Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров: Пловдив расте най-бързо като инвестиции и жители

viber icon

- Как върви битката с коронавируса, заради който сте в болница? 

- Последните дни по препоръка на лекарите намалих до минимум разговорите по телефона. Почивам повече и изпълнявам препоръките на лекуващите. Не мога да се лиша от информация и преглеждам медиите. 

Ситуацията като цяло е доста усложнена и затова пак призовавам пловдивчани да спазват превантивните мерки, да пазят себе си и близките си, защото вирусът е коварен и никак не е лесна и личната битка с него. 

Време е Пловдив да се разшири, като се обедини с някои от съседните общини  

„Файненшъл Таймс“ ни нареди сред "десетте най-добри средно големи града на бъдещето“ 

 

- Г-н Димитров, първата година от вашия мандат като кмет на Пловдив  е повод за равносметка, какво сочи тя? 

- Заради пандемията от коронавирус това беше много трудна година, но се справихме добре и Пловдив ще продължи да се развива ускорено, въпреки кризата. В последните години се превърнахме в най-бързо растящия град в страната като процент от населението. Основната причина са добрите възможности за работа и високото качество на живот. Имаме голяма динамика на нови инвестиции в индустриалните зони, както и в сектора на бизнес услугите и туризма.

Близо 7500 са новозаселилите се регистрирани жители през 2019 г.

Реално, разбира се, са в пъти повече. Хора от цялата страна, включително много софиянци, идват да живеят и работят тук. В момента на 30 минути с кола от центъра има регистрирани 535 хил. души и още поне 100 хил. нерегистрирани. В града живеят и 18 хиляди чужденци.

Очаквам тази тенденция да продължи. За това основното ни внимание  е насочено към транспортната и социалната инфраструктура. Имаме нужда от по-голямо околовръстно, нови транспортни връзки в града, образователна и здравна инфраструктура. Благодаря на екипа на Община Пловдив, който този месец защити пред Министерството на образованието  и науката 7 проекта за нови училища, детски градини и ясли на обща стойност 17 млн. лв.

- Как се отрази на местната икономика ковид кризата?

- Най-критично беше през март, когато  промишленото производство отбеляза спад с 21.1% спрямо същия месец на предходната година и падна до нивата от 2015 г. През май и юни обаче компаниите започнаха да наемат отново и сега мога да кажа, че ситуацията е стабилна. През лятото безработицата падна и сега е под 4% в града и малко над 5% в областта. Бизнесът е оптимистично настроен в края на третото тримесечие, но в момента е особено предпазлив заради новото усложняване на обстановката и новите превантивни мерки, които се налагат.

 - А каква е ситуацията с инвеститорите? 

-  Общината работи по инвестиция, сертифицирана с клас „А“, която ще открие 200 нови работни места във високотехнологичен завод за медицинско оборудване. Почти 50% от БВП на областта е производство, а то се възстанови много бързо още в началото на лятото, даже

има компании, които са над капацитетите си от миналата година и наемат много нови хора.

Тази година Пловдив получи поредното престижно признание, този път от „Файненшъл Таймс“ - ние сме един от десетте „най-добри средно големи града на бъдещето“ в глобалната им класация. Градът ни попада в две от ранглистите на престижното бизнес издание - за стратегическо привличане на инвестиции и за ефективност на разходите. 

Тракия икономическа зона (ТИЗ) остава една от големите индустриални зони в Югоизточна Европа, която се развива динамично и през 2020 г. с няколко нови проекта. В момента в региона се строят поне 6 нови завода и се довършват няколко разширения. Вървят преговори и за южнокорейски завод за батерии в ТИЗ.

- Кои са големите проекти с европейско финансиране през 2020 г. и какво планирате за следващия програмен период? 

- Голямата цел пред нашия екип е да приключим успешно програмния период и да се подготвим добре за следващите 7 години. Заварихме проблемни проекти, които бяха изостанали и изпълнението им беше поставено под риск. Успяхме да задвижим своевременно работата и в момента финализираме усвояването на 38 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“, с които в момента се изграждат две детски градини, едно училище, транспортна инфраструктура и ще бъдат санирани няколко блока.

В края на октомври подписахме и договора за зона „Гладно поле“, който е на стойност 12 млн. лв.

