Следвайте ни

Ивайло Кирилов: 840 лева за възрастен, 420 лв. - за дете, и край на сивата икономика

В момента в ЕС тече референдум за въвеждане на безусловен базов доход, България има шанс да тръгне с пилотен проект

viber icon

Как ви се струва идеята да не работите, но въпреки това да получавате 840 лева на месец? Без уловки и други ангажименти. За лаиците това е същината на въвеждането на безусловен базов доход. Истината е, че проектът за безусловен базов доход (ББД) съвсем не цели да стимулира мързеливите, а да изгради един съвсем нов социално-икономически строй.

В него всички ще бъдат спокойни, защото ще имат пари за най-належащите си нужди и ще могат да си позволят да отглеждат децата си, а не да ги оставят по ясли и градини, за да тичат по офиси. Държавата пък ще завърти колелото на мощно вътрешно потребление, с което да пълни хазната и да стимулира националната икономика. Според идеолозите с въвеждането на ББД може да се сложи край на сивата икономика и корупцията.

България има шанс да бъде една от седемте държави в ЕС с пилотни проекти за въвеждане на безусловен базов доход. В момента тече  Европейска гражданска инициатива, с други думи - европейски референдум, за въвеждане на новата схема. Изчислено е, че всеки българин може да получава месечно по 840 лева, а децата - по 420 лева. Подписи се събират на сайта на ЕС https://eci.ec.europa.eu/014/public/#/screen/home  

-  Г-н Кирилов, какво всъщност означава „безусловен базов доход”? Някой ми дава всеки месец пари, без да се налага да правя нещо, за да ги заслужа?

- Безусловен базов доход (ББД) е много стара идея, спомената е още в книгата на Томас Мор „Утопия”. През 1986 година е възродена от трима млади учени. Те учредяват организацията „Базов доход ​- Европа”, а по-късно - „Безусловен базов доход Земна мрежа”, тоест на световно ниво.

За последните 10 години организацията е провела над 40 пилотни проекта и всичките те са показали, че хората не спират да се трудят. Идеята е приложена в Кения, Индия, Канада, в Южна Корея, като там интересното е, че проектът стартира с 240 000 души, за да достигне в момента 13 милиона участници.

Там се провежда от държавата в лицето на губернатора на щата Йонгин, място, където са съсредоточени много транснационални компании. Опитът от Южна Корея е много ценен, защото се наблюдава как се развива регионалната икономика, а не националната. Подобен проект имаше и в Италия, Испания и Финландия, но идеята беше политически опорочена.

С една дума - ББД еманципира социалната държава. Дори и мързеливите стават полезни, това е същината.

В теорията за ББД има четири основни точки

Първо, той е универсален, за всеки, независимо от възрастта му, професията и местоживеенето. Всеки има право да получи това преразпределение на обществения ресурс. ББД е индивидуален, получава го всеки мъж, всяка жена, всяко дете. Третото​ - той наистина е безусловен.

Зачита се като човешко право, което не зависи от други условия като платена работа, други доходи, спестявания или някакви други имуществени ограничения. Единствените условия, за да го получиш, са да имаш българска лична карта и действително да живееш тук. И последно ​- размерът му трябва да е достатъчен, за да осигурява приличен стандарт на живот и да отговаря на обществените, социални и културни стандарти в съответната държава.

За България, спрямо настоящата икономическа ситуация, на това определение съответстват 840 лева за възрастен и 420 лева за дете. Важно е да се отбележи, че сумата е различна за всяка европейска икономика. Най-високият базов доход, очаквано, се пада на Люксембург -  1350 евро, следват Германия, Франция. Най-ниският съответно е на Румъния и нашият. Но засега само това може да си позволи нашата икономика.

- На теория звучи добре, но откъде пари, за да се стартира идеята за безусловен базов доход?

- Парите идват от ново, по-правилно и справедливо преразпределение на държавния бюджет. В момента той не се преразпределя правилно. По-трудното е, че въвеждането на ББД е наистина голяма реформа и означава редакция на всички закони в държавата.

Пак казвам, парите ги има и ще обясня къде са. Сега всички държави събират част от данъчните си приходи, като облагат доходите на хората. Въвеждането на безусловен доход обаче

предполага нещо съвсем различно - да се  облага потреблението.

Когато облагаш потреблението, имаш равенство. България е доказателство, че може да има ББД, защото бюджетът ни се пълни на база косвените данъци, не на база на преките. В момента имаме данък от 10%, с който се облага и най-бедният, и най-богатият. Това дали е справедливо?

А когато облагаш потреблението, всеки харчи според възможностите. На бедния, като похарчи своите 1000 лева и ДДС-то е 20, 30 или 40 процента, му се взимат тези проценти от харченето. А когато богатият похарчи своите 20 000 лева, ще му се вземат същите проценти и това е справедливият вариант.

Бедният няма как да похарчи повече, отколкото има. Харчейки парите си, заможните помагат парите да бъдат преразпределени към по-малко заможните.

