Следвайте ни

Илия Кирчев: Сега е моментът Пловдив да осигури развитието си с изгоден заем

viber icon

Бившият зам.-кмет по финансите на община Пловдив коментира в интервю за "Марица" първата година от мандата на местната власт, постигнатите резултати, политическите интриги и парите в градската хазна.

 

-Г-н Кирчев, изминаха 12 месеца, откакто Здравко Димитров пое управлението на общината. Доскоро вие бяхте ключова фигура в кметския екип. Как оценявате тази първа година от мандата?

- Като успешна, въпреки предизвикателствата на пандемията от коронавируса и настъпилата криза. Спасени бяха много важни проекти, поставени в риск от предишното ръководство, общината запази кредитния си рейтинг и се справи изключително успешно в управлението на кризата. В тази трудна за всички ситуация общината стартира проекти за над 200 млн. лева, което никога не е ставало в първата година на който и да е предишен мандат.

Екипът на Здравко Димитров направи много и за стабилизирането на МБАЛ „Св. Мина“, заради което тя сега може бързо да се превърне в първата специализирана ковид болница в страната. Там наследихме изключително тежки проблеми - недофинансиране от Здравната каса за извършени дейности, ниски заплати, забава в плащанията към персонала, доставчици и т.н. Сега повечето проблеми са решени и болницата е в значително по-добра кондиция.

- Говорите за наследството. По правило това правят всички управленци, опитващи се да оправдаят собствените си неудачи с нещо, което се е случвало преди тях. В същото време екипът на Здравко Димитров не даде публична оценка на състоянието на община Пловдив в началото на мандата. Какво всъщност наследихте?

-Вижте, задълбочен и професионален одит на такава структура е сложна и скъпа задача. Имахме идея за привличане на външен одитор, но не се намериха средства. Ние обаче анализирахме много сериозно финансовото и организационно състояние на общината. Истината е, че получихме много тежко наследство. Имаше дефицит в бюджета с

над 50 млн. неразплатени и неосигурени проекти -

някои вече изпълнени, а някои със сключени договори, включително 4 млн. за фондация „Пловдив 2019“.

Наследихме една инертна система за събиране на приходите, чийто резултат е много несъбрани задължения. Екипът на Здравко Димитров наваксва с къртовска работа и резултатите вече се виждат. Събрани са близо 12 млн. лв. от физически и юридически лица, които са просрочени с години. Това стана възможно въпреки че заради извънредното положение принудителното събиране беше временно беше стопирано.

Наследихме неефективно работещи общински предприятия и структури, които оптимизирахме в движение. Наследихме проблеми с почти всички важни проекти като трафопоста в училище „Любен  Каравелов“, където се реализира европейски проект, като замразения зоопарк, където изпълнителят заведе дело за извършена, но неразплатена работа. В риск бяха 38 млн. от ОП „Региони в растеж“ за инвестиции в „Гладно поле“. В момента за всички тези средства има подписани договори за безвъзмездна финансова помощ с управляващия орган в лицето на МРРБ, благодарение на екипната работа на експертите от общината.

Спестихме много пари на Общината, като предоговорихме двата стари кредита

Заварихме сложни взаимоотношения с изпълнителя на проекта за строителство и реконструкция на четири важни обекта -  бул. „Руски“, Коматевско шосе, Кръговото на Адата и бул. „Северен“. Общата им стойност беше нараснала на 42 милиона лева, а изтегленият заем - 30 млн. Разликата не беше осигурена със средства в бюджета.

Имаше огромно забавяне по поръчките за Водния цикъл

на стойност 115 лева, където не бяха предприети никакви действия за осигуряване на собственото участие на Общината и ДДС-то, общо в размер на над 30 млн. лева.  

Имаше обявени процедури за избор на изпълнители за транспортния възел „Модър - Царевец“ и плувния басейн „Младост“, за които също не бяха осигурени средства. Подобна бе ситуацията и с поръчката за ремонт на Кукленско шосе, за който имаше и грешки в заданието за проектиране. 

