49

Ивайло Мирчев: Отстраняването на ГЕРБ от властта минава през местните избори

Скандалът „Нексо“ е поредният фейк на прокуратурата, нашите дарители са публични, казва депутатът от ДБ

Смисълът на общи листи с „Промяната“ сега е да спечелим първо място на извънредните избори

 

Изборите не са добро решение, ще забавят влизането ни в еврозоната и Шенген 

 

- Г-н Мирчев, съгласен ли сте, че победа на национални избори за коалиция ПП-ДБ минава първо през победа на местните избори в големите градове?

- Да. На парламентарните избори през пролетта затова има смисъл от обединение, за да станем първа политическа сила, която да получи първия мандат. И след това да търсим възможности за формиране на мнозинство. Но да, голямата промяна ще настъпи тогава, когато ГЕРБ загуби големите градове. Ние сме се концентрирали върху това.

- Отиваме на избори след неуспеха на този парламент да излъчи правителство. До какво друго води този развой?

- За съжаление, България поставя европейски рекорд по избори. Това означава също, че няма да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 г., а и се поставя под въпрос влизането в Шенген до края на тази година. Уви, все вредни за България факти.

- Може би ще загубим пари и по Плана за възстановяване и устойчивост?

- Дори и да не ги загубим, парите ще се забавят. Не съм убеден, че трябваше да се жертва още един парламент, при условие че нови избори няма да променят драстично ситуацията, като ще възпроизведат сходен вот.

- Според всяка партия опонентът е виновен за липсата на кабинет. Къде е истината?

- Не става въпрос да търсим вина, тя е обща. Проблемът е, че това води само до лоши последици за страната. „Демократична България“ опита всичко възможно да направи някакво правителство, което хем да бъде обединено около конкретни цели, хем да направи нужните реформи. Но не получихме третия мандат. Беше ясно защо беше организирано всичко и какво се получи. Дано в следващия парламент нещата са по-позитивни.

- Бяхте ли готови наистина с някакъв вариант на кабинет?

- Бяхме готови да предложим решения за управлението на страната. Затова дадохме конкретни приоритети. Така или иначе, не получихме мандата. Така реши президентът, конституцията му дава това право. Вижте, всички политици трябва да се водим от най-доброто за България. Президентът е решил, че трябва да даде за четвърти пореден път третия мандат на БСП, която предните три пъти не успя да го реализира. Очевидно е сметнал това като най-доброто за страната. Ние само може да изразим съжаление, че не ни беше даден шанс да съставим правителство. Да, третият мандат е кризисен и нямаше никаква гаранция, че „Демократична България“ ще събере нужната подкрепа. Но щяхме да опитаме с разумни ходове.

- Случайно ли избухна точно в онзи момент скандалът с „Нексо“?

- Абсолютно не беше случайно. Ще се окаже поредната буря в чаша вода, фейк на прокуратурата. Виждали сме през годините много подобни акции с тефтерчета, КТБ. Първо са много шумни, после се оказват фалшиви. Този е поредният, но дано е и последният, защото показва, че България е много далеч от стандартите за цивилизованост на Европейския съюз.

- Тези дарения от по 20 000 лева на няколко служители от „Нексо“ към ДБ притесняват ли ви все пак?

- Не! Абсолютно е спазен законът, абсолютно никакви притеснения нямаме! Имаме над 4000 дарителя, издържаме се по този начин. Обърнахме се към цялата IT общност и сме се молили да помогнат. Имаме дарители от по 2 до 400 000 лева. И всичко това е изнесено публично. Нямаше да го правим, предполагам, ако искахме нещо да крием. Тези хора са застанали с имената си, попълнили са декларации. Служители в „Нексо“ са учредители на „Да, България“, други са наши членове, трети са просто симпатизанти. Извинете, но какви дарители да намерим!?

- В кулоарите депутати на ДБ и ПП нарекоха махането на шефа на Сметната палата Цветан Цветков продължение на скандала. Защо?

