Следвайте ни

ИД се целила в Пловдив като символ на толерантността

viber icon

Проф. Владимир Чуков, арабист

Интервю на Хенриета Георгиева

Защо атаката е срещу Пловдив?
-Защото е град, сочен винаги като пример за толерантност. Очевидно престъпниците от Ислямска държава са набелязавил Пловдив като град символ на мирното общуване между етноси и общности, в който да разбият спойката, да вбият клин между християни и мюсюлмани, като манипулират едно объркано интелигентно момче. Да разбият спокойствието, което цари в града, и то на религиозна основа – т.е. да пламне нещо като религиозна война.
 

Доколко сериозна е опасността?
Според  неофициални източници момчето е било притискано да прави атентат до Джумаята, да се стигне до кръвопролитие, за да вбие клин между  християни и мюсюлмани. Спрял го е баща му, родителите, които са информирали службите.
Целта на бандитите от Ислямска държава  е била в Пловдив, смятан за град на толерантността, да бъдат насъскани християни срещу мюсюлмани, да се вбие клин между двете общности.  Вербовчик, радикален ислямист, е подкокоросал момчето, посял е в него семената на омразата. Изключително деликатен е въпросът и по него трябва да се разсъждава много внимателно.

Дали момчето е имало съмишленици на негова възраст?
Детето безспорно е жертва. Но нека не забравяме  примера с френския джихадист – Максим Ошар, християнин, приел на 17 години исляма, првърнал се  в един от най-големите главорези в Ислямска държава.
Смятам, че в последния случай става въпрос за вълк единак, явно са го подмамили, защото е с по-лабилна психика. Може и в училище да са го обидили, знаем, че децата са по-жестоки от нас, възрастните. Явно авторитът на гуруто радикал се е оказал по-силен, отколкото на бащата, на семейството. Това е сериозен проблем, слабата брънка, използвана от бандитите.

Ислямска държава, която се оказа не толкова далече от нас, съвсем  не е случайна, а военна организация. Владеят отлично техниките за зарибяване. За да влезеш в ИД, минаваш не само религиозни курсове, но и военна, и психологическа подготовка, тестват те. Трудно в момента някой може да каже колко са членовете на ИД в Сирия, над 1000 действат на територията на Ирак.

Какво може да се направи оттук насетне, за да се избегне случай с друго дете, което може да се поддаде на натиска?
Най-притеснителното в този случай е това,  че за пръв път имаме типичен български случай за доказана  радикализация на етнически българин – човек роден, израснал тук. И не е от ромската общност, а човек, който живее в социална среда, в която вирее повече  убеждаването, идеологизирането, а не материалният стимул, както беше в останалите случаи досега. Т.е. на прицел вече е своеобразен елит.
Затова случаят трябва да бъде детайлно изследван и да се вземат ефикасни решения. Да се осъществи някаква българска формула. Много читаво е предложението на държавата за създаване на антитерористични центрове за социализация и  ресоциализация в случаи, когато хора с тревожни симптоми, колебаещи се, трябва да бъдат върнати в обществото, в неговата група, християните. Превенцията обаче трябва да бъде много мека. Трябва ние, учените, да си свършим работата, трябва колебаещите се лица да бъдат върнати в общността, да им бъде показано, че са попаднали във фиктивен, нереален свят. Че тероризмът е престъпление срещу всички, срещу собственото им семейство. Това е много труден процес.   

Центровете трябва да бъдат изградени по примера на Западна Европа, САЩ, в Арабския свят. Доскоро мислехме, че ще бъдем заобиколени от опасността, не вярвахме, че рискът джихадизъм ни касае. Оказва се, че сме били на прага на касапница. Този случай показва в друго - че сме в нов етап.

Вярвате ли, че дерадикализацията е осъществима?
Зависи от човека. Колкото е на по-ранна възраст, както в конкретния случай, толкова връщането към нормално съществуване е по-възможно. И обратно – колкото жертвата е в по-напреднала възраст, толкова е по-невъзможно. Т.е. шансът за връщане на това дете е голям, но то вероятно ще има черен печат за цял живот. Нито ще го пускат да учи в чужбина, от ДАНС ще  го гледат като прокажен.


Нали уж Ислямска държава е победена и вече не съществува?
В моята Фейсбук страница пуснах клип, направен от сирийските кюрди, за един лагер, в който живеят над 71  хиляди души – мъже, жени, деца. Водят ги бежанци това е населението, живяло под контрола, под властта на Ислямска държава. Сред тях има всякакви хора – потърпевши, но има и такива, които са вършили престъпленията. Както става ясно, най-големите фанатици сред жените в ИД са европейки – англичанки, французойки, германки,  те са били шефовете в т.нар. религиозна полиция. Сменили по няколко съпруга,родили дечица.
31 хиляди от тях са сирийци, 30 000 са от Ирак. Около 11 000 са чужденците- кюрдите казват, от 50 националности от Европа са, при 54 общо.  Т.е. това е огромен проблем, който има Европа. Има хора, които казват, че има и български джихадисти, въпреки че лично аз не мога да обявя подобно нещо, а и не знам някой,  който да може да го потвърди със сигурност.

Как родителите да предпазят децата си от подобни капани?
Родителите трябва да се преборят с авторитетите извън семейството. Както в случая бащата на детето трябва да се пребори с авторитета на гуруто, на вербовчика, който вероятно е действал и подсъзнателно на детето в тази крехка възраст. Затова са нужни центрове, които да убедят хора, повлияни от идеите на ИД, да се върнат в обществото.            

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ангел Стоев

Ангел Стоев

11.06.2019 | 09:59

Пълна глупост! Момчето е попаднало на сайт на ИД и е започнала обработката му, а не е намерен от вербовчик, който да е търсил човек от Пловдив. Момчето можеше да е от всяко друго населено място в България.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?