46

Икономистът Красен Станчев: Съревнованието да се подпомагат всички вкарва държавата в дългова спирала

От 2020 година стана традиция партиите да обещават всичко на тези, които искат пари 

Икономическият ни ръст догодина ще е едва 0,1%

Спешно трябва да отпадне мораториумът върху шистовия газ

 

- Сл​ед прот​очилото се три дни избиране на председател на парламента стана ясно, че ще бъде гласувана първо програмата за модернизация на армията и поръчката на още 8 изтребителя F-16. Точно оттук ли трябваше да започнем?   

- Покупката на самолетите е един нетривиално висок разход и при положение че нямаме представ​а как ще се развиват приходите и разходите на бюджета в следващите няколко години, това е доста прибързано.

Другото нещо, което ми се струва крайно нелогично, е, че парламентът има две партии, които са изцяло на позицията на президента за войната в Украйна ​- тоест те смятат, че тя трябва да прекъсне там, където е в момента, или Русия да победи.

Това е изключително неразумно тълкуване на изхода от войната. Има и трета такава партия - тази на г-н Стефан Янев, който очевидно иска същото, но засега не заявява такова мнение.

При положение че другите партии в парламента по други причини са за осъвременяване на въоръженията, е възможен да бъде направен един разход, който не е изчислен как ще бъде финансиран.

Което означава, че когато бъде направен следващият бюджет и този за следващата година, той ще е там и при сегашните 6,7-6,8% дефицит. Единият от тях е оскъпяването на дълга и оскъпяването на обслужването му, което е нетривиален риск.

Дори в години, когато всичко изглежда нормално - да речем, 1999-2000 година, тогава разходите за обслужването на дълга бяха около 5- 5,7%. Това фактически спира цялата капиталова програма на правителството.

И от другаде трябва да се намерят резерви. Дали ще са от социален бюджет, но те трябва да бъдат намерени. 

- Стана ясно, че в парламента ще има невиждано наддаване за това кой ще даде по-големи социални обещания. Кое е изпълнимо и кое не?

- Това е традиция от 2020 година. Нищо не е изпълнимо в този обем и начин, по който се декларира. Но може да се предполага, че това е непредвидена ситуация, когато хората в парламента се опитват да се изкарат по-големи приятели на народа.

Съревнованието да се подпомагат всички, които искат нещо, е от края на 2020 година, когато бе актуализиран бюджетът. Мотивите тогава бяха други ​- ковид и т.н.

Това даде много интересна философия на публичните разходи през 2021-ва и това доведе до планиран дефицит за следващата година от порядъка на 6,7-6,8%. А това е средният бюджетен дефицит за периода 1991-1997 година!

Което означава, че България навлиза в дългова спирала. Неяснотата за следващите години произтича от много фактори.

Дали ще има ръст, или няма да има ръст на икономиката? По-вероятно е да има спад и рецесия, което означава, че бюджетът няма да може да попълва така лесно приходната част ​-както беше тази година.

Тази година приходната част се покрива от простия факт, че цените растат, а тогава, когато си купувате бутилка вода от 1 лев -веднага в бюджета отиват 20 стотинки. И второто нещо е, че тази година имаше растеж, който създаде излишък. Въпросът е какво следва догодина.

- Служебният премиер Гълъб Донев обяви, че ако няма кабинет и бюджет, ще оставят готов проектобюджет. Това добре ли е?

- По закона за публичните финанси всеки един бюджет би трябвало да се основава на 3-годишна прогноза за предвидените приходи и разходи и когато има големи дефицити, следва да се предвиди период, в който те да бъдат преодолени. Сегашният парламент започва да работи прекалено късно. В нормални години до това време обикновено са минали данъчни закони и са подготвени законите за бюджетите на Здравната каса и на НОИ. Така че по-добре е да има някакъв бюджет. В момента не е готова и 3-годишната макроикономическа прогноза. Разбира се, парламентът има свободата да направи всякакви корекции, ако бъде избрано правителство. Хубаво е да се стъпи на нещо като чернова. 

- Тази година имахме ръст от около 4% на БВП. Какво да очакваме догодина?

- Ще има спад заради независещи от България фактори. За една седмица Централната банка промени своите прогнози от 1,6% на почти 0,1% ръст на БВП за следващата година. Проблемът с приходите в бюджета идва тогава.

И в такива случаи, когато имате ефекти, свързани с пари в икономиката - инфлация, която, за да се укроти, се вдигат лихвените проценти, а когато те се вдигнат, всяка една инвестиционна дейност ще стане по-скъпа.

И съответно ще се стигне до рецесия. В такива случаи онова, което би трябвало да се направи, е да се освободи човешкият елемент в икономиката, а не финансовият. Колкото и пари да наливате в икономиката в такава ситуация, нищо няма да се случи.

Освен да се увеличават задълженията. Това, което трябва да се направи ​- всъщност никой не го говори. Това означава да се увеличи разполагаемият доход на фирмите. Основният проблем на България е да не намаляват инвестициите. 

А за да има инвестиции, трябва да има нулев данък по инвестираната печалба. Така е в Естония, така го направиха в Украйна, за да може тази година да функционира икономиката. Малко по-сложно е, но е така и в Ирландия, а тя има най-висок растеж за тази година - 12,6%. Това е много по-високо от Китай.

