Следвайте ни

Инж. Желю Желев: Най-тежко е замърсяването на водата от земеделските дейности

От тях най-опасно е съчетанието между поливно земеделие и използването на отрови и изкуствени торове в съответните терени

viber icon

 

Водата от сондажите в Пловдив е абсолютно чиста от патогени. Проблемът е, че при авариите, които се случват поради непрофесионалната работа на екипите, в тръбите влиза мръсна вода

- Инж. Желев, замърсени ли са питейните ни води и кой е отговорен за това, да пием чиста вода?

- Питейната вода и въобще водата е световен проблем. Този проблем се задълбочава, от една страна, от прекомерната й употреба и, от друга, още, по-опасна, от безконтролно замърсяване. В България и двата процеса са предмет на законова уредба, но както добре е известно, законите у нас се спазват по целесъобразност. Контролните органи са съставени или от некомпетентни хора, или от корумпирани такива. Често и двата фактора са налице. Основният проблем е, че водите са обществено благо, но през последните години изграждането и експлоатацията им се доминират от частния интерес.

По принцип най-подходящите води за водоснабдяване са изворните. Следват ги подпочвените и накрая са откритите водоизточници. Някъде поради липса на друга възможност се използва морската вода, но това става след съответно пречистване. Реално в природата няма чиста вода, има само разтвори. Във водоснабдяването се използва понятието питейна вода. А у нас със закон са определени над 10 показателя, които определят физическия, химическия и биологически състав на питейната вода.

Една-единствена лаборатория е оторизирана да се произнася по въпроса.

Когато водата се нуждае от пречистване, тя определя показателите след пречистване. Когато водата се взема от язовир, пречистването е задължително. След изграждането на водоснабдяването всеки ВиК оператор е длъжен да следи качеството на водата и своевременно да реагира, ако има замърсяване. Когато се изгражда ново водоснабдяване е много важно специалист хидрогеолог да изясни откъде и как се захранва самият водоизточник и преди всичко да изясни вероятността от замърсяване. Ето тук е заровено миризливото куче.

- Защо?

- Ето давам пример, има изграден водоизточник - водата в него е качествена, но след  10 години на рекичката, от която се захранва водоизточникът, някой ще построи завод или свинеферма и в реката се пускат води, негодни за пиене. Водата се просмуква във водоизточника и хората се оплакват. Започват разправии! В действителност нито един от веригата не си е свършил работата. Първо операторът от ВиК, който трябва да се поинтересува какво е качеството на отпадните води и да информира компитентните органи за намеса. Ако водите ще заустват в канализацията, съгласуването от ВиК е задължително.

Още по-тежко е при замърсяване от земеделските практики. От тях най-опасно е съчетанието между поливно земеделие и използването на отрови и изкуствени торове. Ако почвите в дълбочина са пропускливи, излишната вода и разтворените торове проникват в подпочвените води. Но това не е общо правило!

Да видим конкретно, каква вода пият пловдивчани?

Пловдив е водоснабден с подпочвени води, които се черпят от сондажи,

построени в терасата на река Марица. Не мога да си представя по-благоприятни условия за водоснабдяване, както e в Пловдив. Сондажите са дълбоки над 100 метра, което означава, че водата се взима от тази дълбочина. Течащата вода в реката не може да проникне в сондажите. Подземният поток на реката е възходящ. Това е голямо предимство, а не недостатък. Когато се вземаше много вода за поливане, този процес се виждаше с просто око - край Стамболийски водата се отклоняваше почти до нула, а преди вливането на р. Чая дебитът беше над 3-4 кубически метра. Не е така при река Чая - от края на града до устието водата намалява, защото попива в поройния конус.

Тези, които първи са замислили и реализирали водоснабдяването на Пловдив, са създали едно хидротехническо бижу.

- Тогава къде е проблемът?

Няма кой да го експлоатира ефективно и отговорно.

При експлоатация на научно-техническо ниво водата в Пловдив трябва да бъде най-евтината в сравнение с всички големи български градове. А така ли е - не.  

Между другото Русе също се водоснабдява от терасата на река Дунав. Но там поради малката мощност на наслагите от пясък и чакъл е възприета системата „спускащ се кладенец“ вместо сондажи. Ето как, когато се подходи научно и професионално, винаги може да се намери подходящо решение, въпреки на пръв поглед неблагоприятните хидрогеоложки условия.

- Хлорът под формата на различни препарати се използва от векове за дезинфекция и все още е най-разпространеното вещество за борба с патогенните микроорганизми. Какви са допустимите нива на хлора обаче и опасно ли е прехлорирането на водите?

- Всички питейни води у нас се третират с хлор. Той действително е ефективно средство за обработка на водите, ако се прилага по правилен начин. Само че не трябва да подценяваме факта, че хлорът в същото време е опасен токсичен химикал и предозирането му създава много повече проблеми за здравето на потребителите от тези, които решава. Искам да допълня, че водата от сондажите в Пловдив е абсолютно чиста от патогени. Проблемът е, че при авариите, които се случват поради мърлявата работа на екипите, в тръбите влиза мръсна вода и ето защо хлорирането е задължително.

 

Инж. Желю Желев е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия (бивш ВИАС) със специалност хидроинженер. През целия си живот работи като проектант и строител. Започва от най-ниското стъпало във "Водпроект" - филиал Пловдив, и се пенсионира отново там като началник-отдел "Помлени станции и съоръжения". 

Работил е като проектант в Алжир и Куба, където ръководи екипа, проектирал местен язовир. Той е главен инженер при строителството на напоителна система "Средна Тунджа" към язовир "Жребчево".

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КОЛЕГАТА

КОЛЕГАТА

04.11.2020 | 19:25

ЖЕЛЕВ КОМПЕТЕНТНО ОБЯСНЯВА МНОГО НЕЩА. НО НИЩО НЕ СЕ КАЗВА ЗА ФЛУОРИРАНЕТО НА ВОДАТА ЗА ПИЕНЕ.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?