JESSICA се фокусира върху спортните обекти

Зала за хокей до Колодрума, "Симид" с нова база, екопарк "Марица" чака финансиране през септември

Над 110 млн. лв. ще бъдат инвестирани до средата на 2015 г. в проекти за устойчиво градско развитие в шестте големи града на България - Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен и Стара Загора. Това е възможно чрез ефективен "Регионален фонд за градско развитие" (РФГР), създаден по инициативата JESSICA.  
Преди седмица, на среща с медии в Пловдив, стана ясно, че 12,5 млн. лева без ДДС ще струва новият екопарк Марица от 650 дка заедно с Втория гребен канал. От тях 2,5 млн. се очакват по програма JESSICA за устойчива градска среда. 5 млн. могат да дойдат под формата на кредит от "Сосиете Женерал Експресбанк", останалите ще осигури общината.  
За актуалните проекти в Пловдив, които имат шанс да получат финансиране по JESSICA разговаряме с г-н Мартин Заимов, изпълнителен директор на "Регионален фонд за градско развитие".

- Г-н Заимов, има ли нужда Пловдив от Втори гребен канал. Какъв е мотивът ви да го подкрепите?


- Мисля, че съществуващият гребен канал е прекрасно съоръжение и е сред най-добрите в света. При строежа му през 80-те години на миналия век е имало много недоволни,  но днес каналът е атрактивно място за пловдивчани. Колкото до дублиращото съоръжение, което ще се изгражда, бих го определил като малък канал, в който състезателите ще загряват и ще правят маневри. Освен модернизирането му като съоръжение, което е един от мотивите ни да го подкрепим, тук става въпрос за сериозни инвестиции във възстановяването и поддръжката на природната зона около река Марица - това е другият ни мотив.


- Говорите за екопарк "Марица". Одобрен ли е проекта?  


- Не напълно. След повече от година работа, се надявам да сключим договор преди септември. Екопарк "Марица" е много интересен проект и ще придаде живот на пространството покрай реката. Екологичният ефект също е голям - ще се въстановят горски и езерни местообитания на различни видове птици и животни. Облагородява се зоната около гребния канал, създават се условия за масов спорт и активен отдих на пловдивчани и гости на града. Всичко това ни мотивира да го подкрепим.  


- Изграждането на Втори гребен канал срещна отпор от много природозащитни организации. Вие представлявате институции, които биха отпуснали кредита по този проект. Има ли механизъм, по който да контролирате обществените поръчки при избора на изпълнители?


- Няма как да контролираме самите обществени поръчки, те са с тежка процедура. Но да, има механизъм да следим какво се случва с парите. Не бих казал, че той е за контрол или надзор. По-скоро става дума за партньорски отношения. Договорите, които сключваме с потенциалните инвеститори, ни позволяват да задаваме въпроси, да поискаме отговори да сравняваме цифрите, които ни изглеждат нелогични. Имаме голяма експертиза в това отношение. Работим с различни инвеститори в сферата на строителството и сме си изградили добра представа за това какво усилие изисква построяването на един обект, колко точно струва той, т.е. каква е реалната му стойност.   


- Фондът, който ръководите е насочен към инвестиции в градски проекти. Кои са актуалните за Пловдив?


- Един от актуалните проекти е свързан с инвестициите на "Симид агро". Фирмата е сред  най-големите производители на хляб в страната и в момента разширява производството си. Проектът предвижда стари и западнали производствени и складови помещения в южната индустриална зона на "Кукленско шосе" да бъдат заменени с нова, модерна сграда и техника за производство на хлебни изделия. Ще се използват само най-модерни технологии и оборудване. Благодарение на този проект, "Симид" ще предложи работа на още 180 души.


- Имате ли информация за други инвестиции, говореше се за зала за хокей и фигурно пързаляне в Пловдив?


- Една от най-опитните компании в България за опериране на ледени пързалки смята, че в Пловдив има достатъчно любители на кънките. Което може да оправдае изграждането на закрита зала за зимен спорт в града. Още повече, че има само три подобни съоръжения в страната, две от които са в София. Очаква се общината в Пловдив да предложи възмездно право на строеж на земя в близост до спортната зала на Колодрума. Така, ако проектът за зимен комплекс се одобри, този район ще се превърне в средище на различни видове спорт и отдих.


- С кой или какъв културен проект Пловдив може да кандидатства за финансиране във Фонда?


- Разглеждали сме няколко обекта в Стария град. Прекрасно би било, ако някой реши да инвестира в запуснатата къща, проектирана от архитект Светослав Грозев, точно на тепето над Главната. И да я превърне в културно средище.
Проектите, свързани с изобразително изкуство, музика, театър, кино са най-трудни за нас. Те изискват изключително опитен и отдаден на работата си мениджмънт в области, които традиционно се субсидират почти изцяло от държавата.


- Какво ни липсва, за да сме по-гъвкави в усвояването на средствата по JESSICA? Какви най-често са слабостите на нашите проекти?


- Публичните финансови инструменти са новост не само в България, но и по света. Всички се учим, но не виждам слабости, които да са специфични за Пловдив, що се отнася до тези проекти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?