49

Иван Петков: Принизихме нивото на НС до развода на Джони Деп и Амбър

Темата „Македония“ се оказа дъвка, обвита в лъжи, дори министърът на Слави го призна, казва депутатът от БСП

- Г-н Петков, ако се стигне до избори, което към момента е твърде вероятно, в кондиция ли е БСП?

-  Напълно вероятно е, да. Към момента опозицията има мнозинство от гласове. Първо ще подчертая, че групата на БСП е единна. Ваши колеги пишат, че и при нас имало разцепление. Напротив! Иначе, за избори няма какво да се готвим -отиваме и ги правим. Въпросът е да се мисли държавнически, да се използва лятото за приемане на важните закони. За мен изборите ще върнат държавата назад, ще я хвърлят в хаос, който и най-големият икономист у нас не може точно да предвиди. Ето, днес горивото удари 3,50 лева.

- Ще оцелее ли коалицията?

- По-важно е дали ще мине актуализацията на бюджета. Това е важно за държавата, а не дали ще оцелее правителството. 

- Актуализация, но управляващи и опозиция си я представят по различен начин.

- Така е. Това, което БСП предложи сутринта чрез Георги Свиленски, председател на групата ни, е да гледаме и трите бюджета. Опозицията е да се гледат двата малки. Но не се ли приеме всичко утре (б.а. - четвъртък), е пълна лъжа на опозицията, че ще се случат, макар и трудно, социалните мерки. Категорично не могат да се актуализират пенсии, не могат да получат обезщетения младите семейства, чиито деца са без места за детски градини. Плюс заложените ремонти на спортни площадки и 50 училища. Без актуализация всичките тези мерки няма да се случат.

- В такъв случай на какво според вас разчита опозицията - бута ви и какво прави със социалните мерки?

- Не мога да дам обяснения. Тук трябва да се гледа държавнически, а не партийно. Намираме се в енергийна криза, като прибавим това, което се случва на Изток, а и куп други неща, които ще се случат, ако не се приеме актуализацията! Всичките тези проблеми не могат да бъдат решени от служебно правителство, без парламент. Много добре го знаят всички.

- Има и друга опасност, която споменаха ваши колеги. Че вече явно правейки кампания, предизборно партиите могат да заложат в бюджета неизпълними финансово точки? 

- Виждам в ГЕРБ и в ДПС подобни опити. Но нека изчакаме дебатите и гласуването. Важно е актуализацията да мине на първо четене. Каквото и да предложат иначе, ще е чист популизъм и хвърляне на държавата в абсолютен хаос.

- Ще ви питам и за темата „Македония“, която винаги излиза на преден план, когато трябва да се бутне власт или да се усвоят пари.

- Сами чухте и видяхте - в зала външният министър на ИТН каза, че няма нещо, което да е приемал Кирил Петков като ангажимент и да прескача подписаните договори. Тоест ние дъвчем една дъвка, обвита в лъжа. Това е една голяма лъжа, която дори външният министър на ИТН призна.  

- Все пак ще оцелее ли коалицията, която вече е „Три плюс“ - тройна плюс пет депутати? 

- Не мога да кажа. Като човек, който общува с мнозина - категорично на никого не му се ходи на избори. Нормално, защото при тази ситуация на криза и растяща инфлация държавата се обрича на хаос. Приемаме актуализацията, пък да видим после. Може да има и друго мнозинство в този парламент. Не се знае.

- Интересно какво? 

- Знаете, че ако правителството падне, не се отива директно на избори, а се предлагат пак три последователни мандата. Може пък бившият ни коалиционен партньор да предложи експертно правителство, така били готови. Може би имат уверения на сегашната опозиция, че ще ги подкрепи. Нищо не се знае! Политическият шахмат тече и всеки може да си прави предположения. Въпросът е в този шахмат кой ще спечели - пешките, тоест обикновените хора. Или царете и цариците, образно казано, които ще приберат всички облаги. Мнозинство извън сегашното ще означава точно навлизане на задкулисието. 

- Ново мнозинство означава коалиция между ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и остатъците от ИТН?

- Ние не знаем колко ще останат от ИТН. Времето ще покаже. Като народен представител аз гледам да се приеме актуализацията, за да се стигне до последващи стъпки и от 1 юли хората да си получат новите пенсии, което е предложение на БСП. Плюс споменатите други социални мерки. 15 септември ще дойде на един дъх, а пари за училища трябват. 

- Коалицията ДПС - „Възраждане“ звучи малко несъвместимо.

- И аз лично не вярвам, но както се казва - шахматът е интересен. По-интересно е, ако се запази коалицията, дали ще има отцепили се от други партии, освен колегите от ИТН.

- И за други ли се чува?

- Реално погледнато, не би трябвало да се случи, но знае ли човек.

- Интересен намек! Много тънък пас като на Зехтински, ако използваме любимата ни футболна лексика. Или като на Гецата Георгиев, че игра в любимите ни отбори.

- (Смее се.) Като на Тодор Неделев, използвам случая да му пожелая оздравяване и да го видим на терена. Няма друг футболист като него в родното първенство.

- Ето случилото се с Тошко беше пример за обединение на кръвни врагове. Ще успее ли този парламент да приеме 22 закона, без което не може да тръгнат парите по Плана за възстановяване и устойчивост?

- За мен са нужни поне два месеца. Служебен кабинет не може да ги направи. Трябва да чакаме избори, нов кабинет. А нашите съседки вече усвояват тези пари.

- Споменахте за много срещи, какво ви казват обикновените пловдивчани?

- Не искат избори, при това не само наши симпатизанти, но и такива на ГЕРБ, ИТН. Всеки гражданин се затруднява вече от битовите сметки, цени в магазините. Трябва да има адекватен парламент, включително и адекватна опозиция, която да мисли националноотговорно.

