44

Калоян Сухоруков: Международни наблюдатели питат България има ли свой YouTube за изборите

Машинният вот улеснява секционните комисии и нас в РИК, улеснява и ЦИК, казва председателят на 16-а РИК-Пловдив

- Г-н Сухоруков, новите изисквания за видео наблюдение няма ли да създадат проблеми на секционните комисии в изборния ден?

-    Избирателите трябва да бъдат спокойни и сигурни, че е обезпечена възможността им свободно да упражнят правото си на глас. Видео наблюдението започва, след като приключи гласуването, само за преброяването на бюлетините.  Изборният закон и впоследствие ЦИК и Министерството на електронното управление създадоха редица правила, които ще затруднят секционните избирателни комисии, и то най-вече във времево отношение. Както е замислена, процедурата би отнела страшно много време. На този етап най-големият проблем остава видео наблюдението. Като изключим спорната полза от него,

очакваме да забави работата на комисиите от 1,30 часа до 4 - 5 часа,

в зависимост от това кой до колко стриктно изпълнява указанията. Ние сме единствената държава в света, която въвежда видео наблюдение, без да сме наясно по кой процесуален ред може да се установи, че е извършено нарушение. Давам пример - някой седи вкъщи и наблюдава какво става в секция Х. Решава, че се  извършва нарушение, и ще  пусне сигнал. Как този сигнал може да бъде разгледан, по кой процесуален ред и от кой орган и как това ще повлияе за евентуално различен резултат. Никой не коментира този въпрос. Ние имаме над 100 000 души, ангажирани в СИК, отделно имаме сигурно над 1000 и повече в РИК-овете. Политическите партии изпращат в СИК поне по един застъпник, отделно имат представители. Това са общо над 150 000 души, които са ангажирани като изборна администрация с изборите, и ние  не им вярваме, което лично за мене е пълен абсурд.

- Заснемането на видео не гарантира ли повече прозрачност на изборите?

-  Личното ми мнение е, че това би създало допълнително стрес за членовете на СИК. Протоколът е достатъчно сложен - за Пловдив трябва да бъде поне 18 страници, в които се вписват 650 числа. ЦИК бяха предложили много по-разумен протокол, в който се описваше само окончателният резултат, но се реши,  че при отделното изписване има по-голяма прозрачност. Миналата седмица в 16-а РИК бяха международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и подробно обсъждахме изборните правила. Те споделиха, че

толкова сложен изборен процес като при нас не съществува никъде в света,

а такова видео наблюдение те не са виждали. Един представител от Германия предположи, че  за да организираме видео наблюдение онлайн в близо 13 000 секции при неограничен брой потребители, вероятно разполагаме с ресурсите и техниката, еквивалентни на YouTube. Ние такава мрежа нямаме, което означава, че трафикът може да блокира още в началото от претоварване. Това е абсолютно ненужно и само усложнява излишно.

- Споделиха ли как се гласува при тях?

-  Представителят на делегацията от Германия разказа, че наскоро е била член на комисия в тяхната община. Гласували на хартия, преброили са бюлетините, протоколът бил 4 страници. При нас заради голямото недоверие на партиите към техните представители, застъпниците, политическите представители изборният процес непрекъснато се усложнява.

Голяма част от хората, които гласуват на изборите, са свикнали с машинния вот. Защо беше нужно отново да се въвежда и хартия?

- Не бих казал, че има затруднения при гласуването в Пловдив,  но не бих могъл да отрека, че има група хора, които отказват да излязат да гласуват, защото се притесняват, че няма да успеят и ще се изложат. Колко е голяма тази група, не мога да кажа, не мисля, че е голяма.

Машинният вот улеснява секционните комисии и нас в РИК, улеснява и ЦИК

Но е спорен въпросът с публичността и прозрачността на вота. В огромната си част държавите имат достатъчно квалифицирани кадри, за да произведат машини за гласуване и да напишат перфектен софтуер, но те не го правят и затова явно има причини. Не заради това, че не могат да си го позволяват интелектуално или финансово. Това е стара, консервативна традиция и хората си я пазят и държат нещата да стават по възможно най-простия начин. Има изискване за честност на вота, което се застъпва и от Венецианска комисия, споделя се и от Конституционния съд на Германия, който преди 13 години отмени тогава действащото машинно гласуване като противоконституционно именно защото то не отговаряше на основно изискване - всеки един елемент от процеса на гласуване да може да бъде проверен от лица, които нямат нужда от специализирани знания. Тоест във всеки един етап от отварянето на изборното помещение до съставянето на протокола този резултат може да бъде проверен от всеки човек, хванат от улицата. Това е прозрачността.

 

Калоян Сухоруков е юрист. През 2015 г. започва да работи в администрацията на район "Централен", от 2018 г. и до момента е началник-отдел "Административноправно обслужване". От 2008 г. участва в избирателните комисии в Пловдив, включително като председател. На предишните извънредни избори беше председател на 16-а РИК от квотата на ГЕРБ. На консултациите при областния управител Ангел Стоев за състава на 16-а РИК за предстоящия вот на 2 април всички представители подкрепиха кандидатурата му за шеф.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
16 РИК

16 РИК

29.03.2023 | 23:33

Калоян Сухоруков заяви в публичното пространство (онлайн форум), че според него корупцията не е престъпление. Защо бихме му вярвали за каквото и да е?

Отговори
1 0
Посмейте се от сърце

Посмейте се от сърце

28.03.2023 | 13:05

https://gospodari.com/borisov-si-izpusna-nervite-pri-yasen-darakov-video/?utm_campaign=bg.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=lupa.contentexchange.me&pv=478a8ee2-4fdc-40a6-b847-78485b7b05df%3Fgdpr%3D2

Отговори
2 1

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”