С тези средства ще обновим  зоната и ще подпомогнем превръщането й в привлекателна зона за инвестиции в иновативни технологии. 

Една от важните задачи през следващите няколко години е да реализираме затварянето на вътрешния ринг на града чрез изграждането на няколко пробива, кръстовища на две нива и мост над р. Марица. Работим за доизграждането и разширяването на Околовръстното шосе на Пловдив, чиято реализация стартирах още като областен управител. Сега продължава работата по връзката от Асеновградско шосе към магистрала „Тракия“. Градът и индустриалните зони нарастват бързо и имаме нужда от сериозни инвестиции в инфраструктура и транспорт.

Следващият програмен период ще бъде търсен регионален подход, така че това е момент​ът, в който да се съсредоточим върху важни проекти със съседните общини Родопи, Марица, Куклен, Асеновград и с градовете, с които попадаме в един клъстер - Бургас и Стара Загора. Ще търсим възможности и по направленията Електронното управление и  Зелена икономика, където със сигурност има много какво да се направи.

- Ще има ли пробойни в градската хазна заради неизпълнение на предвидените приходи в бюджета?

- Ситуацията не е толкова критична, защото неизпълнението на бюджета за последното тримесечие е 6 млн. лв., което е едва  2% от целия бюджет. Освен това направихме преоценка на някои от разходите и си осигурихме допълнително ресурс от 4,6 милиона лева, който да можем да използваме при непредвидени обстоятелства. Като цяло бюджетът се справя добре, въпреки намалените приходи, но трябва да продължим да спазваме финансовата дисциплина.

Навреме ограничихме разходите и спряхме някои проекти, за да няма голям дефицит 

Важно уточнение тук е, че бюджетът на Община Пловдив реално обслужва социални, комунални, образователни, културни и медицински нужди на много граждани от съседни общини. Много хора работят в града или ползват услугите му, а живеят и плащат данъците си другаде. Това е и една от причините бюджетът на града да е крайно недостатъчен и да не може да покрие важни инвестиционни проекти. В тази връзка все повече започва да се налага мнението, че трябва да се мисли за разширението на града в неговите естествени граници и да се предприемат стъпки на национално ниво. Част от съседните общини трябва да се обединят с Пловдив.

- Ще тегли ли нов заем Пловдив и какви кредити изплаща в момента?

- Ако искаме градът да се развива и да подобряваме средата за живот за нас и за идните поколения, заемът е необходим. Наскоро Общинският съвет прие актуализираната  тригодишна бюджетна прогноза. От нея е видно, че към 31 декември 2020 година общинският дълг ще възлиза на 34,9 милиона лева. В края на 2021 година ще нарасне до над 85 милиона лева, а в края на 2023-та ще стигне до над 114 милиона лева. Това е, при положение че изтеглим  102 милиона кредит, като средствата  ще бъдат разпределени по следния начин ​- 90 да отидат за финансирането на важни инвестиционни проекти за града, 10 - за интегриран проект на водите на град Пловдив, и последните 2 милиона - за съфинансиране на разходите, свързани с проекта за крепостните стени на Филипопол, където влиза и Небет тепе.

За това как се справяме е показателна и оценката на авторитетната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс",

която потвърди миналогодишното ниво от „ВВВ-“ на кредитен рейтинг на Пловдив, за разлика от  много други общини. Според анализаторите ние се развиваме устойчиво и преминаваме успешно през предизвикателствата на световната пандемия.  Въпреки забавянето на икономиката заради COVID-19 общинската хазна има добра ликвидност, ограничен дефицит и ниско ниво на дълговете спрямо общите разходи. Очаква се пловдивската икономика да се свие с 6.2% през 2020-а, но прогнозите за следващата са обнадеждаващи, защото се очаква  5% нарастване.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Mohammed Salman

Mohammed Salman

17.11.2020 | 12:45

Спешна оферта за заем. Имате ли нужда от заем? задлъжняли ли сте и искате да нямате дълг, имате ли нужда от безплатна ипотека, бизнес или личен заем? Тогава сте на правилното място. Имате ли нужда от заем на разумно ниска лихва? Интересувате ли се да изплатите дълговете си без стрес? свържете се с нас днес по имейл: ([email protected])