Да не говорим за тежките проблеми в градския транспорт и прословутия Транспортен проект, за който са похарчени над 44 млн. лв., разплатен е на изпълнителите, но основните компоненти в информационната система и тази за електронно таксуване не действат. От 2015 година общината така и не е намерила начин да събира приходите от транспорта, както е по регламент и наредба, а в същото време качеството на услугата пада заради загуби на превозвачите.

Бюджетът не е просто сметки „плюс-минус“, чрез него се реализират управленските политики

В забава бяха отчуждителните процедури, необходими за реализиране на важни инфраструктурни проекти. За една година с усилията на целия екип почти за всеки проблеми от тежкото наследство беше намерено решение.

Привлечени са и много нови средства,

най-вече заради активната работа с правителството от страна на кмета Здравко Димитров, който е огромен актив за Пловдив.

- Вие лично доволен ли сте от това, което свършихте като част от екипа на Здравко Димитров?

- Да, опитах всичко, което моите познания и професионален опит ми позволиха. За съжаление неизбежните реформи не се харесаха на някои влиятелни местни политици, които макар да не са във властта, искат да дърпат конците.

-За това ли напуснахте поста си?

- Видях, че в сегашната ситуация просто не мога повече да съм полезен за Пловдив. Много от моите предложения, които бяха подкрепени от кмета Здравко Димитров, бяха блокирани в Общинския съвет. Наблюдателните обаче ще забележат, че днес те отново са на дневен ред. Става дума за политиките в бюджета, за общинската икономика, за здравеопазването и за необходимостта от нов общински заем. Сигурен съм, че екипът на кмета ще доразвие тези идеи и те рано или късно ще се реализират.

- За кои ваши предложения конкретно става дума?

- За много. Най-актуалният пример е дискусията за инвестиционната програма на КОЦ - Пловдив, която отново влиза на сесия днес. Преди 4 месеца Общинският съвет я спря с несериозни аргументи, заради което бе загубено ценно време.

Станахме свидетели на политически интриги,

които в никакъв случай не са от полза за развитието на лечебното заведение и пациентите. Надявам се общинските съветници този път да мислят отговорно с главите си, а не да слушат кукловодите. Трябва да намерят общ език в името на болните. Доставката на новата апаратура е тромава процедура, а са необходими и доста строително-монтажни работи. Нека оставим специалистите да разписват управленските програми и да им дадем възможност да ги реализират.

- На коляно ли бе разписан бюджетът на Пловдив за 2020? Как оценявате неговото изпълнение?

- Несериозно е да се твърди, че бюджетът е писан на коляно. Целият екип работеше на пълни обороти, за да съставим добър бюджет на развитието, без да товарим значително гражданите и бизнеса. Да, заложените нива няма да бъдат достигнати, но собствените приходи на общината ще са подобни на тези от 2019 г., когато нямаше пандемия и криза. Това ще се случи заради сериозната и професионална работа на екипа на кмета Здравко Димитров и служителите в „Местни данъци и такси“, начело с новия директор Рашко Стоянов. Имаме ръст в приходите по няколко важни пера с дейности, по които не е работено с години. В Пловдив например има голям брой жилища, които се обитават, въпреки че за сградите не е издаден Акт 16. Стартирахме стотици установителни преписки и собствениците започнаха да плащат.

Наложи се да коригираме ставката за такса смет по две причини  - защото държавата вдигна почти двойно таксата, която общините плащат за депониране на боклука и поради увеличените ставки в договора с КМД.

За една година намерихме решения на почти всички заложени от предишното ръководство на Общината проблеми

Бюджетът не е просто сбор от цифри. Той е средство, с което се реализират определи политики - в градоустройството, екологията, здравеопазването и т.н. Добре е гражданите на една община да поемат солидарно ангажиментите за нейното развитие, а не да разчитат постоянно на трансфери от държавата и различни помощи. За да налагаш политики чрез бюджета обаче, трябва да имаш воля за реформи и широка подкрепа. За много от идеите си аз не срещнах такава.

