Следвайте ни

Христо Рогачев: Пречиствателят лови праха и бактериите вкъщи

viber icon

За пореден път вестник "Марица" организира дискусия на тема "Чистотата на въздуха в Пловдив и в затворени помещения". Екипът ни събра на едно място експерти и представители на бизнеса в търсене на решения по един от най-наболелите проблеми на града - чистотата на въздуха, който дишаме.

Пловдив продължава да стои в черния списък на градовете с най-голям брой дни с превишаване на нормите за фини прахови частици във въздуха. А причините са отдавна известни - отоплението на твърдо гориво, трафикът и индустрията.

За добрите си практики по отношение на намаляването на щетите от човешките дейности върху качеството на въздуха разказаха представители на бизнеса, лекари и инженери. Ето какво каза по темата Христо Рогачев, управител на "Атаро клима".  

Г-н Рогачев, заради мръсния въздух в Пловдив отварянето на прозореца да проветрим дома си вече не е решение. Търси ли българинът начин да пречисти въздуха в дома си и купува ли въздухопречистватели?

Процентно погледнато, спрямо продажбите година за година има огромен скок в търсенето, буквално над 100 процента. Но обърнато в абсолютна стойност и цифри, е отчайващо малък. Ако миналата година сме продали 70 пречиствателя, тази година те са по-малко от 200. Повече от 140, което е над 100 процента ръст, но като абсолютна стойност на фона на над милион домакинства в регионите, където офисите ни имат покритие, според нас, интересът има още накъде да расте.

Защо препоръчвате такова устройство за дома ни?

Това е идеалното решение за локално третиране на въздуха, който всички ние консумираме, когато сме вкъщи. У дома прекарваме поне 10-12 часа, включително времето за сън, останалите - в офиса. В работната среда е ясно, че там подобряването на климата зависи от юридическото или физическото лице, което притежава работната среда, но за вкъщи това е едно много интелигентно, рационално и лесноприложимо решение да подобрим поне локално нашата среда. Когато водим децата си на детската площадка, там нямаме контрол, но в нашето собствено пространство - дома ни, можем да подобрим качеството на въздуха.  

От какво може да ни предпази въздухопречиствателят?

Той унищожава 99,95 процента от вредителите, които се съдържат във всеки кубичен метър въздух. Седемстепенната филтрация, намираща се в това устройство, има способността да улавя едри и фини прахови частици, а Flash Streamer-a, генериращ свободно движещи се електрони, унищожава бактерии, вируси, миризми и плесен, сблъсквайки се с кислородните и азотни атоми в молекулите им. По този начин се намалят видимите реакции на алергии, на заболявания, включително и на миризми.

Проявяват ли инвеститорите и строителите интерес към централно поставяне на такива системи за пречистване на въздуха в нови жилищни сгради?

В България все още не е масова практика да се инвестира във вентилационни инсталации в битови сгради. Те са факт в комерсиални и индустриални сгради, изграждат се във всяка такава сграда. Но докато в битовите сгради те не бъдат наложени със закон и разпоредби, а зависят изцяло от инициативата на строителя и неговата съвест и желание бъдещите ползватели да се чувстват добре, то процентът на реализирани битови сгради с вентилация ще бъде много малък и това е факт - този процент все още е малък.  

Вие ползвате ли в дома си такова устройство и какво е усещането?

Аз лично имам такова устройство в дома си, ползвам го в хола, където прекарваме будната част от свободното си време, когато сме вкъщи с децата и съпругата ми. Усещането, за разлика от климатика, не е ясно и лесно осезаемо. Много е трудно човек да го усети, както например усеща отоплението или охлаждането от един климатик. Но, повярвайте ми, те работят!

Как да изберем най-подходящия въздухопречиствател?

С продуктите на „Дайкин” не можете да сгрешите. Те са реномиран бранд и фирма на световно ниво в производството на такива апаратури. Ако поръчате пречиствателите на „Дайкин”, няма да сгрешите.

Каква е цената на едно такова устройство?

Цената варира между 800 и 900 лева за крайния потребител, включително с данък добавена стойност.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?