Отговори
0 0
Mohammed Salman

Mohammed Salman

17.11.2020 | 12:45

Спешна оферта за заем. Имате ли нужда от заем? задлъжняли ли сте и искате да нямате дълг, имате ли нужда от безплатна ипотека, бизнес или личен заем? Тогава сте на правилното място. Имате ли нужда от заем на разумно ниска лихва? Интересувате ли се да изплатите дълговете си без стрес? свържете се с нас днес по имейл: ([email protected])

Отговори
0 0
д-р Мадлен Драгнева

д-р Мадлен Драгнева

15.11.2020 | 11:36

Краставите магарета си приличат -прав е човека. Как не ви е срам да позорите името на Славмо със свешни и подли епитети. А крадците, и малоумнизите с три думи в речника -повече ли ви харесват, а? Или само да се намирате на приказки. На Славчо на малкия пръст не може да стъпите. Добра социална политика, ниски данъци -това беше по негово време и на корко хора е помогнал. А и колко детски градини построи, но това се забравя нали? Почтен човек, добър кмет със страхотно семейство с традиции. ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!! ИМА ЕДИНН ОТГОРЕ, КОЙТО ВСИЧКО ВИЖДА! Тотев е за пандиза,а Зико да си стои в къщи да си гледа внучетата....

Отговори
2 0
https://www.plovdiv-press.bg/2020/11/10/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%8

https://www.plovdiv-press.bg/2020/11/10/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%8

