Следвайте ни

Инж. Николай Ставрев: Само три пасивни сгради у нас са със сертификат

viber icon

Изчисленията ни за средна сума към доставчика на енергия ЕВН са за около 50 лв. на месец. 

На Балканския полуостров проблемите по налагане на стандарта са повсеместни. 

 

Във време, когато думата „пасивна къща“ звучи почти еретично по нашите ширини, една строителна компания от Пловдив  получи сертификата „Passive Haus Plus” за втори път. Става дума за вече построена втора къща в село Марково - и тя e от портфолиото на фирма „Оберон Концептбау”.

Компанията работи успешно не само в България, но и в Германия. Зад името й стои успешната реализация на първата пасивна къща у нас, построена по стандарта на Passiv Haus Institut Darmstadt.

 

През 2013 г. двама строителни инженери от Мюнхен и Пловдив решиха да построят първата пасивна къща по стандарта на Passiv Haus Institut Darmstadt. Затова проектът им в село Марково премина през всички нива, регламентирани в момента от немската практика и опит. Строителството завърши две години по-късно през 2015-а.

Интересен е фактът, че къщата в Марково е първата сертифицирана пасивна къща в България и първата сграда със сертификат Passive House Plus на Балканския полуостров. “Получихме сертификата от Института за пасивни къщи" в Германия, сподели ръководителят на проекта инж. Николай Ставрев, управител на българо-немската фирма “Оберон Концептбау”. През октомври 2019 г. вече е сертифициран и вторият техен проект.  

 

- Инж. Ставрев, очаквате сертифицирането на втора пасивна къща, построена от вашата фирма до Пловдив. Разкажете ни с какво е по-различна една пасивна сграда от останалите?

- Пасивната сграда е онази, на която вътрешният климат може да бъде поддържан без отоплителни или охладителни системи, а именно - без котли на газ, нафта или климатици. Сградата е "пасивна", защото се отоплява или охлажда без споменатите по-горе уреди. Освен това тя трябва да покрива следните параметри:

Специфична нужда от енергия за отопление по-малко  от 15 [kWh/m2] годишно.

Общо потребление на първична енергия на сградата за всички нужди не повече от 120 [kWh/m2] годишно.

Стойността за въздухонепроницаемостта, измерена чрез Blower door тест, при налягане от 50 Pa, не трябва да надвишава 0.6 [1/h].

Така пасивната къща е нещо много по-различно от останалите нискоенерийни сгради. Нашата цел дори е да постигнем по-ниски от тези параметри, нещо което вече се случва на обекти по цяла Европа, Канада и САЩ.

- Зимният период наближава, какви средно са сметките ви за ток и отопление, след като живеете в пасивна къща?

- Поради проблеми от хармонизиране на основни понятия, като урбанизирана територия в различните министерства (МРРБ И МЕ), местна власт и организации (общини и КЕВР), от една страна, и частни дружества като ЕВН - от друга, се стигна до трудно, но все пак успешно производство на еленергия от собствени източници, финансирани от частните инвеститори на първата ни сертифицирана пасивна сграда ПЛЮС и отказ за включване в мрежата на фотоволтаичната ни инсталация на втората ни сертифицирана пасивна сграда ПЛЮС. Ако не беше възникнал този проблем, изчисленията ни за средна сума към доставчика на енергия ЕВН показват, че щеше да е около 50 лв. на месец. Да, да - това не е нито реклама, нито грешка, а изчисления на база софтуера на Дармщат - РНРР! Разбира се, не сме се отказали да се борим, за да се отстранят липсата на еднозначност и валидност на основни понятия, залегнали в нормативни документи и в различни инстанции и институции у нас. Но това е тема на отделен разговор, за да може да помогнем на повече хора да се убедят в ефикасността и икономическата ефективност на стандарта ПХ! И веднага искам да коментираме още една важна според мен тема ​- комфорт​а на живот. Не искам да съм голословен, в него се убедиха посетителите на обявените от нас Дни на отворените врати, които организираме в мострения ни обект - ПХ Оберон 2 в с. Марково. На въпроса колко пасивни сгради има у нас, които не са сертифицирани, аз лично нямам отговор. Убеден съм, че има много сгради с повече или по-малко изпълнени системи и уреди за постигане на енергийна ефективност.

- Интересува ли се българинът от пасивно строителство?

- Фактите са следните: проверката е съвсем лесна в сайта на PHI Darmstadt www.passiv.de, където само с няколко клика показват следното, сертифицирани пасивни сгради у нас са:

* Детска градина в Габрово - сертифицирана като пасивна сграда.

* Еднофамилна жилищна сграда в с. Войнeговци - сертифицирана като пасивна сграда.

* Две еднофамилни жилищни сгради в Марково - сертифицирани като пасивна сграда ПЛЮС.

Убеден съм, че има много сгради с повече или по-малко изпълнени системи и уреди за постигане на енергийна ефективност. Философията и генералната линия за развитие, определена от главния мениджър на фирмата за Германия -д-р инж. Атанас Ставрев, която следва фирма ОБЕРОН Концептбау, на база на наученото и видяно от нас от многогодишната ни дейност в Германия и познанията ни, придобити от обученията за проектанти на такива сгради института в Дармщат, който прилага стандарта на PHI, решихме да изпълняваме такъв тип сгради и у нас. Той е доказан в целия свят с много обекти, реално действащи и доказващи валидността му, при различни климатични условия, тип сгради и вид строителство. Коментирали сме, разбира се, с колеги и стойността на сертифицирането, която обикновено бива спестена. Важно е да се знае, че сертификатът се получава, първо, след доказване на всичко необходимо за получаването му, а след това е необходимо и да бъде заплатен! Оставям на вашите читатели да преценят сами какво жилище предпочитат! И ако 1% струва доказателството му за качество от независим и отговорен институт, и то в Германия - питам: струва ли си и биха ли го платили?

- Колко поръчки за изпълнението на подобни сгради имате като сертифициран екип?

- Ако говорим за изпълнени и сертифицирани в PHI Darmstadt - те са три! Но пък фактът, който ни успокоява, е, че такъв тип пасивна сертифицирана сграда има по една в Гърция и Румъния. В Турция например няма нито една. Определено на Балканския полуостров проблемите по налагане на стандарта са повсеместни. Мисля, че е излишно да коментирам защо. Всеки интелигентен човек сам може да получи безкрайно много информация и да прецени вярно ли е, че това са безсмислено скъпи сгради, или такива с неотваряеми прозорци и други подобни неистини. Всеки потърсил ни за информация или съвет за мерки, с които се постига енергийна ефективност - ние предлагаме принципите на стандарта "пасивна къща", а всеки инвеститор сам решава колко от това, което има като информация, да ползва и реализира на практика.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?