Искам Ботев готов за Европа!

- Г-н Василев, кое наложи смяната на Ферарио Спасов със Станимир Стоилов?


- Първо бих искал да кажа, че проектът на Ботев е обречен да успее. Ферарио Спасов свърши много добра работа. Той вдигна манталитета на отбора от ниво В и Б група до това на лидерите в А група. До смяната се стигна, заради моето лично усещане, че на отбора му липсва достатъчно амбиция за нещо по-голямо. Тук бих искал да благодаря на Ферарио Спасов за неговата всеотдайна работа. Запазвам много добро чувство към него. Но аз искам Ботев да е малко по-агресивен. Да преследваме с повече стръв целите. Проблемът при Спасов беше, че липсваше тази амбиция, която ще направи Ботев от отбор средняк до тим, който да бъде един от водещите.


- Паралелно с изграждането на водещ тим, ще продължи ли и инвестиционната ви програма?


- Категорично да! Даже, признавам, че в това отношение сме малко длъжници на феновете, а и на града, защото ми се искаше да бъдем по-напред. Чувствам се длъжник и защото в момента няма нужните условия за представителния отбор и школата да тренират нормално, а трябва да пътуват. Именно затова ще продължим напред. Когато имаме базата, вече ще мислим и за надграждането. В това отношение България като цяло е изостанала и затова постиженията ни в спорта, и в частност във футбола ги няма.


- Известно е, че помагате и на втородивизионния Раковски. В момента отборът е на трето място в Б група и само на 2 точки от втория, който влиза в елита. Имате ли амбиции да вкарате втори отбор в А група?


- Не, не. Аз помагам на Раковски, но като част от проекта Ботев. В този отбор трябва да се обиграват юношите и тези футболисти, които изпаднат от Ботев, да намерят себе си, ако могат. Раковски е част от базата, която се стремим да направим за функционирането на Ботев като голям клуб. База за школуване в професионалния футбол на играчи от академията ни.


- А ако все пак Раковски се класира на едно от първите две места и влезе в А група, ще ги спрете ли?


- Не, не (смее се). Ако това стане, бъдете сигурни, че ще е по честен път. В никакъв случай не бих си позволил да отнема плодовете на един такъв труд.


- Със сигурност, когато сте поемали Ботев, са ви казвали за пловдивското дерби? Съжалявате ли, че не присъствахте на мача през ноември?


- Аз съм доста ангажиран човек и за съжаление не мога да отида навсякъде, където поискам.


- Впечатли ли ви дербито, което със сигурност сте гледали по телевизията? Ще бъдете ли на мача през пролетта, който ще е на вашия стадион?


- Естествено, че го гледах. Аз съм емоционален човек и естествено го съпреживях. Освен че съм емоционален, аз обаче се стремя да действам рационално. А рационалното е да мислим и действаме първо към подобряването на базата и паралелно поставянето на основите на един голям отбор, който няма да е метеор, а ще е постоянна величина в българския футбол. И не само в българския. Моите амбиции са да изградим един силен европейски отбор, който да не се срамува, когато излезе навън. Заедно с това искам и модерен стадион. Тогава не само аз, а и повече хора ще ходят на мачове по-често. Защото футболът не е война, футболът е игра, която трябва да носи удоволствие, а не да предизвиква ниски страсти.


- Какви цели ще поставите на Станимир Стоилов? В момента сте на пето място, смяната донякъде подсказва, че ще атакувате тройката.


- Със сигурност ще се търси по-предно класиране. Ще атакуваме зона Европа. Това са първите цели. Най-вече целта ще е даване на по-различен облик на отбора, с по-атакуваща и агресивна игра.


- Мнозина споделиха, че вие трябва да се кандидатирате за президент на БФС. Имате ли такива амбиция?


- О, не. Имам прекалено много други ангажименти, за да се кандидатирам за президент на БФС. Има по-достойни хора от мен. Аз лично считам, че досегашното ръководство и сегашният президент не се справят с работата си и трябва да се търси друго решение. В никакъв случай обаче не виждам себе си на този пост.


