Следвайте ни

Иван Гарелов: България избра пътя на промяната и няма връщане назад

viber icon

 - Г-н Гарелов, какво се случи на тези избори - печеливши, губещи, изненади?

- Изненадата е, че изборите дадоха отговор на мъчителния въпрос - накъде ще поеме България. Вече е ясно - България ще поеме пътя към промените. Протестите успяха и за някои това е изненада. Развитието нататък зависи от това как ще действат Слави и Румен Радев, които са печелившите. Другата изненада е отчайващо слабият резултат на БСП. Малко ли е?

 

Слави може да състави правителство в рамките на този парламент. Въпросът е дали ще го поиска 

Отпуските ще повлияят на едни нови избори както на тези избори повлияха извънредните мерки

Избори, организирани от служебен кабинет, ще са по-честни

 

- С какво обяснявате огромния интерес към вота на българите в чужбина?

- Повлияха няколко фактора. Първо, епидемията принуди тези хора да мислят за евентуално завръщане и те се интересуват каква държава ще заварят. Второ, те бяха най-активни в протестите през лятото. Българите в чужбина сравняват родината с другите напреднали държави, в които живеят. Сега виждат  възможност да тръгнем и ние по този път.

- На какво се дължи високият резултат на Слави Трифонов след кампания, проведена на практика само в неговата телевизия и Фейсбук?

- Пак повтарям - тази кампания започна още миналото лято и тя бе за бъдещето на България. Слави Трифонов нямаше нужда да участва физически в протестите.Той отдавна е станал символ на протеста, който изчаква своя час. Слави, впрочем, правеше активна кампания в собствената си телевизия. Например, канеше хора, които преди това е критикувал. А когато си избрал дадена линия на поведение, ще я следваш изцяло и докрай.

- Да минем към горещата тема - ще може ли някой да състави правителство, или ще има служебен кабинет?

- Слави може да състави правителство, което ще бъде подкрепено от БСП и от ДПС, но без да влизат в коалиция. Въпросът е дали го иска, или ще предпочете нови избори, докато не е преляла вълната на неговата популярност. Тогава би могъл да стане първа партия и да управлява, свободен от други фактори. Възможно е да приеме първия вариант като временно решение, докато направи някои важни промени и тогава да отиде на нови избори.

Но вълната може да прелее и Борисов да се окопити,

той е опасен. Пък и да не забравяме историята със съдбата на едно временно правителство, което  бе атакувано от болшевиките. А болшевики у нас не липсват. 

- Премиерът Борисов заговори в нощта на изборите за експертен кабинет, подкрепен от всички. После пък предложи 10, 20 или колкото трябват депутати на Слави и го призова да поеме отговорност? Как тълкувате тези ходове?

- Тези ходове са уловки, които да вкарат Слави в пазарлъци и да се избегнат новите избори, т.е. -  служебния кабинет, съставен от президента Радев. Те се допълват със страховити заплахи какви загуби ще претърпи България, ако ГЕРБ не е на власт. Тези уловки, както и последвалите, засега се игнорират презрително, но те могат да се окажат голям капан, заложен от Борисов. 

- Наистина ли цялата отговорност сега е у Слави Трифонов и партията му? Или се опитват да му я прехвърлят, за да го поставят под напрежение и да сбърка преди извънредни избори?

- Да, всичко зависи от Слави, както и от президента, олицетворяващ духа на протеста.

- Може ли Слави все пак да изненада, като поеме отговорност за управлението в коалиция с ДБ и Мая Манолова и тиха подкрепа в парламента от БСП, ДПС или дори ГЕРБ?

- Да, би могъл, ако реши, но във варианта кабинет на малцинството, подкрепен от две партии  без никакви обвързващи ангажименти.   

- Кое решение на Слави ще напомпи допълнително рейтинга му за нови избори. Мнозина социолози побързаха да обявят, че избирателите масово ще последват вълната и ще покачат резултата на партията му до първо място?

- Както споменах, ако реши да отива на нови избори, важен е моментът. Ако се бавят, вълната може да прелее. При избирателите важи един

синдром на съжаление към този, когото са свалили от власт

и при повторение те се отнасят по-снизходително към неговата съдба. Борисов игра тази игра и спечели, след като бе подавал оставка през 2013 и 2017 година .

- Как според вас ще действат от ГЕРБ?

- Борисов няма да се примири до последно. Той е опасен. Но си личи, че в ГЕРБ се страхуват и страхът им е панически.

- Доколко служебен кабинет може да повлияе върху резултатите на едни нови избори?

- Може да направи изборите по-сигурни, по-честни и да даде на избирателите свободата да гласуват според собствената си воля. Пак ще попитам - малко ли е това?

- При служебно правителство се отива на избори в края на юли, началото на август, когато народът масово е на море. Как ще повлияе отпускарският сезон на активността?