- Да, това е резултат от скандала „Нексо“. Представителите на ГЕРБ не харесаха изслушването му на комисия и решиха да го отстранят. Той вършеше прилично работата си, но не е удобен на ГЕРБ, ДПС и БСП. Смятат, че това няма да им донесе щети, защото не знам дали обществото разбира какво се случва реално - превзета е още една институция, която трябва да гарантира разделението на властите. Сметната палата беше органът, който направи скандалните разкрития за язовирите например. Отстраняването на нейния шеф и заместването му с послушко няма да допринесе за намаляване на корупцията в страната. Да, най-вероятно всичко това ще падне в Конституционния съд. Абсурди, но мнозинството на "хартиената" коалиция не се интересува от правилата.

- Защо „Демократична България“ все пак не прати лидерите си на срещата с Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев?

- Бяхме казали ясно, че сме готови да се видим индивидуално с БСП. Няма причина да сядаме заедно с Бойко Борисов и БСП, за да правим циркове.

- Смятате ли, че наистина ще има след изборите „технологично правителство“ с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, които твърде вероятно ще съберат мнозинство?

- Ако са решили да правят такава коалиция, прав им път. „Демократична България“ остава конструктивно настроена. Аз бих нарекъл тази коалиция не само „хартиена“, но и на „контролирания вот“. Това са партиите с най-големи традиции в това отношение. Контролираният вот не води до добро за България и дано хората го разберат.

- Ще има ли общи листи за извънредните избори между вас, „Продължаваме промяната“ и други граждански организации?

- Има разговори в тази посока. Тепърва органите на партиите трябва да решат кога и как трябва да бъде придвижено. Говоря конкретно за парламентарните избори. За местния вот вече е налице разбирането, че трябва да имаме общи кандидати за кметове на София и големите градове. В противен случай ще ни бъде много трудно да изместим ГЕРБ от тях.

- Сигурен ли сте, че механичен сбор между вас и „Промяната“ ще донесе  първото място на предстоящия вот на 2 април?

- Сборът не трябва да бъде механичен. Той трябва да обедини всички хора, които искат промяна в България. Дано успеем да ги убедим!

- Вашето лично мнение - трябва ли да има общи листи още сега?

- Мнението се изказва в дискусиите вътре в партията. Аз винаги ще се съобразя с това, което е най-доброто за „Демократична България“.

- Забелязвам, че сте активен в социалните мрежи по темата с Пловдивски панаир?

- Нормално, защото това е национална тема, а и аз лично съм бил много пъти изложител на Пловдивския панаир. Затова е на сърцето ми. Виждам какво се случва с Пловдивския панаир и няма как да остана безучастен.

Визитка

Ивайло Мирчев e роден през 1980 г. в Добрич. Завършва бакалавърска степен в Стопанската академия „Д. А. Ценов“, специалност “Маркетинг”, както и магистратура в БАН със специалност “Финанси”. Основава две IT компании, които реализират продукти на международния пазар. Учредител на „Да, България“ и част от ръководството на партия. Ивайло Мирчев е депутат в 4 поредни парламента, сега е от групата на "Демократична България".

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
25 коментара
пърцуца

пърцуца

26.01.2023 | 17:31

Мечтите са понякога безплатни,другарю,но в твоя случай - трябват манги!

Отговори
3 0
дъбъл

дъбъл

26.01.2023 | 16:08

Активизирането на двата редакционни трола под тази помия-интервю говори само едно - борбата е да минете заветните 4%,но затова се иска още гЕмнастика и Утслабване,другарю мирчефъ!

Отговори
3 0
типичен ДейБар

типичен ДейБар

26.01.2023 | 12:20

Неприятен и арогатен! нищо ,че е грозен!

Отговори
5 11
Мирчев,що не се гръмнеш?!И откъде-накъде ще ми се произнасяш ти за наш

Мирчев,що не се гръмнеш?!И откъде-накъде ще ми се произнасяш ти за наш

26.01.2023 | 10:43

Нашия Пловдивски панаир,добрички охранен фишек?!Я си бълвайте глупостите на вашата си агитка и не се лансирай на национално ниво,че издишаш,кух балон!Идете на избори заедно ДБ и ПП,та тамън наведнъж да се отървем от вас,крадливи лъжливи балони!!Яж депутатски кюфтета още 4-5 дни докато можеш,плюскай и мълчи.После няма да има!

