71

Ивайло Калфин: Ще има кабинет с втория мандат, но ще се наложат компромиси

Ако не искат да се бутнат от министерските кресла, могат да изкарат и 4 години

Явно Иван Гешев ще се защитава до последно ​

Скандалите не са част от войната между Русия и Запада, а чисто наше производство 

 

- Г-н Калфин, ще има ли редовно правителство, или отиваме на избори след изтеклите записи? 

- Желанието да има правителство ще преодолее всякакви пречки.

- Между кого, защото има вариант и с трети мандат?

- Не, няма да се стигне до трети мандат. Най-накрая ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ ще направят правителство, което ще е добре за тях по принцип. Но вече имаше такова сътресение, че този кабинет ще започне от слаба позиция.

- Ще отстъпи ли за целта ПП от партийните министри, като се заложи на по-експертно правителство? 

- Аз такива неща като експертно и партийно правителство много не ги разбирам. Когато погледнеш работата на един министър, тя е чисто експертна. Той не е партиен секретар. Вероятно за спасяване на физиономията ще има някакви промени при министрите. Да видим дали Асен Василев с арогантното си поведение ще остане финансов министър. Но чак големи промени не очаквам. В крайна сметка, тези министри се излъчват от партиите, а не са някакви независими експерти, които ще правят каквото си искат. В това е смисълът на партиите - да се носи отговорност. 

- Оттеглянето на Асен Василев ли е ключът? 

- Това би могло да бъде компромисът, който ГЕРБ очаква и приема. Нужен е такъв след всичките тези приказки, които чухме от „Продължаваме промяната“ във въпросните записи. Те само доказват за пореден път, че в тази партия трудно си представят как се управлява държавата. Няма начин, ще бъдат принудени да направят промени. 

- Случайно ли изтече този запис точно преди връчване на втория мандат? 

- Определено протичат някакви невидими процеси, но ми е трудно да гадая кой ги движи. Определено са навързани нещата със съставяне на правителство, смяна на главния прокурор и на съдебната система въобще. Не знам кой какви лостове дърпа в държавата, но връзката между събитията е видима. Има хора, които не искат да има правителство. Това е сигурно. 

- Кои са те?

- Трудно е да отговоря, но вероятно този, който е накарал Радостин Василев да извади тези записи. Ако първата задача на правителството е да махне главния прокурор, то е очевидно - тези, които искат той да остане, предпочитат да няма редовен кабинет. 

- Така или иначе, законът за по-лесното му махане беше гласуван, но Иван Гешев сезира Конституционния съд. Тепърва ще има развитие...

- Не съм юрист, за да коментирам, но явно Иван Гешев ще се защитава до последно. При липса на политическа подкрепа най-много да настане война между главен прокурор и партии. То също е доста странно - от тази непонятна любов изведнъж да стигнат до война! Тези страсти не са хубави за обществото.

- Успя ли, ако цитирам записа, да се „изпере“ Бойко Борисов след тези преговори с ПП-ДБ, колкото и променливи чувства да има и там?

- Очевидно Бойко Борисов излезе от изолация, след като е решаващ фактор при преговорите. От изолация излезе и партията му. Нещо повече, Борисов е в по-силната позиция след тези глупости, които сътвори „Промяната“. Абсурдно е да приказваш онлайн подобни неща! Сега ПП трябва да правят отстъпка. 

- Това няма ли да ги унищожи като партия, защото ПП дойде с посланието „Не на кражбите на ГЕРБ“? 

- Те дойдоха на вълната на протестите, но от чутото явно целта им не е била съвсем да спрат корупцията, а да "преперат" този, онзи, да влязат във властта, да овладеят силови структури. Очевидно битката с корупцията е забравена. Надали за това протестираха хората.

- Лично вас кое ви смути най-много в тези записи? 

- Целият им подход към властта. Иначе много са нещата. Например, че тичат по посолствата да съгласуват. Доста смешно беше как Кирил Петков молел Урсула фон дер Лайен да ни приемат в Шенген и ​еврозоната. И двете не зависят от нея. Със същ​ия успех Кирил Петков можеше да говори и с арменския поп. На всичко отгоре го представя като голяма новина, което потвърждава, че те просто не знаят за какво става въпрос - как се взимат решения, как се управлява държава, къде са ни проблемите. 

- Вие сте били част от правителства, не знам доколко сте участвали в съставянето им, но сигурно е нормално като член на НАТО да уведомиш партньорите си кой ще е шеф на ДАНС например?

- Първо, шефовете на служби не се сменят наведнъж, това е чистка. Второ, не се правят консултации с партньорите или утвърждаване, а уведомяване, което е съвсем различно. Процедурата е друга. В записите се чу как в посолствата одобрявали ръководителите на служби. Това е неприемливо, означава директно намесата на чужди правителства в специалните служби. Недопустимо е дори между партньори!

- Може ли да гледаме на тези събития като част от войната между Запада и Русия на българска територия? 

- Не, войната, за която споменахте, е само информационна на наша територия. Виждаме как руската пропаганда работи на високи обороти в България. Но сблъсъкът не е само тук, няма как да ни подмине. 

- Говоря за поредицата събития - взрив до кортежа на главния прокурор, отстраняването му, редене на кабинет?

- Не бих намесил тук войната между Русия и Запада. Това са си чисто нашенски неща, които сами произвеждаме.

