Следвайте ни

Кметът на Рудозем: Над 20 млн. лв. са нужни да се водоснабди общината

Със средствата трябва да се изградят довеждащи водопроводи от новия язовир "Пловдивци", коментира Румен Пехливанов

-Господин Пехливанов,  най-голямата новина, която се очаква, е официалното пускане на язовир "Пловдивци". В региона той се чака от много години, за да се реши проблемът с водоснабдяването. Има ли спънки това да се случи?

-Язовир "Пловдивци" е готов. Стената е изградена и изпробвана. По време на дъждовете през декември имаше момент, в който язовирът много бързо се напълни. Даже преля с постоянно количество от около 17 куб. в секунда. Това не е голямо количество за преливане. Максималният капацитет на преливниците е 84 куб./сек. За мен самия беше притеснително това ударно пълнене, но съоръжението се държа прекрасно. Няма отклонения, не се констатираха някакви проблеми. Сега в момента се изпуска, за да си вървят процедурите докрай за съоръжението. Но по-големият проблем е тръбопроводната система от язовира към населените места - магистралният водопровод до Мадан и отклоненията и вътрешните водопроводни мрежи на населените места, които могат да се захранят. От язовира по протежение на магистралния водопровод са селата Пловдивци, Елховец, махала Черешово, Бърчево, Войково, самият град Рудозем, който се захранва от три различни водоема и респективно в община Мадан - село Средногорци, до самия Мадан, включително града и неговите квартали. Вода има, тя ще бъде и пречистена.

- В какво състояние е този магистрален водопровод, има такъв до Мадан?

-Състоянието му е много лошо. Ще се разчита МРРБ да осигури средства за проектиране на довеждащия водопровод от 27 км от "Пловдивци" до Мадан. Една част от това съоръжение ще бъде реконструирана в първия участък на пътя, който ще се ремонтира сега от Средногорци до Рудозем. В обхвата на пътното платно голяма част ще бъде изместен, но на места минава извън обхвата на пътя  през земеделски имоти, в регулация на улична мрежа, и там трябва да се намери решение за средства и как да бъде реконструиран. В трагично състояние са  вътрешните водопроводи и връзките между водоемите на населените места и магистралния водопровод. Само в село Елховец са необходими например три връзки към водоемите. Самият град се водоснабдява от три места. Бившият квартал "Възраждане" се захранва от собствен водоем, а  "Койнарци" се водоснабдява от маданския водопровод. Доста средства трябват. Имаме проектна готовност за вътрешните водопроводни мрежи. Поискали сме средства от МРРБ. Готвим се за проектиране на връзките от магистралния водопровод към водоемите. Необходимите средства за това само за града и населените места от язовира до града са за около 11 млн. лв. - за вътрешните водопроводни мрежи, довеждащи от водоемите до крайните абонати. Но имаме и още направления - поречието на Чепинска река, където има 3000 души население в селата Чепинци, Грамаде и Рибница, Оглед. В Чепинци има сериозен проблем с водата. Цяло лято половината село е на сухо.  На тези населени места водоснабдяването от "Пловдивци" е нужно да стане с помпи, като най-лекият вариант за изпълнение е водопроводът да бъде прокаран по поречието на река Чепинска, непосредствено до пътя. Общата стойност ще доближи 20 млн. лв., за да се водоснабди цялата община от язовир "Пловдивци".

-Тоест дългоочаваният пуск на язовира, с който хората в двете общини Мадан и Рудозем се надяваха веднага да се реши проблемът с водата, няма да промени живота им,  докато не се направят още куп инвестиции за довеждащи водопроводи?

-Съществуващите вътрешни водопроводни мрежи в населените места са в окаяно състояние. Те са изградени преди 50 г., само кърпени са, масово са от етернит. Най-проблемно населено място е село Чепинци, тъй като там и населението е много голямо - 2400 души. Водоснабдяването му е от много малки водоизточници към групи къщи. Всяко лято караме с водоноски да зареждаме водоемите и те свършват много бързо, тъй като са много хора, а водата е малко. И в Мадан от години е така. И с оглед на сериозните климатични промени приоритет на всяко едно правителство, според мен, би следвало да бъде рехабилитация и изграждане на водопроводни системи. Защото отпадните води трябва да бъдат третирани, но няма да има никакво замърсяване, ако няма вода. А в момента при нас загубите във вътрешните водопроводни мрежи навсякъде надхвърлят 40-50 %. Ние сме градът на трите реки, даже в герба ни е отбелязано. Имаме водоизточници и голям водосбор, но тази вода не е отведена до хората. Както се казва: „Вода газим, жадни ходим“.

-Другата голяма тема за региона е ГКПП Рудозем - Ксанти. Как ще се водоснабдява пунктът? 

-В момента подготвяме отчуждителна процедура за довеждащ водопровод до 400-кубиков водоем, който ще се изгражда над самото КПП. От него се предвиждат 100 куб. за пункта и останалите 300 куб. да бъдат резерв за село Чепинци.

За пътя към граничния пункт - участъкът Средногорци - Рудозем вече има избран изпълнител и строителен надзор, а за обхода на Рудозем  се довършва отчуждителната процедура преди старта на търговете.  Там ще бъдат отчуждени общински и частни имоти. На обходния път ще има над 200 м мост, на пилони върху реката преди излизането от града. Предвидена е и шумоизолираща стена от страната на жилищните блокове на улица "Капитан Петко войвода".

- Направихте миналата година и сондаж на минерална вода в центъра на Рудозем. Какво става с този проект?

- Буквално чакаме до дни да приключи процедурата за издаване на разрешение от "Басейнова дирекция" за експлоатационния сондаж. Дебитът от находището е постоянен, почти 4 л в секунда. След като получим разрешително за изграждане на експлоатационно съоръжение, ще потопим помпа на 200 м дълбочина. След това ще търсим пари за съоръжението и за тръбната разводка, която да закара водата до обществени сгради и в бъдеще да се развива балнео- и СПА. 

-Очаква се тази година Рудозем да се сдобие и с нов площад. Какво се предвижда по проекта?

-Имаме заложени първоначално по бюджет за тази година 690 000 лева за първи етап от оставащото от ремонта на центъра на Рудозем. Това са средства за централния площад и пространството около Общината. По проекта ще бъдат направени нови 40 паркоместа, 150 кв. м сцена, нови алеи, скрит фонтан, чешма, нов голям детски кът. Надявам се, че тази година АПИ ще отдели средства да се ремонтира 1.2 км на лошия участък от републиканския път, който е в центъра на Рудозем. Той е в ужасно състояние. Имах доста срещи и имам подкрепата от областния управител на Смолян този участък да се ремонтира, тъй като докато се прави обходът на Рудозем, целият трафик ще минава през него.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?