1939
Следвайте ни

Иван Куков: До 3 години България може да произвежда изцяло зелена енергия

viber icon
 
- Г-н Куков, къде се намира България по пътя към „Зелената сделка“ и какви са шансовете ни да преминем към масово производство на зелена енергия?

- България има капацитета да се справи за 2-3 години с изграждането на фотоволтаични централи и въобще на централи от ВЕИ, необходими за да стане енергетиката ни зелена. Имаме и много добри специалисти в тази област, с което можем да се гордеем. И приказките, че за периода 2021-2027 г., ние нямаме възможност да произвеждаме зелена енергия, са абсолютно неверни. Това подведе обществото, за да не се работи в тази насока. Първо - миньорите, - те са най-големият проблем, но и важен електорат, знаем за кого, и този някой непрекъснато говори как нямаме възможност да изграждаме зелена енергия. Но към нея трябва да се стремим и както сме тръгнали на свободен пазар, така трябва да продължим или да вкараме регулация. Но хем имаме свободен пазар, хем и регулация. Например - за всяко нещо се издава лиценз и в него пише колко можеш да правиш и при какви финансови параметри. При нас в момента е като в Дивия запад. Точно както едно време - онези с финансовите инструменти, които пристигнали в първата столица на САЩ - Филаделфия, - те диктували правилата. Сега и тук е така.

- Как на практика и при добра политическа воля можем в скоро време да произвеждаме зелена енергия?

- Инвеститори има много - от гражданина до фирмата. Държавата трябва да подсигури безпроблемните инвестиции и да създаде необходимата инфраструктура в енергетиката. Не може да се принуждават частни дружества да правят 110 киловолта подстанции, далекопроводи и т.н. Проблемът е от години и този, който иска да произвежда енергия, няма как да я изнася. В това отношение държавата е абдикирала. Спешно трябва да се пренапише стратегията в областта на енергетиката и всяка година да се разписват правила, защото това, което ще се залага, може да се обезпечи и финансово. И не е необходимо държавата да дава пари, но като направи регулаторната рамка, всеки ще прецени къде да инвестира. А бъдеще има. Доколкото съм запознат, на учени в Япония е възложено да разработят ново поколение фотоволтаични модули. В сравнение със сегашните, които имат КПД /коефициент на полезно действие/ около 21%, очаква се новите да имат над 42-45% КПД. Тогава можем да кажем, че животът на панелите става над 30 години. Има и нови материали, които могат да заместят силиция, литиево-йонните батерии също се очаква да се заменят с други материали. По този начин се постигат две неща - сваляне на разходите и опазване на околната среда. Сега се разработват и нови съоръжения за складиране на произведената енергия. Очаква се в близките 2-3 години те да поевтинеят няколко пъти. В момента, в който започнем да съхраняваме енергия, нормално е тя да се продава и през нощта, и във върховите моменти. 

Зелената енергия може да свали сметките за ток наполовина

- Заради драстичното увеличение на тока за бизнеса има ли завишен интерес към изграждане на фотоволтаични централи?

- В момента има голямо търсене и огромен интерес към фотоволтаици. От една страна, към тях се ориентират предприятия, които се уплашиха от високата цена на тока, а от друга, са инвеститори, който искат да създават големи паркове с цел търговия. Макар и по-слабо, интерес проявяват и домакинства. Има голям смисъл да се работи в насока фотоволтаични централи, защото е от полза на обществото. За предпочитане е тези централи да се изграждат върху покриви, за да не се унищожава част от земята. Добре е фотоволтаици да се правят за собствено потребление както за жилищни, така и за частни и обществени сгради, които ползват електроенергия, тъй като цената е атрактивна. Говорим за малко плюс-минус проценти за 110 лв./мВч произведена енергия. 

- Предвид възрастта на сградите не само в Пловдив, но и в цялата страна, на всеки покрив ли е възможно да се монтират фотоволтаични панели?

- Теоретично да, но зависи от сградата и нейното местоположение. Едно от условията е да няма сянка. Много важно е да има чистота на въздуха, за да произвежда добре панелът. Като направим в Пловдив фотоволтаични централи, ще намалим емисиите. Като цяло този процес е от полза на цялото общество.

В проектите на всяка нова сграда трябва да се залагат фотоволтаици

- А приблизително с колко може да падне месечната сметка за ток на едно домакинство, което ползва зелена енергия?

