Следвайте ни

Ивайло Старибратов: Има спешни неща, за които ни трябва правителство

viber icon

Ивайло Старибратов е достатъчно добре познато име за пловдивчани. Преподавател във Факултета по математика и информатика към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, бивш директор на Математическата гимназия.Член е на УС на „Клъстер ИКТ Пловдив“ и член на УС на Съюза на математиците в България, председател на секцията на СМБ Пловдив. Депутатът от "Демократична България" даде специално интервю за „Марица“ минути след решението на коалицията да не подкрепи правителство на ИТН.

-  Г-н Старибратов, чувствате ли се предатели, които връщат Бойко Борисов, както обяви Слави Трифонов?

-  Аз смятам тези думи повече за политически трикове. Даже не толкова политика, а начин на говорене, който аз не одобрявам. Да, непрекъснато се говори как връщаме ГЕРБ, БСП или ДПС. Но за да не стане това, трябва непрекъснат диалог. Който и да е водещ в преговорите. И да е наясно с целта. Тя беше доста размита при тези предложени министри от партията на Слави Трифонов. Нямаше цел!  

- Има ли шанс за съставяне на правителство с третия мандат, ако той се връчи на ИБГНИ, за да няма противоборство между ДБ и БСП?

-  Чух такова предложение, но не сме го  дори обсъждали с колегите в парламентарната група. Търсят се варианти да не се отиде на нови избори, защото резултатите ще бъдат сходни. Дори не е толкова важно кой ще бъде първи или втори, защото пропорционално нещата няма как да бъдат променени за толкова кратко време. Трябва да се даде спокойствие на хората, на бизнеса. Към всички кризи ще добавим и политическа. Тя е факт, но поне да е по-мека.

-  Простата аритметика показва, че няма как да мине такъв кабинет, ако ГЕРБ и ИТН гласуват против, защото разполагат със 128 гласа?

-  Това може да стане единствено с разум, диалог и отговорно поведение.

-  Защо Христо Иванов очерта хоризонт от едва 6-8 месеца за подобно правителство? Не е ли по-удачно да се съчетаят с други избори?

-  След 4 години най-добре (отново се смее).

-  Имах предвид местните след две години?

- Визираше се мандат с ясни цели, които правителството трябва да свърши. Планът за възстановяване, например, отложим ли го с още един месец, отиваме на следващата година. Това са спешни неща, които ще дадат сериозна инжекция на България. Разбира се, КОВИД вълната. Идеята е да се укрепи държавата. Пък при въртележка може ИТН да бъдат на власт след една година, ако толкова я искат. Това в кръга на шегата.

- Очаквано и лесно ли беше решението на ДБ да не подкрепи кабинета?

-  Очаквано, защото нещата бяха доста повърхностно представени от ИТН. Не във всички комисии бяха добре обяснени и обосновани. Нормално, предложените хора за министри също да влияят, но по-важни бяха политиките, поетите ангажименти.

- Визирате това, което каза Христо Иванов – прокурор, комисията на Цацаров, зелена енергетика, да не ги изброявам? 

- Да. Включително и в образованието, където очаквах сериозни реформи. Дори само в декларацията им бяха споменати доста едностранно, преди всичко във висшето, и то без добре направени анализи. Да не говорим, че средното образование беше прескочено. Добавям задължително КОВИД кризата и икономическата политика, която нямаше ясни цели. Има доста неща по политиките, които бяха доста повърхностно представени. По мое мнение трябваше всеки кандидат за министър да седне и да разговаряме . Това можеше да има ефект. 

-  Но тези министри Христо Иванов определи като много слаби,  буквално ги нарече най-слабото правителство, което е виждал, така че и да бяхте седнали?

- Те са непознати. Нормално е да се запознае човек, да види приоритетите на отсрещната страна. 

-  Май точно запознанството чрез телевизията с Петър Илиев беше товарният влак, който буквално отнесе всякакъв шанс за правителство на ИТН?