- Седите един до друг - защо се разцепи ИТН?

- Получи се много нелицеприятно, с много грозни обвинения. С приятели това коментираме. В един развод накрая винаги става грозно. Точно като при Джони Деп и Амбър Хърд - записи, разкрития. Абсолютно същият сценарий. Да принизяваме парламента до това ниво, и то като знаем какви държавници е имало в тази сграда. Всички ние дойдохме с уверения към гражданите, че ще направим нещо ново за тях, а се получи...

- Да минем към Пловдив, как гледате на ситуацията в града?

- Настава транспортен хаос с откриване на нови и нови ремонти. Не се прави така, но явно в последната година на мандат винаги се мисли за избори. Това продължава 30 години на местно ниво. Пловдив има нужда от наистина нови лица. Има една тема, която още като съветник непрекъснато повдигах, и това е транспортният проект. Не мога да си обясня защо не тръгва! В Пловдив стоят като паметник на глупостта едни машини, които уж трябваше да генерират електронни карти. Може би таблата на спирките имат нещо общо с модерните европейски градове, нищо друго. Да не се връщам към Европейска столица на културата - още една бутафория, която преживяхме. Дано стадионите на Ботев и на Локо бъдат довършени. Няма да стане без кредити, съгласен съм. На тези стадиони задължително трябва да има не само спортни събития, но и културни, които да привличат нови и нови туристи. Ние като най-стар европейски град не го правим достатъчно добре! В сравнение с Варна сме на светлинни години назад. От първия мандат на Иван Тотев няма решение на този проблем. И то при условие че бяхме европейска културна столица.

- Само със стадионите да не стане като с „Арена Армеец“, която привлича по две събития и половина на година?

- Абсолютно. Голямата ми болка е, че с тези пари можеше да бъде ремонтиран стадион „Пловдив“ и целият комплекс около него ​- като вземем и басейн „Младост“, и неработещия зоопарк, за който отидоха толкова много пари.  Престъпление е да не функционира единственият двуетажен стадион, макар и да се тренира на пистата и по зали. На този стадион беше първият мач в живота ми ​- Ботев - Спартак  4:2.

- Като говорим за футбол - преди часове беше теглен жребият, ще победи ли Ботев срещу Хебър на старта и на кое място ще се класира тимът?

- Не искам да подценявам съперниците, но програмата в началото е лесна. Редно е и Ботев, и Локо да играят в Европа. Но да го правят на своите стадиони! Защото сега не знам дори къде ще играе Ботев в Европа. Още един цирк в тази държава! Да няма крушки на националния стадион. Но темата е широка, а това БФС трябва да си ходи след тези резултати. Манчестър Юнайтед и Реал играха в Скопие. Румъния направи 4 нови стадиона. Албания прие европейски финал. Ние нямаме лампи на националния стадион.

- Фен на Бербатов ли сте?

- Малко ме разочарова той с направения конгрес в НДК, но друг няма! Единствено Бербатов обикаля заедно с Мартин и Стилиян. Ако има други кандидати, да правим сравнения. Но липсват. Нека Бербатов получи нашето доверие! 

 

Иван Петков-Бебето е депутат от БСП, избран от Пловдив. Кореняк от града, по професия икономист, той има опит и в местния парламент. Запален ботевист, рядко пропуска мач на любимия тим. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
търпелива

търпелива

16.06.2022 | 09:52

Стига сте плашили колко ще е страшно ако стигнем пак до избори.Избори и пак избори докато не ви дойдат акълите и не започнете да мислите за България и смачкания народец.Много сме търпеливи и издържливи но до време ще ви търпиме.Престанете да се надлъгвате и да си вярвате .Не си въобразявайте че ви вярваме-смешни и жалки сте .

Отговори
6 1
еййййййй

еййййййй

16.06.2022 | 09:21

Не сравнявай Джони Деп с тази паплач! ТОЙ НАПРАВИ НЕЩО ВЕЛИКО - СЛОЖИ НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА МИТУТКИТЕ!

Отговори
8 1
Благодарим!

Благодарим!

16.06.2022 | 09:04

Благодарим! 6 метра водосточна тръба = 1 млн лева! Всичко е "точно"! При развода на Деп и Амбър сумите са доста по-малки!

Отговори
6 0
Смок

Смок

16.06.2022 | 08:52

Съгласен съм с казаното, добро интервю.

Отговори
1 7
Д-р Дулитъл

Д-р Дулитъл

16.06.2022 | 08:45

Този пък кой го пусна от клетката да разпространява шарка?

Отговори
6 2
Ташев

Ташев

16.06.2022 | 08:14

Ако си спомням правилно, този младеж беше на първа линия при всички селски свади в НС, но пловдивчани си го знаем, че той с друго няма как да изпъкне…

Отговори
10 1
мхм

мхм

16.06.2022 | 07:58

С такива олигофрени като теб няма как нивото да е по-високо!

Отговори
11 1
Вечната Амбър

Вечната Амбър

16.06.2022 | 07:28

“Сбогом любов моя”!Егати и държаватс щом и аз съм депутат!Боже пази България!

Отговори
10 1
Чочи

Чочи

16.06.2022 | 07:22

БСП е паразитна партия, колкото е по далеч от властта толкова по-добре. Всеки може да види другарката Нинова какво прави, сменя директори на горски стопанства, сменя управление на бордове, общо взето рздавапостове на членовете на БСП, а да ли е проверила хората, който сменя, да ли е имало нужда. Отвратително,

Отговори
8 5
БСП

БСП

16.06.2022 | 07:35

БСП е партия на 130 години и ще я има още толкова.

Отговори
3 12

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?