71

Икономистът Искрен Митев: Обсъждаме горивото с отстъпка да се купува без лимит

Има риск от инфлация с тези мерки, но не може да оставим хората без пари за мляко и лекарства

Без коалицията идва нещо ужасно, „Възраждане“ ще фалира държавата за седмица

Направихме за пенсионерите повече, отколкото ГЕРБ за 12 години, казва депутатът от  „Продължаваме промяната“

 

- Г-н Митев, да преминем антикризисните мерки една по една. Започваме с пенсиите, ще компенсира ли увеличението темпа на инфлацията?

- От 2 млрд. лв. близо 1,5 милиарда отиват за подпомагане на най-засегнатите групи, а именно възрастните хора. Помощта е в три посоки. Това е революция в пенсионната система. От 1 октомври ще бъде оправена една голяма несправедливост, засягаща близо 770 000 пенсионери. Знаете, че ако двама учители са пенсионирани примерно 2002 и 2010 година, има огромна разлика в пенсиите. Това създава неравенство. Но ще бъде изравнено. Второ, вдигаме тавана на пенсиите от 1500 на 2000 лева. После го махаме, за да стане равен на максималния осигурителен доход - 3400 лева. Това гарантира, че ако се осигурявате нормално, ще имате едни спокойни старини. Трето, вдигаме пенсиите с около 21,6 процента, в които се включва и добавката. Имаше идеи срокът на действия на тази мярка да бъде удължен. Но това трябва да се прави постоянно и създава административни проблеми. Затова решихме да интегрираме добавката в пенсиите. За 12 години ГЕРБ увеличи пенсиите със 100 лева, а ние само за година - със 180.

- Техните експерти изчислиха, че това е лъжа.

- Добре, работата на опозицията е такава.

- Пак според ГЕРБ тези мерки ще стимулират инфлацията.

- Както казах, мерките са антикризисни, не антиинфлационни. Когато даваш повече пари на хората, ти стимулираш икономиката. Един от ефектите на развиващата се икономика е инфлацията. Не трябва да забравяме, че тя е пренесена от Европа. Ние нямаме някакви механизми да забавяме инфлацията. Имаме морален избор - да оставим бедните хора без пари, чудейки се дали да си купят мляко или лекарство за кръвно, или да им дадем пари с риск да повишим инфлацията. Но средствата ще бъдат вкарани постепенно, на различни етапи. Надяваме се, че това няма да увеличи допълнително инфлацията.

- Тези 25 стотинки отстъпка на литър гориво как ще бъдат усвоявани чисто технологично?

- Разглеждат се три варианта, като ще се избере този, който създава най-малко административни тежести. 25 стотинки ще има при основните горива, такива без добавки. Ще отиват директно при българските граждани. Или ще бъдат вързани с автомобил, или с физическо лице.

- Как ще се следи кога човек е изчерпал лимита от 50 литра?

- Последното, което разбрах, е, че няма да има лимит. Какво ще правят хората с този бензин! Едва ли за 25 стотинки хората ще пълнят бидони с гориво. Пък и не знаем дългосрочно къде ще отиде цената. Помните мартенската истерия, хората зареждаха на 3,10 лева, а после падна под три лева. Надеждата ни е, че цената ще се нормализира все пак след края на войната в Украйна. Или ще се диверсифицира и доставката на петрол в ЕС. Пък и мярката е до края на годината, не виждам защо човек трябва да се презапасява.

- Според мнозина нулевата ставка на ДДС при хляба ще помогне на търговците, но едва ли ще бъде усетено от крайния потребител.

- Факт, тя ще даде въздух на търговците, а те вече взимат решението за крайната цена. Ще има възможност да я намалят и да бъдат по-конкурентни. Надеждата ни е да се усети от хората. Но така или иначе мярката ще е от помощ. Държавата не може да се намеси пряко в крайната цена на хляба. Както го прави в електричеството, където намаленото ДДС на 9 процента ще се отрази директно.

- Прогнозата ви за цената на газа, ще се справи ли България?

- Излизат тези дни „Възраждане“ и казват, че можело да си купуваме от „Газпром“, а не от Америка. Ами миксът САЩ-азерски газ е на еднаква цена с руския газ. Нашите условия с „Газпром“ не са добри. Казвам го на база сравнение с договорените от Сърбия цени например. Там газът от Русия е доста по-евтин.

- Там явно е политика, Сърбия е верен съюзник на Путин.

- Не мога да го твърдя, но нашите условия не са добри. Така че за нас е добре да има диверсификация. Най-добре е да имаме всички възможности. За следващите два месеца България е осигурена с газ.

- С петрола ще има ли драма?

- Зная, че се преговаря ежедневно с ЕС за дерогация.

