Следвайте ни

Инж. Митко Горчов: Хората са най-големият „капитал“ на една компания

Фирма "МИГ Инженеринг" се доказва вече 30 години на пазара

viber icon

- Инж. Горчов, тази година имате голям юбилей - строителна компания „МИГ Инженеринг” е на пазара вече 30 години. Каква е равносметката Ви за това време?

- 30 години са и много, и малко. Малко са за нещата, които не съм успял да свърша. Много са за обектите, които съм завършил. Започнах с 2-3-ма служители и достигнахме до екип от 200-300 човека, имало е периоди, в които съм работил с 600 човека. Така че доста работа свършихме през всичките тези години, надявам се да имаме още много път занапред.

- Каква е равносметката ми?

Построих много сгради. Всички те са ми на сърце, защото са създадени от фирмата и екипа ми. В началото, през 90-те, започнахме с инсталационната дейност. После влязохме на строителния пазар в Германия - това се оказа нашата рецепта срещу предишната криза - някъде около 1996-1997 г. сме работили с 200 работ­ници в Бавария и в други германски провинции. Така преминахме през първата по-сериозна финансова криза. Втората - от 2008-2010 г. - отново рестартирахме дейността си на строителния пазар в Германия.

Там цените са постоянни за българските фирми, на практика почти няма ръст във времето. Работниците ни са добри като подготовка, но за съжаление обикновено сме подизпълнители на големи немски фирми. Стъпихме за първи път на пазара в Германия през 1993 година, с квота. В тези години аз и Стоян Сариев бяхме сред пионерите в цяла България, които вдигаха сгради зад граница. Обикновено работя по грубия строеж. В момента имам над 50 завършени обекта там.

- Оцеля ли с днешна дата рекламното ви послание от преди 5 години - „25 години ние строим за вас”? 

- И в момента „Ние строим за вас”. Завършваме жилищен комплекс „Марица Гардънс” - един от първите затворени комплекси в Пловдив. Започнахме го преди 14 години с Димитър Язов, лека му пръст. В момента тече усилена работа по последния блок №20. Правим голям ремонт в бившия Стъкларски завод, където изпълняваме въздуховоди, инсталации и други във връзка с новите технологии, които се внедряват.  

Завършваме „Изидора” - една сграда с РЗП 14 000 кв. м, в която сме инвеститор.

Взехме акт 16 за апарт-хотел „Студенец“ в планинския курорт Пампорово

Отделно основната ни дейност е промишленото строи­телство. Работим по проекти, свързани с екологията на завода в “Асарел-Медет” АД - гр. Панагюрище. Освен това имаме много специализи­рани дейности, като произ­водство и монтаж на технологично оборудване.

- Преживели сте не една или две кризи в годините. С какво се различава сегашната от всички останали и как ще рефлектира тя върху строителния бранш?

- Първата криза - от 1996-98 г., не я усетихме, тогава работихме все още в инсталационния бранш. Втората криза от 2008-2010 г. рефлектира основно върху жилищния пазар. Истината е, че тогава започнахме да работим за „Асарел Медет“ -екипът ми имаше осигурена работа и хората си получаваха заплатите. Относно сегашната криза не мога да кажа, че в строителния бранш все още сме я усетили. Работата по всеки вече започнат проект продължава. Дори по време на карантината служители ми не спряха да работят. Не съм ползвал помощите от типа 60-40. Действително инвестирахме в необходимите дезинфектанти, спирт, маски и т.н., както и изпълнявахме всички предписания на службите.

Така че новата криза може и да се задава, но аз не я виждам в момента като проблем за нашия сектор.

Може би ще я усетим в началото на 2021 г.

На пазара на имоти обаче положението е друго. В началото на годината сделките вървяха много добре - януари-февруари продавахме по 5 апартамента на месец. Но в началото на пандемията през март, после през април и май пазарът тотално се срина. Нямахме нито една продажба, дори едно от семейство се отказа да купи заявения апартамент, защото хората останаха без работа. В момента отново има раздвижване на пазара, продажбите вървят, но в по-забавени темпове. Сградата, която продаваме, е на финала, но цените си остават същите. При стандарта на работа и качеството ни на строителство промяна в цените няма да правя!

- Очакваше се пандемията около COVID-19 да смъкне цените на жилищата. Освен строител Вие сте инвеститор - как ще коментирате ситуацията с имотите на пазара в момента?