- Според думите ви е нужна смяна на Боби Михайлов. Така ли е?


- За мен е повече от необходима тази смяна.


- Доста се изговори за мача с Лудогорец. Какво е вашето мнение за двубоя и двете спорни ситуации, при които Ботев Пловдив бе ощетен?


- Не смятам, че е важен самият мач с Лудогорец. Той като че ли бе като поанта на една политика, която се наблюдава в последно време. Ощетявани са отбори на всякъде. Убеден съм, че сте гледали такива мачове. Проблемът не е, че някой може да сгреши. В случая дори да приемем, че съдията е сбъркал. Проблемът е, когато се наблюдава една тенденциозност, и то до такава в подкрепа на един и същ отбор. Тогава нещата стават по-дълбоки. Аз не смятам, че само Ботев е ощетяваният отбор в това първенство. Проблемът е, че един и същ тим се толерира непрекъснато. Това вече означава система, а когато има нещо подобно, значи, че нещата са по-дълбоки.


- В този ред на мисли, срещу Лудогорец няма свирена дузпа вече 53 мача?


- Пак казвам, наблюденията не са само мои. Специалистите, които правят своите статистики, го виждат. Забелязва се явна тенденция. Поради този факт решихме да реагираме, а не защото загубихме от Лудогорец. Ботев Пловдив бе ощетяван и в други мачове. Реакцията ни не би била толкова силна, ако нямаше система. Ако нямаше тенденция и някакъв системен подход за толериране на един отбор и наказване на друг или на други. В случая това е повече от явно. Затова и реакцията на ръководството на Ботев бе повече от еднозначна.


- Потърсихте ли контакт с г-н Домусчиев да поговорите с него?


- Не съм търсил контакт с г-н Домусчиев, защото тук няма лични моменти. Аз не го обвинявам. Нито бих искал да привеждам доказателства, защото аз не съм такъв човек. Въпросът е г-н Домусчиев, като човек, който държи на името си да си направи своите изводи и ако наистина има някакви опити, дори не от него, а от хора, които работят около неговия клуб, ако прилагат някакви практики, които не са особено почтени, той да ги прекрати. Спрямо съдиите например.


- Освен Станимир Стоилов имаше ли и други варианти за треньорския пост? По едно време се заговори за Херо.


- Те не са много вариантите за треньори в България, на които може да се заложи и които да са достатъчно от една страна обичани, а от друга с достатъчно влияние. Във всички случаи Херо нямаше как да го ангажираме, защото ние знаем, че той е особено причастен към съдбата на Черноморец. Никога не сме имали идея да го караме да изневерява на любимия си отбор. Още повече, че има връзка с неговото здраве.


- Не обичате да залагате на чужденци. Така ли?


- Аз първо разчитам, че трябва да потърсим резерви в България. Чужденците още много малко разбират от нашия манталитет. Не смятам, че интегрирането на чуждия опит винаги е успешно.


- Бившият национален селекционер Лотар Матеус е пресен пример?


- Да, той е особено пресен пример (смее се). Не съм видял до сега особено успешен чуждестранен треньор на местен клуб. Поради тази причина не сме се и замисляли. Напротив имаме амбицията да заложим още повече на собствени играчи. Разбира се, затова ще ни трябва време. Детско-юношеската школа бе разбита до сега. Финансирам изграждането на много съвременна база и вярвам, че това ще бъде една достатъчна добра основа за постигане на онова ниво, което е била ДЮШ на тима. Това пък е най-добрата основа за развитието и на представителния отбор. Ще разчитаме много на собствени футболисти.


- Тази година трудно ще се преборите за титлата. Всъщност самоцел ли е тя за вас?