- Това е добър вариант, но ако Путин реши да ни спре петрола изведнъж, както предвижда пакет руски мерки към все още неуточнени неприятелски страни?

- С какво ще плаща войната, ако спре всичко! Така или иначе живеем в отворен пазар. Каквото и да се случи, аз съм спокоен, че коалицията ще вземе най-доброто решение. Два месеца след приемане на бюджета останаха 2 млрд. лв. и ние веднага ги инвестирахме в България. Това не се е случвало. Ако беше на власт някой, който с излишъка щеше да си купи къщи и коли, тогава щях да се притеснявам. Но нашите експерти работят денонощно и правят всичко възможно. България е с повишен кредитен рейтинг. Чуждите инвестиции са нараснали с 333 процента за първото тримесечие по доклада на БНБ. У нас инвестират Нидерландия, Белгия, Австрия. Те първо гледат политическата обстановка и тогава инвестират. Това означава, че тези държави вярват на българското правителство. А опозицията нека говори, прави го единствено за лична изгода.

- Най-големият препъникамък пред коалицията обаче е темата със Северна Македония. Може ли той да свали кабинета?

- Нашите позиции са регламентирани, подписани, така че очакваме Северна Македония да изпълни своите ангажименти. За всички ще е по-добре съседите да станат част от ЕС. Но при условие, че спазят договореното.

- Колко е стабилна коалицията по десетобалната система, както стана модерно да се оценява?

- Когато трябва да взима решения, коалицията го прави. Нормално, сблъскват се 4 силни мнения, доста разнородни.

- Конкретно питам за отношенията ви с партията на Слави Трифонов, откъдето не спират да атакуват премиера Петков и Асен Василев.

- Това са различни мнения. Вярвам, че г-н Трифонов и колегите му виждат пред какво сме изправени. Каквото и да говорят пред медиите, знаят, че сме заедно в това. И имаме шанса да направим България едно добро място за живеене. Без четворната коалиция България я чакат ужасни варианти. Кой ще дойде на власт?! „Възраждане“ ли! С техните безумни предложения за нулево ДДС на 45 стоки. Ами те ще фалират България за една седмица. Всичко при тях е популизъм, то няма едно предложение, което да не е научна фантастика. Все едно дете пише до Дядо Коледа!

- Те писмата до Дядо Коледа са хубаво нещо, ако трябва да вляза в този тон. Но как обяснявате при толкова изброени от вас положителни неща ерозията в доверието към правителството?

- Нормално е да има такава. В момента има кризи на много нива в света, които опозицията ни приписва умело. Истината е, че независимо кой управлява България, инфлация в света щеше да има с всички последствия у нас. Война в Украйна също щеше да има. Както и трудностите, настъпили в резултата на безумно харчене на държавни пари, които потъваха в лични сметки. Накъдето и да тръгнем, заварваме пълен батак.

- Мнозина, включително и Слави Трифонов, попитаха къде са ви разкритите грабежи, които щяхте да вадите всеки ден?

- Демокрацията не предполага за три дни да стане всичко това и виновният да влезе в затвора. Виждате също и позицията на прокуратурата - тя си пази хората. Бави производства, жалби. Само ние, депутатите, сме подали стотици сигнали за корупция. Всички пътечки накрая водят до едни и същи хора, които прокуратурата ги пази.

- Премиерът Петков залага като че ли твърдо на един кон - европейската прокуратура.

- В ход са нещата там, затова толкова бурно клатят лодката на коалицията. Не казвам, че всички в опозицията са виновни. Но тези, които са вършили престъпления, имат средствата и влиянието да го правят.

- Последно, какво мотивира млад човек като вас да влезе в политиката? Виждаме ви често на трибуната.

- Познавам се с Кирил и Асен от харвардските курсове. Те ме поканиха. Мотивация ми дадоха срещите с хора, които ни вярват. Те имат очаквания и надежда, че нещо ще променим в името на България. Ние не може да ги излъжем. Трябва поне да опитаме!

 

Искрен Митев е депутат от „Продължаваме промяната“, член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика и иновации. Икономистът е роден на 22 март 1989 г. Завършва Английска гимназия, след това специалност „Икономика“ в Стопанския факултет на Софийския университет, специалност „Международен бизнес“ във Финландия и специалност „Предприемачество“ в САЩ.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
милиарди

милиарди

27.05.2022 | 10:07

Милиарди ще отидат отново при енергийната мафия! Бедният народ ще го хранят с евро-солидарност и русифобия!

Отговори
0 1
Балончо е

Балончо е

26.05.2022 | 16:28

туй, надявам се, момче. Жълто та мирише.

Отговори
2 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?