Следвайте ни

Илия Лазаров, главен секретар на СДС: ГЕРБ отвоюва държавата от БСП и я спаси от нови кризи

Дясното управление гарантира просперитет и справедливост. Лявото винаги е пагубно за България в последните 30 години

- Г-н Лаза​ров, СДС застана официално зад Здравко Димитров като кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Какво е основното ви послание към избирателите? 

- Първо искам да подчертая, че макар да съм софиянец, смятам, че Пловдив е най-красивият град на България. Страшно много харесвам града и смятам, че в нашата история незаслужено сме го подценявали. През годините (1997 ​- 2002) имах късмета да работя с един изключителен пловдивчанин - президента Петър Стоянов. За мен това беше един много хубав опит, благодарение на който успях да усетя духа на Пловдив. Тук имах честта да участвам в организацията на посещението на Едуард Шеварднадзе. Непосредствено след януарските събития пък в Пловдив кацна и Клаус Кинкел, който беше външен министър на Германия. Винаги сме водили тук хората, защото това е духът на България, това е възраждането на България и Пловдив заслужава правилното и вярно управление. Червените просто не могат да управляват града, независимо какви мимикрии преживяват. Пловдив е вторият по големина град у нас и ние не можем да допуснем да бъде управляван некачествено. Трябва да има дясно управление. Сигурно хората имат своите забележки към управления на СДС, но от нас тръгна промяната. Днес Пловдив е най-красивият град на България, Културната столица на Европа. В лицето на Здравко Димитров виждам онзи диалогичен и едновременно целеустремен човек, който може да запази и развие модерното, дясноцентристко управление на Пловдив. Затова категорично го подкрепяме за кмет. Пловдив заслужава най-доброто и Здравко Димитров ще даде своя принос градът да стане още  по-красив и проспериращ.

- Демократична България също имат кандидат за кмет, но вие подкрепяте Здравко Димитров от ГЕРБ. Това означава ли, че го припознавате като автентичния десен кандидат?

- Да, категорично го припознаваме като автентичния десен кандидат. В коялицията Демократична България има демократи, но не всички от тях са десни. Всъщност изконно десни там са само колегите от ДСБ. За съжаление, след като се събраха с „Да България“, която по-скоро в ляво-център и със зелените, които никога не са били деснии. Това не е ДСБ на Иван Костов, които бяха дясно-консервативна партия. През годините след Костов ценностната им система рязко се промени и сега са по-скоро ляво-либерално формирование или центристко либерално формирование.  Здравко Димитров е категоричният десен кандидат, защото управлението на ГЕРБ е такова.

- С какво се характеризира дясното управление на ГЕРБ?

- То не е просто да вдигаме лозунги. Дясното управление означава отговорност пред избирателите, системна политика за подкрепа на бизнеса и повишаване на доходите, равни условия за всички, справедливост, управление на града в полза на гражданите, натрупване на блага в името на хората, а не безразборно харчене за социални програми, които се ползват от тези, които не допринасят към обществото. Такова е и управлението на ГЕРБ, изцяло в духа на десницата. Ние стъпваме основно на здравите сили на обществото - хората, които работят, и на пенсионерите, които са го изграждали досега. Социалната политика е част от общата политика на повишаване на доходите и солидарност към онези, които в момента не работят - децата и възрастните хора, които са градили държавата преди нас. Трябва да признаем, че именно ГЕРБ отвоюва държавата от БСП и я предпази от нови кризи. 

- С кои по-конкретно политики успяхте да припознаете Здравко Димитров като автентичния десен кандидат? 

- Той досега беше областен управител и допринасяше много за развитието и на града, и на областта, за икономическия просперитет. Пловдив има най-добрата индустриална зона в България, която е реализирана като публично-частно партньорство. Има възможности за още по-голямо развитие и затова трябва едно отговорно управление, а не просто вдигане на лозунги.

- Защо е важно Пловдив да остане син?

- Важно е за пловдивчани, за да бъдат добре управлявани. София също никога не е била червена. Виждаме, няколкото опита на червено управление в България дадоха плачевни резултати ​- помните Лукановите зими, след това дойде Жан Виденов. Хората изритаха Виденов, защото фалира държавата. В момента водещият икономист на БСП е икономическият министър на Жан Виденов ​- Румен Гечев. Идеологът на тази икономика, която фалира България. Най-фрапиращото беше управлението на Орешарски. За година и половина доведе до безумия, които много години се коригират. Ако искате да си направите експеримент и след това години наред да коригирате, изберете някой друг. От СДС искаме просперитет, затова подкрепяме Здравко Димитров.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?