- Никога не съм си поставял като самоцел титлата. За мен най-напред отбора трябва да играе добре и да радва феновете. Знам, че всякакви такива революционни проекции не са особено здравословни и след тях има неприятни развития. Затова предпочитам да се развиваме последователно, като градим боеспособен отбор. Вярвам, че това ще се случи в рамките на следващите години. Трябва да си извървим пътя.
Пак казва, всякакви революционни промени рефлектират обратно върху системата и в частност върху отбора. Не страдам от комплекси да искам титла на всяка цена. Още повече, че знам, че ние не сме създали необходимите условия за развитие на отбор от европейска класа каквато е крайната ни цел.


В интервюто са използвани въпроси и на Тема спорт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
1912

1912

11.12.2012 | 21:04

ИДВАМЕ ЩЕ ЕБЕМ СМЪРТ ЗА ЦИГАНСКИТЕ КУРВИИИ

Отговори
0 0
Един от ЛЕВСКИ

Един от ЛЕВСКИ

11.12.2012 | 19:15

Дава заден за мача с ЛУДОГОРЕЦ и той е КОМУНИСТ МОШЕНИК трепане да отива при ГЕОРГИ ИЛИЕВ.

Отговори
0 0
АХМЕТ ДОГАН ФЕН НА СОПОТ ДЖАМИЯ

АХМЕТ ДОГАН ФЕН НА СОПОТ ДЖАМИЯ

11.12.2012 | 19:13

бангу басиле се радва с мойте пари но рано или късно щему дойде времето или да вземе фк рома столипиново или ботевъъъъ защото ботяф е закрит от велик българин христолов ние само говорим ботяф но мой банго е шев на ботевъъъъъ металикъъъъ

Отговори
0 0
ботевист

ботевист

11.12.2012 | 14:39

до уили.Не е албанска путката на майка му.Ебаха я всичи мангали от родното му столипиново

Отговори
0 0
уили

уили

11.12.2012 | 12:08

Баерн този отбор не е албансни-албанска е на майкати ПУТКАТА-педерас

Отговори
0 0
haha

haha

11.12.2012 | 11:58

КУР ЗА ТРАКИЯ!!!

Отговори
0 0
майна

майна

11.12.2012 | 10:48

Ето един разумен и почтен човек начело на един голям български клуб.Дай Боже да направи базата за юношите и първия отбор,че и стадиона,та да се почувстваме и ние европейци.Вива Ботев!

Отговори
0 0
филип втори

филип втори

11.12.2012 | 10:45

Вива Ботев!

Отговори
0 0
....

....

11.12.2012 | 10:19

NA VSICKI BUFERSKI OLIGOFRENI OTDOLU STE KAJA SLEDNOTO...JAZTE NI KUROVETE ,OTREPKI...JIVEITE SI V BLATOTO NA JIVOTA...VINAGI STE BADETE PODKLASSATA NA PLOVDIV...MARS V BUROTO PO TRUDA!TREPERET,ZASTOTO VINAGI STE BADETE BEDNATA PROSLOIKA NA RABOTNICESKATA KLASA....A BOTEV E VELIK OTBOR!!!!!!!!!!!!

Отговори
0 0
KROKODIL

KROKODIL

11.12.2012 | 09:03

БОТЕВЪ НЕ Е ГОТОВ ЗА БЪЛГАРСКОТО ПЪРВЕНТВО КАМО ЛИ ЗА ЕВРОПА ИЛИ СЪС СВЕТОВНОНЕИЗВЕСТНИЯТ ТРЕНЬОР СТОИЛОВ МОГАТ ДА СТАВАТ ВЕЛИКИ ДЕЛА....ЕДИН ДРУГ БЕШЕ ГО КАЗАЛ....АМА ЯДЕЦ...СПРАВКА ЭУЛЪМ.ХУБАВО Е ЭУТБОЛИСТЧЕТАТА НА БОТЕВ ДА ГЛЕДАТ ПОВЕЧКО ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ДА ВИДЯТ КАКВА УГРОЗА ГИ ЧАКА ВЪВ ЕВРОПА.

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?