Следвайте ни

Иван Вичков: Децата се радват на животинките, защото няма къде другаде в града

Иван Вичков е собственик на строителен хипермаркет „Рила". По образование е зооинженер,  завършил първо Техникума по ветеринарна медицина, а след това и Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора.

Припомняме, че както "Марица" вече писа, десетки животни оцеляват в мизерни условия в тясното пространство на частния зоокът, разположен в двора на строителен хипермаркет „Рила". Магазинът отдавна е известен на пловдивчани с различните четирикраки и пернати, които се отглеждат зад телени мрежи за атракция на клиентите. Клетките са като Ноев ковчег. В тях съжителстват животни от различни видове, които се прескачат едни други в тесните пространства.

Репортерската проверка на "Марица" установи, че в клетка, по-тясна от 4 метра, живеят три измъчени лисици.

- Г-н Вичков, получихме няколко сигнала за нехуманно отглеждане на лисиците в зоопарка Ви. Вие сте ветеринарен лекар, а животните ви страдат. Как ще коментирате?

- Смятам, че не ги отглеждам неправилно. Мненията са различни. Не може всички да мислят по един и същ начин. Жалкото е, че досега не съм чул един положителен коментар за това, че съм направил детска площадка с играчки и люлки със собствени средства. Място, на което децата могат да се забавляват и да се радват на животинките на живо, защото няма къде другаде. Такива сигнали не ме учудват. Тези хора не са преместили една сламка през живота си и търсят с кого да се заядат. А аз искам просто да направя нещо хубаво.

- От наредбата става ясно, че една лисица се нуждае от 16 кв. м площ, а при вас 3 лисици живеят на площ около 7 кв. м.  Има ли възможност тяхната клетка да бъде разширена?

- Винаги има вариант да се направят подобрения. Ще помисля по въпроса и ще видя какво точно мога да направя. 

- От фондация „Дивите животни" предложиха да се погрижат за лисиците. Бихте ли ги дали?

- Няма как някой да вземе или да пусне лисиците в природата, защото те са израснали при мен и са по-гальовни от домашни любимци. Те не могат да оцелеят в дивото, защото са свикнали с хората и не се плашат от тях. Дори не се крият.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?