Христо Томов: Пловдив заслужава по-модерна визия в градоустройството

Качеството не достига, а администрацията няма лостове да се справи с предприемачите, които не спазват стандартите

- Как оценявате развитието на имотния пазар в Пловдив?

- Мисля, че пазарът е в подем и ще бъде така още година-две. Към момента в града обаче няма достатъчно качествени жилища, но за това е нужна и по-модерна визия за градоустройството. Вместо това администрацията сякаш толерира евтините комплекси. Трябва да уточня какво разбирам под ”качествено”. Тук разсъждавам върху една много по-широка основа - не просто че панелките са морално остарели. Едно ново строителство е с добри топлоизолационни характеристики, енергоспестяващо, с модерна визия, с добро местоположение, добре организирана инфраструктура. Задължителни са и достатъчното места за паркиране в самия комплекс. Само по този начин предприемачът гарантира качествен начин на живот за обитателите му - за това са необходими: хранителен магазин, аптека, фитнес, банка, детски кът, заведение, химическо чистене, паркови пространства с обособени зони за децата и свободното време.

Именно такива качествени имоти все още са крайно недостатъчни в Пловдив. Някои от компонентите са задължителни според ЗУТ, но много строители все още заобикалят закона, без някой да ги санкционира. 

- Как ще коментирате работата си с местната администрация - бързо или бавно се движат проектите, внесени за одобрение?

- Не бих казал, че срещам отпор от страна на администрацията в този процес. Като цяло тук има проблем, когато инвеститорът не се съобразява с действащия ПУП (Подробен устройствен план) или с Общия устройствен план на Пловдив. 


Прави ми впечатление и това, че администрацията няма лостове, с които да спре предприемачи, които строят, без да се съобразят с околната инфраструктура, или поне не ги използва ефективно. Всяка нова сграда трябва да се вписва в околната застройка и в общия пейзаж на локацията, както и да осигурява необходимите паркоместа.

- Как си обяснявате бума на строежите в жилищния сегмент?

- Това се дължи преди всичко на забавените темпове, провокирани от кризата, започнала от 2008 г. до към 2012-2013 г. Логично е сега пазарът да навакса този период с по-високо търсене. Втората причина е множеството инвестиции в Пловдив и околността, нови производствени предприятия, както на местни, така и на чуждестранни инвеститори, които привлякоха свои работници. Тези икономически процеси създават необходимост от задоволяването на техните жилищни нужди. Третият фактор са българите, живеещи в чужбина, които вече имат достатъчно спестявания, за да си позволят да купят свое жилище в България.

- Високо или ниско строителство, лукс апартаменти или типови комплекси - как ще се развие имотният пазар в бъдеще?

- Сгради над 50 метра (15-16 етажа) не се вписват в пейзажа на града. Пловдив има друга историческа предопределеност, която не предполага високи жилищни сгради.

Луксозните апартаменти си имат своите потенциални купувачи, които са с високи критерии и са склонни да платят по-висока цена. Според мен има потенциал за развитие на такива в южните райони на града. Типовите комплекси също имат своята голяма потребителска група, която се съобразява със своя семеен бюджет - вноската по кредита, например. За щастие на всички тези клиенти в Пловдив има жилища на цени под 600 евро/кв. м в подобни комплекси. По този начин купувачите тук са по-облагодетелствани в сравнение с други големи градове в България, където цените са много по-високи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?