Съставянето и реализирането на бюджета е поредица от  сложни операции, в които този, който го управлява, трябва да балансира между необходимостта от поддържане и развитие на отделните системи и възможностите на бизнеса и гражданите. Затова в крайна сметка не тръгнахме към драстично увеличение на данъци и такси, а опитахме да променим тези, които бяха най-изостанали, както и някои от екологичните. Променихме таксата за издаване на строителни разрешителни и данък придобиване.

От данък придобиване до септември реализираните приходи са над 3 млн. лева повече

в сравнение със същия период на миналата година. 

Проблемът при данък сгради е, че данъчните оценки в Пловдив са ниски, а районирането на града е остаряло и не отговаря на актуалната ситуация на имотния пазар. Тук обаче общината няма много възможности да реагира, защото методиката се прави от държавата. А с нея е свързана съответната общинска наредба.

- Твърди се, че голяма част от приходите отиват за заплати и издръжка на администрацията и общинските предприятия и на практика не остават средства за инвестиции…

- Това е вярно само донякъде. Има разходи, от които не можеш да избягаш. От друга страна, екипът на кмета Здравко Димитров не срещна подкрепа в групите на Общинския съвет за предлаганите реформи в администрацията и преструктуриране на общински предприятия, които можеха да спестят доста средства в разходната част. Напротив, по време на гласуването на бюджета в зала по настояване на групата на ГЕРБ разходната част бе увеличена с близо 4 млн. лева заради настояването на районните кметове да се осигурят повече средства. Никога досега районните кметове не са получавали целево по 1 млн. още при гласуването на бюджета. В предишните години тези суми са се движили между 150 и 350 хил. лева за район.

Малко след реалния старт на финансовата година дойде пандемията, което наложи активно да се управлява бюджетът, за да се осигури подкрепа за общинските болници и бизнеса, който затвори по време на извънредното положение.

 Всички болници, ДКЦ-та и общински предприятия бяха осигурени с необходимите  дезинфектанти

и предпазни средства, оборудване, апаратура, за което помогнаха и многото дарения. Голямо предизвикателство бе всичко това да стане, без да се генерира голям дефицит в бюджета. Бързо потърсихме буфери и твърдя, че действията ни бяха изключително адекватни, каквото и да говорят опонентите ми. По естествен начин бяха спестени средства от отпадналите в календара спортни и културни събития, както и от намалените разходи за храна и издръжка в затворените детски градини. Това обаче не можеше да компенсира новите разходи и липсата на приходите,  от които се отказахме с ваканцията, която дадохме на малкия бизнес за ползване на търговски площи и маси за сервиране на открито.

Затова светкавично влязохме в комуникация с банката за разсрочване на последните две вноски по 50-милионния заем от времето на кмета Чомаков.

- Опонентите ви отчитат и това като грешка?

- Не, това безспорно е добър ход, който остави буфер в бюджета за около 2,5 млн. лв. Големият успех бе постигнатото намаление на лихвата по остатъка на главницата на Чомаковия заем с над 4,5% - от 5,80% на 1,25%. Така общината ще спести значителни средства в следващите 2 години. Същото направихме по-късно и с 30-милионния заем за четирите булеварда, взет от ЕБВР по времето на кмета Иван Тотев. Те са изтеглени при лихва близо 5,7 % и се чудя защо предишният екип не е направил постъпки за намаляването <210> при падащите лихви на банковия пазар. Ние

влязохме в преговори с ЕБВР и постигнахме намаляване на лихвата до 1,25% за целия период

до края на кредита, което ще спести милиони на пловдивските данъкоплатци.

- Докъде стигна проучването за нов общински заем?

- Заем ще има, защото всички отговорни политици са на мнение, че без него Пловдив няма да може да реализира важните си проекти. И по този въпрос обаче имаше много спорове и политически интриги, докато все пак получихме мандат да проведем предварителни преговори с банките. Докато работих по проучването, с изненада установих, че в Общината няма действаща методика за избор на финансиращи банки. В тази посока никой не е работил с години. Така Пловдив е получавал средства при доста по-неизгодни условия, което е директна вреда за бюджета и данъкоплатците. В хода на проучвателния мандат за нов заем създадохме липсващата методика и предстои да бъде внесена в Общинския съвет за одобрение.

