46

Христо Панчугов, политолог: Говори се за кабинет на ДБ, но президентът ще даде мандата на БСП

Въпросът е не дали ГЕРБ биха подкрепили кабинет на ДБ, а дали ДБ са готови да приемат такава подкрепа

Президентът вероятно предвижда бъдещ политически проект, който да се гради около изгубените от БСП избиратели

При политическия сблъсък на старо срещу ново НДСВ няма никакво място сега

--------------

- Г-н Панчугов, всички говорят, че президентът ще даде третия мандат на "Демократична България". Доколко това е най-вероятният развой?

- Би имало логика третият мандат да бъде даден на "Демократична България", ако имаше останал шанс за съставяне на правителство. А вече три месеца след парламентарните избори ДБ така и не направи ясна заявка за властта, нито показа желание за съставяне на управление. И вече имаме два неуспешни опита с първия и втория мандат на ГЕРБ и "Продължаваме промяната", тоест два провала. Това говори за противопоставяне, радикализация и какви ли не други проблеми в рамките на този парламент.  Няма основания да смятаме, че третият мандат изведнъж, с магическа пръчка ще промени това. Всъщност няма никакво основание президентът да връчи третия мандат на ДБ - това е формация, с която има твърде много политическо противопоставяне, и вместо това ще го връчи на БСП.

- А защо Румен Радев да не даде третия мандат на "Български възход"?

- Не мисля, че има основание, тъй като не сме видели досега някаква обща игра между президента и Стефан Янев, по-скоро виждаме противопоставяне през последните няколко месеца. В този смисъл връчването на третия мандат на "Български възход" не би довело до нищо. Заигравката с електората на БСП е стара стратегия на Румен Радев. Затова предполагам, че мандатът ще отиде там. Румен Радев не е близък до ръководството на самата партия, но с електората споделят общи политически послания, имат общи позиции по въпроси. Тази игра е особена за президента. Тя вероятно предвижда в бъдеще някакъв нов политически проект, който да се гради около изгубените от БСП избиратели.

- Политиците открито говорят, че вървим към нови избори през март, сякаш всички са убедени, че ще има повече гласове на тях. Кой какво ще загуби при предсрочен вот?

- Твърде рано е за такъв тип оценка, тъй като тя минава през отговора на това дали политическите формации ще намерят сили да променят поведението си следващите избори. Към този момент има огромен процент български избиратели, които не разпознават своя представител. Това не значи, че те не биха подкрепили една или друга политическа формация, ако тя им предложи смислени стратегии за управление в момента. Трябва партиите да спрат да се заиграват с клишетата и да излязат от абстракциите, в които са се вкарали сами, и да спрат с радикализацията на собствения си електорат за сметка на подкрепата за тях. Това значи видими обединяващи стратегии, смислен политически разказ за бъдещото управление ще има огромни ползи за тези, които успеят да го направят. Иначе ще има много губещи като това, което се случва в момента.

- Единствено ГЕРБ говори от сутрин до вечер за стабилност, което е директен призив за връщане към 12-те години от управлението им.

- Наративът за стабилността не говори нищо. Той е някаква нагласа на българските избиратели. ГЕРБ, така или иначе, са политическа формация, която стои по-стабилно от останалите - без значение дали това ни харесва, или не! Това, което би им донесло политически успех, със сигурност е ясен политически дневен ред. Това са три конкретни политически решения, които могат да бъдат представени в конкретен времеви хоризонт и които могат да бъдат обвързани с конкретни политически действия. Само излизането от абстрактното говорене и вкарването в терена на конкретните политически решения може да обърне тенденцията, която наблюдаваме в момента. И това минава през политически реформи, които да ни вкарат в Шенген, ясно уговаряне на темата с еврото, конкретни неща, които могат да бъдат свършени. Политиците казват: Ако е нещо сложно, гражданите няма да го разбират. Или не се интересуват от конкретика. А това не е вярно - хората, които покажат, че знаят какви са реформите, които ще променят отношението на европейските държави към нас за Шенген, са тези, които ще спечелят.

Ако ГЕРБ имат проблем с доверието, останалите имат проблем с волята, с това, че гражданите не са убедени, че имат идея какво точно трябва да се направи. Всички участници в българската политика имат собствени дефицити. За едни това е липсата на доверие, на фона на историческия опит с тяхното управление, а за другите - липсата на опит и че знаят какво правят и имат потенциал да го направят.

- Общинските съветници на ГЕРБ в Пловдив подкрепиха решението Георги Гергов да получи мажоритарен дял за Пловдивския панаир. Това ще се отрази ли на местните избори?

- Неизбежно е - от години взаимоотношенията в местната власт са по-скоро продукт на такъв тип зависимости и неформални взаимоотношения и местен корпоратизъм. Националната политика много рядко намира проява на местно ниво. Става въпрос за сложна политическа обстановка и за процеси на преформатирането й, липса на социална и политическа стабилност. Тези сблъсъци между националната и местната политика ще бъдат много видими и ще бъдат използвани в посока подкопаване допълнително доверието в националните партии. Ще видим една доста изнервена и радикализирана кампания за местни избори.

- Кой ще спечели от хартиената бюлетина, заради която в парламента се водеха яростни спорове?

- Вероятно никой! БСП се надяват на стотици хиляди гласове отгоре, но това са прибързани сметки, които не са основани на фактите. Този резултат можеше да бъде неглижиран от огромното количество гласоподаватели, които бяха отблъснати от разказите на двете страни за това как изборите ще бъдат откраднати. Този наратив ще отнеме повече гласове, отколкото ще бъдат спечелени за хартиеното гласуване. Отделно това ще причини огромен хаос с броенето - всички дефицити, които сме виждали при предишни избори, ще се проявят сега. Това допълнително ще създаде ситуация, в която гражданите ще загубят доверие в избирателния процес. 

- Бойко Борисов протегна ли наистина ръка към "Демократична България" за подкрепа за кабинет, или това бе опит да вбие клин между ДБ и ПП?

- Не става въпрос за клин. Става въпрос за отиграване на ситуацията, която се превърна в стратегия на ГЕРБ през последните месеци. От партията на Борисов се опитват да изглеждат отговорен, стабилен фактор, а не фактор, който проваля поредното правителство и ни води към предсрочни избори. Дори да приемем, че има наистина подаване на ръка за съставяне на правителство, големият въпрос не е дали ГЕРБ биха подкрепили правителство на ДБ, а дали ДБ иска правителство, подкрепено от ГЕРБ. И по този въпрос още не сме чули нищо. Има и много отворени въпроси - това правителство с подкрепата на ГЕРБ ще дойде с Бойко Борисов или без него. Тя как ще бъде приета от избирателите на ДБ, след като те бяха радикализирани до крайност. Дали ДБ вече са взели решение и то е категорично в посока опит за съставяне на правителство? Аз се съмнявам, че такова има.

- НДСВ ще възкръснат ли като Лазар малко преди Великден?

- Не мисля! До голяма степен сблъсъкът в българското общество е старо срещу ново. Търси се нов подход към политиката, старият като цяло е отхвърлен. Важна причина за невъзможността НДСВ да се завърне е липсата на Симеон Сакскобургготски.

- Това все пак е политическа марка, печелила убедително избори.

- Която не е печелила и влизала в Народното събрание вече няколко парламентарни цикъла. Това движение отдавна не е част от обществения ред. Лицата на тази партия - за добро или за лошо - отдавна са дискредитирани. Дори да съберат някакви гласове, това ще е пренебрежим фактор.

- Доколко правдоподобна е хипотезата, че НДСВ е пусната на избори, за да отнема гласове от партиите, които са против ГЕРБ? Путин направи така с Ксения Собчак на предишния вот и с Михаил Прохоров на изборите през 2012-а.

- Само ако можем да си представим от кой ще дърпат гласове НДСВ. Не мисля, че това е действаща опция. Твърде различен профил са партиите. Не виждам как някой, гласувал за "Продължаваме промяната", сега ще вземе да подкрепи НДСВ.

Визитка

Христо Панчугов е завършил политология в СУ „Св. Кл. Охридски“ и магистратура по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща. Сега е преподавател в Нов български университет. Бил е лидер на младежкия СДС, зам. главен секретар на „Раковски“ 134, председател на „Синьо единство“ - партията, в която отидоха напусналите СДС.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Таня

Таня

12.01.2023 | 15:18

Кабинет с ДБ ще е по-зле от ГЕРБ, ПП и БСП взети заедно

Отговори
1 0
Само минавам да кажа...

Само минавам да кажа...

11.01.2023 | 12:06

А ДБ как са се натопорчили и как ще останат с пръст в устата.......

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?