12.11.2020 | 20:23

Илия Кирчев нямаше базови познания за политика и за административния процес, не беше наясно как функционира общината, беше абсолютно неук и крайно неподходящ за тази позиция Винаги когато казваш: Аз давам нещо без пари, живееш с идеята, че си харесван, че си добър. Но ако си много добър, бюджетът ще остане на нула 2021 година може да бъде добра за бюджета, зависи как ще се управлява общината, защото проблемът с увеличаването на собствената издръжка става все по-голям и трябва да се реагира по някакъв начин Откъде накъде областният управител е председател на Кризисния щаб и разпорежда на кмета коя общинска болница щяла да стане само за ковид? Интервю на Ваня ДРАГАНОВА – Каква е оценката ви за първата година година от мандата на кмета Здравко Димитров, г-н Тотев? – Аз мисля, че за първи път в новата политическа история на Пловдив не трябва да се прави такава оценка, защото тя би била въпрос на емоция, а не на факти. Защото, ако трябва да измерим резултатите с броя на направените от града крачки, ще трябва да кажем, че няма такива крачки. Но, от друга страна, има ясна причина за липсата на напредък – всичко, което се случва около коронакризата, затова не бих искал да изказвам мнение за година. Епидемията обаче би могла да донесе и един голям позитив – например, ако Пловдив беше един град, в който броят на заразените е много малък или поне под средния за страната. Това би било добра оценка за справяне с кризата. Но това не е само работа на общината – имаме Областен кризисен щаб, който до голяма степен е иззел функциите на Общинския и не можем да кажем, че общината не си е свършила работата. Може обаче да се погледне работата на Общината и на Общинския съвет – броят на сесиите и на точките, които са разгледани, кадровите промени… Да се смени зам.-кмет в първата година, и то точно този с най-важния ресор, не говори добре. Иначе има звена в общината, които работят добре. Аз например съм впечатлен от хъса на главния архитект Димитър Ахрянов, той има поглед поглед върху нещата и се справя добре. Същото важи и за зам.-кмета арх. Невена Балчева, в техните сфери нещата се задвижиха, работи се върху промените на Общия устройствен план. Така че не трябва да се дават крайни оценки. – В изминалата година имаше съветници от ГЕРБ, които бламираха кмета, например за средствата на районните кметове. Придворната медия громи наред, използват се какви ли не квалификации… бастуни. Има ли проблем Здравко Димитров с групата на ГЕРБ? – Това са по-скоро внушения, които са деструктивни, защото ГЕРБ управлява Пловдив, ГЕРБ има кмет. И не отговарят на истината – при елементарен анализ на работата на Общинския съвет може да се види, че 99% от предложенията се подкрепят от групата на ГЕРБ. Но Общинският съвет не е гумен печат на администрацията – ГЕРБ има кмет, но има и шестима районни кметове и отделно има N на брой зам.-кметове в голяма община, които нямат нищо общо с ГЕРБ, което доведе до проблеми в началото на мандата – например с Илия Кирчев. Този човек нямаше базови познания за политика и за административния процес, не беше наясно как функционира общината, беше абсолютно неук и крайно неподходящ за тази позиция. Радвам се, че кметът го смени – от една страна, е крайно неподходящо да се направи такава смяна в първата година, от друга – тя беше закъсняла, защото изборът беше абсолютно грешен. Проблемът между кмета и групата на ГЕРБ беше при приемането на бюджета – от едната страна беше Илия Кирчев, който нищо не разбира от политика, от другата – съветниците на ГЕРБ, някои от които имат по един-два мандата за гърба си, и районните кметове, а сред тях има човек с трети мандат. Няма как да не стане конфликт и кметът трябваше да тропне по масата и да каже: „Г-н Кирчев, ти не разбираш, че политика се прави по друг начин“, но явно му се беше предоверил и му беше делегирал много права. После осъзна, че това е грешка, но тогава кметът трябваше да се намери и да бъде медиатор между Кирчев и общинските съветници. – Според вас има ли шанс Пловдив да увеличи бюджета си през следващата година, а ако не – поне да го запази, или намаляването му е неминуемо? Спад в изпълнението на бюджета ще има още през тази година. От една страна е коронакризата, от друга са направените грешки в началото на мандата. Нямаше никаква логика да се говори за увеличаване на данъците и обществото да остане с впечатлението, че това се е случило, а всъщност данъците да не са увеличени. Има едно минимално вдигане на таксата за битовите отпадъци, но усещането на хората е, че данъците са вдигнати, и то много. Това ти затваря вратата да мислиш за увеличаване на данъците в целия мандат, защото излиза, че вече си го свършил. Кирчев излезе и анонсира увеличаването на данъците, кметът потвърди – това бяха абсолютно непремерени изказвания. После в Общинския съвет беше внесено само минимално вдигане на такса смет, което дори не покрива необходимостта от средства за тази бюджетна година, но хората си мислят, че данъците са вдигнати. Това беше голяма грешка. Другата бяха мерките при коронакризата. За мен беше абсолютно безсмислено да се отменя таксата за Синята зона в извънредното положение, само от това бяха изпуснати приходи от над 1 млн. лв. В кризата заведенията бяха освободени от таксата за маси на открито, но когато тя свърши – в силните летни месеци – те работиха активно, но пак не плащаха тротоарно право. За юли и август тези приходи можеха да бъдат събрани. После заведенията плащаха за септември и октомври и отново бяха освободени за зимните месеци. Това са хаотични мерки. Винаги когато казваш: Аз давам нещо без пари, живееш с идеята, че си харесван, че си добър. Но ако си много добър, бюджетът ще остане на нула. Ти не трябва да си добър, а да си управленец. Абсолютно неразумно беше и разсрочването на Чомаковия заем, това оскъпи лихвите с над 200 000 лв. Това беше поредното грешно решение на Кирчев, но съветниците на ГЕРБ го подкрепиха от уважение към кмета, иначе то беше откровено глупаво, както и други идеи на вече бившия зам.