4020

Икономистът Петър Ганев: Пловдив дърпа заплатите нагоре, увлича и периферията

- Като ръст на заплатите - кой от големите градове бележи най-голям скок? 

- И София, и Пловдив, и Варна бележат ръст на заплатите над 50 процента за периода 2018-22 година. Столична община е по-напред с 56 процента. Пловдив и Варна са малко над 50. Не виждам някой областен град, който да се отличава в това отношение. Там първенци са малките общини. Но за голям областен град 50-55 процента са водещ резултат. 

       Рекордните печалби от олиото през 2022 г. изтласкаха Кнежа в топ 3

 

- Г-н Ганев, публикувахте интересно изследване на заплатите по общини. Какво може да отличим като тенденция или новост, като изключим голямата изненада - присъствието на община Кнежа в топ 3

- Няма кой знае какво ново или изненадващо като тенденция конкретно тази година. Затвърждават се нещата - три общини от Средногорието влизат в топ 10. Говорим за Челопеч, Пирдоп и Панагюрище. Най-вероятно и Мирково би влязло в топ 10 по наши изчисления, но там данните за заплатите са конфиденциални. Другите отличници са общини с енергийни предприятия, като Козлодуй, Раднево, Гълъбово. Добавяме индустриалните места около големите градове. В случая Божурище до Столична, Девня до Варна. Разбира се, и София-град. Интересното е, че около големите индустриални центрове като София, Варна и Пловдив, в тяхната периферия, продължава да има общини, които влизат в топ 20-25 като заплати. Някои от тях се развиват добре и като динамика. Тоест като ръст на заплатите през последните 4-5 години. Индустрията около големите градове продължава да дава добри резултати.

- Обяснението за Кнежа - ясно, малка община, развито земеделие, начело с прочутата фамилия Илчовски, и най-голямата фабрика за олио. Но все пак? 

- Това е обяснението. Да не забравяме, че целият сектор за производство на олио имаше много силна 2022 година с рекорден износ. Помните темата с вноса на украински слънчоглед. Той беше евтин, а нашите фирми преработваха и изнасяха. Това породи дебати. Разбира се, тези резултати от 2022 година трудно ще бъдат повторени от бранша с олиото. Но нека видим дали през следващите години Кнежа ще се задържи в топ 10. И сега е класически пример на малка общ​ина с голям работодател. Значителна част от доходите идват от една фирма. Разбира се, това не означава автоматично, че там е добро качеството на живот. Но все пак е показателно - където има голяма индустрия и тя изнася, заплатите са високи.

   Малка община с голям инвеститор е типичен пример за солидни заплати


- Ясно е, че Кнежа не е мечтаната община за живот, но явно работодателите там не се пестят откъм заплати, може би предвид и ограничения ресурс на работна ръка?

- Специално в този случай компанията не е локална, а покрива голяма част от страната ни. Имат фабрики в три района от страната, ако не се лъжа. Подобни индустрии са навсякъде. За разлика от информационните технологии например, които се изчерпват на 90 процента със София, да добавим Пловдив и Варна.

- Споменахте Мирково, че би влязло в топ 10, но е секретна информацията. Защо?

- Това е въпрос на закон, според който някои данни стават конфиденциални, ако има малко на брой предприятия, формиращи статистиката. Същото е и при Евростат. Мирково е наистина много малка община, има много голям работодател в добивната индустрия. Официално, само там данните за заплатите са тайна. Тоест НСИ ги притежава, няма право да ги предоставя. Но ние знаем как се движи секторът на добивните компании в Средногорието. Мирково би влязло в топ 10.

- Има ли покачване на заплатите в общини с военно производство като Казанлък​? Колкото и цинично да звучи, войната в Украйна носи полза на сектора.

- Гледайки статистиката за последните 4-5 години, има почти навсякъде ръст. Средното за огромната част от общините е между 40 и 70 процента. Говорим за периода от 2018 до 2022 година. Тук-там има пример за по-висок ръст от 100 и отгоре процента. Но това са малки общини с голям инвеститор. Типичен пример е коментираната вече община Кнежа. Ще добавя Брезник, където също има развитие на добивната индустрия.  Куклен - община, която печели от близостта си с Пловдив. Разбира се, и районът около Крумовград, където няма големи нови инвестиции, но добивната промишленост и свързаните компании работят добре. Виждаме, че там, където се инвестира, се появява ръст на заплатите.

- Защо от топ 10 изключваме София, отсъстват големи градове като Пловдив, Варна, Бургас?

- По принцип София, Варна и Пловдив са първенци по заплати сред големите градове в цитирания ред. Столицата е на четвърто, Варна - на 17-о, а Пловдив - на 22-ро място. Те изоставят от малките общини, защото в последните само един работодател може да изтегли нивото нагоре. В големия град има развити сектори с по-ниско заплащане, като строителство, туризъм например. Разнообразна е икономиката и трудно се вдига средното ниво. Но ако гледаме на възможностите за много работни места с отлично заплащане, с потенциал, безспорно големите градове предлагат повече възможности.

- Значи не може да кажем, че Пловдив изостава като заплати?

- Не. Трите споменати града се отличават като заплащане и не само. Те продължават да формират тази периферия с високи заплати. Трудно е да го наблюдаваме в други общини, ако изключим една-две. Мащабът на града и на неговата периферия е от значение.