- Е, това сигурно ще бъде един от "аргументите" на досегашните управници против нови избори. Отпуските може и да повлияят както на тези избори повлияха извънредните мерки. Това са неизбежни фактори. Но както видяхме, избирателната активност не беше толкова ниска. А кой може да гарантира как ще стои въпросът с нашата почивка на морето точно тогава?!

- Хипотетично, при победа на Слави на извънредни избори, ще може ли все пак той да се договори с посочените партньори от ДБ и Манолова/Хаджигенов, тъй като те не подкрепят основните му искания - свикване на ВНС, 120 депутати и тотално орязване на субсидиите?

- Не е необходимо да има пълно съвпадение на позициите по всички въпроси.

Важен е балансът на компромисите, които се правят

- Има ли вариант да влезем наистина в серия от извънредни избори?

- Това е една от измислиците, лансирани от пропагандата на ГЕРБ. Теоретично всичко е възможно, но не виждам как може да се стигне до подобно развитие. Според мен има едно сравнително хомогенно мнозинство по главните въпроси за бъдещото ни развитие. У нас няма политическа криза, протичат редовни демократични процедури.

- Доколко едни извънредни избори наистина ще застрашат европейското доверие и съответно изплащането на фондовете?

- Нима всички страни от съюза трябва да замразят своя политически живот, за да не пропуснат големите пари?

- Как развитието на пандемията ще повлияе върху нови избори, тъй като очевидно в цял свят тя удря по политическите настроения на хората?

- Пандемията, така или иначе, влияе на политическите настроения. Една от причините ГЕРБ да не достигне необходимата му подкрепа, е провалът на управлението на медицинската криза. Дори смятам, че провалът на ваксинационната кампания не бе осъден достатъчно гневно от угрижените и наплашени хора.

- Вашата прогноза - кой ще управлява България наесен?

- Коя есен, тя има много етапи?! Мога да ви гарантирам, че ще е гореща политическа есен. Дал съм ви доста жокери, за да си отговорите на този въпрос.

- Ще укрепи или отслаби позицията на президента Радев тази сложна изборна въртележка? 

- Тази въртележка облагодетелства президента Радев в пълна степен, защото потвърди неговите публични позиции. Сега той ще влияе на процесите, които следват. Предполагам, че за втория мандат той ще бъде подкрепен от новото политическо мнозинство като цяло, като към партиите от протеста ще се присъедини и БСП.

 

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в пазарджишкото с. Смилец. Завършва журналистика в Софийския университет през 1967 г. Работи във в. "Народна младеж" (1968 - 1969), в БТА (1970 - 1973), в БНТ (1973 - 2000) - като редактор, зам.-главен редактор и продуцент, водещ и продуцент на обзорното информационно политическо предаване "Панорама".

От 2000 до 2001 г е директор на "Новини" и актуални предавания в Нова телевизия. В Би Ти Ви (2004 - 2006) е водещ  телевизионната игра "Вот на доверие".

Автор е на книгите "Идвам от Израел" (1986), "Атила срещу Афродита" (1986). Преди последните избори журналистът беше чест гост в телевизията на Слави Трифонов и не криеше симпатиите си към партията "Има такъв народ".

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

УМЕН

УМЕН

14.04.2021 | 01:28

Гръцкото мекере се изказа по въпроса...

Отговори
4 0
Само  питам

Само питам

13.04.2021 | 16:39

И в КИтай ли е така.

Отговори
0 1
Godji

Godji

13.04.2021 | 15:30

Gorelkata maina Gorelkata slushalka v Sofiq gordosta na Pazardjiko

Отговори
3 0
Сик

Сик

13.04.2021 | 12:46

Ченге, щото ви бръкна дълбоко в гербаджийската дуп.ара. Гарелов ме може да говори, че бил ченге, обаче Мутрагеньо може да управлява 11 години, щото е паркирал крадените коли на Маргина. Тикви прости гербаджийски.

Отговори
8 10
Васко

Васко

13.04.2021 | 12:08

Каза агентът на ДС гарелов, гади ми се от такива като този, аз за разлика от по-младите , много добре знам кой беше този псевдожурналист!

Отговори
13 9
Godji

Godji

13.04.2021 | 12:04

Gorelkata e qsen na vsichki. Chenge ot ds koito prez celiq jivot izpalnqva porachki.

Отговори
9 4
Чичо

Чичо

13.04.2021 | 11:10

Българите в чужбина гледат как е в развитите държави и искат да живеят като тях ,но Др. Гарелов забравят че там Не са строили Комунизъм който фалира държавата и тя започна отново .Изглежда забравихтедоклада на Др .Атднадов пред Полюдберо за разрухата на Държавата България. Да където не е имало комунизъм си живеят добре и наеите гастербсйтети им помагат за това .

Отговори
17 6
Абе чичка

Абе чичка

14.04.2021 | 15:42

Пиши грамотно бе чичка.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?