В същото време успяхме да защитим кредитния рейтинг на Община Пловдив за разлика от този на София. Това ни позволи да получим изключително изгодно предложение от ЕИБ за въпросния заем. Банката е готова да одобри кредитна линия за 80 млн. евро при изключително изгодни условия - 0,35% годишна лихва, фиксирана за целия период на изплащане от 25 години и 7 г. гратисен период. Това означава, че изплащането на главницата ще започне, след като са погасени 50-милионният заем от времето на кмета Иван Чомаков и 30-милионният от мандата на Иван Тотев.

Надявам се, че

политическите сили ще намерят общ език в името на града

в следващите месеци и Пловдив ще се възползва от тази възможност. При годишна инфлация от 2% градът на практика ще печели пари от този заем, а в същото време ще осигури своето развитие. Като говоря за одобрението за 80 млн. евро, това не означава, че общината ще изтегли всички пари накуп.  Това е заем като с ипотечния. Банката обследва доходите на семейството и финансовото му състояние и казва - можем да ти отпуснем до 100 000 лева. Не ти казва коя къща да си купиш. В този смисъл и Общинският съвет ще решава къде да бъдат насочени средствата от заема.

- Нов многомилионен заем няма ли да създаде рискове пред общинския бюджет в следващите години?

- Естествено, за да се обслужва кредитът без рискове, трябва да се преосмисли политиката на приходите и разходите, за което аз настоявах още в началото на мандата, но не получих подкрепа. Голяма част от опитите за съкращения и оптимизации бяха блокирани, като успяхме единствено със сливането на зоопарка със зооветеринарния комплекс. В общината и сега има над 70 служители в пенсионна възраст, а в общинските предприятия - доста неефективни щатове. Стартирах одит на всички общински звена и структури и вярвам, че екипът на Здравко Димитров ще продължи в тази посока и ще намери най-добрите решения, за да оптимизира разходите. Странното е, че докато администрацията мисли в тази посока, а предизвателствата пред нея ще стават още по-големи с нарастването на минималната работна заплата, в годината на Ковид-19 общинските съветници си вдигнаха възнагражденията с 50%.

- Съкращенията обаче не водят до развитие. Как реално могат да се увеличат приходите на Общината, за да има средства за инвестиции?

- Има значителни резерви за увеличаване на приходите, без да се бърка дълбоко в джоба на гражданите и бизнеса. Както вече казах,

трябва да се увеличава данъчната база, а не данъчните ставки.

По отношение на данък МПС е нужна нова философия, която да налага наистина екологична политика. Трябва да се работи и по някои такси, които не са актуализирани с години. Тази година например дневният оклад в детските градини се вдигна от 3 на 4 лева, а таксата не мръдна нагоре. Същото се отнася и за „Синя зона“. Всички говорят за задръстванията и това как градът е превзет от колите, а никой не казва ясно, че който иска да влезе в центъра с колата си, трябва да плаща повече. Искахме актуализация на таксите и го разписахме в проект, в това число бяха промени в „Синя зона“ и изграждане на „Зелена зона“. Беше готов за презентация пред гражданите, но и той бе отхвърлен още на предварителните разговори с групите в Общинския съвет.

Резерви за повече приходи има и в работата на важни звена в общинската икономика. Общината трябва да се модернизира и да стане по-гъвкава, като предлага нови услуги за хората. В пандемията например Дезинфекционната станция можеше да предлага услуги за бизнеса, за които той плаща на частни фирми. Вече виждаме как социалното предприятие излиза на пазара в атрактивни продукти с подкрепата на Общината. Това ще продължи и в бъдеще още по-активно с производството на различни артикули със символиката на града, защото кризата в туризма ще отмине и Пловдив пак ще е любимо място за много българи и чужденци, които обаче няма какво толкова да си вземат за спомен от града.

Приходи могат да носят и други общински структури като бъдещата компостираща инсталация и инсинератора, който все така стои недовършен.

Възможностите за развитие на града са много, но е необходим консенсус между местната власт и гражданите за приоритетите и начините, по които ще се реализират. И съм сигурен, че кметът Здравко Димитров ще го постигне.   