Второто нещо, което трябва да се направи, е нещо насочено към пенсионерите. Те са единствената група, която не е засегната от инфлацията. Тя е около 20%, а тяхната покупателна способност е нараснала с 33% поради тези увеличения на пенсиите.

В същото време заради ковид имаше голяма смъртност в тази възрастова група. Съответно разходите за пенсии може да бъдат замразени. През 2017 година приносът към Държавното обществено осигуряване бе повишен с 1%.

Това увеличение може да се премахне. Другото е да се премахнат всички облекчения при ДДС и всички субсидии за каране на кола с бензин А-95 и съответния по качество дизел.

Това не са малко средства, които трябва по някакъв начин да закърпят бюджета. И не на последно място ​- ефектът от нулев данък печалба би дал някъде около 1% ръст на БВП или по-скромен спад в икономиката. 

Следващото нещо, което трябва да се направи, е да се замрази минималната работна заплата на това равнище, защото има много негативни ефекти -безработица, нерегистрирани трудови договори и т.н.

- Партии и синдикати обаче упорито говорят за увеличаване на минималната заплата над 800 лева. 

- Те може да говорят, но това не трябва да се прави. Следващото нещо е 1/5 от данъка да отива там, където се произвежда доход​ът ​- както личен, така и корпоративен доход. Това ще даде известна конкуренция между общините.

А при тях са немалка част от делегираните социални услуги, а това е много важно. Не на последно място трябва да има удължаване на всички договори с правителството ​- включително концесионните договори, и разширяване на този сегмент в икономиката.

Ако имате 97% общински и държавни ВиК, онова, което трябва да се направи, е да се дадат на концесии. Причината е проста - през последните 10 години почти 60% от водата се губи.

- ВиК дружествата обаче по традиция се смятат за важна партийна хранилка.  

- Рано или късно трябва да се плаща. В Шумен, да речем, имате увеличаване на цената на водата 5 пъти, защото през годините нищо не е правено. Единствените с по-добри показатели ​- губи се само около 40% от водата, са „Софийска вода” поради простата причина, че при тях цената бе относително скъпа.

Сега поради решението на КЕВР цената се вдига навсякъде в страната, но за водата в София си остава същата, защото има по-добра събираемост на плащанията. ВиК не е единственото нещо, което може да се концесионира. Трябва да се пуснат спрените концесии, трябва да се актуализират съществуващите.

А това е важно за общините, защото 50% от концесионното възнаграждение е приход на местната власт. Може да се концесионират и пътища, което е по-разумният вариант от сегашната схема на финансиране на строеж на пътища, която е много скъпа.

И да пуснат спрените 6 концесии -включително тази за шистов газ, които обслужват интереса на „Газпром” и евентуално войната на Русия в Украйна. 

- Стигаме пак до падането на мораториума върху проучванията за шистов газ.

- Вече има падане на подобен мораториум в Обединеното кралство. Във Франция по същото време като у нас бе въведен мораториум, но в момента няма забрана.

Румъния не блокира проучванията за търговски залежи на природен газ от шисти и разработиха находищата си в шелфа на Черно море.

В България това не се случва - има всякакви други проекти, които отлагат алтернативата на внос на природен газ. 

- Има ли още надежда да влезем в еврозоната през 2024-та?

- Изключено е! Ние говорихме за критерия „дълг”. Очевидно е, че е компрометирано изискването за 2% дефицит. Сега той е повече от 3 пъти компрометиран. И другото изискване е държавният дълг да е 40% спрямо БВП.

Суверенно право е да имаш собствени критерии за бюджетна здравина. След като България е нарушила онези ограничения, която сама си е наложила, това е много лоша атестация за всеки, който иска да влезе в еврозоната. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
даже не чета!

даже не чета!

25.10.2022 | 15:07

от соросоядите България е на това положение!

Отговори
0 1
сем

сем

25.10.2022 | 09:17

Под сурдинка се намеква,че това съревнование да се подпомагат всички-най-ясно се забелязва при пенсионери и социално слаби,но ние имаме очи и уши,и виждаме,и чуваме,как ястребите в парламента се бият в гърдите и кой от кой-повече се съревновава да предлага помощи,въоръжения и всякакви други блага на чужди народи,а за своя народ,който ги е турил там-да благоденстват-се предлага замразяване на животът им!!!!!

Отговори
4 2
афродита

афродита

25.10.2022 | 09:10

От всичко написано разбрах едно-замразяване на животът ни!!!А защо нищо не се казва за държавните чиновници,които не плащат никакви данъци-а те са огромна част от населението.И защо продължават да се наливат много-ама много наши пари за глезене на една много заможна част от бегълци ,които прекарват престоя си тук по курорти и молове? И_още и още,за което не пенсионери и бедни са виновните!!!!!!

Отговори
3 3
Говорят, че

Говорят, че

25.10.2022 | 08:36

Безродниците и Еничарите, няма да са нито в Ада нито в Рая? Вероятно и соросоирите-наемници, са сред тях?

Отговори
4 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?