2374

Кирил Добрев: Нинова прати музейни експонати да преговарят за кабинет

- Може ли БСП да се обезличи, ако влезе в коалиция, тъй като ще трябва да направи компромис с някои свои социални искания? Трябва ли и да иска министерски кресла?

- БСП е в менгемето на 2 десни и една силно популистка формация. Цяло изкуство ще е да оцелеем без щети от тази коалиция, още повече ние не сме определящ фактор. БСП има само 26 депутати. Винаги, при всяко едно гласуване на някой ляв приоритет, могат да бъдат заменени с депутати от други десни формации и накрая твърде е възможно да сме част от правителство, което не може да приеме нищо ляво като политики. Всъщност, може да се окажем само параван. Но да отговоря конкретно за министерските постове - лично аз бих направил един бърз референдум в партията, за да разберем какво мислят нашите членове. Нали те ни избират.

 

Рискуваме да се превърнем в ляв параван за десен кабинет

Нинова превърна БСП в своя фирма, за която социалистите не искат да гласуват

Ако не затворим партийните войни вътре, може да се сринем като ПАСОК в Гърция

- Г-н Добрев, ще има ли нов председател БСП през новата година?

- Това ще го решат нашите членове след провеждане на пряк избор. Тук искам да развенчая спекулациите, че съм от хората, които искат връщане на старото положение, с което председателят се избира от членовете на конгреса. Бях един от застъпниците за въвеждане на прекия избор, бях и кандидат за председател по неговите правила и въпреки проблемите, с които се сблъсках, смятам, че трябва да остане.

- Елена Йончева, Михаил Михов, да не изброявам всичките, настояват, че оставка означава моментално напускане на постовете от г-жа Нинова и неучастие в преговорите за кабинет. Вашето мнение?

- За мен въпросът с оставката е много по-широк. Не само действията на Нинова са в основата на катастрофалните ни резултати. Целият екип, който е около нея, би трябвало солидарно да понесе отговорността. Работил съм с нея и знам, че когато има силен и аргументиран отпор на предложенията <210>, тя все пак не успява да направи това, което си е намислила. В последните две години обаче критичността в Изпълнителното бюро е заменена с откровено слагачество. Иначе не е нужно да си чел устава на БСП, за да видиш, че има огромно противоречие в това на единия ден да подаваш оставка като председател, а на следващия да представляваш партията при преговори, които на всичкото отгоре са насочени за период от 4 г. Разбирам, че другарите искат да се спасят чрез постове в изпълнителната власт. Това е нормална реакция на инстинкта за самосъхранение. Аз като член на НС искам простичко нещо - присъствено заседание и откровен разговор за бъдещето на партията.

- Кой трябва да бъде председател на БСП? Има или поне ясен профил?

- Профилът е ясен - човек, който познава партията, милее за нея и е способен да привлича левите хора извън нашите редици. Важно е също да спре вътрешните войни, да е диалогичен, но и самостоятелен във вземането на решения.

- "Продължаваме промяната" спечели изборите с тотално нови лица. Не е ли това знак за тотална подмяна в българската политика, смяна на поколенията във всички партии?

- Това желание за обновяване на лицата в политиката не е от днес. Не съм привърженик на делението млади и стари, но винаги съм отстоявал в листите ни да се вижда „новата смяна”, която да е на избираеми места. Смятам, че добрият ни резултат през 2017 г. се дължеше именно на това. Само няколко години по-късно всичките ни постижения в обновлението приключиха със състава, определен от Нинова за преговори. Ние възкресихме лица отпреди 25 години, които колегите от ПП са виждали само в учебниците по история, и то като лош пример.

- Все пак, защо се срина БСП на тези избори? Всъщност, това беше второ поредно падане на резултата за годината.

- Три фактора определят доброто представяне на една партия - програма и послания; лицата, които ги изразяват, и не на последно място - организационното състояние или кондицията, в която се намира БСП. 

През април избирателите ни дадоха ясен знак, че имаме съществен проблем и с посланията, и с лицата. Да не говорим за организационното състояние. Не си взехме, ама абсолютно никаква, бележка. Останахме със същите объркани послания, които никой не може дори да възпроизведе, не пипнахме нито едно от лицата и за капак продължихме войната и разделението в партията. Само лошите резултати на ИТН помогнаха да не станем пета политическа сила.

