1939

Илин Димитров: Морето няма да поскъпне драстично, най-изгодно е да резервирате сега

- Идва Великден. Има ли интерес към празнични пакети?

- Да, макар тази година Великден да е сравнително рано за почивка в морските хотели и много от тях няма да са отворени. Предлагат се различни пакети - от 80 до 500 лева на ден. Зависи от броя на дните, къде ще се почива, качество на услугата. Но интересът е огромен. Хората вече искат да се забавляват, да пътуват, да се наслаждават на живота. Омръзна им от пандемии, проблеми и какво ли не.

  - След 2 години в Пловдив ще организираме най-голямото изложение за приключенски туризъм

- Изпращаме отличен зимен сезон, въпреки че не падна много сняг

- Връщаме си доста пазари, не и немците, за които сме в региона на войната

 

- Г-н министър, чува се за увеличение на цените през летния сезон с около 30 процента. Какво да очакваме реално в морските ни курорти?

- Туризмът е свързан с останалите дялове на икономиката и няма как цените да поскъпват навсякъде, без това да засегне и нашия бранш. Увеличение ще има, но в рамките на нормалните темпове и съобразено с пазарите на съседните страни. В никакъв случай драстично. Очакваме ръст с 3-4 процента спрямо предковидната 2019-а в летния туризъм, като ще припомня, че миналата имаше спад от 9 процента в сравнение с цитираната година. Възстановяваме позициите си. Очакваме регистрация на 4,7 милиона чуждестранни туристи.

- Интересът, предполагам, вече е факт, след като цитирате конкретни числа?

- Да, и той се видя на изложението в Германия. За целта ние ще помогнем като държава с една рекламна стратегия, която е свързана с партниране с чуждестранни туроператори. Ще дам конкретен пример с Великобритания - за 2024 година ръстът при техния туроператор Jet2holidays при записванията за България е над 45 процента.

- Има ли специален интерес към определени наши курорти?

- Няма изненади, тъй като възстановяваме нивата от 2019 година. Определен е спадът при немските туристи, а те са ключови за крилата на сезона и уплътняването му.

- Тоест, идват най-рано и си тръгват най-късно?

- Да, и седят най-много. Проблемът е, че за немците районът ни е несигурен заради войната в Украйна. Техните медии отделят огромно внимание на бойните действия. И ни слагат в този регион.

- Очакваме ли пренасочване на туристи от Турция към морето ни заради земетресенията?

- Дори да има някакъв отлив, няма гаранция, че туристите ще се пренасочат към нас след тази наистина неописуема трагедия.

- Кои други пазари реагират с повишен интерес към туризма ни изобщо, не само към морето?

- Ние работим със стратегия на терен, при която родна бизнес делегация отива в дадена страна и прави срещи с туристическия бизнес в 6-7 града. Говоря за Полша, Израел, Германия, Великобритания. При това много интензивно. Само в Полша срещите бяха над 600, в Германия - над 1200. От тези пазари очакваме засилен интерес. Чешкият пазар също върви много добре. От Израел проявиха огромен интерес към зимните курорти. Традиционно румънците са номер едно като брой туристи - очакваме 1,3 милиона от северната ни съседка. Покрай засиления интерес от Великобритания се надявам да възстановим полетите оттам до Варна. И специално ще потвърдя намеренията да организираме след 2 години в Пловдив най-голямото изложение за приключенски туризъм, което да покаже красотите на България извън курортите.

- Нямаше много сняг тази зима. Повлия ли това върху работата на планинските ни и ски курортите?

- Напротив, много добре върви сезонът там благодарение и на спа туризма, тъй като цифрите са общи. Справката до 4 март показва 1,4 милиона регистрирани туристи, което е 28 процента над миналата година и с 5 над 2019-а. От тях 70 процента са българи, останалите идват от Северна Македония, Турция, Израел, Великобритания, Гърция, Румъния. Увеличението във Велинград специално е над 18 процента. Петзведните ни спа хотели отчитат заетост от 70-75 процента на годишна база. Като сложим добрите цени, на които продават, може да отбележим един много добър зимен сезон.

- Къде има резерви туризмът ни, неизползвани ниши?