- Не мога да кажа! Самият аз няма да започвам да строя нова сграда в момента като инвеститор. Поне не и в Пловдив. Ситуацията в момента е такава, че предлагането превишава търсенето, особено в райони като “Христо Смирненски”. Ето защо очаквам да се стигне до лек срив на цените - не съм сигурен, че нуждите на града за нови жилища са чак толкова големи.

- Кое е по-лесно - да построите бутикова сграда с жилища или да работите за мащабен инвеститор като "Асарел Медет"? 

- Ако човек има възможността да направи бутикова сграда, тя би представлявала интерес за купувача. Особено ако е с няколко хиляди квадрата РЗП.  Но пък не бих пренебрегнал по никакъв начин и инвеститор с мащабите на "Асарел Медет". Той ми дава друга сигурност, която не бих отказал за нищо на света - сигурността на доброто партньорство.  

- Колко човека работят в момента във фирмата Ви?  

- Екипът ми наброява около 240 човека. Наскоро един от младите ми инженери констатира, че фирмата ми е “застаряваща”. В смисъл, че голяма част от хората ми са на по-сериозна възраст. Това е така, защото 20-30% от хората ми са с мен от самото начало, когато създадох “МИГ Инженеринг”.

През цялото това време аз съм разчитал на тях и сега не мисля да се разделям с никого

Дори в месеците, когато редуцирахме работата заради пандемията, служителите ми не излязоха в неплатен отпуск. И в момента усилията ми са в посока да намеря работа за хората си.  

По тази причина, за да запазя екипа си, започвам да строя един нов затворен комплекс - 10 еднофамилни къщи в село Марково. Те са моя инвестиция, вдигам комплекса с идеята, че един ден, когато кризата около COVID-19 отмине, ще намеря клиенти и ще продам къщите. Важното е сега хората ми да работят и да има с какво да уплътня времето им.

- Ще се върнете ли отново на строителния пазар в Германия, както направихте преди години?

- В момента България е като Германия - условията на работа, материалите са  едни и същи, без разлика. Имаме всичко, което ни е необходимо за един качествен строителен процес. И все пак Германия е голям пазар, който поддържа високи стандарти и изисква също толкова високо качество на работната ръка. Не е затворена страница за фирмата.

Само че аз предпочитам да остана да работя в България. Дано не ме притисне нова криза и да трябва да променя решението си.  

Инж. Митко Горчов е роден 1958 г. Преди 30 години той създава строителна компания „МИГ Инженеринг“, построила редица знакови обекти в Пловдив и региона.

Мисията на фирма “Миг Инженеринг” ЕООД е чрез прилагане на съвременни материали, технологии и поддържане на висока организация и качество на работа, условия на труд и грижа за околната среда да изгражда удобни и красиви жилищни и административни сгради, отговаряща на съвременните технически, архитектурни и естетически изисквания.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Истина

Истина

17.09.2020 | 23:34

Толкова много лъжи и глупости в такова кратко интервю можеш да срещнеш само в един бай Ганьовски робовладелец. Компанията му е застаряваща защото видиш ли бил с тези хора от самото създаване ??!!? Кого лъжеш бе морков ? Компанията ти е застаряваща защото младите специалисти очакват адекватно заплащане на фона на 21 век на 2020 година на 14 години членство в ЕС , а ти предлагаш жълти стотинки с африканско заплащане и поради този факт работят за теб сами дъртаци в пред пенсионна възраст и 80% от тях са от БОЯТА ! Условията видиш ли били 1 към 1 като в Германия ? Кои условия бе байо ? В Немско се работи макс 8 часа и 5 дневна седмица а заплащането е около 25-35 евро на ЧАС в зависимост от вида на дейсност и квалификацията , в някои случаи и повече - нещо от рода на 3500-4000 евро на МЕСЕЦ . Ти къде плащаш по 7000-8000 лева заплати бе ЛЪЖЕЦ ? Да не говорим че лично аз ако съм някой инвеститор и наема строителна компания да ми построи бизнес сградата или еднофалния ми дом с по големи МАЩАБИ никога няма да се обърна към тази фирма поради липса на квалифициран персонал особено от към довършителни работи и механизацията на техническото състояние на сградата и педантичността . Миг инжинеринг е пародия в бранша ( като доста други ) подобни строителни компании в Бг

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?