- Не само! (смее се). Начинът, по който се представиха нещата – на няколко пъти, не е беше нормалния политически. Нямаше истински диалог, а непрекъснат монолог.

-   Извън темата – какво ще правим с образованието с оглед надигащата се ковид вълна?

-  Ситуацията не е никак обещаваща с оглед това, което виждаме в Израел, а и в други страни.  Там вече ваксинират и децата, но продължава да се покачва броят на заразени. Надеждата ми е да се отиде в присъствена форма, поне в по-голямата част от времето, но не съм особен оптимист.

-  Не става иначе, казвам го като родител на двама ученици?

-  Абсолютно. Аз бях от хората, които апелирах пред 15-20 години за дистанционна форма, но не в този масов вид. Говорим, когато едно дете отсъства, да може да има възможност да учи. Но и тук изоставаме. Липсват архитектури на класните стаи за онлайн обучение, на стандарти. Защото стои детето в къщи и учителят говори! Това обучение ли е? Категорично, не! Методиката на преподаване е категорично различна. Трябваше досега да са реализирани куп инструменти. Липсва и най-важното – анализ какъв е дефицитът на всеки ученик. Анализът стига до директора сега: учениците знаят или не знаят? Какво значи! Трябва да е дълбочинен анализ, до всяко дете. Един може да е бил активен по математика, но въобще да не е гледал компютъра по български. Това трябваше още юни месец да е направено. 

-  Тази смяна на правителства и избори със сигурност не влияе добре?

-  Така е.  Трябва да има предвидимост. Стабилност. Да се знае какво трябва да направим в близък план. Най-малкото родителите да знаят ще има ли дистанционно. За да запазят поне отпуските си. Тази непредвидимост е най-лошото.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Ей чуфути мръсни скрийте се бе

Ей чуфути мръсни скрийте се бе

10.08.2021 | 23:11

Цялата ви цензура ви е Пи далска и мръсна чифутска

Отговори
1 5
Ей чуфути мръсни скрийте се бе

Ей чуфути мръсни скрийте се бе

10.08.2021 | 23:09

Верно.ли бе Станиобратов Долен.ляф пи .. дал

Отговори
2 5
Васко

Васко

10.08.2021 | 18:46

Този дето беше директор на МГ - то и се спаси в ПУ. Хайде нЕма нужда и този да се прави на политик, беше "секретарка" на Кирчо Атанасов, комунягата, който си въобразяваше , че МГ- то му е личното училище. Толкова са жалки! Спрете да давате трибуна на такива!

Отговори
8 7
ДБ 112

ДБ 112

11.08.2021 | 11:28

И продължава да му е лично, защото без уроци при сестра му няма влизане в 5 клас. Това е човекът, който търси единствено лична изгода във всичко и е готов да си купи всичко - директорско място, докторантура, после доцент, сега представлява народа, само и само да не работи, а да се прави на най-големия специалист и експерт.

Отговори
6 2
Док

Док

11.08.2021 | 14:33

Гювендия

Отговори
4 2
Бъбу

Бъбу

10.08.2021 | 17:18

Трябвало да има стабилност и предвиди мост, видиш ли ти. А кой създаде хаоса с гротескните протести на шепа неудачници, подклажда и от дб и затлащани от Божков. Вие които разнасхяте ковчези и бесилки и замеряхте парламента с прашки, вие господине имате най голяма заслуга за този хаос. Такива като вас наричайки се демократи а всъщност сте неофашисти, по такъв начин заграбихте властта, с уличен натиск не с избори защото се видя колко можете на изборите. И сега видиш ли от всички други проблеми най важно било Бойко Борисов и герб да не се завърнели във властта. Че кои сте вие, хората вече се молят да се върнат. И колкото и да ви удрят рамо с пари и полицейщина, на следващи избори народа ще изтрезнее и няма да ви допусне до парламента.

Отговори
8 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?