Следвайте ни

Инж. Пламен Панчев: Европейският бизнес се препозиционира в Източна Европа

Днес фирмите от ЕС искат да скъсят пътищата за доставки и точно тук е големият шанс на България

viber icon

След COVID-19 световната икономика е в колапс, който дори и в своя зародиш успя да надмине банковата криза от 2007-2008 г., която преди повече от десетилетие само за броени дни „зарази“ целия свят. Само че всяка криза е повод за презареждане. Какви позитиви можем да извлечем ние българите от ситуацията? Ще се препозиционират ли европейските фирми в Източна Европа? По темата разговаряме с инж. Пламен Панчев, основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ) и председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

- Г-н Панчев, около пандемията с COVID-19 все повече се коментира прелокацията на производства от Азия към Източна Европа. Какви са вашите наблюдения?

- Благодарение на пандемията все повече икономисти и политици в ЕС си отвориха очите за истината, че производството трябва да стане повече местно, а не изнесено в Азия и в други региони на света. 

В Тракия икономическа зона вече имаме такъв пример, макар и отпреди пандемията. Преди година и половина стартира съвместно партньорство на немската група Мекалит с китайския концерн VEM за завод за производство на матрици и щанци. Virtual Electronics Manufacturing (VEM) е с немски собственик, който развива своята дейност и в Хонконг. Преди около 3 месеца в Тракия икономическа зона, и по-точно в зона Куклен, в новопостроено хале на завод Мекалит стартира производството на матрици, което е с висока добавена стойност, и в завода вече работят 22 души, изцяло специализирани кадри.

- Къде точно е шансът на страната ни, в частност на ТИЗ, да отговори на очакванията на инвеститорите от Европа?

- Истината е, че фирмите искат да скъсят пътищата за доставки и точно тук е големият шанс на България. Днес бизнесът иска да се позиционира в Източна Европа - факт! Засилва се тенденцията европейски фирми, които имат по няколко завода в различни части на света, сега, вместо да направят още един в Азия, да постъпят по друг начин. А именно - за тях е много по-интересно да дойдат в Източна Европа. Защо?

Днес стойността на една инвестиция в Азия не е толкова изгодна,

чисто финансово. Какво им предлагаме ние - една изградена като инфраструктура локация, сериозна подкрепа, така че да облекчим техните административни трудности и процеси по позиционирането на бизнеса им. Съществена роля в този процес има и Респект консулт (юридическите консултанти на ТИЗ), които предоставят цялостни услуги в областта на релокацията на бизнеса и работната сила - консултации за визи, пребиваване, устройване за живот (покупка, продажба или наем на недвижими имоти) и др.

В момента подготвяме едно предложение към малкия и средния бизнес в областта на градската логистика - ще използваме предимствата на нулево и нискоемисионни автомобили.

- Как се развиват нещата от началото на пандемията, имате ли заявки за нови инвестиционни намерения в икономическите зони?

- Малко са новите запитвания, откакто настъпи пандемията. Работим основно по договори от преди. Интересът на инвеститорите не е спаднал и те продължават да поддържат своите проекти за нови инвестиции. Два от тях са в доста напреднала фаза на проектиране и очакваме първите копки през следващия месец. Тези инвестиции са в зона  Куклен и Марица, част от ТИЗ. Става въпрос за високотехнологични инвестиции в областта на медицинското оборудване и в текстила. Подготвяме още един проект, свързан с преработка на селскостопанска продукция. Инвеститорският интерес продължава и към Индустриална зона Раковски, където предстои разширение на вече готови предприятия.

- Какъв е пътят на един инвеститор, решил да позиционира бизнеса си в Тракия икономическа зона? Колко време отнема процесът?

- Обикновено процесът - от заявката за ново инвестиционно намерение до момента на реализацията - продължава около година. През цялото това време ние сме плътно до клиента в този негов нелек път. От какво обикновено се интересуват инвеститорите, за да вземат своето положително решение? Факторите са няколко - първо, да има една развита екосистема, която работи. Второ, да виждат

възможност да наемат квалифицирана работна ръка и ръководни кадри,

които да използват. На фокус е добре развитата инфраструктура в областта на електрозахранването и управлението на водните ресурси. Ако всичко това е налице, то тогава вече решението за инвеститорите е много по-лесно.

Но тук има още един момент. Тракия икономическа зона е един от най-успешните проекти на България поради реалното публично-частно партньорство - бизнес, общини, държавни институции. През март 2014 г. сключихме Меморандум за сътрудничество с 9 общини - Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски. В колаборацията влизат още два клъстера - „Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”.

- Защо е по-добре един инвеститор да избере ТИЗ вместо друга локация?

- Защото по този начин си спестява 25% от вложението, което прави. Чрез добрия синхрон на екипите на общините и ТИЗ по планиране на проектирането и процедурите, които трябва да се извършат предварително, инвеститорите получават в пъти съкратени срокове за реализиране на инвестицията си, а това е от изключително значение за тях.

Възложителят идва в готова индустриална зона със завършена инфраструктура, вместо тепърва да влага пари и в нейното изграждане. Реално, ако тръгне сам да решава всички проблеми, може да загуби много повече пари и време. Понякога се купуват и неподходящи терени и така нещата още повече се усложняват.

С помощта на „Респект консулт“

се решават и възникнали законодателни проблеми на бизнеса.

Един от големите ни инвеститори се сблъска с неочаквана забрана, свързана с отпадъчните води. Случаят е следният: никога не сме предполагали, че е възможно с подзаконов нормативен акт да се забрани да се заустват отпадъчни води в отводнителен канал. Оказва се, че имало наредба, която позволява тези канали да се ползват само за отводняване на земеделски земи. Така в продължение на четири години и инвеститорите, и общините са били без реална алтернатива, докато наредбата се промени. Промяната <210> се инициира от екипа на Тракия икономическа зона, а благодарение на разбирането на проблема от държавната администрация и с помощта на юристите на „Респект консулт“ вече е факт.

Тракия икономическа зона

Тракия икономическа зона е най-голямата и устойчиво развиваща се индустриална зона не само в България, но и в Източна Европа. Стартира като бранд през 2013 г. и е успешен проект на Сиенит Холдинг АД с партньори от България, Израел и Италия.

В зоната работят над 180 компании, половината от които са чуждестранни. Обединява 6 индустриални зони в района на Пловдив - „Марица“, „Раковски“, „Куклен“, Индустриален парк „Пловдив“, Високотехнологичен парк „Пловдив“ и Агроцентър „Калояново“. Площта <210> е над 10 700 000 кв. м, като 1/3 от нея вече е заета. За 24 години от старта на първата зона „Марица“ в нея са реализирани над 2 милиарда евро инвестиции, разкрити са над 35 000 работни места. Всяка година в ТИЗ се инвестират между 70 и 150 милиона евро.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?