Следвайте ни

Илия Кирчев: Ще хвърлим парите на вятъра, ако спонсорираме фестивали без публика

viber icon

Трябва да сме луди, за да очакваме хиляди туристи на артсъбития в Пловдив броени месеци след края на извънредното положение заради COVID-19  

Добри управленци ли ще сме, ако поставим интересите на шепа културни оператори над тези на пловдивчани?

Оценката за успеха или неуспеха на ЕСК ще я поставят гражданите на Пловдив. Ние другарски съд няма да правим, заявява зам.-кметът

 

- Колко тежка е кризата в културата и градската икономика заради извънредното положение във връзка с коронавируса?

- Доста тежка, както и много други браншове и отрасли. Заради домакинството на Европейска столица на културата бяха напомпани големи очаквания за ефектите от инициативата в областта на културата и туризма и като цяло за градската икономика. Повечето пловдивчани обаче са недоволни от резултатите. Чуха се коментари и от общински съветници, че ръстът в туризма през 2019-а е не повече от 2% спрямо предходни години, което е далеч от прогнозите на екипа на фондацията и предишния кмет, който говореше за милиони гости.

Сега ни остана този ресурс от близо 3 млн. лева от премията "Мелина Меркури". Това всъщност са

единствените европейски средства за домакинството

и моето желание е да бъдат използвани по най-добрия начин. За да донесат поне те максимален ефект за подпомагане на културата на града, творците и градската икономика.

- Как може да се постигне?

- Като се проведат събитията, които вече са одобрени и гласувани от УС на фондацията и ОбС, но в пълния им обем, с участието на всички изпълнители, заявени при кандидатстването на съответните организатори. Само така може да се привлече очакваната публика. А не да правим половинчати работи, само и само да се изпълнят договорите, за да спасим шепа културни оператори. Видно от ситуацията с COVID-19 е, че истински фестивали и събития не могат да се случат днес или утре. В тази връзка се чуха обвинения, че едва ли не сме забавили нарочно подписването на договорите. Не - просто спазвахме процедурата и когато бяхме готови, дойде пандемията и извънредното положение, което не позволява провеждането на подобни мероприятия.

- Да разбираме, че протакането не е резултат от спорове, сблъсъци на лобисти и задкулисие?

- Няма задкулисие. Или ако има, аз не съм част от него.

Възможно е да има конфликт между местни творци и големи културни оператори, организатори на фестивали, но аз не участвам в този процес.

- Вие лично кое бихте поставили като прио​ритет - подпомагането на местните творци и пловдивската културна традиция или големите международни артпрояви и фестивали, част от  глобалното изкуство?

- Като финансист, който цени изкуството и културата, моята философия е, че парите трябва да се харчат за събития, които имат ресурс да привличат публика и да показват Пловдив пред Европа и света. Само така градът може да се утвърди като значимо културно средище и дестинация за културен туризъм. В тази връзка можем много да научим от колегите от Матера, които бяха другият домакин на ЕСК миналата година. Те заложиха на местните творци, основно музиканти. Но в същото време д​адоха доста пари, за да се заснемат в града две големи кино продукции - "Страстите Христови" и поредният хит от поредицата за Джеймс Бонд. И всяко евро, което управата там инвестира, се върна на града многократно, и то много бързо. Ходих на частно посещение в Матера преди Нова година и видях един наистина оживен град с много гости и интересни събития. По улиците имаше тълпи от туристи.

Другото, за което си заслужава да се харчат пари, е

да се подпомагат младите творци

и изобщо младите хора, които искат да се развиват в областта на изкуството и културата. Това трябва да са двете направления, за да имаме финансова, социална и духовна възвръщаемост на вложените средства.

- Засега обаче Пловдив видимо не успява да използва ресурсите си, за да се превърне в притегателен център за туристите. Личи си по празните улици в Стария град по време на големите празници, когато във Велико Търново например гъмжи от народ?      