Отговори
10 14
Бой с червени кратуни

Бой с червени кратуни

26.01.2023 | 10:16

EMAIL FACEBOOK LINKEDIN TWITTER GOOGLE+ PINTEREST https://blitz.bg/politika/lebedovata-pesen-na-khristo-ivanov_news561514.... Партизанските акции на проваления политик говорят за тежко семейно обременяване, като на родителите му комунисти Проваленият министър на правосъдието и лидер на партия "Да, България", бързо набрала популярност като "ДАЙ, България" Христо Иванов изживява своите последни дни на политическата сцена. Усетил, че краят му наближава, той организира партизански акции, внася подписки, доклади и доноси и истерично търси медийното вниманиие. Лабилното поведение на Иванов е напълно обяснимо. Той вижда страха в очите на своите ментори Иван Костов и Иво Прокопиев, които ще трябва да отговарят за бандитската приватизация, от която са се облагодетелствали лично и са осигурили родата до девето коляно. Примката се затяга, маските са паднали, доверието, според социолозите, се топи като майски сняг и партизаните слизат от гората. КОЙ е Христо Иванов - истинската биография Христо Иванов е роден на 13 септември 1974 г. в София. В семейство на отявлени комунисти. Майката Мария е родена в СССР - в Москва, нейният баща Недялко Бойкикев е българският комунист - болшевик, ленинец и политически емигрант. В края на 30-те години на миналия век при една от сталинските чистки Недялко Бойкикев е откаран в ГУЛаГ на брега на Колима, където намира смъртта си. Мария пристига в България с майка си след Втората световна война заедно със Съветската армия и семействата на други политемигранти. Завършва философия. Проявява странности - редом с комунизма почита и Бог. Става учителка в монтанско село. В разгара на Пражката пролет попада в столицата на Чехословакия, където се запознава със съпруга си Любомир Иванов - инженер, изпратен по работа там. Мария се вдъхновява от идеите на Пражката пролет, заради което семейството получава разпореждане веднага да се върне в София. Вярна на комунистическия идеал, тя се обявява за „социализъм с човешко лице“. Мария е най-добрата приятелка на дъщерята на Вълко Червенков - Ирина, и дори държи надгробно слово на погребението ѝ. Мария Бойкикева продължава да води активен партиен живот в квартален клуб на БСП в жк „Гео Милев“. Съпартийците я определят като „двоен идеалист – комунист и набожен християнин“. Когато Христо (той е третото ѝ, най-малко дете) се захваща със „съдебната реформа“, Мария Бойкикева отива лично при тогавашния председател на БСП Михаил Миков да търси подкрепа за идеите му, но удря на камък. Христо остава с усещането, че революционните му предложения не предизвикват интерес в партията на майка му. По време на кабинета „Близнашки“, когато в БСП започват критиките срещу него в качеството му на правосъден министър, тя настоятелно моли другарите си на „Позитано“ 20 да не го атакуват, защото „не е лошо момче“. Отново не успява. По това време освен със сина си, Мария Бойкикева има проблем и с дъщеря си. Сестрата на министъра-протестър Христо Иванов е историчка, работи като научен сътрудник в БАН и съвсем изненадващо името ѝ излиза в картонче като сътрудник на Първо главно управление на ДС. Тогава майката отново търси съдействие на другарите от „Позитано“ с искане да бъде прикрит този факт. Но и това не става. Петното в семейството е факт. Настойчивите опити да бъде скрито – също. Харесан от щедрите американски фондации Въпросите започват от мига, в който Христо Иванов след завършването на висшето си образование в Софийския университет изненадващо, ей тъй както си ходи един ден по улицата, спечелва стипендия във Вашингтон за изучаване на американската правосъдна система от фондация „Фулбрайт". Защо и как – не е ясно. И до днес в политическите среди е необяснимо как така „отрочето на бившата комунистическа номенклатура“, по думите на проф. Близнашки, е припознат от американците за свой? Според сайта на Министерство на правосъдието „професионалната“ биография на бъдещия министър на правосъдието в България започва през 1996 година, когато става координатор (до 2002-ра) на проекти в областта на законодателната и съдебната реформа в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите. След това – в периода 2002-2006 г. Христо Иванов е независим консултант пак по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона. Както се казва – живее в прекрасната хранителна среда на един кръг от НПО–сдружения, комитети и институти, които се осъществяват чрез безсмислени мониторинги, пишат доклади и организират обсъждания. През 2006 г. Христо Иванов става програмен директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), където ръководи отново проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. Пак се пишат стратегии, пак реформират системата и...толкоз. Преливане от пусто в празно. Грантовете - източник на доходи. Нито ден трудов стаж Доходите му идват предимно по линия на проекти от неправителствения сектор, финансирани от различни американски фондации и агенции. Нито ден трудов стаж! Нито ден, прекаран в органите на българската съдебна система. Не е влязъл в нито едно съдебно заседание. Не е водил нито едно дело. Не е предоставил нито една юридическа защита. Няма нито един издаден труд или монография в областта на правото. През 2002 година, вероятно формално, Христо Иванов е вписан в адвокатската колегия, но не плаща членски внос, заради което естествено е изключен. Освен че е лишен от адвокатски права, той е наказван многократно от адвокатската колегия, заради дисциплинарни нарушения. Накрая адвокатската гилдия го „анатемосва“ и му отнема правото да бъде избиран в нейните органи с мотива, че не спазва вътрешните ѝ правила. Когато тръгва към властта, Христо Иванов скрива този факт от биографията си. Както майка му е искала да скрие факта за картончето, издаващо принадлежността на сестра му към органите на Държавна сигурност. И гръмва първият скандал около личността му.Той се опитва бързо да го замаже. Но нарушението си остава. И то точно от човек, който трябва да е абсолютно изряден. Защо пък Христо Бойкикев, богослов? Има и още един любопитен факт от странната фамилна история - в периода 2006-2011 г. Христо Иванов печата в различни издания разкази, издаващи странни състояния на духа, които подписва с фамилията на майка си - Бойкикев. Във визитката му за в. "Сега", където през 2008-а е публикуван разказът му „Дарът“, е отбелязано „Учил е богословие, завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски". Работил и като строителен работник.“ Нито дума за юридическите му компетентности! Изпъква обаче съвпадението - майката е силно религиозна, а синът учи богословие. Корпоративната връзка с Плевнелиев През 2014-а президентът Плевнелиев, незнайно по какви критерии, незнайно заради какви заслуги, изненадващо назначава никога непрактикувалия като юрист Христо Иванов за служебен заместник министър-председател по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и служебен министър на правосъдието в кабинета на премиера Георги Близнашки! Така един човек, дошъл от нищото, без професионален опит, без подготовка, без административен капацитет се издига до един от най-висшите държавни постове. Активът му в неправителствения сектор буди основателни съмнения относно компетентността му, а скандалът с отнетите адвокатски права удря и по почтенността му. И все пак може да намерим отговор на сакралния въпрос - защо изборът на Плевнелиев за правосъден министър пада именно на Христо Иванов. Професор Георги Близнашки разказва, че когато президентът му предлага да оглави служебното правителство, той отначало отказва. Приема 10 дни по-късно, когато Плевнелиев вече е съставил кабинета и бърза с неговото огласяване. Коментирайки екипа си, бъдещият служебен премиер успява да отхвърли само кандидатурата на социолога Димитър Димитров за министър, който да отговаря за изборите. Когато погледът му стига до „правосъден министър“ - името на Христо Иванов в първия момент нищо не му говори. По-късно разбира, че това е синът на Мария Бойкикева, която той добре познава, но „вече е късно“. А и не било удобно да се противопостави на кандидатурата на още един министър, предложен на президента. Така синът на Мария Бойкикева поема по стълбата на властта. „Христо Иванов е творение на президента Росен Плевнелиев. Не аз, той го назначи в кабинета. Аз изразих своите съмнения, с оглед на неговите компетенции, но той ми го наложи", признава след време Близнашки. И подчертава това, което и сега, и тогава е стряскащ факт по отношение подбора на висшата държавна номенклатура: „Христо Иванов няма един работен ден. Той нанесе непоправими щети във времето, в което беше министър, но хората дадоха оценката си за него, вадейки го от парламента“. Има нещо много важно - пряката корпоративна връзка с президента. Тя минава през Българския институт за правни инициативи - БИПИ, чийто програмен директор до назначаването му за министър е именно Христо Иванов. Изпълнителен директор на БИПИ е юристът Биляна Стефанова Гяурова-Вегертседер. Освен тази връзка, Христо и Биляна са съдружници във фирмата „Били консултинг“ с предмет на дейност „Консултантска дейност, закупуване на предприятия или части от тях”. Братът на Биляна Вегертседер - Ангел Стефанов Гяуров, също юрист, става управител на „Бизнес парк София“, след като бизнесменът Росен Плевнелиев влиза в изпълнителната власт през 2009 година. Ангел Гяуров е свързан и с "Алфа финанс холдинг"(АФХ) на издателя на вестник "Капитал" Иво Прокопиев. АФХ държи 50% от акциите в "Софстрой". Другият акционер е регистрираното в Малта дружество "Балто-Славик Венчърс Лимитид", което се представлява от Ангел Гяуров. Така Плевнелиев си назначава верен свой човек, който да проведе „правилната“ съдебна реформа. А зад тях наднича американската връзка. „Прилича на майка си - твърд, упорит, неадекватен към политическата обстановка, със сектантско мислене, но лоялен към линията, която му е наложена“, е оценката на проф. Димитър Иванов, който познава добре семейството. Докато беше министър в служебния кабинет, а след това в правителството на Бойко Борисов, Христо Иванов имаше една-единствена мисия да свали главния прокурор Сотир Цацаров и да "внесе" т.нар. румънски модел. Провали се и в първото, и във второто. Всъщност румънският модел се провали и в самата Румъния, където стана ясно, че оглавяваната от Лаура Кьовеши прокуратура всъщност е спецзвено за изпълнение на политически поръчки. И в момента в Букурещ активно върви разграждането на модела, който не е припознат в нито една друга европейска държава. След провала на последните парламентарни избори, Христо Иванов продължава да драпа да влезе в парламента, но вече действа като партизанин. Заедно с отбран кръг от малцината протестъри, за които "няма ляво, няма дясно" ходи по София, лепи плакати и се опитва да получи национален ефир, за да разпространява клевети. Прави "манифести" с другото прокси на Иван Костов - ДСБ, и вдига пушилка. Всъщност това е последното, което им остава. Защото народът им показа червен картон на последните избори, а скоро и в съдебната зала ще трябва да обясняват, къде отиде националното богатство и кой окраде България. Заб. В текста е използван материал и от "Епицентър".

