Следвайте ни

Катастрофа, ако общинското здравеопазване не се реформира

В Западна Европа то дава най-достъпната и качествена медицинска услуга за хората, тук го оставихме да агонизира

viber icon

Управителят на МБАЛ "Свети Панталеймон" доц. Д-р Петко Недев отказа да се бори за трети мандат, като не се яви на конкурса за ръководния пост. Самият той е отдаден на медицината над 40 години. През 1977-а се е дипломирал с 5,50 в МУ - Пловдив по две специалности - обща и гръдна хирургия. Избрал е лекарската професия от любов към биология и природните науки в гимназията в Никопол, която завършил със златен медал. За дългия си лекарски стаж е оперирал стотици пъти - язви, карциноми, черния и белия дроб. В УМБАЛ „Св. Георги“ работи по специалността във Втора хирургия, а от 2010-а до края на 2012 г. - и като зам. изпълнителен директор по лечебна част. Междувременно е успял да защити и научна степен доцент по хирургия. Преподавател е в Медицинския университет.

Разговаряхме с него за причините, довели до решението му да не се кандидатира за поста във Втора градска.

- Г-н Недев, защо вдигате бялото знаме?

- Прецених, че два мандата на поста управител на МБАЛ "Свети Панталеймон" са предостатъчни. Заедно с колегите през тези 6 години постигнах всичко, което бе по силите ми. Стоя на 100 процента зад стореното и написаното от мен. Разбира се, човек винаги е можел да постигне нещо по-добро. Не се оттеглям заради проблемите с вливането на МБАЛ "Свети Мина" в МБАЛ "Свети Панталеймон". Аз си оставам горещ привърженик на развитието на общинското здравеопазване. В сряда на срещата с общинските съветници от Комисията по здравеопазване ще им изложа подробно своите идеи за бъдещето на общинското здравеопазване и как трябва да се развива то.

- Какво трябва да се направи, за да станат общинските лечебни заведения конкурентни на частните?

- Категоричен съм за това, че общинското здравеопазване, както и доболничната и болничната помощ, се нуждаят от спешна реформа. Колкото по-рано се осъществи тя, по-добре. Отлагането във времето я прави по-рискова и по-малко ефективна. Няма какво да го крием.

За реформата е необходима силна политическа воля, добри идеи и лоби пред ръководството на Министерството на здравеопазването.  Ето давам ви пример в Пловдив - видяхте какво брожение имаше в Пловдив през последните години след решението за вливането на МБАЛ "Свети Мина" в МБАЛ "Свети Панталеймон". Забавянето доведе до още по-сериозни проблеми. Загубите на МБАЛ "Свети Мина" през последните месеци нараснаха от 600 000 на 900 000 лева, които създаде в един момент риск на МБАЛ "Свети Панталеймон". Винаги може да дойде един чиновник от Здравното министерство и да обясни как това обединение е опасно и за двете болници. Опонентите ни предложиха да изчакаме новите договори със Здравната каса. И какво стана? Първа градска остана със същия брой легла, но не разшири дейността си и не увеличи приходите си. Вместо да извършим преструктуриране, да разработим и реализираме бизнес план, който да е успешен и за двете лечебни заведения, и след обединението им новата болница да стане по-конкурентна, ние оставихме нещата на произвола на съдбата. При сливането щяха не само да запазят работните места на лекарите и сестрите в МБАЛ "Свети Мина", но щяха да се увеличат доходите им и да се подобрят условията на труд. Още веднъж казвам - трябва политическа воля, за да се извършат необходимите реформи. Всяка загуба на време увеличава проблемите.

- Каква е прогнозата ви, ако реформата не се случи?

- Тогава ни очаква катастрофа в общинското здравеопазване. И тя е нещо реално, което чука на вратата в следващите 5-10 години. Това го твърдя отдавна, доказвам го с аргументи и факти пред ръководните органи и се надявам те да се вслушат в думите ми и да вземат необходимите мерки. Заедно в колегите от МБАЛ "Свети Панталеймон" показахме как може да се развиват успешно в общинско лечебно заведение спешната и доболничната помощ. Те са жизнено важни и не бива в никакъв случай да бъдат подценявани. Необходима ни е помощта от депутати, кметове и общински съветници, които да ни подкрепят в разговорите с Министерството на здравеопазването. Твърдя го от години, пак ще го повторя - не искаме да ни спасяват, а да се развиваме.