- Така е. Имаме много върху какво да работим. Пловдив има огромни ресурси да прави културен туризъм. Тук имаме всичко - ​античност, ​римска епоха, ​османизъм, възраждане и т.н. Това, което ни липсва, е легендата. За да могат камъните и старите сгради да "оживеят" и да привличат гостите.

С назначаването на Богомил Грозев за директор на ОИ "Старинен Пловдив" кметът Здравко Димитров направи първата важна крачка към възстановяването на Стария град. В момента туристите идват единствено заради музеите, дареното ни от природата и красивите къщи. Дори настилката на улиците обаче е недружелюбна към гостите и особено към дамите. Време е да помислим как да променим това. Трябва да създадем оригинални точки на паметта - места, които да говорят на туристите, да ги вълнуват. Защото

Пловдив е богат на истории,

но сякаш не умеем да ги разказваме на гостите си. Тук не говорим за някаква бутафория, а за места, които наистина да привличат. Всичко е важно ​- улицата на занаятите, ресторантите, малките уютни  кафенета, хотелчетата, галериите, антиквариати и т.н. И още нещо много важно - трябва да намерим онова, което отличава Пловдив, което го прави уникален. Големи възможности в тази посока дава Източнорумелийският период, който е изключително динамичен и едновременно много романтичен. Това е нещо, което наистина само Пловдив има. Трябва да покажем на хората къде Иван Вазов е написал „Епопея на забравените“, къде е живял Захари Стоянов, как Христо Г. Данов е направил истинска културна революция с книгоиздаването и е провокирал българите да четат, а и да пишат. Именно тези градски истории и легенди ще привлекат туристите. В тази връзка вече имаме добър опит с „Капана“, който всъщност е едно от малкото неща, които ще ни останат от инициативата Европейска столица на културата. Без да пренебрегваме, естествено, добрите постановки на Драматичния театър и Операта и няколкото успешни изложби.

-  Да се върнем на основния спор в културните среди -  как в крайна сметка ще се разпределят парите от премията „Мелина Меркури“?

- Пак казвам -

не можем да отменим подписаните договори.

Но ще проведем още веднъж разговори с организаторите на одобрените за подпомагане събития и фестивали, за да сме сигурни, че те наистина ще се проведат в пълния им обем и ще се постигне желаният ефект. А не просто да похарчим парите.

Ще дам пример с фестивала Hills of Rock. Според това, което съм чел за предишни години, за 3 дни и 2 нощи в Пловдив са се събирали над 30 000 души. Ако всеки от тях е оставял в града по 100 лева дневно, това прави приходи в градската икономика 6-7 млн. лева Тогава наистина си струва Общината да подпомогне организаторите с 300 или 400 хил. лева. Ако фестивалът обаче се проведе на планираните дати, този ефект няма да го има. Дори да паднат всички ограничителни мерки от извънредното положение, у хората ще остане страхът -  ще пътуват по-малко, ще избягват струпванията на големи групи. И едва ли ще се наредят на опашка за наливна бира в пластмасови чаши. Дори да бъдат отворени, хотелите ще работят с ограничен капацитет. И какво - ще подпишем договора и връщане назад няма. А ние сме поставени на тези места, за да управляваме разумно и ефективно парите на Общината и гражданите на Пловдив. Трябва да се грижим за интересите на всички и да балансираме. Добри управленци ли ще сме, ако поставим интересите на шепа културни оператори над тези на пловдивчани? Тук оставям настрани споровете доколко подобни фестивали имат духовна и културна стойност.

-  Имате ли подкрепа за подобни решения, или по-скоро срещате отпор? 

-  Наскоро имахме среща с ръководители на групи и комисии в Общинския съвет и там стигнахме до единомислие по много важни въпроси, сред които и този за работата на Фондация „Пловдив 2019“.

Те затова са общински съветници, за да ни съветват

И тяхното почти единодушно мнение бе, че при всички положения тази отворена покана трябва да бъде осъществена. Но в никакъв случай не трябва да даваме аванси по договорите. Защото, ако съответните събития не се осъществят, ще се стигне до тежки спорове, включително и съдебни. Затова искаме да се отнесем изключително отговорно към тази задача и да направим така, че с ресурса, с който разполагаме, наистина да постигнем  добър ефект за пловдивската култура, за бизнеса и за градската икономика.

