Следвайте ни

Как се става най-популярният влогър в България? ВИДЕО

viber icon

Слави Панайотов, по-известен като Слави от The Clashers, е най-популярният български ютубър. Има над 700 000 абонати. Роден е през 1986 г. в Пловдив и завършва университет в Холандия със специалност „Хотелиерство и туризъм“.

- Слави, как ти хрумна идеята за създаването на канала? 

-Всичко започна 2012 г. от една игра Clash of Clans, която играех през свободното си време. 4 години по-късно реших да пускам видеа с тактики, защити, атаки армии. Постепенно хобито ми се превърна в качване на един- два клипа на ден. След няколко месец реших да разнообразя съдържанието и почнах топ класациите. Музата за тях дойде от един пост за мемета. В началото нямах никаква представа от снимачна техника. Учих се от големите английски ютубъри. 

- Кои влогъри гледаш? 

- От българските – Айдe бг, Крис Танев, Цуро. Повече обаче се насочвам към чуждестранните, които се занимават със снимки, осветление, техника. 

- Сам ли си намираш партньорите за техническите ревюта или те те търсят? 

- Всеки си мисли, че компаниите идват и казват – дай да правим ревю, но не винаги е така. Много често се случва аз да им звъня и да им кажа много искам да разгледам този лаптоп, който е за 9 000 лв. може ли да ми го пратите. В началото аз ги търсех, но вече като установихме връзка и взеха да ми имат доверие сами започнаха. 

- Когато започна да снимаш на зелен екран имаше ли гафове? 

- И до ден днешен има. В началото не можех да оправя осветлението – ту се появяваше зелен екран, ту изчезваше. Аз пък ставах розов, после червен, бял. След това разбрах, че всичко идва от white баланса. Той трябва да е константен, защото камерата като се мърдаш напред и назад  - тя ти фиксира лицето, вижда колко е светло и съответно осветлява или затъмнява тона. 

- Имаше ли видеа, които си искал да реализираш, но техниката не ти е позволявала? 

- Мистериите на България ги забавих, защото не го виждах просто да си взема телефона, камерата да друса и да показвам едвам-едвам местата. Исках да е максимално професионално с плавни кадри, дрон. По време на снимките жена ми е оператора с гимбъла и слушалките. 

- Колко време ти отне да достигнеш 1000 абоната? 

- Първите 1000 и 10 000 са най-трудни, но аз получих помощ от друг ютубър. Той призоваваше последователите си да гледат моите видеа за Clash of Clans. Благодарение на това бързо стигнах 1000. След това обаче до 10 000 беше бавно – половин година. С всеки един абонат отговорността расте. Най-важното за бързото им събиране е да си различен. 

- Колко средно може да изкарва един добър ютубър в България? 

- Между 5 и 50 долара на видео. Всеки ден е различно, а да не говорим за месеците.

- Как ще се отрази КОПА на ютубърите?

- Все още е рано да се каже, но по-скоро негативно за тези, които се държат по-детински и използват предизвикателства. Там ще бъдат спрени персонализираните реклами, коментарите и фактически те няма да могат да докарват оборот от видеата си. 

- Влогърството скъпо удоволствие ли е?

- И да, и не. Най-важното е да имаш идеята. Ако имаш добри идеи за видеа, които са полезни или са комедийни, или гейминг, техниката няма чак такова значение. Трябва обаче да имаш визия как ще се изпълни. Взимаш това, което имаш под ръка и действаш. Ако се харесат идеите ти на хората чак тогава можеш да се ъпгрейднеш. Тук идва и скъпата част- ако се занимаваш вече професионално, защото всеки един елемент от снимането, обработката, звука са много скъп. 
 
- Кога осъзна, че имаш огромно влияние върху подрастващите?

- На една от първите фен срещи на Братската могила. Тогава много исках да направя турнир на Clash Royale, но инвестицията за да наема Борис Христов и да платя за осветлението беше голяма. Затова се допитах до хората дали биха дошли ако се наложи да си вземат билет, за да мога да платя залата, като им обещах и награден фонд. И те се съгласиха. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?