- Защо не виждаме в класацията богатите морски общини като Поморие, Несебър, Созопол, донякъде Балчик? Крият се доходи или?

- Като общини те са богати. Събират собствени приходи от наеми, данъци, което ги прави по-самостоятелни. Като заплати това не се отчита, защото заетостта е в сектори, където доходите  не са най-високи. Няма как в туризма заплатата да е водеща. Ако видим общини около Благоевград, където е развит зимният туризъм, ще забележим, че са на дъното по заплати. Черноморието е много по-добре, над средното ниво. Туристическите общини обаче имат сезонно заплащане, заплащане на ръка. Също като при строителството.

- Как са заплатите за последните 4 години спрямо инфлацията, което е вечен спор между управляващи и опозиция? Настигат ли възнагражденията ръста на цените? 

- Почти всяка година ръстът на заплатите изпреварва инфлацията. Той се движи около 10-15 процента. Изключение е само 2022 година, особено в края, когато инфлацията надмина 15%. И това се усети веднага! Беше основна тема по всички медии. Коригира се, не че цените падат. Заплатите наваксаха, инфлацията е около 5 процента на година. Най-вероятно това ще остане като тенденция. Особено ако инфлацията падне под 5%. Все пак това са средни величини и трябва да го имаме предвид. Винаги има сектори, в които заплатите не са мръднали от 2-3 години. При тях работниците реално губят доходи.

       Куклен е отличник по ръст заради близостта си до големия град 

- Последно, къде се движим на картата на Европа?

- Постепенно наваксваме. Това се вижда и от БВП на човек от населението, и от инфлацията. Ако вземем реално потребление на стоки, като икономика на човек от населението, сме на 62 процента от средното в Европа. Реално обаче сме на 69 процента като потребление на стоки и услуги. Т.е. вече приближаваме нивата от 70-75 процента, които са характерни за Централна Европа. Но и тук трябва да разделим данните, защото цитираните цифри са характерни за големите градове, най-вече София. В специфични случаи - и за индустриални общини. Но няма как да е вярно за цяла България. Има много бедни, изоставащи общини. И тук настигаме Европа на няколко скорости.

ВИЗИТКА 

Петър Ганев е старши изследовател в Институт за пазарна икономика (ИПИ), където е част от екипа вече над 15 години. Интересите му са в областта на развитието и икономическия цикъл, публичните финанси и ролята на държавата, регионалното развитие, свободните пазари и неравенството. Изучава и историята на Австрийската икономическа школа. Ганев е председател на УС на Българската макроикономическа асоциация (БМА) в периода 2016-2017 г. От 2020 г. е член на Надзорния съвет на футболен клуб "Левски". Автор на множество статии с икономическа тематика.  

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
маймуни станали хора

маймуни станали хора

18.02.2024 | 16:24

Тоя в кой свят живее?

Отговори
3 0
ЖИВОТНО

ЖИВОТНО

13.02.2024 | 11:46

ИДИ ДО БОЖУРИЩЕ И ВИЖ КОЛКО ЗАВОДА ИМА :)

Отговори
5 0
БЪЛГАРСКОТО ПРА СЕ ЛЪЖЕ! :)

БЪЛГАРСКОТО ПРА СЕ ЛЪЖЕ! :)

13.02.2024 | 11:42

В БОЖУРИЩЕ НА МЯСТОТО НА РАКЕТНОТО ПОДЕЛЕНИЕ И РАДИСТИТЕ ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА Е ИНДУСТРИАЛНИ СКЛАДОВЕ! НА ЕКОНТ СОРТИРОВЪЧНОТО Е ТАМ :)

Отговори
6 0
дайте да дадем

дайте да дадем

13.02.2024 | 10:00

Голямо дърпане пада! Затова, от 7-мо място преди 4 години, сега Пловдив е на 22-ро място в страната по заплати! 33 години управление на "демократични кметове - 33 години УПАДЪК! Крадене, крадене, крадене! Това е девизът на всяко Общинско управление!

Отговори
15 1
Иво

Иво

13.02.2024 | 08:52

По-скоро някой трябва да издърпа ушите на тоя мушморок за глупостите, които е наговорил. Поне да си беше направил труда да прочете статистиката от миналата седмица - Пловдив - вторият по големина град в България е на 22 място по заплати. 50% ръст!?! По-голяма смешка не бях чел. Не знам каква е целта на подобни изказвания и с какво си изкарват парите подобни индивиди, Както и приказките за инфлацията, която била няколко процента и намалявала!?! При положение, че цените се повишиха между 100 и 150% през последните 2-3 години и продължават да растат!

Отговори
22 1
Трак

Трак

13.02.2024 | 08:45

С европейски цени на африкански заплати . Българина реално мизерства . Една СРЗ в Германия е 3500 -4000 евро - 7000-8000 лв чисти . А тук е 1500 лв — средно ПЕТ ПЪТИ ПО МАЛКО ВЗИМАМЕ А ПЛАЩАМЕ СЪЩОТЕ ЦЕНИ КАТО ТЯХ ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ СТОКИ . 500 % трябва да се увеличат заплатите без цените на стоките да мърдат и със стотинка на горе за да говорим за европейски живот и изравняване . А такива дъмпели като тоя пишман менте икономист от статията в контейнера за бо-клук

Отговори
20 2
Смехурчо

Смехурчо

13.02.2024 | 08:22

Пълен смях...!

Отговори
18 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?