- Спрямо сегашната ситуация е относително да се каже, както и спрямо утрешната, тъй като населението на България е на регулиран, а не на свободен пазар. Но ако приемем сега средна цена от 350 лв., би следвало едно семейство да плаща наполовина, не повече. Инвестицията, която ще вложи например, за да се инсталира система от 5 киловата, е около 10 000 лв., с батериите става 20 000 лв. Въпреки това някои са готови да дадат тези пари. Голямата бариера са документалните процедури, които трябва да се извървят, защото за да се пусне в експлоатация една централа, която е 5 киловата и продава  излишъка, и една централа, която е 500 киловата, изискванията са доста идентични, което отказва много от клиентите да инвестират. Според мен в една сграда това, което се прави, първо трябва да е за собствено потребление. Второ - да зарежда системите за складиране и съхранение на енергията. Трето - ако не ти стига, купуваш от някоя компания. Този цикъл се върти в двете посоки: произвеждаш-потребяваш, а излишъкът продаваш, ако не ти стига - купуваш. Всичко е елементарно и пак казвам, че държавата трябва да въведе добри правила за инвеститорите. Недоумявам обаче защо зелената енергия се облага с 2% ДДС, при положение че искаме да се предпазим от замърсителите на околната среда, които вредят и на човешкото здраве?

- Запознат ли сте дали в проектите на новостроящите се жилищни и промишлени сгради се залагат и фотоволтаици?

- Малко са клиентите, които проявяват интерес за монтаж на такава система. Нормално е обаче за всяка нова сграда, която се строи, в рамките на консумацията на енергия да има алтернативен източник на зелена енергия, без значение дали ще бъде вятър, слънце, биомаса, водород и др. На мнение съм, че ако това не е заложено, проектът да не минава.

Големият проблем с миньорите е, че те са важен електорат 

- Скъпо удоволствие ли е изграждането на фотоволтаична централа с цел бизнес?

- Пак е относително. В момента изграждането на 1 мегават е между 1,3 млн.-1,4 млн. лв. Но с политическите нюанси, с които върви сделката за зелената енергия, китайците непрекъснато вдигат цените на панелите и за една година поскъпването е над 50%. Другият проблем е, че заради неразбирателство между ЕС и Китай непрекъснато се увеличава цената на транспорта. Не може контейнерите да поскъпват от 3 до 5 пъти. Това трябваше да се реши още миналата година със споразумение между ЕС и Китай, за да има нормални условия, а какво се получи - резултатът от търговските войни е, че цените вървят нагоре. И като няма предвидимост, инвеститорът няма сигурност. Освен това, в България могат и да му откажат присъединяване, а по принцип не трябва да има отговор „не“. Както казах, като нямаме и инфраструктура, ютилити компанията, заедно с министерствата на икономиката и на енергетиката, трябва да поиска пари. И от тези европейски средства - 1,8 трилиона евро, примерно на България се полагат около 25 млрд. И ако нямаме проекти за изграждане на инфраструктура, не можем да вземем пари. От друга страна, процедурите за присъединяване към мрежата са изключително мудни. Има ли документи, трябва да се разгледат и решат веднага. А в момента се чака 18 месеца за подписване на договори за присъединяване. Кой инвеститор ще чака година и половина? Това законодателство трябва да се промени и тези 18 месеца трябва да станат 18 дни, и да има не разрешителен, а уведомителен режим. Сега всичко е направено така, че да се облагодетелстват големите монополисти, но договорите им изтекоха и държавата трябва да постави нови правила, и който не ги изпълнява, да отпадне от играта. Отделно секторът трябва да се диверсифицира. Не е необходимо централно диспечерско управление в София да решава всичко. Пак ще дам пример с Япония - там всяка префектура определя откъде ще си купува електроенергията, интернета и др. А ние като по-малка държава трябва на областно ниво да вземаме решения дали например ще купуваме ток от „Мини Марица-изток“ или от Румъния. А сега какво ще правим? Ще създаваме предприятие, за да назначаваме хората от „Мини Марица-изток“, които ще останат без работа. При комунизма нямаше такива проекти - да не работиш и да ти плащат. Но май е по-добре някой да не работи и да му плащат на фона на милионите, които даваме за вредните емисии.

Визитка

Иван Куков  е завършил ВИНС, сега Варненски държавен университет “Св. Кирил Славянобългарски”, със специалност "Организация и управление на производството в промишлеността". Първата му работа е по разпределение - в "Балканкар"-Асеновград. След това работи в електроапаратурните заводи - отначало  в същия град, а след това в Пловдив. Промените през 1989 г. го заварват на поста зам. генерален директор на Комбинат електроапаратурни заводи. Вече в частния бизнес, той е един от основателите и бивш изпълнителен директор на "Филкаб" АД, положил основите на производството на зелена енергия у нас. Преди няколко години се оттегля от дружеството и регистрира своя фирма "Куков и ко". Вече съм пенсионер и само консултант, шегува се Иван Куков.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?