-  Много се говори за напрежение между членове на Управителния съвет на Фондацията и нейното оперативно ръководство. Стоплиха ли се отношенията и как работите в момента?

- Да, имаше доста различни мнения по важни въпроси, което е нормално. Изпълнителният и творческият директор са избрани от предишния Общински съвет по предложение на предишната администрация. Нормално е новият кметски екип и новите хора в местния парламент да имат други идеи и да се стигне до някои спорове. Но мисля, че всичко постепенно се нормализира и ще работим наистина ефективно. Аз лично мисля, че при подготовката на събитията и целия календар на „Пловдив 2019“ е наблегнато основно на ценностите на инициативата Европейска столица на културата за сметка на местните инициативи и интересите на града. Затова може би

у много пловдивски творци и ценители на изкуството остана горчивина

от случилото се.  Затова оттук нататък трябва да намерим път за помирение и обединение на двете тенденции. Защото не можем да разделяме и противопоставяме европейските ценности и местните традиции. Макар че това е доста трудно, както се вижда и от основния политически дебат за бъдещето на Европейския съюз - наднационално обединение с общи институции и политики или Европа на нациите с пр​евес на националните интереси на всяка една държава членка.

- А според вас пловдивчани одобряват ли начина, по който се представихме като домакин на ЕСК? 

- По моя преценка повечето пловдивчани не са много доволни от това, което се случи по време на домакинството. Според тях е имало съвсем малко значими събития и твърде много елитарни и самоцелни проекти. Така пловдивското в домакинството не се е откроило по никакъв начин. Общото усещане е, че

20 милиона лева за културно съдържание са похарчени от парите на пловдивчани без реален ефект.

Нека напомня, че тези пари не са дадени нито от Европа, нито от държавния бюджет, а от бюджета на Общината. На всичко отгоре днес имаме да разплащаме още около 2,5 млн. лева по стари договори с културни оператори, които предишното ръководство на Общината не е осигурило. Сега на нас се пада тежката задача да намерим тези пари и да ги предоставим на Фондацията, за да се разплати тя с организаторите на съответните събития.

- Кой в крайна сметка ще направи оценка на това как Пловдив се справи с организацията на Европейска столица на културата, за да затворим тази страница? Или просто ще изчакаме разочарованите да преболедуват и да забравят?

- От първия ден, в който съм в Общината, и аз си задавам този въпрос. Защото пловдивчани, които платиха сметката, заслужават да знаят как са похарчени парите им и какъв е реалният ефект от инициативата. Много трудно е обаче да се анализират неща, които са отминали и които някой друг е планирал и контролирал. Моята лична критика към Фондацията беше, че

договорите, които са сключени, не обвързват ефекта от всеки един проект с полученото финансиране.

Всички знаем за стотиците събития, проведени в етническите квартали на Пловдив, и от живеещите там не са станали нито по-културни или изкушени от изкуството, нито пък са по-големи европейци. 

Същият е проблемът и днес с поканата за парите от „Мелина Меркури“. Защото тя бе отворена преди новото ръководство да влезе във Фондацията и е разписана по философията, заложена от предишния екип. Така ние бяхме поставени пред свършен факт. На мен ми струваше много усилия да убедя колегите да разделим гранта за 2 години и така да спасим половината от парите за други проекти.

Що се отнася до оценката за успеха или неуспеха на инициативата - нея ще я поставят гражданите на Пловдив. Ние другарски съд няма да правим. Въпросът е да работим ефективно занапред, за да не остане инициативата като кръпка в историята на града, а Пловдив наистина да заеме онова място на културната карта на Европа, което по право му се полага. 

 

- Г-н Кирчев, знаковата за града 2019-а вече е само част от календара, но споровете около ефекта от инициативата Европейска столица на културата и работата на ОФ "Пловдив 2019" продължават. Последните искри прехвърчаха заради разпределението на премията от близо 3 млн. лева на името на Мелина Меркури, които са единствената европейска помощ за домакинството. Защо не се подписват договорите по отворената покана?

