3906

Иван Христанов: Денков се пържи в капана, заложен от партньорите му в управлението

 

Премиерът да върви веднага в Брюксел, имаме право на солидарност заради Украйна 

Браншове като лозарство и овощарство бяха нарочно съсипани, дори в ЕС са се чудели на родните преговарящи 

ГЕРБ ще вдигне в София безличен кандидат, за да помогне на Григорова срещу Терзиев  

 

- Г-н Христанов, политически ли са протестите на „зърнарите“, както станаха известни, или чисто браншови? Има и трета хипотеза -започнаха като браншови, а ги яхнаха политици?

- Започнаха като чисто браншови, но към този момент  вече са политизирани и тежко яхнати, както от хора, които не са толкова засегнати в сектор „Земеделие“, така и от партии. За съжаление, това огорчава самите земеделци и ги кара да не вярват още повече в политическата система на България.

- Във Ваш пост разделяте зърнопроизводителите, като според Вас от 17 000 в бранша едва 500-100 са така наречените хора с майбасите, а останалите си протестират съвсем справедливо.

- Първо, цитирате само зърнопроизводителите, а протестът очевидно не е само техен, тъй като списъкът на браншовите организации е доста по-дълъг. Иначе, конкретно при зърнопроизводителите имаме към 15 000, които са малки и средни, те работиха миналата година на много високи себестойности след нападението над Украйна. Още към 2000 са средни към едри, но те са си чисти земеделци и от тях не зависи нищо. Те се носят по течението. Отделено са 50-100 гиганти, които са управлявали земеделското министерство през политическите кабинети от 1998 година насам. Това са хората, заради които земята е свръхконцентрирана, секторът се развива без посока, изоставаме в наука, преработка, износ, транспорт, образование, туризъм. Ако щете, идентичност, защото при Франция и Италия земеделието я носи. Всичките тези неща бяха смазани в България заради 50 души, които са земеделски олигарси. Всъщност те са напълно отрязани от протеста. 

- Какво Ви казват в разговорите тези, които справедливо протестират? 

- Протестират единствено за това, че не могат да си покрият себестойностите. Те нямат нищо против голямата идея ​- да бъдем солидарни, да помагане на хората в Украйна, напротив. Защото проблемът не е вносът в България от Украйна. Голямата картина е, че блокирането на зърно от Украйна и от Русия обрича на глад десетки милиони в части от Южна Америка, Африка, Турция, Индия. Ако не бъде освободен потокът на храна към тези държави, те ще залеят Европа, а това означава хуманитарна криза. Земеделците го разбират и има просто искане ​- както ние сме съпричастни, както ЕС е съпричастен с милиарди към транспорта от Украйна на зърно, така и ние имаме нужда от съпричастност. Ако нашите хора не продадат зърното, то ще изгние. Ако го направят, ще са на загуба. Трябва да им се помогне в тази ножица между себестойност и пазарна цена.  

- Има ли ресурс правителството да даде пари за тази „ножица“? 

- Правителството трябва да стяга багажа към Брюксел и да седне на преговори. Имаме страни, които са против вдигане на вноса от Украйна, но и други - против едностранните забрани. Разбираемо, защото противоречи на фундаменталните права на ЕС и Световната търговска организация. Но солидарността не е евтина и върви в двете посоки. Защото си представяме кошмарен вариант.  

- Какъв е той? 

- Тези малки земеделци, които дължат пари за торове и вероятно имат кредити към банки, ако не продадат зърното, ще бъдат принудени да продават земята си. А от кой ще бъде изкупена? Отговорът е елементарен ​- от тези 50-100 души? Да, и ще отидем от тотална концентрация към окончателна концентрация на земя. Това трябва да бъде разбрано от всички. 

- Цялата тази концентрация към бизнеса със зърно не заличи ли традиционни български сектори като лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство?  

- Напълно - заради пиратската политика на министри, техни заместници и проксита през последните 20-30 години. Първото правителство на ГЕРБ нанесе съкрушителния удар с премахването на напоителните системи. С тях си тръгнаха плодовете и зеленчуците. Виновниците са конкретни. Сега трябва да възстановяваме унищоженото земеделие. Но като чуем хората там.   

- Всички питат защо веднага клекнахме пред ЕС, докато Румъния, Полша, Унгария отказват да вдигнат ветото за украинска продукция?  

- Моето лично мнение, а имам и пробиви в информацията, че има вътрешен конфликт в самия кабинет. Не се обърна достатъчно внимание на репликата, че към момента губим над 40 млн. лева невнесено ДДС от забраната за внос на украинска продукция. Ако това е вярно, означава, че бюджетът има проблеми с приходите. От другата страна министърът на земеделието искаше да продължи забраната. Вероятно тривиалното обяснение, че от двамата министри спечели този на финансите. Голямата картина е, че наистина идващото от Украйна е по-евтино по куп причини и тази година имаме нужда от солидарността на ЕС. Но пък украинската продукция към Третия свят не трябва да спира, за да избегнем хуманитарната криза.  

- Не трябва ли тотално предоговаряне на парите от ЕС, за да има повече за тези сектори?  

- Преди време говорих с един министър, управлявал преди около 20 години. Каза: „Христанов, разбери, и на мен ми се късаше сърцето, когато изкоренявахме овошките и лозята. Обаче такива бяха времената. Сложихме пшеница и царевица“. Добре де, но ти какво направи! Тези 50 души са влачили натам тогава и ето я настоящата ситуация. Субсидиите в повечето страни в ЕС са по-високи с между 10 и 70 процента сравнение с България. За някои държави има обективни причини, други просто са водили агресивна политика на договаряне, но ще премълча, за да няма дипломатически проблеми. Аз имам вътрешна информация, получена, докато бях в министерството, за скандални договаряния от наша страна, включително от браншовици, известни до днес. Те нарочно са договаряли мерки и схеми, за да унищожат цели сектори и да нямат конкуренция. Говоря за конкретни лица. Дори преговарящите от страна на ЕС са питали учудени дали наистина искаме това! Но на нашите преговарящи тези хора са им висели на врата, натискали са им бутоните и резултатът е видим в момента. Иначе да, може да бъде предоговорено, за да бъде подобрено положението на България. Ще обясня защо. Миналата година при изготвяне на стратегическия план във втори стълб - Програма за развитие на селските райони, заложихме 60 процента съфинансиране от страна на държавата. Тоест от 250 милиона евро покачихме парите на 2,2 милиарда евро, докато сме членове на ЕС. А сме били винаги с между 15 и 18 процента съфинансиране. Това беше изключително високо оценено в ЕС. Наредихме се на трето място по процент национално съфинансиране. За първи път заявихме, че България иска да инвестира в земеделието, а не да бъде само субсидирано. И сега имаме право да застанем пред ЕС със свои искания като пълноправен член. 

- Ако дойде нова помощ от ЕС, няма ли да отиде отново тя най-вече за хората с много декари зърно?  

- Ще има съпротива в сектора, както и в Министерството на земеделието, където им е лесно да хвърлят всичко към бранша, пък да се оправят. Но с една силна ръка този проблем може да бъде избегнат, тоест да се устои на лобисткия натиск. 

- Справят ли се министър Вътев и премиерът Денков с този натиск? И с другия, защото непроверена версия твърди как от Брюксел са ни казали - пускайте украинското зърно и ви пускаме в Шенген? 

- Това с Шенген са спекулации, които няма как да знаем дали са така. Истината ще излезе. Денков направи голяма грешка, като нарече земеделците терористи. Вярвам, че е бил сериозно подведен от ГЕРБ и от ДПС. Фактите са няколко. Решението беше подписано първо от Делян Пеевски, който два дни по-късно даде ултиматум към правителството - ако не се оправите, ние ще се намесим. Не знам как, но не помня тяхна намеса да е завършила с добро. За мен на Денков беше поставен капан. Някой е отишъл и им е казал - това са големите зърнопроизводители с бентлита, трябва да се държите твърдо. И те без реална представа вероятно така са го мислили и са употребили  този език. Колко бентлита обаче имат овощарите, които са с много конкретни искания? А годината е лоша и имат 90 процента пропаднали площи. Миналата година им изплатихме помощта за 40-45 дни, а в момента продължава да се бави. Не може на човек с 600 декара сливи, който се  е счупил от работа, да му кажеш терорист и той да не се чувства обиден. Да, после премиерът Денков обясни, че имал предвид само тези с бентлита и яхти. Но става сложно за чуване. 

- Може ли това да послужи на ДПС и ГЕРБ като повод да поискат пренареждане на сглобката с мотива - вашите министри не се справят, дайте да видим нашите?

- Много пъти казах, че ДПС гласува емблематично за този кабинет само чрез господата Пеевски и Карадайъ, за да го свали един ден по модела „Орешарски“. Мои информатори казват, че ДПС има два израза, предавам ги директно. Единият е „Ние на това правителство сме му гледали на кафе“. Вторият е, че между януари и март е удобният момент да бъде отстранено. Не знам дали ще стане тогава.  

ДПС не може да контролира този протест в момента ​- да излезе и да каже на още фермери да излязат с тракторите. ГЕРБ също няма вече сериозни позиции. Миналата година направихме истински реформи в земеделието. ГЕРБ се опита да отвърне с масови протести. На 1-2 места затвориха за малко пътища, но генерално не им се получи. Тогава също бях заплашван, идваха конкретни хора и казваха: „Христанов, ние ще те свалим, знаеш ли колко правителства сме свалили!“. Мъчиха, нищо не стана. И след четири месеца успяха заради „Капитан Андреево“. Знаят го всички, такава беше информацията и от служби, и от политически кръгове, и от подземния свят.  Мафията не е могла да преглътне удара и мобилизирала ресурс, за да се стигне до прословутото „Слягам край на тази агония“.  

- Тези цитирани от Вас 50-100 души каква част от парламента „владеят“?  

- Очевидно достатъчно. Цялото това гласуване беше очевиден номер, с който жертвите паднаха и изгоряха. Защо свалят забраната два дни преди да изтече и без това?!  Нищо не се връзва във филма, освен ако не е клопка, в която жертвите си паднаха уставно и продължават да се пържат.  

- Ще се изпържат ли и за изборите?  

- Изборите ще бъдат доминирани, за съжаление, от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. БСП играе своя последен танц. Новата силна заявка идва от нашата партия „Единение“, която ще има кандидати почти колкото ПП-ДБ. Целта е да станем най-голямата партия до 3-5 години. 

- ЦИК обаче не Ви призна събраните подписи за регистрация? 

- Елементарна манипулация, явно някой се е обадил „отгоре“. Но ще направим проверка и няма да спрем да осветляваме задкулисието. А дотогава нашите кандидати ще се явяват с мандати на други партии като социалдемократите, които бяха в коалицията с „Промяната“.  Но листите са си наши.  

- Тотално отписвате ПП-ДБ, няма ли да вземат поне София? 

- Войната в София став​а все по-ожесточена. Ще ви припомня кога ГЕРБ се бавиха толкова много с кандидатура ​- когато Радев стана президент за първи път. Накрая представиха на обществото човек, който е неизбираем в собственото си село. Беше очевиден реверанс към БСП, която подкрепяше сравнително неизвестен тогава кандидат като Румен Радев.

- Припомням, вдигнаха Цецка Цачева?

- Точно. Предполагам,  че ГЕРБ ще излъчат и сега безличен кандидат. Цялата софийска общественост ще си каже, че това бетонира г-н Терзиев. Но ГЕРБ ще намерят начините да застанат зад г-жа Григорова и това ще направи битката ожесточена.  

- Интересна теория! А Вие кого ще подкрепите в София и в Пловдив? 

- Ще сме тихи до балотажа, след това ще вземем решение, защото рискуваме да попаднем във враждите между отделните лобита на коалицията ПП-ДБ. Точно те компрометираха лицето на Васко Терзиев, донякъде на Ивайло Старибратов в Пловдив. Изборът ни изглеждаше разбираем, ако коалицията беше единна. Но ако застанем сега зад Старибратов, ще кажат, че е, защото съм приятел с Костурков. Пък аз не познавам Старибратов, а само Манол Пейков, на когото съм помагал за Украйна и с пари, и с генератори. Но ходи обяснявай, че нямаш сестра.  

 

Иван Христанов е бизнесмен, един от учредителите на „Продължаваме промяната“ и заместник-министър на земеделието в кабинета „Петков“. Прочу се с отказан подкуп от 6 милиона лева на година по аферата с фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“. С края на миналия парламент обаче напусна ПП, а вече е лидер на нова партия - „Единение“. Женен, с три деца.

 

Оцени новината

Оцени новината
2.6/5 от 5 оценки
2.6/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Денков

Денков

20.09.2023 | 19:07

се пържи в собствената си простотия.

Отговори
3 2
Продажниците за долари са престъпници

Продажниците за долари са престъпници

20.09.2023 | 13:19

Унищожават България.

Отговори
3 2
И.з.род

И.з.род

20.09.2023 | 11:59

Денков е тоалетната хартия на Зеленски!!! Мирише на украинско г.у.мно!!

Отговори
6 4
retret

retret

20.09.2023 | 11:56

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: --->> https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 4
Празни приказки

Празни приказки

20.09.2023 | 10:29

На килограм. Ама това било, ама онова било. Ясно и точно - трябва да мислим за земеделието си. Няма кой да ни спаси утре, като стане продоволствена криза. Точка. Това е.

Отговори
7 2
ЧИКО

ЧИКО

20.09.2023 | 10:22

Иван Христанов бръщолеви несвързано. Опасявам се , че е изперкал.

Отговори
4 2
Аха

Аха

20.09.2023 | 10:21

Бентлитата ще блокират ли и днес София?

Отговори
8 4
Коцето

Коцето

20.09.2023 | 09:55

Много истини

Отговори
3 7
Ясно е

Ясно е

20.09.2023 | 09:50

Пътищата и земеделието се делкат между Биби и Сокола от 14 години. Жалко, че уж академик, а падна толкова ниско, че хора без образования, но с чекмеджета, да му заповядват и разиграват

Отговори
6 3
Ния

Ния

20.09.2023 | 09:00

Ти си един прост предател, като славуца! Само с деса Атанасова на ушенце си говореше!

Отговори
13 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата