Следвайте ни

Живко Желев: Тютюнът е печеливш бизнес, който искаме да затрием

В Гърция, която е също член на ЕС, производителите получават по 200 евро на декар, а при нас едва 150 лева

viber icon

СВИЛЕНГРАД - МУСТРАК
Интервю на Михаил МИХАЙЛОВ

Живко Желев е производител на тютюн от свиленградското село Мустрак. Той е и заместник- председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България НКТБ. Желев е роден през 1965 г. в Свиленград. През 1984 г. завършва милиционерската школа в Пазарджик и работи в системата на МВР до пенсия. С производство на тютюн се занимава повече от 20 години. Първоначално гледал 200 декара, после 100, а сега едва 20 декара. Живко Желев е независим общински съветник в Свиленград. Участва в комисиите по земеделие, правната и тази по конфликт на интереси в ОбС.

- Г-н Желев, кои са основните проблеми в тютюнопроизводстото в момента у нас?

- Основният проблем е, че това е един много печеливш бизнес, а ние се опитваме да го затрием. С отглеждането на тютюн са се занимавали поколения българи от цялата страна. А сега по европейската директива до 2020 година трябва да спре субсидирането в бранша. А търсене на български тютюн има от цял свят, защото е много качествен и евтин.

- От какво се оплакват най-вече производителите, за които отговаря вашата браншова организация?

- Основните проблеми дойдоха в последните години от гръцката фирма „Михайлидис”, която завлече около 2000 предимно дребни производители от цялата страна. Тя изкупи тютюн за около 2,4 милиона лева, а не го плати на производителите. Засегнати са както стопани от Свиленград, така и от Първомай, Гоце Делчев и Северна България. Друг голям проблем е, че референтните плащания се извършват еднократно, а е по-добре да се дават на два транша, за да може и зимата да си наторим нивите, за да дадат добра реколта.

- Обяснете по-подробно за това референтно плащане, колко реално субсидии вземате на декар и на килограм продукция?

- Референтните плащания са на база от 2007 до 2009 година, каквото количество сме произвеждали през този период. Плащанията са от 2010 до 2020 г., като всяка година сумата се намаля с по 5%. Иначе сумите, които се плащат по СЕП, са едва 10 -12 лева.

- Вие колко декара тютюн отглеждате сега и какъв сорт?

- С производство на тютюн се занимавам повече от 20 години. Първоначално гледах 200 декара, после 100, а сега едва 20 декара. Работим преди всичко със сорта „Басма” в Свиленградския край. Преди две години от 25 декара изкарах 2700 килограма продукция.

- Когато държавата спре да субсидира тютюнопроизводството, с какво ще се занимавате?

- Не виждам защо в България трябва да спираме производството на тютюн. То е традиционно за нас, а и има засилен интерес от големи държави, които искат да пазаруват точно нашата продукция, защото е все по-качествена. Китай иска да купува тютюн от нас, а ние си затриваме производството. Но доста от производителите на тютюн в община Свиленград вече се преориентираха към зеленчукопроизводство или животновъдство. Отглеждат предимно дини, домати и краставици. Но и там проблеми не липсват. Миналата година удари градушка два-три пъти и унищожи голяма част от продукцията, а производителите са предимно малки и нямат възможност да си застраховат продукцията. Нямаме наблизо и зеленчукова борса, а трябва да ходят чак в Плодовитово, което също е проблем.
Някои посадиха лавандулови полета, бадеми и други трайни насаждения, но там инвестициите са големи и не са за всеки.

- Колко сорта тютюн се отглеждат в България ?

- Основно се работят четири сорта: "Бърнлей", "Виржиния", "Кабакулак" или "Тервел" и "Басма". В нашия регион отглеждаме предимно сорта "Басма". Защото басмата е най-подходящ за нашите климатични условия. Освен това при нас от нея вадим от 100 до 150 килограма продукция от декар през различните години, а в Крумовградско поради по-лошите земи и климат получават добиви по 60-80 килограма на декар. Разходите, които имаме за един декар тютюн, са около 500 лева и тук, и там.

- Именно производителите на сорта "Басма"имаха претенции, че продукцията им се изкупува на много ниски цени?

- Повечето от дребните производители на тютюн са от избирателите на ДПС, затова и партията лобира изкупната цена на един тон продукция да е по-висока от тази до два тона. А над два тона цената съвсем пада. В цяла Европа се плаща на килограм произведен продукт, а само тук се изхитриха да ограбват труда на по-големите производители. Защото не се гледа толкова качеството на продукцията, а кой колко тона предава, с един килограм да надвишиш нормите, и губиш по 10 стотинки на килограм продукция. От НКТБ заведохме по този повод две дела във Върховния административен съд и ги спечелихме, но тютюнът е вече изкупен и платен.

- Изкупните цени през последните години непрекъснато се увеличават, на какво се дължи този факт?

- За 2015 г. изкупуваха басмата на цени до 1 тон – 2,40 лв./кг, до 2 тона – 2,30 лв./кг, а над два тона на смешните 1,65 лв./кг. Миналата година цената на сорт "Басма" стигна до 7-7,80 лв./кг. Това е така, защото тютюнопроизводителите намаляха много. Повечето избягаха в чужбина – Гърция, Италия, Англия и Германия, за да търсят препитание там. Отглежданите площи с тютюн съответно също намаляха в пъти. А търсене на пазара за българския тютюн има. Огромен проблем в момента е и намирането на работна ръка, защото това е много трудоемко производство.

- А във вашето село Мустрак колко тютюн се произвежда?

- За последните година-две продукцията ни варира между 100 и 120 тона, а в село Шишманово предават по 300 тона годишно. Преди пет години в Мустрак се засаждаха 3000 декара с тютюн, а последната година те са едва 1000 декара.

- Имате ли наблюдения как са нещата в бранша в съседните държави?

- Имам преки наблюдения от Гърция и Македония, защото са ни конкуренция. И в двете ни съседки субсидиите са много по-високи от нашите. В Гърция, която е също член на ЕС, получават по 200 евро на декар тютюн, а при нас едва достигат до 150 лева на декар. Гърците получават и по 5 евро държавна премия на декар. За Македония не знам конкретни суми, но знам, че държавата субсидира тютюнопроизводителите сериозно, защото то се развива и расте. Дори много от фирмите, които изкупуват продукцията, се ориентираха вече към Македония./Хасковска Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?