Другото важно е, че по този начин се осветлява целият пазар. В момента всички от средната класа нагоре крият данъци. 

- Това не наподобява ли данък лукс? 

- Не. Данък лукс може да дойде на по-следващ етап, въпреки че във Франция, Гърция и САЩ вече го има. Основното в тази идея е, че не се прави разлика между работещи и безработни, мениджъри и собственици на бизнес и наети. Всички сме равни, защото сме потребители.

Така отпада необходимостта да ни облагат и с данък общ доход, данък дивиденти, дори общественото осигуряване става излишно. Не е работа на държавата да се бърка в отношенията работник - работодател.

В момента какво се случва? Държавата преследва и работника, и работодателя да плащат здравни, социални и пенсионни вноски, но когато ни дойде времето да ги ползваме, не получаваме нищо. Това се случва от десетилетия, но нищо не се променя.

С въвеждането на ББД може да отпаднат дори част от местните данъци,

като данък сгради например. Само такса смет трябва да остане, но да се изчислява по справедлива формула - на база на чувалчета с боклук, които пълним. Няма никаква логика тя да се начислява на база данъчна оценка на имот, при положение че има празни апартаменти и такива с по един човек.

По този начин държавата ни обира с хиляди левове всяка година. На този етап трябва да остане данък печалба. С ББД няма да има нито корупция, нито инфлация. Той ще легализира пазара и ще го нормализира.

- На прима виста всички ще имаме по-голям разполагаем доход, така ли? Възрастните ще взимат пенсиите си и отгоре 840 лева?

- Пенсията си е пенсия, заплатата си е заплата, а ББД е граждански дивидент. Когато ти получаваш ББД от раждането до смъртта, ти си гарантиран финансово и ако желаеш да работиш - работиш, а ако не - не.

Но ББД може да се харчи само в националната икономика. Той не може да се спестява и да се трупа в банката. Може да си платиш тока или водата с тези пари, но не и лятната почивка в Гърция. За тази цел ще трябва и да работиш.

- Пак Ви връщам на казуса с мързеливите и хората с ниска квалификация. Те няма да имат никакъв интерес да работят. Кой ще мете улиците?

- Всички пилотни проекти, проведени до момента по света, показват, че хората не само че не стават мързеливи, а напротив - стават предприемчиви, развиват се.

Те създават свои собствени бизнеси и започват да се грижат повече за децата и семейството си, защото са спокойни. Гарантирано им е, че няма начин да останат гладни. Освен това светът се автоматизира все повече и повече и ще дойде време, когато улиците ще се метат от машини, а не от хора. 

- Има ли изчисления колко средства са нужни за страна като България, за да се стартира въвеждането на ББД?

- За да се въведе базов доход в България, трябват между 15 и 20 милиарда лева. Само за старта, след това системата сама се завърта. А пари в държавата има, дори могат да се пренасочат грантове от ЕС. Защото смятам, че е

по-добре да се дават на всички, отколкото да се пренасочват към определени кръгове

и да изчезват безследно. В схемата на ББД парите не могат да бъдат  откраднати, а икономиката е гарантирана, защото всеки месец ще влизат над 5 милиарда лева и те ще трябва да се харчат, при това в националната икономика.

За да не се източва ДДС, пък се въвежда обратно начисляване. В момента такова има при сделки в европейската общност. Данъкът се прехвърля „на хартия”, а фирмата и клиентът стават потребители. Това ще спре междуфирменото прехвърляне на ДДС, откъдето се крадат много пари.

Един от проблемните казуси на нашата икономика обаче е, че тя е отворена над 50%. А това означава, че ние винаги ще бъдем на границата на бедността. САЩ, които претендират, че са много демократични, отворената им икономика е едва 20%. А Доналд Тръмп вероятно още я е намалил. Въвеждането на ББД може да реши и този проблем.

- Какъв път трябва да се извърви, за да се въведе ББД в България?

- В момента в ЕС тече Европейска гражданска инициатива, вид референдум, за въвеждане на ББД. Всяка държава има квота от подписи, които трябва да събере, за да е представително допитването. Минималната квота, която трябва да събере България, е 12 000 подписа.

Целта обаче е 24 000. За да тръгне такава инициатива, всичко е съгласувано предварително с ЕК. Личните данни на хората, които подписват документа, са абсолютно защитени. На финала трябва да се съберат минимум 1 милион подпис​а от граждани на ЕС и седем от държавите членки да са изпълнили минималната си квота. Тогава се отива на разговор с ЕК, идеята влиза за обсъждане в ЕП и едва след това се изготвя директива.

Това, което ние, инициаторите, ще поискаме, е първите седем държави да получат пилотни проекти. И така да се промени системата. Може да се изберат една или две държави, в които да се направят пилотните проекти на национално ниво, или да се направи в седем държави, но на регионален принцип - представителна извадка с жители от много региони.

