2374

Илиян Василев, Боян Чуков: "Сармат" е въздух под налягане. Никой не стреля с топ по муха

Илиян Василев е икономист, дипломат и общественик. Бивш посланик на България в Москва 2000-2006 година. Категоричните му позиции срещу Кремъл го поставиха в списъка от 89 граждани на ЕС, на които е забранено да влизат в Русия.

- Г-н Василев, как ще коментирате заплашителния туит на Рогозин - шефа на „Роскосмос“, по отношение на България?

- За „Сармат“ ли! Въздух под налягане! Г-н Рогозин е известен вече с неговите туитове към Илон Мъск, с когото уж се съревновава. Преди беше шеф на Външната комисия. Изобщо, едно от децата на руската номенклатура, които са сега по върховете. Като шеф на „Роскосмос“ той няма някаква тежест по отношение на външната политика. В момента се отвори място кой да замести Жириновски. Рогозин се мъчи. В Русия много добре знаят, че има санкции на ЕС, които изключват прелитане над България. Факт, търсели са ескалация, получили са я. Въз основа на ескалацията ще търсят консолидация на хората, които им симпатизират в България.

- Но пък и този туит на Рогозин ще мобилизира хората в България, които възприемат Русия като потенциален агресор?

- Точно това се постига. По отношение външната политика на Русия най-значим за разпознаване е законът за непредвидените обстоятелства. Ние никога нямаше да се диверсифициране от руски природен газ, ако от Москва не го бяха спрели. Никога нямаше да гледаме на Русия по различен начин, освен да им симпатизираме, ако такива като Рогозин не ни заплашваха със стратегически ракети. Тук се играе със страха на хората. Трябва да ги успокоя - всички големи градове на Запада са или са били под прицела на руските ракети. От това нищо не е произтекло. Същите Ню Йорк, Париж, Лос Анджелис, Лондон си живеят в сигурност и охолност. И обратното - в Русия нещата не вървят. Това е слабото място на ядреното оръжие. В ежедневния баланс на силите не се счита за актив.

- Да обясним защо - след 3, 4 или 5 секунди е гарантиран ответен удар, срещу който ще има ответен и така до..

- Да, това е доктрината за взаимно гарантирано унищожение. Който пуска -  директно си отива. С тази разлика, че никой никога не е плашил Русия с ядрено оръжие. Напротив, дори Байдън онзи ден поиска размисъл дали да даде на Украйна ракетните системи с далечен обсег, които да могат да поразят руска територия. Но там разсъждават сериозно. А Рогозин е някакъв политик-хулиган-дипломат. Нещо като нашия Иван Славков, който си говореше по-свободно, но не толкова симпатичен. 

- Какво целеше Лавров с това посещение в Белград?

- Две неща. Първо, демонстрира решимост на Русия да използва връзките си със Сърбия като стратегически мост за влияние в Западните Балкани. Знаете какво става в Босна и Херцеговина. Включително да влияе и върху присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Второто, Лавров целеше да тества слабите звена в санкционния режим на ЕС и НАТО. Съответно чрез тази ескалация да роди някаква енергия на симпатизантите на Русия. И да започнем да четем в родни медии как не сме пуснали „освободителя“ Лавров.

- Кой ще издържи по-дълго на изтощението от войната?

- Цените на природния газ падат, обемите, изнасяни от Русия - също. Цените на петрола се качват, но не и за руския. Индия купува от Русия нефт на 45 долара. Тези пари стават все по-малко, а нуждите все по-големи. Русия печата рубли и вдига заплати. Но нови коли не могат да бъдат купени, западните стоки изчезнаха, заместването е с много по-ниско качество. Въобще Back to The Soviet Union! (б.а.: Обратно в Съветския съюз).

- Въпросът е при нас да не стане Back to Bai Tosho?

- Страхувам се, че ще трябва да разочаровам любовницата на руската пропаганда у нас. България вече е трайно привързана към Запада. Каквото и да правят, са обречени.