Досега получавахме подкрепа от кмета, неговите заместници и голяма част от общинските съветници, за което им благодаря. Благодаря и на вестник "Марица" за коректната и точна работа за постигането на нашата обща цел - запазването и развитието на общинското здравеопазване. Да не бъда голословен - нека който се интересува, да проучи опита в Западна Европа - Германия, Австрия, Великобритания и Франция. Там ще види кой вид здравеопазване е на най-добро ниво и е най-достъпно за хората. Ще се убеди на място, че това са общинското и държавното здравеопазване. След като тези държави са го постигнали, защо и ние да не направим. Нали България е член на Европейския съюз. 

- Каква е печалбата на ръководената от вас болница за миналата година?

-  50 000  лева. Това е един много добър резултат. Ще се обоснова с цифри защо е така. Ние от 1 август 2017 година нямаме краткосрочни задължения. Отработваме фактурите месец за месец. Последователни 19 последователни месеца поддържаме такова стабилно финансово състояние. Обслужваме дългосрочните си задължения в размер на 1 160 000 лева от първия ден на първия ми мандат. Така в продължение на 6 години. Тези средства са за санирането на сградата на лечебното заведение.  На 31 декември тази година задължението ще бъде изцяло изплатено. През 2018 г. не получихме нито един лев от държавата по методика на Спешната помощ. Просто Министерството на здравеопазването направи промяна и реши да не ни плаща.  А през болницата на година минават 14 000 души по Спешната помощ. От тях 48 -52 процента се изписват, без да лежат при нас за лечение. Това са 200 000 лева разходи за година. Покриваме ги коректно и тях. Освен това инвестирахме в закупуването на нова техника и оборудване. Това позволява да предлагаме по-добро лечение и да привличаме повече пациенти.

Повишихме заплатите на медицинския персонал с по 50 лева на човек. Заедно с по-високите осигуровки, които плащаме върху тях, на месец изразходваме допълнителни 40 000  лева, а на година стигат 480 000 лева. Не получаваме никакви субсидии от държавата. Единствено община Пловдив ни помага за покриването на част от разходите за Спешната помощ. От данните, които ви изнесох дотук, е видно, че се справяме добре финансово. Вярно е, че през 2017 година печалбата ни беше 350 000 лева, а през 2018 година 50 000 лева. Да, разликата е сериозна, но както видяхте, през миналата година инвестирахме в нова техника, повишихме трудовите възнаграждения на персонала, покрихме успешно разходите за Спешната помощ и изплащаме дългосрочните си задължения. Тези пари са на болницата, спечелени с доброто и качествено лечение, които предлагаме, довели до привличането на повече пациенти. Ще ви дам и един прост пример. Няма да бъда доволен, ако сме формирали финансова печалба от 2 млн. лева например за годината, но в същото време трябва да покриваме задължения от 5 милиона лева. За това смятам, че политиката, която досега провеждаме, е правилна - а именно покриването на всички разходи, инвестирането в нова техника, повишаването на възнагражденията на персонала и формиране на печалба.

- Говори се, че в МБАЛ "Свети Панталеймон" се издават лесно документи, които да послужат на пациентите за положителни ТЕЛК решения?

- Няма такова нещо, точно обратното. ТЕЛК на МБАЛ "Свети Панталеймон" се контролира от РЗИ и НАП.

Държавните органи не са доказали такова нещо. Напротив - има обжалвания от пациенти, които не са получили достатъчно проценти. НЕЛК в повечето случаи уважава исканията на хората. Тогава членовете на нашата Комисията се наказват. Нямаме устен или писмен документи, с който да се казва, че болницата дава лесно проценти на тези хора. Данните са точно в обратна посока. Всеки може да си говори каквото си иска. Днес е модерно да се предизвикват проверки. Пише се и органите трябва да се самосезират. Специално за ТЕЛК проверките го доказват. Даже членове на нашата комисия от ТЕЛК са оставали с по 50 лева доходи за цял месец работа заради наложените им глоби от държавните органи заради неправилни решения по ТЕЛК.

- А сега накъде, г-н Недев?

- Оставам преподавател в Медицинския университет. Тази работа напълно ме удовлетворява. Трябва да предадем нашите опит и знание на младите хора, които искат да се занимават с медицина.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?