Отговори
3 12
Бой с червени кратуни

Бой с червени кратуни

26.01.2023 | 10:13

Христо Иванов е роден на 13 септември 1974 г. в София. Майката Мария е родена в СССР - в Москва, нейният баща Недялко Бойкикев е българският комунист - болшевик, ленинец и политически емигрант. В края на 30-те години на миналия век при една от сталинските чистки Недялко Бойкикев е откаран в ГУЛАГ на брега на Колима, където намира смъртта си. Мария пристига в България с майка си след Втората световна война заедно със Съветската армия и семействата на други политемигранти.Завършва философия. Проявява странности - редом с комунизма почита и Бог. Става учителка в Монтанско село. В разгара на Пражката пролет попада в столицата на Чехословакия, където се запознава със съпруга си Любомир Иванов - инженер, изпратен по работа там. Мария се вдъхновява от идеите на Пражката пролет, заради което семейството получава разпореждане веднага да се върне в София. Вярна на комунистическия идеал, тя се обявява за „социализъм с човешко лице“. Предупреждават я с изключване от БКП. Но не го правят. Мария е най-добрата приятелка на дъщерята на Вълко Червенков – Ирина, и дори държи нагробно слово на погребението ѝ.

Отговори
3 12
Мирчев

Мирчев

26.01.2023 | 10:08

Като вземем Пловдив наесен, национализираме Панаира и арестуваме наред крадците от Колежа

Отговори
18 5
Как ще го вземете

Как ще го вземете

26.01.2023 | 10:22

преди плажа или на връщане от плажа ?!

Отговори
8 16
Майната

Майната

26.01.2023 | 09:57

Мирчев, бой по червените кратуни, крадливи

Отговори
15 5
Отвратен

Отвратен

26.01.2023 | 11:13

Боже, опази! Вреден слуга, вън от Парламента!

Отговори
4 6
Диди

Диди

26.01.2023 | 09:47

Мирчев редно е да ги върнете.

Отговори
4 11
Боко тиквата

Боко тиквата

26.01.2023 | 09:44

Ей тази като ги няма ще ви крада като луд, ще ви държа с ниски заплати и пенсии и ще ви пращам мутромилиционерите да ви правят КПП -та и да ви бият. ;)

Отговори
10 6

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?