- Заплашена ли е БСП до сриване на партия джудже, която ще падне до символични проценти, нещо като ПАСОК в Гърция?

- Да, има реална заплаха за това. Всъщност хората, социалистите, ги има и това се вижда по гласовете на Радев и Йотова. Те просто спряха да гласуват за БСП, защото не припознават Нинова и ръководството. Всъщност, получи се нещо като приватизирана фирма БСП, собственост на Нинова, и стотици хиляди ляво мислещи, които не искат да гласуват за фирмата.

-  Ако е така, какъв е пътят за излизане от тази спирала?

- На първо място да се възстанови диалогът. Възстановяване на партийните ред и правила. Трето - активиране и мобилизиране на всички органи, не просто с анализи, а с конкретна програма за действие - краткосрочна и дългосрочна за пътя на БСП. Затваряне на войните в партията.

- Как ще коментирате изненадващия победител на изборите?

- Победата на ПП е наистина впечатляваща. Те имаха по-малко време дори от царя и НДСВ. Те пребориха БСП още на старта на кампанията, като показаха, че са алтернатива не само на думи, а ние просто си говорим, за да не заспим. Но най-интересното е, че изпревариха ГЕРБ последните 2 дни, като успяха да убедят хората да им дадат доверие в аванс. Близо 150-200 хиляди човека решиха да гласуват за ПП в последните дни. 

- Как трябва да се държи БСП на преговорите за кабинет, кои трябва да се приоритетите на новата власт?

- Първо, добре е да покаже най-доброто и най-модерното в екипа си, а не да вади музейни експонати. Второ - да застане зад класическите за една лява партия приоритети - доходи, цени, стандарт на живот, работни места, условия на труд. Трето - да припознае каузите на младите хора, а именно достоен и здравословен живот в България.

- В нощта след изборната победа на Румен Радев казахте, че сега започват проблемите за Корнелия Нинова. Има ли напрежение между ръководството на БСП и новия-стар президент?

- Не мисля, че това вече е тайна за някого. Да, има. И то е по оста Корнелия Нинова-Румен Радев, еднопосочно. Причината е много проста. Нинова не успя да разбере, че Радев е президент на всички българи, че президентската институция не е партийна централа и гласовете на повече от половината българи са огромна отговорност. Реалната битка, която поведе Радев срещу задкулисието, а не лишените от съдържание думи на Нинова реално я свалиха от голямата политическата сцена. 

-  Весела Лечева каза пред нас, че било забранено на червените щабове да се лепят плакати на Радев? Наистина ли е било така?

- Е, винаги има лакеи, които, за да се представят пред ръководството, вършат тъпотии, но преди балотажа мъдростта на структурите надделя.

- В същото време ПП „рекламираше“ масово и бурно подкрепата за Радев? Спечелиха ли Кирил Петков и  Асен Василев от този ход?

- Не мога да кажа дали и колко са спечелили в гласове. Но като послание за промяна им се получи добре, признавам. Имаха и много модерна кампания, и страхотни, и млади кандидати, необременени от прехода и политически схеми. 

- Румен Радев ли е новият Бойко Борисов на българската политика?

- Е, не. Прекалено различни са, за да може да се направи аналогия. Радев има свой собствен образ, на който не изневерява, и според мен това е ключът за неговия успех. Още повече властта като инструмент различните политици я ползват различно. Едни я използват като бухалка, други като скалпел, а трети - за да останат в историята.

Кирил Добрев е потомствен социалист. Роден е на 18 април 1972 г. в София. Баща му - покойният вече Николай Добрев, стана един от знаковите политици на прехода, след като през 1997 г. върна мандата на БСП за съставяне на правителство и спаси България от национална катастрофа. Кирил Добрев завър­шва „Хид­рогеология“ в Минно-геоложкия универ­ситет и „Финанси“ в УНСС. Член е на социалистическата партия от 18-годишен, а през 2000 г. е избран в Националния съвет. От 2006 до 2014 година оглавява организацията на БСП в София-област. През 2013 г. е избран за депутат, а впоследствие участва като народен представител в още два парламента. През 2016 г. е сред кандидатите за лидер, но се отказва в полза на Корнелия Нинова, а впоследствие приема да стане неин заместник. Миналата есен обаче беше конкурент на Нинова за председателския пост в БСП, а сега е сред най-големите <210> опоненти като член на НС на червената партия.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
МАЙКА МУ

МАЙКА МУ

01.12.2021 | 11:58

ПАРИТЕ НЕ СА СРАМНИ И КОЙТО МУ ПЛАТИ ЩЕ ГОВОРИ КАКВОТО МУ КАЖЕ ПО ДОБРЕ Е ОТКОЛКОТО ДА РАБОТИ.....Л

Отговори
3 0
Григорова

Григорова

29.11.2021 | 14:52

Кирчо е едно недоразумение, той няма място в редиците на БСП, защото е продажно мекере, камо ли да дава акъл на ръководството каква политика да води. Срещу Нинова да бяга, не може да я стигне.

