Следвайте ни

Иван Чомаков: Време е Пловдив да излезе от сянката на величественото си минало

viber icon

- Г-н, Чомаков, 14 души са в битка за кметския кабинет в Пловдив, на който вие бя​хте стопанин в продължение на 8 години. Следите ли предизборната битка?

- Въпреки че съм уседнал жител на село Белащица, следя как върви предизборната битка за Пловдив.

- Как ви изглеждат кандидатите?

- Всички ги познавам от много години. Имам своите предпочитания, но в крайна сметка не е важното какво мисля аз, а какво ще решат гражданите. Най-важно за кмета е да не лети в облаците и никога да не къса връзката с хората.

- Има ли шанс някой от кандидатите да спечели на първи тур?

- Не. Това беше в началото, когато имаше поляризация и силна политизация на общественото мнение. Имаше и твърди ядра. Сега има политическа флуктуация и избирателите често променят политическите си пристрастия. Ще има балотаж.

- Какво е най-важното за Пловдив и какво трябва да направи следващият кмет за града?

- Един път завинаги да се каже какъв ще е обликът на града. Кметът трябва да е визионер. Днес говорим, че Пловдив е културна столица на България и Европа. Нека да стане така наистина, а не да живеем от спомени от римско време и чудесата на Античния театър. Трябва да има работещи културни институции и традиционни събития, които всяка година да се повтарят, за да може хората от България и света да свикнат, че в Пловдив се случват много интересни неща. Това е в основата на културния туризъм.

- Има ли шанс Иван Чомаков да се върне отново в политиката?

- Стига толкова. Всеки с времето си. Аз бях част от преходните политици.

- Какви промени наблюдавате в политиката в Пловдив?

- Най-ясно те се виждат в работата на Общинския съвет. По мое време имаше политици с ясно изразено и аргументирано мнение по важните въпроси и добре структурирана опозиция. Тогава имаше силни дебати и това беше полезно за мен като кмет. Сега всичко е доста аморфно.

- Какви са основните проблеми на Пловдив днес?

- Като древен град Пловдив винаги ще има проблеми, сблъсък между минало и настояще. Но това прави града по-чаровен, интересен и забележителен. И все пак е важно да го направим модерен град и да излезем от сянката на величественото си минало.   

Иван Чомаков е бил два мандата кмет на Пловдив (1999-2007). Роден е в Пловдив на 15 октомври 1953 г.Бил е главен асистент в катедрата по анестезиология и реанимация на ВМИ-Пловдив. През 1985 г. специализира в клиниката по сърдечна хирургия на проф. Чирков. Има 23 научни публикации. Три години ​- от 1991 до 1994 г., работи в Либия - в болницата на град Хомс като специалист анестезиолог. От 1997-а до 1999 г. е народен представител от СДС.   

Иван Кирев

Иван Кирев

Репортер - екип „Шоу“

Иван Кирев е завършил Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. Работил е в plovdiv24.com, plovdivlive.com, podtepeto.com. От май 2017 г. е репортер в отдел "Култура и шоу" на в. „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?