- Виждате ли връзка между цялата ченгеджийница и убийството на знакова фигура от ъндърграунда като Къро?

- Само мога да гадая, защото вътрешният живот на мафиотите ми е непонятен.

-  Да се върнем на кабинета, ако има такъв, ще издържи ли 18 месеца?

- Първо, глупаво е да се поставя такъв срок. Кабинет се прави с хоризонт 4 години. 6, 12 или 18 месеца са нескопосани опити. Кратък кабинет нито може да подготви нужното законодателство, нито да се прилагат политики, което е носенето на отговорност. Защото не е целта да приемеш 5 закона и да избягаш, а да ги прилагаш. Всичките тези оправдания „ама за малко правим правителство“ не водят до добро за държавата. Иначе сътресенията покрай записите подкопават допълнително стабилността на евентуалния кабинет. Но нека видим как би заработил. Дали желанието да са във властта ще надделее над добрата политика. Ако не искат да се бутнат от министерските кресла, могат и четири години да изкарат. Пък знае ли човек. Може да ни изненадат. Да направят страхотно правителство, за което не сме предполагали. Съмнявам се, макар да сме длъжни да бъдем оптимисти.

- Евентуални избори ще родят ли нови герои и партии, или само ще дадат тласък на „Възраждане“? 

- Много хора не се чувстват представени от сегашните партии, така че е логично да се родят нови. Колкото до „Възраждане“ - все пак си имат таван, до който би трябвало да са близо. Ако тази партия получи властта и започне да управлява, както обещава, това гарантира катастрофа за държавата. А колко българи искат да си го причинят!  

- Накъде въобще отива България с тези безкрайни скандали?

- България върви с много криволичене и много бавно нагоре. Като погледнем последните 20 години, определено посоката е положителна във всеки един аспект. Но ако направим сравнения с Румъния, положението не е добро. Преди повече от 15 години влязохме в ЕС с изравнени позиции. Сега Румъния ни дръпна толкова много, че вече я сравняват с Португалия. Това е факт, който се дължи на лошо управление в България. 

- Последно, лично вие имате ли намерение да се връщате в политиката?

- В този зверилник - категорично не.

 

Ивайло  Калфин е едно от известните лица в българската политика. Депутат от БСП и Евролевицата, после става секретар на президента Георги Първанов по икономическите въпроси. Заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005 - 2009) от квотата на БСП. Евродепутат е в периода от 2009 до 2014 година. Калфин става заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 г. като представител на АБВ.  

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 10 оценки
4.1/5 от 10 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
злодей

злодей

02.06.2023 | 08:12

Ивайло Калфин - архитектът на българската пенсионна система! При нея, мъжете се пенсионират на 65г с 40 г трудов стаж! А според статистическия институт, средната продължителност на живота на мъжете в България е 68г. Т.е - 40 г внасяш за пенсия, а живееш 3 години с нея! Няма по-лоша и нечовешка система в Европа!

Отговори
10 0
Интересен избор

Интересен избор

30.05.2023 | 15:09

Редакцията има иновативни виждания за събеседниците, които избира. Онзи ден - плейметка /к урва/, днес - пионерчето Калфин - винаги готов за министерския стол - без аначение с кого начело - той е всеяден и ненаситен. Сега остава да вземат интервю от Митьо Очите и Азис, за да се затвори кръга с ненормалниците. А крайно време е и за Пасито с трабанчето и сътрудничката му Ленчето.

Отговори
19 3
Имай търпение

Имай търпение

31.05.2023 | 09:59

И до Копейкин ще стигнат.

Отговори
8 4
656

656

30.05.2023 | 11:53

Този соросоид и той изкочи

Отговори
20 7
СТАВАЙ СТРАНА!!!!!

СТАВАЙ СТРАНА!!!!!

30.05.2023 | 11:12

БЪЛГАРИ ДА СЕ ЗАЩИТИМ С ВСИЧКИ СРЕДСТВА-----ПРОТЕСТИ БОЙ КАМЪНИ ТОЯГИ ДЪРВЯ...И ТО НЕ САМАВ СОФИЯ В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА....ВСИЧКИ ДА ИЗГОНИМ АДМИНИСТРАЦИЯТА ОТ ТОПЛИТЕ ИМ МЕСТЕНЦА...БУНТОВЕ....

Отговори
22 7
Каквото повикало

Каквото повикало

30.05.2023 | 12:23

Освен на майка си пут.ката да изгониш, друго не виждам.

Отговори
9 13
Димитър

Димитър

03.06.2023 | 18:38

Човеко, не може да стане страна, която вечно е лизала нечий гъз, там на върхът са. свикнали с вунтежа и нямат желание да го сменят! Ще станат единици,, като Ботев,, Левски, 10%максимум другото е,, траш,,!!!

Отговори
4 1
хххххх

хххххх

30.05.2023 | 10:07

Тоя.....пък той......баси джендъра.......

Отговори
17 15
лена лесната

лена лесната

30.05.2023 | 08:15

стига с тия кабинети бре некадърници купени, народа ви мрази

Отговори
34 26
хахахахах

хахахахах

30.05.2023 | 08:14

НЕ няма да има кабинет между бандити и продажни проститутки - знаете кой, кой е! Вън продажниците!

Отговори
37 29

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?