Боян Чуков, анализатор:  Ядрен удар по нас? Никой не стреля с топ по муха

Инж. Боян Чуков е експерт по борбата с тероризма, анализатор международник. Бивш дипломат. Специализира в Института за политически науки, Париж. Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството (2008-2009). Владее френски, испански, руски, гръцки и английски.

Искам да обърна внимание, че Дмитрий Рогозин е генерален директор на Агенция „Роскосмос“ и не е член на кабинета на Михаил Мишустин. Той може да си позволи подобно директно изказване, което символично е нещо като „жълт картон“ за правителството на Кирил Петков. Но това по никакъв начин не омаловажава неговите думи. Да си спомним как преди броени дни Асен Василев се заканваше с „ответен удар“ на Москва. А той е вицепремиер. Мисля, че долавяте разликата. Русия има широк спектър от икономически и други инструменти, за да нанесе болезнени удари върху българската икономика и държава. Както виждаме, Унгария успешно избягва ненужната, според Орбан, конфронтация с Москва, защото счита, че евентуалните последствия ще бъдат негативни за жизненото равнище на унгарците. Очевидно сегашните управляващи в София са решили, че могат да се харесат на САЩ за сметка на българския народ, който по-късно ще понесе последиците от това  абсолютно ненужно решение. Резките думи на Рогозин ми подсказват, че вероятно Кирил Петков има поети и други ангажименти около Украйна освен известните на българското обществено мнение. Което не е никак добре, ако се окаже истина. Не бих искал да съизмервам потенциалите на София и Москва за нанасяне на взаимни „ответни удари“. Непремерените приказки на някои наши политици само ни поставят в карикатурна светлина. България окончателно се нареди до Литва, Латвия, Естония и Полша по консумирани антируски действия, изказвания и закани.    

Ако говорим сериозно, то Рогозин спомена ракетата „Сармат“ съвсем символично. България е прекалено малка цел за нея. Тя е предназначена да сдържа противници на Русия като САЩ, Великобритания, Франция и други подобни. За по-малки цели ведомството на Сергей Шойгу разполага с множество други ракети, в т.ч. и хиперзвукови. В този момент няма никаква заплаха България да бъде нападната с ракета „Сармат“. Никой не стреля с топ по муха. 

Във всички случаи отказът да бъде даден въздушен коридор на външния министър на най-голямата ядрена сила в света би предизвикал подобна реакция. Лавров не лети със стратегически бомбардировач Ту-22. Американците в аналогични случаи действат много по-твърдо и безкомпромисно. В случая, който коментираме, София играе ролята на минипрокси на Вашингтон.

Колкото до украинския посланик у нас, то той работи стриктно съгласно дадените му инструкции от Киев. Тези, които не са настойчиви и напористи като посланик Москаленко, ги връщат незабавно в Украйна. Но не е важно какво иска Москаленко. Важно е какво ние ще му отговорим или дадем. Защото сметката ще я плаща българският народ. А не Кирил Петков и неговото най-близко обкръжение. До оня ден ни убеждаваха как става дума само за ремонти, сега отново говорим директно за износ на оръжия. Какво точно се е променило? Или просто трябваше правителството да се измъква на пръсти пред избирателите, да ги заблуждава и да действа мъгляво, знаейки, че по-голямата част от българския народ не одобрява изпращането на оръжия за Украйна. Каквото и решение да вземе Кирил Петков, той трябва да има достойнството да го защити пред обществото, а не да се скрива, снишава, да измисля словесни шпагати и вербални трикове за измъкване от ситуацията.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Веселинъ ЕГН 7112136860

Веселинъ ЕГН 7112136860

08.06.2022 | 14:52

Благодаря на Социалистическа България,на моят дядо-законен наследник на Родът Вокил Стоил Запрянов Писов(Цалапица) и моята баба Надежда Иванова Кукунова-легитимен наследник на Родът Вокил (Цалапица). ! Благодаря за мъдростта,народното предание и образование! Що ще рече думата "САРМАТ"? Ще рече ГАЛ МАТ,тоест Майка Галия,сиреч Тракия!!! Както БЪЛГАРИЯ ще рече ВОЛГ ГАЛИЯ,тоест ВОЛЖКА ГАЛИЯ! Българите сме ГАЛИ! Имало е няколко Галии,една от които на територията на днешна Франция. Във Франция вече няма нито един Гал. Единственното Гали сме Българите,Руснаците и Шотландците.Келтите и Галите,Траките и Българите са едно и също племе-ГАЛИЛЕЯ АНТИЮДЕЙСКА!