- Работим в няколко посоки. Определено виждам потенциал и в културния, и в конферентния туризъм. Не липсва интерес от много държави и очаквам раздвижване. Трябва да похваля самите хотелиери, че опитват непрекъснато нови начини за привличане на туристи, не чакат наготово. Ние се стремим да помагаме на туризма, който е на светло. Ето, и сега има по границите засилени проверки на екскурзоводи, на туроператори.

- Всеки път говорим за липса на работна ръка най-вече в пика на летния сезон. Как ще е тази година?

- Това е много стар проблем. Стартирахме кампания сред учащите се да останат в сектора. Няма да спрат обиколките и на министерството, и на хотелиери, на публични личности. Искаме тези деца, които учат професиите от нашия бранш, да продължат. Да помечтаят, да видят, че има реализация. Стартирахме кампанията в Габрово, защото местната гимназия по туризъм имаше 60-годишен юбилей. Атмосферата беше страхотна, дано мотивира децата. Всъщност риалити форматите много ни помагат в това отношение. Виждаме, че младите също коментират този или онзи шеф от екрана. 

- Останаха ли много украинци на работа в хотелите ни? По мое скромно наблюдение бяха немалко в района на Несебър миналото лято.

- Да, външният пазар на кадри е факт. Украйна, Молдова, Турция, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан по традиция дават персонал на туризма ни. 

- Хотелиерите получиха ли всичко по програмите за настаняване на украински бежанци?

- Програмата не е приключила, но вече е със средства от националния бюджет. Следим внимателно хотелите да си получават парите регулярно. Там ще се справим добре. Към момента малко над 8700 украинци са настанени в хотели и държавни бази. 

- Четох за проблем със самолетите - просто няма екипажи, които да изпълняват нужния брой полети, особено в пика на туристическия сезон?

- Да, екипажите са претоварени. Ковид пандемията принуди много хора от този сектор да потърсят нова работа. И сега е трудно да бъде запълнена дупката. Пилот не се става лесно. Може би ще трябват 2-3 години да се излезе от това тежко състояние. 

- Как може да бъде компенсирано това?

- Няма как! Просто някои държави ще останат с намалени седалки. Редица авиокомпании започнаха да разширяват парка си, защото за 3 години много самолети останаха по летищата. Там поддръжката е скъпа, някои от машините бяха нарязани. Туризмът е много обвързан с авиацията. Няма как иначе да докараш турист от по-далечна държава. Затова и сме се концентрирали върху привличането на хора от по-близки дестинации.

- Последно, колко трябва да приготви едно семейство с две деца за седмица на морето ни в приличен хотел?

- Много е различно спрямо категориите, но текат ранните записвания и към момента цените са добри. Аз ги препоръчвам. Все още е евтино, а няма гаранция, че поскъпването на продуктите няма да продължи, което ще се отрази и върху туристическата услуга. Затова резервирайте веднага почивка, ако имате възможност.

- От какво ви се оплакват най-често хотелиерите и хората в бранша въобще?

- Проблемите са натрупани с годините и не са малко. На първо място - липсата на кадри. Без качествен и обучен персонал няма качествен туризъм. Има евтин туризъм, а ние трябва да избягаме завинаги от него. Просто не е туризъм. Другият голям проблем е с инфраструктурата. Хората се оплакват, че от София се стига по-бързо до гръцкото море, отколкото до много части на българското. За съжаление, напълно са прави. Останалите проблеми са в рамките на нормалното и ги решаваме. Основната задача на служебния кабинет в сферата на туризма беше да се върнат нивата от 2019 година. И това вече е факт. Ще оставим на редовния кабинет един стабилен сектор.

 

Визитка

Служебният министър на туризма Илин Димитров беше депутат от „Продължаваме промяната“ и шеф на комисията по туризъм в парламента. 

Роден е на 11 септември 1983 г. в Добрич. Завършва Езиковата гимназия „Гео Милев“ в родния си град с немски. Има три бакалавърски степени от различни университети и магистратура  по управление. От 22 години работи в сферата на туризма, като преподава в Колежа по туризъм във Варна и го практикува чрез фирмите си за анимация и трудово посредничество. Защитил е докторска степен.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 4 оценки
1/5 от 4 оценки

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?