-кмет по финанси. Бюджетът няма да бъде изпълнен и защото през тази година няма нито една разпоредителна сделка. Иначе 2021 година може да бъде добра за бюджета, зависи как ще се управлява общината, защото проблемът с увеличаването на собствената издръжка става все по-голям и трябва да се реагира по някакъв начин. Още през миналата година говорихме, че в края на 2019 г. няма да има хора, които да късат билетчета в Синята зона. Бяха закупени нужните машини, има и sms таксуване и няма никаква причина да не бъдат направени съкращения в ОП „Паркиране и репатриране“. Но нищо такова не се случи. Нормално е всеки шеф на звено в общината да си пази щатовете и да се стреми да бъде началник на повече хора, това е чиновническият манталитет, но срещу него трябва да се тръгне. Трябва да се съкращават разходи, защото няма как да се вдигат преки данъци. Може да има увеличение при косвените – например вдигането на таксите за строителните разрешения беше правилно решение на администрацията. Няма причина да не се направи таксата за Синята зона 3 лв. – в момента при 2 лв. няма нито едно свободно място. Трябва де се работи по косвените приходи на общината, по обектите, които връщат пари. Имаме готов бизнес план за паркинга на ТЕЛК и инвестицията там би се върнала бързо. Ако ще се тегли заем за нещо, трябва да е за такива обекти. – Ще издържи ли бюджетът, ако бъде изтеглен огромен заем, както Здравко Димитров планира? – Преди 1 година щяха да кажа „да“, но сега съм доста по-премерен. Дръжавата запазва с огромни усилия кредитния си рейтинг, но няма никаква гаранция, че той ще остане висок. Преди да се размине коронакризата, не трябва да се правят резки движения. Може да се използват инструменти като Фонда на фондовете, защото условията там са фиксирани. А банковите заеми са вързани към шестмесечен юрибор, някакъв друг индекс или кредитния рейтинг. Така че е абсурдно сега да се говори за голям заем. – Опасявате ли се, че ако ГЕРБ не спечели парламентарните избори през следващата година, допълнителните финансови средства за Пловдив ще секнат? – Пловдив никога не e бил градът с най-големи финансови инжекции, получавали сме целеви пари за конкретни обекти. Много е важно да се изгради многофункционална спортна зала или да се направят стадионите – те подобряват социалната среда в града. В Колодрума гледахме волейболни мачове от Шампионската лига, това е страхотно Но такива целеви инжекции нямат отношение към функционирането на общината – парите за издръжка на администрацията трябва да си ги изкараш, ако не – да направиш съкращения. Не може да се чака на държавата и за ежедневните дейности на една община – за асфалтирането на една квартална улица общината трябва сама да намери пари. – Били сте и областен управител, какво мислите за прекомерната активност на Дани Каназирева и намесата ѝ в чисто градски проблеми, които са работа на кмета? – Такъв хиперактивен областен управител не сме имали досега – помня предишните до Гьока Хаджипетров, говорил съм си и с Андон Андонов, такова свръхактивно поведение не сме виждали. Още повече че това е една изпразнена от отговорности и задължения позиция. Аз съм бил областен управител управител и добре знам това. Сега наблюдаваме едно изземване на компетенции на други институции, включително на кмета и общинските съветници. Не бих подкрепил това – нашият кмет е Здравко и ГЕРБ управлява. Хиперактивността на областния управител показва, че тя всъщност не разбира какви са отговорностите на човек на тази позиция, макар че мина 1 година. Видимо е, че тя още не знае за какво отговаря областният управител. Г-жа Каназирева си прави политически пиар заради плановете си как ще се развива в политиката, но този пиар понякога, вместо да подобри живота на хората, действа с обратен знак. Мога да припомня решението на Областния щаб за затварянето на магазините по Главната, още се чудя как хората не си потърсиха правата. Първо, Областният щаб не може да взима такива решения. Каназирева го превърна в някакъв законодателен орган, а той не е такъв, няма такива правомощия. Тя се изказва като човек, който взима решения, пише заповеди, нарежда, разпорежда… Това е абсолютно безумие. Или много си е повярвала, или въобще не познава материята. Защо въобще тя да трябваше да бъде председател на Областния щаб? Премиерът сложи начело на Националния щаб експерти, които дават предложения и ако те се приемат, съответният министър издава заповеди. Откъде накъде областният управител е председател на Кризисния щаб и разпорежда на кмета коя общинска болница щяла да стане само за ковид? Това е абсурдно изземане на компетенции, и то в 21 век, когато отдавна има разделение на властите и всяка от тях работи по съответната нормативна уредба. В качеството на каква Каназирева нарежда какво ще се случи в дадена болница и да се създаде фонд в общината, от който да се плащат пари за борбата със заразата? Това е базово непознаване на материята, аз съм шокиран. – Засега няма отлив от ГЕРБ – Пловдив, към партията на Цветан Цветанов, въпреки че една част от местната структура, включително и вие, минавахте за цветановисти. Желязна партийна дисциплина ли е причината за това? – Аз съм изключително праволинеен човек и като се хвана на едно хоро, го карам до края. Обещах на Борисов, че ще работя Здравко да стане кмет и той стана. Когато обещая на Борисов, че ще работя ГЕРБ да има добър резултат на парламентарните избори в Пловдив, оставам и го правя. Аз съм започнал с ГЕРБ през 2006 г. и ще си тръгна, когато ГЕРБ не ме иска повече или партията престане да съществува, ако това някога се случи – нали имаше един цитат на Борисов, че може да реши да я закрие. На мен политиката не ми е фикс идея за препитание в живота и няма как да скачам от клон на клон, каквито примери има много в Пловдив – на хора на високи позиции. – Ще се кандидатирате ли за депутат на предстоящите избори? – Не съм решил още как ще бъда най-полезен, най-вероятно ще говоря по този въпрос с премиера. Предстои да започнат номинациите в Пловдив и този път много повече ще се разчита на предложения от районите, не очаквам много навлеци в листата като спуснати хора. Ще искаме водач в Пловдив да е Борисов, както вече няколко пъти е бил, оттам нататък ще искаме листата да е подредена на местно ниво. – Станахте ли инфлуенсър, както бяхте определили бъдещето си пред ПловдивПрес в края на кметуването си? – Ако се вярва на една конкретна медия, вдъхновявам общинските съветници, така че може би съм инфлуенсър по някакъв начин. Но ако ще говорим сериозно, се върнах към хобито си и програмирам. Много съм доволен – направих страхотен сайт за продажба на уиски, сам го програмирах. Забавлявам се с това, иначе всеки ден имам някаква партийна работа, срещам се се с районните кметове, общинските съветници и хора от партията. Сега например правим партийния офис в „Южен“. – Бяхте казали и че пловдивчани ще ви запомнят като добър кмет, случи ли се това, какво ви е усещането? – Моят стил на управление не беше да се харесам на всички и много хора не ме харесваха по тази причина. Но след 1 година спомените за стила на управление изчезват и остава направеното. Много хора са ми казвали: Изобщо не те харесвахме, но ти беше най-добрият кмет. На рождения си ден (28 октомври – б. р.) станах сутринта и си казах: Сега за първа година ще изпитам какво е да си забравен. Но не стана така, поздравиха ме много хора и чух много добри думи./ПловдивПрес

