен инвеститор. Нашата програма е насочена към създаването на повече и добре платени работни места и смятаме, че Пазарджик притежава абсолютно всички дадености, за да се превърне в притегателен център за инвестиции. Преди да се захвана с политика, съм се занимавал именно с това, ние привличахме чуждестранни инвестиции. Аз знам какво искат инвеститорите, за да дойдат да си похарчат парите тук. Те искат транспортна свързаност, каквато Пазарджик притежава, работна ръка, която все още притежава, работеща администрация и да няма корупция на местно ниво. Смятам, че имаме способността да се справим с това и надявам се, ще го покажем в този мандат.

- Какво ще правите с този шарен Общински съвет, в който ПП-ДБ имате само няколко общински съветници при десетина политически фракции?

- Ще ви поправя. 15 са. Общинският съвет е изключително фрагментиран. Ние сме втората политическа сила по гласове. Имаме 4 общински съветници от 41. Да, на пръв поглед Общинският съвет изглежда пъстър и фрагментиран. Ние обаче показахме преди балотажа, че когато имаме обща цел и кауза, когато имаме общи идеи за развитието на Пазарджик, политическите пристрастия нямат място. Така ние си подадохме ръка и се обединихме 8 кандидати преди първи тур и балотажа. Сега вярвам, че когато каузата е добруването на Пазарджик, общинските съветници ще проявят разум и ще можем да сформираме мнозинство, което ще ни позволи да образуваме нужната политика, така че Пазарджик да излезе от състоянието, в което се намира.

- Спука ли се балонът с елитните и скъпи отбори по волейбол и футбол?

- Някои от недоброжелателите се опитват да ме обвинят, че Петър Куленски е човекът, който е закрил волейбола в Пазарджик. Това не е така и веднага ще ви обясня защо. Веднага след втория тур аз проведох една среща със спортно-техническото ръководство и с волейболистите на „Хебър“. На нея стана ясно, че играчите са получили своите заплати последно за август, т.е. през септември и октомври Общината е спряла финансирането. Това е бил един балон, който се е надувал през годините. Започнал е за издиша в средата на тази година, когато общината е започнала да се задъхва финансово, да има забавяне в изплащането на заплати на служители и вече не е можела да отделя тези средства, които е мислила да отделя. И същият този балон се е спукал през есента на тази година, когато общината, в лицето на предишния кмет, е спряла пълното финансиране на волейболния клуб. Като волейболист и човек, който е отдал почти целия си живот на спорта, аз съм на мнение, че искам да помагам на спорта в Пазарджик, но според възможностите на общината. Когато пред нас стои дилемата дали да платим тока на общината, за да светят уличните лампи, дали да платим да бъдат извозвани боклуците, или да платим заплатите на едни професионални спортисти от частен клуб, разбира се, че тук отговорът е ясен. Аз ще предпочета интереса на общината, в лицето на комуналните услуги и дейности. В момента, в който ние излезем от това тежко финансово състояние, ние отново ще започнем да заделяме пари за спорт според възможностите на общината, но тук акцентът ще бъде върху детско-юношеския спорт. Защото тези пари следва да остават за децата на Пазарджик. Смятам, че това е правилната политика. 

- Какво очаквате, или по-скоро какво искате да се случи през този мандат, за да може след 4 години да кажете „аз успях“?

- На първо място аз искам да променим начина, по който община Пазарджик е била управлявана през последните години. Това не касае само разходването на публичния ресурс, а и цялостния манталитет, с който се е подхождало в това управление. Край на едноличните решения и неспазването на закона. Оттук нататък аз ще се ръководя единствено и само от интересите на гражданите и спазването на законността. След като успеем да променим този манталитет, ние ще обърнем внимание и на важните приоритети, които сме заложили в нашата програма, а именно по-чиста, по-достъпна и по-добра среда за хората, инвестиции, които да привлекат нови и по-добре платени работни места в Пазарджик. За да може, когато се върнем 4 години назад, аз да виждам повече усмивки на лицата на хората, не да виждам едни намръщени хора, които вървят по улиците. Аз знам, че надеждите на хората са големи. Отговорността, с която са ни натоварили, е изключително голяма, но това не ни плаши. Напротив, това ни вдъхновява да работим повече и по-усърдно, за да постигнем нашите цели, и след 4 години да поздравим с едни доста добри резултати.

ВИЗИТКА

37-годишният Петър Куленски е възпитаник на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в родния Пазарджик. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“. Притежава и магистърска степен по публични финанси. Повече от 12 години е практикуващ юрист, адвокат и доскоро партньор в българо-немска адвокатска кантора. Играе за волейболен клуб "Бенковски" от неговото създаване през 1999 г. Семеен, с едно дете. Влиза в политиката през 2021 г. като депутат от "Продължаваме промяната". Има още два мандата в парламента. Спечели местния вот в Пазарджик след балотаж срещу управлявалия 16 години Тодор Попов.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 15 оценки
4.3/5 от 15 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
xxx

xxx

02.12.2023 | 16:46

Уморен ли сте от обикновеното п0рно? Това е за тръба - DATXXX.COM

Отговори
1 3
Име

Име

01.12.2023 | 23:22

Браво на новия кмет! Принципно спортните клубове Пеевски ги финансираше. Да цоца от него или да се оправят сами. Никой не се е родил кмет. Ще се научи и новия да управлява града.

Отговори
7 0
Ггг

Ггг

01.12.2023 | 18:57

Една година и ще го гонят с камъни тоя кмет по зле от 2007 година кмета само приказки......нищо не прави куче което много лае не хапе...

Отговори
0 6
Николова

Николова

29.11.2023 | 17:25

Браво на г-н Куленски!Така трябва!Успех!

Отговори
11 1
Димо

Димо

29.11.2023 | 17:07

Кметуването е като спорта или ставаш или не.

Отговори
6 1
Мапето

Мапето

29.11.2023 | 10:48

Точно така, частните спортни клубове да си търсят откъде да им дават по 20 бона заплати, ние искаме пари за децата на Пазарджик да спортуват

Отговори
21 4
Пепераси

Пепераси

29.11.2023 | 09:04

Ала-бала... нищо няма да спрете. Вече фалирахте спортния клуб Хебър

Отговори
8 11
ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВ

29.11.2023 | 08:33

БРАВО КМЕТЕ!

Отговори
23 4

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?