ВИЗИТКА

Илия Кирчев е финансист с огромен опит. Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив, по-късно взима магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и професионална квалификация „Електроенергетика“ в Техническия университет, филиал Пловдив. В момента приключва магистратура по финанси, банково дело и недвижими имоти в SDA Bocconi & AUBG.

Цялата му кариера е свързана с банковия сектор. В последните 20 години е заемал мениджърски позиции като регионален управител последователно в търговските банки Алианц банк, Ейч Ви Би Банк Биохим АД, Юробанк И Еф Джи България АД (Пощенска банка) и Първа инвестиционна банка. В периода 2014-2018 година заема поста изпълнителен директор и член на УС на Българска банка за развитие.

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Господин Джулиус Бекер.

Господин Джулиус Бекер.

28.11.2020 | 23:26

Добър ден, кандидатствайте за заем Аз съм г-н julius Becker надежден кредитор. Имате ли нужда от заеми за проекти, инвестиции, лични заеми, жилищни заеми, студентски заеми, консолидационни заеми и заеми за различни проекти? Имате ли нужда от заем, за да стартирате малък, среден или голям бизнес? Имате ли нужда от заем, за да построите къща или заем за кола? Имате ли нужда от заем за закупуване на оборудване за работа? julius becker Фирмата за заем е отговорът на всички ваши проблеми, ние даваме заеми при 2% лихва и нашата транзакция е бърза, безопасна и удобна. тези, които желаят да получат заем от нас, трябва да се свържат с нас сега чрез ([email protected]) и WhatsApp номер + 46769741211` за обработка. веднага за повече информация. В очакване на вашия отговор. С Най-Добри Пожелания Господин Джулиус Бекер.

Отговори
0 0
Петрова

Петрова

19.11.2020 | 12:43

Като какъв коментира?! Нагаждач. Добре, че кмета се усети навреме. Бунта беше в разгара си.

Отговори
5 1
джеръм джеръм

джеръм джеръм

18.11.2020 | 21:09

Празни мисли на един празен човек. КОЙ е чичо ти и КОЙ е баща ти и за фалшивите дипломи да кажеш нещо?

Отговори
7 1
Катерина

Катерина

18.11.2020 | 19:05

Г-н Кирчев, наистина много работа сте свършили, но не сте удобен играч, затова не сте в общината.

Отговори
1 12
Стоян

Стоян

18.11.2020 | 15:17

Тоя е смешник. Постоянно го гонят от работа!

Отговори
12 2
Питанка

Питанка

18.11.2020 | 14:34

"Опитах всичко, което моите познания и професионален опит ми позволиха" В неговия случай пълната липса на познания и професионален опит в общинските финанси, категорично не са му позволили много. Човекът е с голямо самочувствие и его, но за съжаление не става. Хубаво, че тези които го наложиха, го разбраха.

Отговори
15 2
Памперс и пари И двете започват с П

Памперс и пари И двете започват с П

18.11.2020 | 14:21

Уж хората капят като круши България се обезлюдява Мрем като мухи Короната шъ нъ умори А човечето говори за пари пари пари и пак пари Заеми Заеми Заеми Все изгодни много изгодни ама много изгодни А аз знам от дедите си че опрял.ли си да вземаш заеми от еврей значи много си напълнил памперса А задни части с напълнен памперс и аромата който излъчват е най добрия аромат.за еврейската банкерска лихварска мафия Защо ли този чичко ни тика да вземаме заеми Колко ли му е комисионата Еий едни такива въпроси раждат неговата физиономия

Отговори
13 3
ВЪТЮ

ВЪТЮ

18.11.2020 | 14:01

ТАЗИ СНИМКА НА ФИНАНСИСТА ГЛЕДАМЕ ВЕЧЕ ВТОРА ИЛИ ТРЕТА СЕДМИЦА ВСЯКО НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ С МЯРКА!

Отговори
13 2
Метър и двайсе е

Метър и двайсе е

18.11.2020 | 13:24

Само физиономията виж. Наглец

Отговори
16 2
oleee

oleee

18.11.2020 | 13:11

skrise kradec tisi palna nulaaaaa po finansi

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?