Отговори
1 0
Нещастен град

Нещастен град

11.11.2020 | 20:43

Тоткта трябва да е в затвора до живот ,а ти лъж..лив зинокио нали щеше да му правиш ревизия.?????Докога Пловдив все на мерз...авци ще попада.То не беше гърнето,чомака мамин сега и тоя тъпир.

Отговори
16 0
Крас....тавите магарета винаги се намират

Крас....тавите магарета винаги се намират

11.11.2020 | 20:30

Я да не пипате Славчо бе нег...одници.Вселенският кр..адец тотю ли беше по добър или сегашният мал...оумник.Славчо беше най-честният и почтен кмет на прехода.И затова такива отрепки като вас го мразят.Затова и по избори всички се обединявате срещу него.То не са герговци каназирки търев ци титюци и бидони и къде без циганите и пак не можете да го биете а все използвате измами.При Славчо най-добре се живееше и то без лев заеми ,снай-ниските данъци БГ и при условията на световна икономическа криза Пловдив беше най-социалният град.

Отговори
25 1
Прав е кметът

Прав е кметът

11.11.2020 | 13:38

Ако преди световни фирми търсеха локация с много хора без работа, сега търсят място, където има таланти. Малък проблем е че таланта е честен и човек и трябва се напъди надалече, разваля Аркадията Пловдив.

Отговори
1 0
Дада

Дада

11.11.2020 | 09:14

Егати инвестициите ??? 800-900 средна заплата . Да ви Пи.кая на жалките инвестиции. Най умрелия град в България по икономически показатели и доходи. Кого лъжеш и манипулираш бе волейболисте? Ние да не живеем на Марс че да не виждаме колко ни е зле града. Или правиш същото като вожда ти мутрата, да обяснява на народа колко е добре докато всички тънат в мизерия. Година и половина не си свършил работа за 5 стотинки освен са ходиш някъде на ядене и пиене . Явно ще се окажеш най слабия кмет на Пловдив в цялата му история, дори по слаб от онова карловско ни,щожество и лентяй -Славчо

Отговори
7 26
Да е жив и здрав Тотев

Да е жив и здрав Тотев

11.11.2020 | 09:03

Точно ти Здравко, нямаш никакъв принос за това

Отговори
13 23

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?