Следвайте ни

Искат брутално да източат "Интендантско обслужване"

Частна фирма шие ризите на армията за 5 лева вместо за 17.40 лева, твърди бившият директор Ганчо Караджов

viber icon

Ганчо Караджов е финансист, който от септември 2013 година до началото на февруари 2016 година бе изпълнителен директор на държавното дружество "Интендантско обслужване".

Той пое ръководството в момент, когато предприятието бе на ръба на фалита. За две години "Интендантско обслужване" бе стабилизирано, а условията за работа на шивачките - подобрени.

Ганчо Караджов бе освободен внезапно в началото на февруари тази година, като работещите в предприятието твърдят, че уволнението е по политически причини.

"Същия мотив министърът сподели и в личен разговор с мен", заяви Караджов.  Решението на Министерството на отбраната за рокада на върха на държавното предприятие бе посрещнато с протести от страна на работниците.

В интервю за "Марица" Ганчо Караджов отговаря на някои от изказванията и нападките на министър Николай Ненчев относно управлението на "Интендантско обслужване" в този период.


Господин Караджов, преди няколко дни министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на журналистически въпрос заяви, че в "Интендантско обслужване"ЕАД са "забъркани едни каши", тоест, че вие сте ги забъркали. Как ще коментирате?

-Всичко, което е ставало в "Интендантско обслужване" ЕАД, е ставало с решението, знанието или под натиска на министъра. Няма "каши", или ако има, те са само в неговата глава.

-Появяват се официални информации от Министерството на отбраната, че дружеството, което доскоро ръководихте, е в лошо състояние. Чува се, че шивачките нямат работа и заводът зацикля? Какво всъщност става?

- Да, говори се закриване на дружеството и това ме притеснява. Към дата 8 февруари, преди да бъда освободен, аз оставих по банковите сметки достатъчно средства, за да получават работниците редовно заплатите си през следващите три месеца, както и започнат договор, част от който беше платен и гарантираше заплатите за още два месеца напред.  Преди няколко дни в Карлово министърът на отбраната Николай Ненчев, спомена за необходимостта от вътрешен заем от завод "Терем", който е в системата на МО.

Това не е необходимо, просто трябва да се ускори процедурата по възлагане на  новия договор за ушиване на облекла за армията. Той е в размер на 20 милиона лева. В началото на тази година за него  имахме съмнения дали ще бъде възложен на "Интендантско обслужване". Доколкото разбрах обаче,  след моето напускане "Интендантско обслужване" е дало много висока цена за ушиване на комплектите за армията - с 300 лева повече за един комплект, което ще ощети бюджета с около 7.5 милиона лева. Тоест, поръчката ще стане 27-27.5 милиона лева.

- Възможна ли е такава заигравка с обществените поръчки в държавно дружество?

- Една прословута загуба на дружеството за 2015 година, която министърът шумно коментираше преди няколко дни в Карлово, се дължи точно на такива действия. Спомняте си, че през 2014 година в завода в Калофер имаше протести относно една голяма поръчка от МО. Тя бе в размер на 4.3  милиона лева. За нея по разпореждане на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов бе проведена процедура за възлагане.

Конкурсът бе спечелен от частна фирма. "Интендантско обслужване" ЕАД  бе класирано на второ място, но официално процедурата не бе приключена. Още тогава бе ясно, че частната фирма няма ресурс да изпълни такъв обем работа. Имаше възможност министърът на отбраната от редовния кабинет Николай Ненчев да прекрати процедурата и да я възложи директно  на "ИО".

В края на 2013 година  чрез началника на политическия кабинет Илия Налбантов на министъра  започна да се упражнява натиск върху Съвета на директорите и върху мен като изпълнителен директор на  "Интендантско обслужване". Искаха  частната фирма да се откаже от поръчката и тя да бъде възложена на нас. Добре! Но условието бе след като държавното дружество получи заданието,  то да възложи от своя страна на частната фирма работа за 1 200 000 лева.

-Вие как реагирахте?

- Категорично възразих. Казах "В никакъв случай!". Настоявах цялата поръчка за ушиване на камуфлажни облекла за Българската армия да остане в държавното дружество, което има ресурс да я изпълни, при това на изгодни за държавата цени. Иначе отивахме на загуба.

-Как в крайна сметка се развиха нещата?

- Натискът от страна на Министерството на отбраната продължи. Настояваха да дадем на частната фирма работа, ако не за 1 200 000 лева, то поне за 900 000 лева с ДДС. Аз информирах директора на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов, който водеше пазарните консултации. Той договаряше условията по договора  за подизпълнител с частната фирма.

Обясних, че ние сме участвали в този конкурс без подизпълнител, и ако  аз, като изпълнителен директор, сключа договор с фирма подизпълнител, това ще е нарушение и поръчката трябва тя да се прекрати. Отговорът бе, че решението  трябва да остави на по-висшестоящите от мен. Така подписахме предварителен договор, с който се задължавахме впоследствие  да възложим  ушиване на част от облеклата при пълно ишлеме.

Така на 6 март 2015 година "ИО"  сключи договора с МО за 4.3 лева. Частната фирма започна да шие, но вместо една риза да се ушива за 5 лева, това ставаше за 17.40 лева. Те изпълниха договора само до 606 хиляди лева и спряха, защото нямаха повече финансов ресурс за работа. Аз поисках да прекратя договора, да ги осъдим за неизпълнение на договора.

Но върху мен и членовете на Съвета на директорите от страна на Венислав Цанов беше оказан натиск да не го правим. Така "Интендантско обслужване" формира годишна загуба от около 619 243 лева.

-Господин Караджов, ипотекирали ли сте 26 000 декара земя в Калофер, собственост на "Интендантско обслужване", както твърди министър Ненчев?

- Няма нищо подобно, вероятно министърът  е направил грешка като е съобщил  за 26 000 декара земя или някои е сгрешил като е препредавал информацията. Дружеството разполага с около 47-48 декара земя и сгради върху нея в Калофер. Ипотеката на движимо и недвижимо имущество бе необходима за обезпечение на банкова гаранция за заем от 2 160 000 лева по авансово плащане на договора 4.3 млн. лева.

Това е нормална практика в стопанските взаимоотношения. Когато договорът беше изпълнен, банковата гаранция беше освободена и обезпечението на  имота бе вдигнато.  

-Всъщност какви имоти има дружеството и доколко те  представляват интерес за продажба или приватизация?

- Управлението на дружеството е в София. То се намира в девететажна сграда, собственост на МО, с обща застроена площ 1000 кв. м. Сградата е на улица "Владайска", съвсем близо до Руски паметник. Преди повече от две десетилетия там на всеки етаж е имало производствен цех. Но сега работи само един цех с 32 човека.

В него се шият парадните униформи на офицерите  и генералите от Българската армия. Интересът е точно към тази сграда и той по моя информация не е отсега. Имаше натиск  към мен да преместя управлението на дружеството и цеха за парадни униформи от София в Калофер, но аз категорично отказах.

Има още няколко имота в Горна Оряховица, село Чекалица, Плевенско, последният е без стойност. 

-Изнесохте скандални факти от кухнята. Не се ли притеснявате?

-Не, не се притеснявам. Приемал съм този натиск като ненормална практика за брутално източване на държавното дружество. Още като млад ръководител съм научил, че ако направиш нещо нередно, което да причини щети, ще дойде момент да отговаряш за него. Когато съм подписал този неизгоден договор, аз знаех, че ще дойде момент, в който това ще стане ясно.

Затова своевременно съм информирал специалните служби. "Интендантско обслужване" ЕАД е елемент от Националната сигурност. Ние обличаме Българската армия и българските офицери и генерали. Затова съм държал в течение ДАНС и Военна полиция какво се случва. 

-Защо досега обаче не говорихте за тези проблеми пред медиите?

- Досега не съм отварял дума за това от уважение към институцията Министерство на отбраната и към министъра на отбраната, който и да е той. Защитавал съм интересите на Министерството на отбраната и на държавата. Втората причина да не говоря е, че съм свидетел по дело по един сигнал за корупция в МО. Доколкото знам то е на етап досъдебно производство.

Но след някои изказвания съм притеснен, че най-вероятно се върви към закриване на дружеството. А то, както казах, е елемент  от националната сигурност. А що се отнася до финансовите му възможности - дружеството може да се развива, да печели и да не носи загуби на държавата. В рамките на НАТО и на Европа то е добре познато като предприятие, което изработва униформи за Българската армия и за армиите от НАТО. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

я

я

12.04.2016 | 19:50

Най-крадливият човек в цялата Карловска околия.Бишият агент на ДС Агент Запад-Карлово.Изпокраде Карловска община,а после и Интенданското.Дето мине трева не никне след него,но да разтяга локуми и да се оправдава-----виш в това го бива най-добре.Нито осигоровките са платени на хората,нито валчерите които им се полагат за три години назад са дадени. \n

Отговори
0 0
Синдикат

Синдикат

12.04.2016 | 16:05

Караджов да каже защо продаде цеха в Пловдив и защо не си е плащал задълженията към фирмите доставчици на материали.

Отговори
0 0
Коркин

Коркин

12.04.2016 | 15:53

Този Караджов, като е толкова принципен, честен и смел, защо не си е подал оставката, а се поддал на натиск? Ааа?

Отговори
0 0
а

а

12.04.2016 | 10:57

Браво! Честен и смел! Родом от с. Ръжево, общ. Калояново, Пловдивско, основано в 1576 г и никога не променяло името си. Българин-родолюбец!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?