Следвайте ни

Кметът на Калофер: Посочихме имената на престъпниците пред главния прокурор

viber icon

- Господин Стоянов, защо се обърнахте към главния прокурор по въпросите за битовата престъпност?

- Защото ние, малките населени места, кметствата в Република България, най-добре си познаваме контингента, знаем какво се случва и какви са причините да има кражби, сбивания. Всички колеги спонтанно решихме да се обърнем към главния прокурор по въпросите за корупцията и битовата престъпност, защото смятам, че в тези две сфери на обществото можем да бъде полезни, както ние на прокуратурата и на държавата, така и те на нас. Това  бяха двете най-важни теми от срещата, която се състоя на 17 февруари, понеделник, в София. Удовлетворен съм  от тази среща, бяхме много  добре приети, имахме много добра комуникация с главния прокурор – много земен човек, който на сърце прие нещата. Изслушваше ни, записваше си всичко, след което отговори на всеки конкретен въпрос ясно – по кои въпроси може да помогне, да съдейства или реши, и кои не са в неговата компетентност.

- Може ли да посочите конкретни примери за битовата престъпност в Калофер, в община Карлово, които изискват намесата на МВР и прокуратурата?

- В нашия район е известно, че по-висока битова престъпност има в ромските села Розино, Христо Даново, Певците. Има лица, които са от криминалния контингент, осъждани, някои са с висящи дела, но продължават да  създават проблеми. Колегите от други райони поставиха много въпроси в тази посока. Те посочиха конкретни имена на  лица от контингента, които създават проблеми.

- Пое ли някакви ангажименти главният прокурор по отношение на битовата престъпност?

- Да,  разбира се. Той си отбеляза всичко това, което коментирахме и посочи какво точно може да направи  прокуратурата. Колегите от други райони дадоха много примери, че има криминално проявени лица, че продължават да крадат, да безчинстват.

- Какви други конкретни искания имате вие, кметовете на кметства за решаване на престъпността в малките населени места?

-  Поставен беше въпросът за изграждане на видеонаблюдение в рисковите райони и то с по-силни камери, които да могат да разчитат номерата на автомобилите. Главният  прокурор пое ангажимент с министъра на вътрешните работи и кметовете на общини да се намери начин за финансовото осигуряване на такива проекти и да започне решаването на този въпрос  колкото е възможно по-скоро.

- Като кметовете на  населените места вие сте свидетели на корупционни сделки или потърпевши от такива?

- Ние сме потърпевши, аз особено в Калофер. И не  става въпрос не само  за Калофер. Но аз не мога да коментирам проблемите на другите общини.  Колегите, ако желаят ще си ги заявят сами. Днес аз подадох още един сигнал, който се отнася за град Баня.  Обаждаха ми се граждани, донесоха ми документи. 

Става въпрос, че общинска собственост за 7.5 милиона лева е отстъпена на фирма  на бизнесмена Христо Ковачки  с договор, че той ще инвестира в нашата община. Това е станало през 2007 година.  

Но той нищо не прави. И общината  все едно му  подарила своя собственост. Това е една неизгодна сделка, която ощетява общината, жителите на Баня, както и гостите, туристите, почиващите на Баня.  Става въпрос за спортните имоти на Баня и дружеството „Спортен комплекс – Баня“ АД, в което общината участва със спортна база – стадион, хотел-ресторант със спортни зали и възстановителен център, плувен комплекс с басейн и сгради. Сега хората, които ми подадоха сигнала, го описват, че е джунгла. Толкова много хора – спортисти, отбори идваха на състезания и на подготовка. Хората в Баня казват, че няма никакво движение, няма развитие вече 12 години и най-вероятно това е в резултат на корупционни действия. Освен това сега частен съдебен изпълнител продава спортните имоти, които струват 7.5 милиона лева. И ги продава за 2 милиона лева. Значи, едни пари изчезват някъде, като се обезценява умишлено това, което се продава.

Подадох и друг сигнал - има начет,  съставен от АДФИ за прословутия ремонт на мемориалния комплекс „Христо Ботев“  за пари,  които са изчезнали, без да е свършена работа . Става въпрос за 101 хиляди лева. Самият ремонт струваше 300 000 лева. А само три-четири месеца след като ремонтът приключи, елементите, които бяха ремонтирани се компрометираха.

- Като председател на Сдружението на кметовете на кметства очаквате ли, че вашите сигнали и проблеми, които поставихме, ще намерят решение?

- Дори да не са всички, но по отношение на най-тежките проблеми и сигнали, очаквам че ще има решение. Тази среща показа, че има смисъл от нашето сдружение, което обединява кметовете на кметства. Нас ни обединят еднакви  проблеми, без значение кой от коя партия е. Аз даже като погледнах колегите, повечето са от ПП ГЕРБ, но ние никога не сме обсъждали политическа принадлежност, аз не съм попитал. От това сдружение има нужда, големите кметове, тоест кметовете на общините, се опитват по всякакъв начин да го  разбият като колегите да идват на събирания, опитват се, но едва ли ще успеят.

- От много време поставяте въпроса за финансирането на кметствата от общинския бюджет, алармирате за това, че населените места не получават достатъчно средства за развитието им? Беше ли обсъждан този проблем в срещата с главния прокурор?

- Има гласувано изменение на Закона за местното самоуправление и местната администрация по този въпрос, но само на първо четене. Чакаме гласуване в парламента на второ четене. Тази промяна трябва да задължи общинските съвети да гласуват определена бюджетна рамка на всяко населено място и също така да задължи кметове на общините да превеждат тези пари до стотинка на кметствата. Днес разговарях с администрацията на Народното събрание, за да поискам среща в председателя Цвета Караянчева. Очаквам тази среща да бъде през другата седмица. На нея аз ще помоля да се ускори гласуването на промяната в ЗМСМА на второ четене.

 

Румен Стоянов 1965 е роден в с. Васил Левски, община Карлово. Завършил  икономика на туризма във Колежа по икономика и администрация и има магистратура по същата специалност във ВУСИ.  Председател е туристическо дружество „Хайдут“ в Калофер и член на УС на БТС. Румен Стоянов е кмет на Калофер за трети мандат.  През 2017 година основа Сдружението на кметовете на кметства, което оглавява.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Баче Кико

19.02.2020 | 09:06

Този митиризовски циганин и приближеният му комуняга от Баня си докараха тяхна фирмичка от Ст. Загора, за да им ремонтира комплекса в Калофер! Разделиха си баницата, дори се скараха по между си за лапачката и понеже никъде не фигурира подписа на този кътил от снимката, реши да прехвърли кражбата си на друг! Целта е ясна да си остане на ясла, като кмет! На ред е Цацаров и КОНПИ да си свършат работата. Защо този не е декларирал, че е осъден с влязла в сила присъда гласяща, че няма право да заема кметски пост за срок от една година???

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?