 

ВИЗИТКА 

Ивайло Кирилов е един от седемте граждани на ЕС, които са инициатори  на Европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход. Той е икономист, бизнесмен, издател и консултант. Магистър по икономическа социология

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Валентин ангелов

Валентин ангелов

08.02.2021 | 04:20

Точно такива икономисти , трябва да управляват финансите на Страната.

Отговори
1 0
¿Партизанчето Калитко

¿Партизанчето Калитко

07.02.2021 | 10:26

Хахаха. Хващаите се за палците на краката и сте щастливи. Поредната тъпотия за мързеливи ганчо

Отговори
2 1
Жужи

Жужи

07.02.2021 | 09:35

Ами това е идеологията на комунизма! Нали се отрече!?

Отговори
2 2
Що така?

Що така?

03.02.2021 | 21:01

Пийте си редовно хапчетата!

Отговори
3 2
йокин

йокин

02.02.2021 | 18:30

Всичко е ясно,в статията,се упоменава,че е заимствано,от''Утопия'',от туй по-ясно,здраве,на Томас Мор.УТОПИЧЕН МОР.

Отговори
7 6
Майна

Майна

02.02.2021 | 16:45

Съгласен съм за ББД но да е само за етнически българи а не за Ци,гани

Отговори
17 6
008

008

02.02.2021 | 02:07

Не е лоша идеята, ама айде да няма за децата, че веднага се сещам кой ще почне вместо по 5 да прави по 20, че да взима 8000, само за пълнолетни, пък те да си преценяват колко деца да имат, това даже ще е стимул за въоросните индивиди да спрат с инкубаторите

Отговори
28 2
Почти

Почти

01.02.2021 | 15:16

840 лева за възрастен, 420 лв. - за дете, и край на сивата икономика..... уууауууу вярно ли? Толкова лесно?!?! Ей така щрак с пръсти ББД и всичко се оправя...?!?! Също така означава, огромен бюджетен дефицит, покрит от много по-високи данъци, огромна инфлация през първата година, висока безработица прехвърляне на данъчната тежест към работещите хора и фирми, те от своя страна започват да крият доходи, защото не искат да хрантутят цялата пасмина и щрак кривата се затваря и сме не само сме на изходна позиция, ами дори и по-зле! ББД може да има приложение където интелектът управлява, а не популисти. И за целта този базов доход трябва да покрива базови неща, а не да е равен на средната работна заплата в среден по големина български град, така че хората да не се стимулирани да излязат от пазара на труда....Аман от глупости по нета!!!

Отговори
24 11
Дада

Дада

02.02.2021 | 16:41

Ако си беше направил/а труда да прочетеш изказването на този човек икономист нямаше да драскаш глупости . Аман от тъ.пи хора

Отговори
20 6
Deutsch

Deutsch

01.02.2021 | 09:03

Изцяло държавно-корпоративен заговор съвсем да се обезценят парите и да поскъпнат стоките. Много удобно всички икономисти забравят, че зад парите стои стойността на стоки или услуги. Като искате ББД, защо не предлагате безплатно базовите стоки и услуги, а? Примерно жилища, вода, отопление? Освен това всичко безплатно си е и вид заробване - да седиш в страната където ти го дават и да се надяваш, че няма да ти го спрат, защото си казал някоя грешна политическа идея...

Отговори
17 12
Грешни мисли,

Грешни мисли,

01.02.2021 | 09:39

В грешен човек.След пандемията нищо няма да е така както е било.Нещата от живота трябва да се променят,защото сме застрашени от нови и нови предизвикателства към човечеството.Старите закони на природата ще се окажат ненужни,защото ще е необходимо ново отношение към нещата.Погледни само запада,който върши неща,които ние от изтока правехме преди 30 години.Замисли се...

Отговори
21 3
Deutsch

Deutsch

01.02.2021 | 10:11

Точно за това говоря - за предишните 30, пък и преди тях 45, пък и няколко стотин години преди това :-). Управляващата класа се опитва винаги да мотивира масите да работят и да ги следват до постигане на някаква цел. Просто моркова се сменя. След като ни взеха времето чрез разни бюрократични похвати от 15 год. ни наливат в главата, че то е по-важно от парите https://youtu.be/aJWH84Nwucc. Т.е. ББД си е морков две в едно - хем ти дават пари, хем ще имаш време. За който, каквото иска. Е как да не се хванеш и да следваш каквото ти кажат?

Отговори
16 2
Ами,

Ами,

01.02.2021 | 10:42

ние все пак не сме следови кучета,а хора,които имат глави на раменете си,а не Тикви...Аз не се чувствам рая и никога не съм била.Това съвсем не означава,че всеки,който ми свирни и айде на протест.Както казва една поговорка"Убии кучето",ама с мисъл,а не с нож.

Отговори
15 4
читател

читател

01.02.2021 | 08:21

Много ми харесва ББД.Просто се чудя, би ли могъл да заработи в държава като България.Мисля,че Ковид-19 ще предизвика подобни проекти,които си заслужават вниманието на обществото.Нашето общество трябва да се промени в отношението си към живота,природата,хората и всичко друго,което ни заобикаля.

Отговори
36 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай