2374
Следвайте ни

Иван Хиновски: Сметките на домакинствата ще скочат най-малко с 15% след Нова година

viber icon

Може да се повлияе на цената на електроенергията от независимата борса, но трябва парламент и редовно правителство 

Бизнесът ще вземе глътка въздух, ако обяви енергийна ваканция, като спре да купува от борсата за седмица

Пускането на блока в "Козлодуй" през ноември ще успокои пазара 

- Г-н Хиновски, в понеделник цената на електроенергията за индустрията удари нов рекорд. Какво се случва и може ли да бъде спряно това непрекъснато покачване?

- Може да се предприемат мерки и имаме някакви идеи по темата, но е трудно да го обясня в един разговор. Трябва да се опишат нещата подробно. Най-общо - има начин да се спре покачването, има механизми, но минават през промяна на подзаконовите нормативни документи на Закона за енергетиката. Това сега не може да се случи.

- Значи е нужен парламент, за да случи? 

- Да. Иначе няма как да се направят нужните законови промени.

- А на какво се дължи това непрекъснато скачане на цената - спекула, неуместна намеса на държавата или външни фактори?

- Много са факторите. Първо, бурният ръст на търсенето на природен газ на борсите вследствие възникнал дефицит на пазарите в Западна Европа. Те са определящи нашата цена. Второ, голямото търсене на електроенергия в резултат бързото развитие в постковид индустрията на всички европейски страни и тези около нас. Разбира се, всяко търсене вдига цената. Това означава, че се купува енергия на тези цена. След като има търсене, значи тя е изгодна на някои.

- На кого? На търговците на енергия?

- Вие можете ли да си позволите! Не! Аз също. Очевидно някой може да си позволи. Вероятно има и спекулативни търговци, но и производства, които явно могат да си позволят такъв огромен разход на енергия. Колкото и да е странно, това е факт.

- За българските индустриалци обаче това е непосилно?

- Направо убийствено. Само не мога да разбера защо българският пазар се влияе в толкова висока степен от западните цени. Очевидно това е обща тенденция на постковид кризата. Бурно развитие, има търсене на стоки и услуги. Нашата индустрия отговаря на това високо търсене и потребление. Значи тази цена някои я плащат.

- Докога ще продължи според вас това бурно търсене, съответно покачване на цената на електроенергията?

- До фазата на високите води по моята прогноза. Тя ще е март-април, когато ще има големи количества евтина хидроенергия. Но другият фактор е, че в момента не работи един блок на АЕЦ "Козлодуй", т.е., ограничено е предлагането на евтина енергия. При пускането му през ноември аз очаквам нормализиране на цената. Поне в България.

- Доста енергоемки производства - като леярни, плашат, че няма смисъл да отварят при тези цени на тока?

- Ужас, ужас! Така е. Моят призив в медиите е за 7-дневни енергийни ваканции. Ако бизнесът се организира и спре да купува енергия за една седмица, цената ще спадне, ще се нормализира, поне временно. Това ще е глътка въздух.

- Това малко прилича на прочутата реплика на бившия премиер Димитър Попов: „За бога, братя, не купувайте“?

- Да, точно така е. Но ако помните, тогава призивът даде ефект.

- Как ще се отрази всичко това на сметките на обикновеното българско семейство?

- До Нова година няма да се отрази директно върху сметките. Само през цената на стоки и услуги, които ще поскъпват. След 1 януари 2022 г. ще повлияе обаче върху сметките за електроенергия и топлинна енергия.

- С колко процента ще скочат тогава сметките за ток, парно?

- Много са компонентите, които ще изиграят роля при решението на КЕВР. Там играе също и политика, и социален ефект. Но при този ръст на цените аз лично виждам едно поскъпване на енергия за бита с най-малко 15 процента. Подчертавам - минимум.

- Май новото правителство, ако има такова, ще бъде посрещнато с бунтове за добре дошли?

- Нищо не може да направи новото правителство. Това са обективни фактори, които идват отвън. Тези цени на емисии и на природен газ да не би ние да ги определяме, ние да генерираме този ръст.

- Казвате спекуланти - само големи международни играчи ли са, или има и чисто български?

  - Има и в България.

- Русия играе ли с природния газ по някакъв начин?

- Играе и това е нормално.

- Значи наистина е време да се вържем с други газови мрежи, вие сам споменавахте за азерски газ.

- Време е, но не става. Има причини - и геополитически, и какви ли не. Пречат на този процес. Най-малкото трябва редовно правителство.

- Между другото, какво става с Плана за възстановяване и развитие, който още не сме изпратили в Брюксел? Много хора твърдят, че това ще намали натиска върху цените, тъй като ще влязат свежи пари?

- В течение съм на плана, но не виждам как ще натисне цените. Просто ще създаде условия за развитие на някои отрасли. Ще има свежи пари под формата на аванс, но те няма как да променят цените.

- Ясно ли е какво ще правим с ТЕЦ-овете на въглища по повод този план?

- Спорим още. ЕК има една гледна точка, ние - друга. Съществуват спорни моменти.

- Все пак кога ще бъде внесен Планът за възстановяване?

- До 15 октомври. Но не е ясно какво ще бъде прието директно и какво тепърва ще се обсъжда.

Иван Хиновски беше два пъти депутат от ИТН, сега отново е в листите на Слави. Енергиен експерт с близо 45-годишен опит. Участвал е в управление на проекти за АЕЦ, ВЕИ, топлофикационни централи, проекти в областта на енергийната ефективност. Като експерт на МААЕ е бил натоварен със специални мисии в Иран, Бразилия и Япония. Заемал е редица отговорни държавни и корпоративни длъжности, включително в АЕЦ "Козлодуй" и НЕК. Бил е експертен сътрудник по енергетика в 40-ото, 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

аман от такива експерти!

аман от такива експерти!

12.10.2021 | 15:46

Електроенергията е борсова стока, което означава, че цената й се определя от пазара. Правителството и парламентът ни не са в състояние да влияят на международните пазари. Дори да имахме по-големи мощности те не биха се отразили съществено на цената на тока. Като имаме излишък от зърно и слънчоглед, нима цената на брашното и олиото ни да е по-ниска от борсовата?!

Отговори
6 3
Въпрос с понижена трудност

Въпрос с понижена трудност

13.10.2021 | 10:55

Tя електроенергията е борсова стока и в Италия, и в Германия, и в Турция! Защо тогава там е по-ниска от нашенската борса? М?

Отговори
5 0
да го

да го

12.10.2021 | 10:23

духате яко алчни боклууци

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?