1553

Христо Панчугов пред "Марица": Правителство на малцинството или нови избори

......

Партиите вече започнаха предизборната кампания за следващия извънреден вот 

Какво "Анти Путин" обединение, след като политиците още спорят за самолетите F-16 и трябва ли да има батальон на НАТО у нас 

Всяка комбинация, която излиза математически, е невъзможна политически

Няма да има гладна зима, за да се съставя правителство на всяка цена

.....

 

- Г-н Панчугов, в първото си изявление след изборите Бойко Борисов предложи контактни групи, които да изработят консенсусна управленска програма, около която да се състави правителство. Една от основните теми трябва да е против Путин и за Украйна. Може ли отношението към случващото се в Украйна да стане основа за ново мнозинство в парламента?

- Има две нива на отговор на този въпрос. Първото - да, това теоретично е възможно. То изисква обаче политическо лидерство и съвпадение на поне три неща. Едното е да се обедини оценката на това, което се случва в Украйна, второто е да видим обединение около мерките, които следва да се вземат по отношение на самата криза там.

И третото е обединение около мерките, които трябва да се вземат в България за националната ни сигурност. На тези три нива трябва да видим общи оценки и съгласие на общ​ите политики. Тук идва и второто ниво за този въпрос ​- на практика не виждам как ще стане, като гледам политическите субекти в този парламент.

Подобен тип обединение включва единствено и само ГЕРБ, ДПС и „Демократична България” в някаква степен. Като минете от споровете около F-16 и батальона на НАТО, се вижда, че едва ли може да бъде съставено това мнозинство. Всъщност това е ход, свързан с позициониране за следващите избори. Бойко Борисов опитва да състави отбор на добрите и е склонен да направи каквото е нужно за защитата на българския интерес. Ако не стане, ще има правото да каже: аз предложих, а никой не поиска да участва.

- Има ли шансове ГЕРБ наистина да състави кабинет? Някои ваши колеги говорят за нова четворна коалиция.

- Моите колеги явно не си дават сметка колко абсурдно звучи това! До този момент Бойко Борисов и ГЕРБ никога не са влизали в пряка коалиция с ДПС. И не виждам причина в тази сложна ситуация, след като ще се носи отговорност за поредицата кризи, които се чертаеха пред българската държава тази зима, ГЕРБ да плати цената за такова изключително неблагоприятно решение.

И с партия като тази на Стефан Янев, чиято оценка за „Газпром”, за газа като проблем и за ситуацията в Украйна съвпада повече с тази на БСП, отколкото с тази на ГЕРБ и ДПС. Дори да приемем, че има евроатлантизъм, който събира ГЕРБ и ДПС. "Златните пръсти" на останалите депутати ще бъдат изключително трудни за оправдаване. В този смисъл, разбира се, че ГЕРБ, ДПС и „Български възход” са вариантът за създаване на коалиция, но аз ще съм изключително изненадан, ако нещо подобно се случи.

- Защо да не станат другите варианти?

- „Продължаваме промяната” опитва да формира коалиция. Този вариант, между другото, с БСП и „Български възход” на Стефан Янев, са доста по-добра комбинация, отколкото ПП да е с ГЕРБ. „Продължаваме промяната” са заявили, че виждат в БСП сигурен и стабилен партньор ​- това присъстваше в цялата им кампания. А това означава, че те споделят позициите на БСП. 

Политически логично е. Сега се вторачваме в математическите мнозинства, които обаче са второстепенни. Първостепенните са има ли линии, които събират, и такива, които разделят непреодолимо. ПП заявиха, че няма да правят коалиция категорично и ще стоят в опозиция. Трябва да видим кое от двете ще надделее като тенденция ​- от едната страна има политическа логика, която събира леви формации - ПП, БСП и „Български възход”, които споделят общи оценки. От другата са евроатлантиците. 

- Къде е мястото на „Демократична България” тук?

- Има фундаментални ценностни разминавания относно кризата в Украйна, с които „Продължаваме промяната” живееше, а „Демократична България” ​- по-малко. Това, между другото, важи и за която и да е коалиция с ДПС. Ако коалиция между ГЕРБ и ДПС все пак е възможна, такава не може да се случи между ДБ и ДПС.

Така че напълно логично е двете опции за коалиции да се провалят. Има една трета възможност ​- това, което така и не бе реализирано в предния мандат, и това е кабинет на малцинството. Всички говорят за изключителните кризи, пред които сме изправени, и необходимостта да има управление. В този смисъл не виждам причина да не се направи опит за управление с ясен дневен ред.

- Заявките за евроатлантизъм в ГЕРБ не са ли само фасадна поза?

- На мисля, че това е така. Мнението на международната общност за Бойко Борисов винаги е било от значение за него. В това няма никакво съмнение. Оценявам желанието на много колеги ГЕРБ да бъде пришит към някакъв тип клиентела.

Разбира се, че там има клиентела, разбира се, че през годините там са се натрупали възможности за влияние, което е отвъд политическото, и разбира се, че това продължава да е вредна страна от българската политика. Но нека си дадем сметка за нещо, което често се пропуска в анализите ​- че за ГЕРБ гласуват много реални хора.

Тези реални хора имат конкретни очаквания към ГЕРБ. Част от тези очаквания видяхме и през изминалите няколко месеца -внасянето на вот на недоверие и възможността на ГЕРБ да лавира по тази тема е доста ограничена. Най-голямата грешка, която беше допусната при предишните управляващи и политическата класа като цяло, бе илюзията, че българското общество е срещу подкрепа за Украйна в този война и че някак си то като цяло иска да абдикира от отговорността си в тази ситуация.

Аз не мисля, че това е вярно. Всяка коалиция, която поставя под съмнение принадлежността ни към Европейския съюз и към НАТО, както прави г-н Янев, би се сблъскала с много сериозни проблеми. Не мисля, че ГЕРБ биха си причинили това.

- Синдикалистката Ваня Григорова нарече ГЕРБ „​черна вдовица, с която никой не иска да встъпва в брак”. Нещо подобно говореха и за ДПС - ако има коалиция, коя от двете "черни вдовици" ще вземе връх?

- Наистина не мисля, че това е истинска възможност. Не виждам основание за такъв тип коалиция, нито стратегическата полза, която ГЕРБ биха имали. Евроатлантизмът не е достатъчно основание за такава коалиция. Кабинет на малцинството, който има ясен дневен ред, е по-вероятен, ако има човек, който може да го осъществи.

Реално имаше такъв кабинет на ГЕРБ преди няколко мандата, но те имаха много гласове тогава - 114-117 гласа имаха. Това правеше играта доста по-лесна и те си намериха подкрепа ​- Яни Янев, „Атака”. Сега е много по-сложно, но това не значи, че не може да бъде пробвано - стига да има човек, който да се нагърби с тази отговорност.

- Страхът от идващата зима ще накара ли политиците да преминат поне временно разделителните линии?

- Тази възможност не присъства истински пред техните политически хоризонти -без значение каква е заплахата. Сами са се вкарали в ситуация, от която трудно могат да излязат. Въпреки страха от инфлация, въпреки нагнетяването на изкуствена газова криза. Икономиката до този момент е в растеж.

Не виждаме обективни фактори, които ако има забавяне, то ще има доста време, докато тя усети този ефект. Въпросът е дали доходите ще настигнат този ръст на икономиката и дали ще настигнат инфлацията. Истинската заплаха не е икономическото развитие пред България, а дефицитът в бюджета, който бе отворен от предишното правителство, и усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. Идеята за това как държавата тепърва ще спасява едни хора от гладна смърт през зимата е доста пресилена.

 

ВИЗИТКА

Христо Панчугов е преподавател в Нов български университет. Завършил е политология в СУ „Св. Кл. Охридски“ и магистратура по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща. Бил е лидер на младежкия СДС, зам. главен секретар на „Раковски“ 134, председател на „Синьо единство“ - партията, в която отидоха напусналите СДС. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
dimitar

dimitar

07.10.2022 | 15:13

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Дани

Дани

05.10.2022 | 10:46

Как правителство на малцинството след като имаме бетонно мнозинство ние от ГЕРБ ДПС Възраждане и Възход

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?