- Първо ще отбележа, че никой не е спирал културни събития в града по причини, различни от кризата и извънредното положение заради пандемията от коронавируса и извънредното положение. Същото се отнася и до въпросната покана. Има риск да хвърлим тези пари на вятъра, ако подпишем договори за събития, които могат да пропаднат или да се проведат половинчато. А от милионите няма да има никакъв ефект. Идеята е с този малък останал ни резерв да подпомогнем възстановяването на градската култура и икономика след кризата.

 

ВИЗИТКА

Илия Кирчев е финансист с огромен опит. Заместник-кмет на Община Пловдив с ресор „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците“.

Роден е в Пловдив на 26 януари 1970 г. Женен, с две деца.

Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив, по-късно взима магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и професионална квалификация „Електроенергетика“ в Техническия университет, Филиал Пловдив. В момента приключва Магистратура по финанси, банково дело и недвижими имоти в SDA Bocconi & AUBG

В последните 20 години е заемал мениджърски позиции като регионален управител последователно в търговските банки Алианц банк, Ейч Ви Би Банк Биохим АД, Юробанк И Еф Джи България АД (Пощенска банка) и Първа инвестиционна банка. В периода 2014-2018 година заема поста изпълнителен директор и член на УС на Българска банка за развитие. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (34)

д-р Сократес

д-р Сократес

05.06.2020 | 21:06

Аферим, зам.-кмете, машаллах! Великан си! И аз туй викам: Дай да го асфалтираме тоя Старинен Пловдив! Зико, Зико, откъде го извади този кадър. От коя Пещера?

Отговори
0 0
Отговори на незададени въпроси 2

Отговори на незададени въпроси 2

21.05.2020 | 20:07

Тюфлекккк. Голям тюфлек. Срам ме е....

Отговори
0 0
пловдив

пловдив

13.05.2020 | 12:56

Сърдя се на Здр. Димитров за този конкретен избор. "Икономист". Нямам думи.

Отговори
11 0
Отговор

Отговор

21.05.2020 | 20:02

Най- най кофти избор. Много зле.

Отговори
1 0
Реалист

Реалист

09.05.2020 | 15:50

Вие така иначе давате пари на вятъра много пари пръскате на вятър ремонтирате отремонтирани булеварди прахосвате пари за некачествен транспорт пълните гущина тези мафиоти и какво още пари на вятъра нямало да хвърляте че вие ги хвърлите в момента

Отговори
5 0
Мислител

Мислител

08.05.2020 | 22:52

...Кога стана маймуна, кога ти почервеня задника... Кога почна да разбираш от култура, кога от туризъм?! Че и опорни точки и стратегии да пишеш...

Отговори
6 4
Отговор

Отговор

21.05.2020 | 20:03

Тъпчо

Отговори
0 0
ДО ВЪЗМУТЕНА ОТ РЕАЛИСТ

ДО ВЪЗМУТЕНА ОТ РЕАЛИСТ

07.05.2020 | 13:55

СЪРДЕТЕ СЕ НА БОЙКО. ТОЙ НИ НАЗНАЧИ ТОВА УПРАВЛЕНИЕ, КАКТО И ПРЕДИШНОТО.

Отговори
8 0
РежимътБоБоТРИ;  и ЧЕТИРИ; и т.н. (помним др.Т.Ж.!)

РежимътБоБоТРИ; и ЧЕТИРИ; и т.н. (помним др.Т.Ж.!)

10.05.2020 | 18:02

До "РЕАЛИСТ" и "възмутена" и подобни = каквото си заслужаваме това си и получаваме. Казваш: "...ТОВА УПРАВЛЕНИЕ, КАКТО И ПРЕДИШНОТО ..." но можем да добавим уверено: КАКТО И СЛЕДВАЩОТО. И ПО–СЛЕДВАЩОТО. Не ли?

