49

Иван Попов, автор на идеята за втори гребен канал: Готов съм да вложа 20 млн. евро в проекта

Дублиращият канал ще постави Пловдив на световната карта в гребането

Иван Попов е основният „виновник“ Пловдив да се превърне в световен гребен център. През последните 10 години той е председател на организационния комитет на Световното първенство по гребане. А от 2011 г. насам градът прие 9 големи първенства в този спорт.

Името му стои и зад идеята за т. нар. втори гребен канал. Проектът отлежава от години в Общината, но местната власт така и не успя да  осигури пари за съоръжението.

Какви ще са ползите на града от него?

 

- Г-н Попов, тези дни стана ясно, че втори гребен канал в Пловдив няма да се строи поне до 2028 г., когато изтича срокът на действащия Общ устройствен план (ОУП) на града. Това показва актуализираната екологична оценка на РИОСВ. Как ще коментирате?

- Още не съм се запознал с оценката на РИОСВ, нито с мотивите за това решение, но по наше мнение този проект е изключително важен за развитието на града ни. Вторият канал, освен че ще затвърди репутацията на града ни като световен гребен център, ще донесе на съгражданите ни много ползи - модерна градска среда, нов парк, водна площ за спорт, забавления и риболов.

Идеята на концесията, която лансираме, е да се създаде среда, където хората наистина да могат да се забавляват и наслаждават на свободното си време. Това съм го видял по света. Например в Белград има една атрактивна зона и тя е част от реката. Всеки ден и особено през уикенда там е пълно с хора. Идват да се забавляват, да се къпят във водната площ.

- Основните протести срещу проекта ви идват от опасенията, че Гребната база ще бъде заградена, че ще се лее бетон за паркинги, че ще има масова сеч на гората.

- С нищо сегашната гора няма да пострада. Ще бъде изчистена и оформена като парк.

Ако получим зелена светлина за проекта ни, ще бъдат засадени нови дървета. Плановете ни са около дублиращото водно съоръжение всичко да се оформи във вид на голям зелен парк. Няма да се налива бетон, ще бъде зелена площ и модерна градска среда.

- А какво ще се случва с този канал през зимата?

- Да, както виждате, и сега имаме един канал от 200 декара, в който не се допускат любители на водния спорт, тъй като пречат на тренировките на професионалните спортисти. През зимата това дублиращо трасе ще се изпразва, така че в него да остават по 20-тина сантиметра вода, и то ще се превръща в естествена ледена пързалка. Ето още една атракция за града и за пловдивчани.

Основна цел на проекта е да привлече много повече хора от града и страната към водните спортове. На много места по света съм виждал подобни спортни центрове. На този принцип е развит и каналът в Мюнхен - всяка събота и неделя местните се изнасят на разходка или за спорт близо до водата - там, където температурите са по-ниски.

- Пловдив има ли амбиции и за следващи големи състезания по гребане?

- Имаме и амбициите, но имаме и изискването към Световната федерация, ако изградим доблиращото водно съоръжение, да имаме подсигурени редовни световни състезания от най-висок ранг. Бизнес логиката е следната: ще направим инвестиция и нейната възвръщаемост е обвързана не само с тази от развлеченията на водния парк, но и с ежегодното присъствие на световната гребна общност в Пловдив.

Като организатори на състезания по гребане не можем да се оплачем от липса на интерес към Гребния ни канал - за 10 календарни години направихме 9 големи състезания. Това е добро ниво и ние трябва да го запазим.

Много бъдещи световни първенства по гребане ще бъдат обслужвани от това съоръжение. Всичко това ще носи много ползи и реклама на Пловдив. Състезанията допринасят и за развитието на туризма в града ни. Той може да печели 15-20 милиона лева годишно от тях. Само от 2015 до 2017 г. по време на световните първенства, които сме организирали тук, нощувките в хотелите на града са се увеличили с 25%. Всеки път за състезанията идват над 3000 състезатели, треньори, съдии, журналисти, технически екипи и гости, любители за минимум седем дена. Пловдив не трябва да се отказва от тези мащабни мероприятия.

- Дали обаче чужденците ще бъдат провокирани да дойдат именно в Пловдив?

- Към днешна дата нашият проект е представен на много високо ниво в Световната федерация.

Но за да имаме достъп до повече световни първенства по гребане за мъже и жени, Пловдив трябва да има своя успореден канал, който да служи за загряване на състезателите и за изтегляне след финала - такива са световните правила и стандарти. В Пловдив имаме добри климатични условия и стоим в добра позиция в Европа, където традиционно се провеждат повечето световни първенства. Известно е, че страни като Австралия, САЩ, Канада, Бразилия или Нова Зеландия са водещи в гребането и имат изградени бази в цяла Европа. Нашата цел е да ги привлечем тук, в Пловдив.

- До каква степен проектът ви нарушава екологичното равновесие в зоната?

- От екологична гледна точка няма пречка за изграждането на втори канал - това е решението на Върховния административен съд, който отсъди: „Допустимо е“. Важно е да се знае, че в проекта за дублиращия канал е и изграждането на екопарк “Марица“ върху 650 декара, с който се повишава обществената значимост на територията - това е една естествена ботаническа градина, в която се възстановяват и езерните местообитания. Преди 4 години, през 2018-а, това становище на съда беше обжалвано от Сдружение с нестопанска цел „Граждански контрол - Защита на животните“. Административен съд - Пловдив отново отсъди в наша полза, а позицията на РИОСВ бе, че нямат претенции и съоръжението може да бъде построено.

Аз съм човек, който е израснал на Гребната база. Сега съм готов да вложа близо 20 млн. евро в този проект. Вярвам че той е правилният за града ни!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
настрадин

настрадин

02.09.2022 | 09:56

повче спорт в Пловдив вреда нма квото се направи остава за града .винги има мрънковци които оплюват всяка инициатива.така градът се лиши от педземен паркнг под езерото бабите мърморят щяло да тече, ако им кажеш че хората правят тунели под ламанш и босфор те казва да ама като правят те ще крадятСъщото беше когато искаха да въстановят крепостната стена по северната част на трихълмието. .айде нищо да не правим и да си седим в торта

Отговори
1 3
1944

1944

01.09.2022 | 13:55

Защо не направите новият гребен канал на местото на бившия партиен дом? Хем няма да го има това КУПИЩЕ, хем ще си имаме гребен канал под носа ни!

Отговори
5 0
Филибелия

Филибелия

01.09.2022 | 13:50

Иванчо мамин,твои лични пари ли ще вложиш или ще вземеш нашите,на данъкоплатците парите? И колко от тях ще откраднеш?

Отговори
6 0
Данъкоплтец

Данъкоплтец

31.08.2022 | 09:32

Ако ги имаш в собствения си джоб, вложи ги, но не бъркай в моя.

Отговори
9 2
Киро

Киро

30.08.2022 | 17:54

20 те милиона ще ги вземат от нас, а бизнеса ще е техен.

Отговори
22 1
Как няма да сме "За".Нали сме герб КАЛИНКИ.

Как няма да сме "За".Нали сме герб КАЛИНКИ.

30.08.2022 | 16:13

Чиновниците от общината,пардом,КАЛИНКИТЕ на Герб ,са инструктирани яко да пишат коментари и се лепят минуси по противното мнение.Тази гадна практика я въведе Тотев и Зико я продължава . Общински служители в работно време да са тролове.Една от причините Пловдив да е на това дередже.Липса на всякакъв административен капацитет.

Отговори
22 5
Селския тарикат

Селския тарикат

30.08.2022 | 15:35

Тоя колко окраде като председател на тоя комитет...Те 20 млн,ами 200 млн може да вложи...

Отговори
22 3
Пенсионер

Пенсионер

30.08.2022 | 14:40

Спорт! Спорт и спорт. Никой не мисли за децата, повече атракции, по щастливи деца - там те ще развиват в условия, които другите нямат. Приветсвам идеята.

Отговори
14 14
коментарче

коментарче

30.08.2022 | 14:37

ЗАЩО СЕ ПЛЮЯТ ПОСТОЯННО ХУБАВИТЕ НЕЩА? НИМА СТРОЕНЕТО НА КООПЕРАЦИИ Е ПО-ДОБРО РЕШЕНИЕ ОТ ТОВА ДА ИМА КРАСИВО И УНИКАЛНО МЯСТО В ГРАДА НИ!???????

Отговори
12 19
Още едно коментарче

Още едно коментарче

30.08.2022 | 16:03

Сега мястото си е идеално. Тези дървета са засаждани от Борис Трети за ветроупорен пояс от северозападните ветрове.И това изсечете и дайте дървения материал на циганите за огрев.Нали идват избори ,а циганите когато Зико беше преди изборите в Столипиново си го признаха за свой баща! Бащата трябва да дава ,за да фърлят(гласуват) пак за него

Отговори
21 4
супер

супер

30.08.2022 | 14:34

супер идея! кога ли ще се осъществи! ако е направено с вкус ще е уникално...

Отговори
11 18
Какво му е "супер"

Какво му е "супер"

30.08.2022 | 16:18

Че ще се изреже последната гора в Пловдив ли? Че кретените на герб превърнаха Пловдив в бетонна джунгла ли?

Отговори
17 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?