Отговори
2 0
Пацо

Пацо

09.06.2022 | 17:46

Рогозин и феновете му, трябва да намерите по-качествен алкохол....

Отговори
1 0
Кафа от украйна

Кафа от украйна

07.06.2022 | 16:03

Два гл.упака се над'Окват!!

Отговори
5 6
Тъ.пи шебеци

Тъ.пи шебеци

07.06.2022 | 16:02

Въздух под налягане като вас двамата даже може да ви повози Путин на еД'нъ такЪва "съРмъ"... Да ви продуха вятъра про.стите и празни глави! Чудя се такива шебеци като тия двамата имат ли деца,жени...хляб ядат ли с тези усти които бълват такива безсмислени бълвочи...... Не давайте трибуна на лу.ди...

Отговори
8 7
соро-соиди

соро-соиди

07.06.2022 | 12:05

Прави сте! "Сармат" ще го пазят за големия брат и ментора Сорос. Тук ще ни пуснат някоя малка ракетка - като за фойерверк.

Отговори
9 9
Веселинъ ЕГН 7112136860

Веселинъ ЕГН 7112136860

07.06.2022 | 11:51

Хайде некой да ми поизясни как може некой да се казва "Чуков"? Аз ,например,съм Веселин на баща ми Радослав(ов) и на дядо ми Димитров.,тоест Веселин Радославов Димитров. Да се казва обаче някой Чуков,ще да е или треснат с чук по главата,или да са го правили с чук,или дядо му да е бил Чукотка . Няма такова Българско Фамилно име! В сборът от имена,които всеки един етнически българин носи има РОДСТВЕННА ВРЪЗКА,КОЯТО ДОКАЗВА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯТ РОД !!! Чуков в Чукотколандия! Кобилкина в конюшната! Джапанков в Джумаята,дето одат с джапанки! Не е истина ,че е възможна такава свирепа гавра с Българският ни произход. Султанови в сараите на ХерДоган! Агов в Багдат! Отвратен съм !

Отговори
9 8
Сърп и чук

Сърп и чук

07.06.2022 | 12:00

Ами то и не всеки е олигофрен.

Отговори
7 1
комунист

комунист

07.06.2022 | 09:42

Каквото и да казват тия двамата нищо до сега не се е сбъднало. Учудващо е колко много хора в България си вадят хляба с гадателство.

Отговори
11 4
От Боян Чуков какво да очакваме, освен да възпее съветската военна мощ

От Боян Чуков какво да очакваме, освен да възпее съветската военна мощ

07.06.2022 | 09:20

Офицер в ДС, обучен в школата на КГБ, цял живот се е борил с американския империализъм. С каква наслада само е обяснил, с какви ракети ще ни избият руските братя.

Отговори
24 8
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

07.06.2022 | 09:07

соросоид

Отговори
8 8
Веселинъ Радославовъ Димитровъ ЕГН 7112136860

Веселинъ Радославовъ Димитровъ ЕГН 7112136860

07.06.2022 | 09:03

В коментар,пуснат в 08.44 някакъв евреин си е позволил да използува името и егн-то ми,за да злослови от мое име Русия,която обичам. Моля,администраторите на коментатор скоро пространство да сферата координатите на компютрите ,които използуваме. Падението на чифутите османци е вече катастрофално. Липсата на персоналните и злобата у агрсирите-османци ще им бъде в най-скоро време последното невъзможно нанагорнище. П*е*д*е*р*а*с*т* Чифутски ! ДА ЖИВЕЕ РУСКО-БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!

Отговори
10 19
Схизо

Схизо

07.06.2022 | 09:23

Заведи му углавно дело!

Отговори
9 0
Василев

Василев

07.06.2022 | 08:53

Този Илиян Василев защо не го командироват дългосрочно при Сорос - личен слуга!

Отговори
19 18

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?