Отговори
13 1
За колко те нае тиквата ? Кажи си?В тая БГ безсрамията са безкрай!

За колко те нае тиквата ? Кажи си?В тая БГ безсрамията са безкрай!

29.11.2021 | 11:44

Баща ти в гроба се обръща.Не му срами паметта!

Отговори
15 4
ЯНКОВ

ЯНКОВ

29.11.2021 | 11:34

ИСТНАТА Е ЧЕ БАТ БОЙКО ДАВАШЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО 50 ЛЕВА НА ДРУГАРИТЕ 150 МИЛИОНА НЕ Е ВРЪЩАЛ НИКОЙ

Отговори
8 4
хххххххххххх

хххххххххххх

29.11.2021 | 10:08

Представете си този субект да бъде лидер ........дори и на ченчаджийте............Баси и мекерето той е пълна трагедия с просташкия си елементарен език на изказване. Добре е че Нинова го рита тоя елементарник

Отговори
23 1
345

345

29.11.2021 | 10:18

Няколко агенти като Добрев,внедрени от Тиквата,спомогнаха за разпада на БСП!

Отговори
12 11
Филибелия

Филибелия

29.11.2021 | 12:28

Кирчо,Кирчо много бързо забрави как те гепиха на Софийското летище с пълно куфарче долари.

Отговори
18 0
Елма

Елма

29.11.2021 | 08:47

А какво ще каже за хотела в Белчин - http://samokovinfo.com/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B4%D1%8A%D0%BD-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2/

Отговори
17 2
Елма

Елма

29.11.2021 | 08:54

https://www.efir2.bg/news/15981712191159/biznesat-na-kiril-dobrev-ot-bsp-e-opleten-v-mrezha-ot-obshtestveni-porachki

Отговори
10 2
Доказателство на явлението-велик баща-нищожен син

Доказателство на явлението-велик баща-нищожен син

29.11.2021 | 08:37

Спри се бе нещастно момче.Тиквата те активира да плямпаш тези глупости.Срам си за великия си баща.Нищо ли не научи от него!?

Отговори
19 9
Филибелия

Филибелия

29.11.2021 | 12:31

Баща му изобщо не е велик-най-обикновен комуняга.

Отговори
11 3
Насъскано гербе.Баща му ни спаси от гражданска война

Насъскано гербе.Баща му ни спаси от гражданска война

29.11.2021 | 15:39

Гербе, не плямпай неща ,които не знаеш.Долнопробно комуне е тиквата.Още си пази червения партиен билет

Отговори
5 5
Дии

Дии

29.11.2021 | 08:19

Костов е виновен. Имаше договорка с комунистите и на младото тогава мекеренце му се размина.

Отговори
24 2
Филибелия

Филибелия

29.11.2021 | 12:32

Костов да не би да не е комуняга?

Отговори
9 0
Амнистия ли получи трафикантът?

Амнистия ли получи трафикантът?

29.11.2021 | 07:51

Синът на покойния бивш вътрешен министър и лидер на БСП Николай Добрев е бил арестуван и разпитван за внос на 215 000 германски марки и 43 000 долара миналата сряда. Кирил Добрев, който е и член на Висшия съвет на БСП, е получил парите от сърбина Бранислав Зечевич. Той влязъл през ГКПП Калотина и декларирал пред митничарите валутата. Сумата обаче събудила интереса на митничарите и те алармирали полицията в Сливница.

Отговори
27 1
естествено

естествено

29.11.2021 | 09:19

В Сърбия е резидентурата на руското разузнаване , от където нашия герой за социална справедливост е получил транша .но България е толкова проядена от руски агенти че няма възмездие за нарушителите на закона. Затова скокнаха като бъзикнати когато гешев хвана някой друг руски шпион в резидентството

Отговори
13 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?