Отговори
3 2
Запозната

Запозната

07.05.2020 | 11:00

Г-н Кирчев не си е написал домашното. Целевата награда "Наследство" не може по кефа на зам. кмета по финансите да се пренасочва към друга област вместо към култура. Ако го направи, ще наруши закона. Всичко, което говори срещу Европейска стоица на културата, е във фокуса на мониторинг. Не е много умно ръководството на Общината - в случая в негово лице - да говори срещу най-големия културен европейски проект на България, който се случи в Пловдив. И стига вече това измиване на ръцете с предишния кмет, който беше един нещастен човек с болно его. Г-н Кирчев не бива да забравя, че не управлява финансите на банка, а на град. Трябва да прочете малко повече литература на тема "Добавена обществена стойност". Неговото интервю е толкова арогантно и некомпетентно, че даже не ме изненада. Искам малко по-умни управници и малко повече обичащи града си. И моля, не ни подценявайте - ние винаги ще сме тук, в Пловдив.

Отговори
7 4
г-н Кънчо Пут. ДЕРОВ до "запознатата" г-ца:

г-н Кънчо Пут. ДЕРОВ до "запознатата" г-ца:

07.05.2020 | 17:06

Дрън, г-це, ДРЪН-ДРЪН! Пет месеца изостанало ти е часовничето: когато АРТаджийците и изкуственяците и КУРаторките се заглавичквахте с "конкурсчета" за "проектчета" по "програмки" на "фондацийки" (между 'прочем провери в енциклопедията ако можеш, че ФОНДАЦИЯ значи Благотворителност със ЧАСТНИ средства, а не ... обратното, за МОЯ сметка, народни пари! "Пловдив'2222" заплатаджийница!) тогава нямаше тотална БЛОКАДА, БЕЗРАБОТИЦА, военно положение, погребенията в Иран и в Ню Йорк в черни чували не ги кО'паха с булдозери! ПРИ ПАНДЕМИЯ ВСЯКА СТОТИНКА ОТИВА ЗА ЗАЩИТА! ВСИЧКИ СМЕ В КЮПА, БЕЗ ПАРТИЙНИ ПРИВИЛЕГИИ = ЕДНАКВО ЗАКЪСАХА И ТВОРЦИТЕ-МИКСОЛОЗИ, КРЪЧМОВЕДИ, ТЪРГОВЦИ НА ДРЕБНО, ЕДРО И СРЕДНО, РЕСТОРАНТЬОРИ, ХОТЕЛИЕРИ, СЕРВИТЬОРКИ И ТРУЖЕНИЧКИ. Питай Пенка Калинкова за здравеОПАСНАТА ни система!

Отговори
4 3
Запозната

Запозната

07.05.2020 | 22:45

Жал ми е за Вас. Няма даже материал във Вашето изказване за дискусия заради спорта. Лаладжийница ниво пети клас. Нищо по същество. Бъдете здрав.

Отговори
5 2
Кънчо, същия, незапознатият! ДЕРОВ

Кънчо, същия, незапознатият! ДЕРОВ

08.05.2020 | 19:58

Г-це невинна, "няма даже . . ." място у интернето да си пишкаме с Главни Букви на "Ви' и на "Вие" оти сме си все свои 'ора, всякий е Иван Драганов - и ето наистина как ме позна, че съм "ПЕТИ КЛАС" (мерсиме за комплименто, язе съм отличник на Четвърто-Бе отделение!)

Отговори
2 1
техническа грешка,от финансист

техническа грешка,от финансист

06.05.2020 | 07:04

Да се чете счетоводство,а не щетоводство

Отговори
1 0
техническа грешка,от финансист

техническа грешка,от финансист

06.05.2020 | 07:02

Да се чете счетоводно,а не щетоводно.

Отговори
2 0
Финансист

Финансист

06.05.2020 | 06:57

Недей така бе Тюфлеков.Илийката Кирчев не е тулуп,но от общинско финансиране не разбира.Дай му на него нещо щетоводно и да се занимава с масонските работи.

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?