Следвайте ни

Христо Бойчев пред "Марица": Загадка е изпод коя шапка изпълзя Отровното трио

viber icon

Ситуацията у нас заприлича на Радичковата "Суматоха", а основният проблем на протестите е, че те не са автентични

По паветата се мотае и Мая Манолова, и президентът маркира един червен тегел, а Божков дава изявления

По нашите ширини дървото на свободата се полива само с кръвта на патриотите, а тираните са на почит според Ботев

Бих подкрепил възвание, което да издигне културата в култ и да я постави като стратегическа национална цел

 

- Г-н Бойчев, протестите текат вече 90 дни. Кой спечели - управляващите или хората от жълтите павета?

- Не може да се каже кой печели и губи, защото не е ясно кой се крие зад хората от жълтите павета и кой се крие зад управляващите. Затова да се върнем към първоизточниците. Всичко започна от конфликта на Божков с Пеевски. От там тръгна главната нишка на раздора, после се разклони, оплетоха и други нишки и всичко стана  една  скрита картина. Скрита, както за целокупния народ, така и за хората от жълтите павета, въпреки че те си имат основателен мотив да протестират.  

- „Скрита картина” казвате?

- Ситуацията много напомня разказа на Радичков „Суматоха”. В едно село паднал сняг до стрехите и хората почнали да копаят тунели под снега, за да се придвижват. Но от време на време някой подавал глава да се огледа докъде е стигнал, и шапката му оставала над снега. Но се казало, че шапката била лъжлив ориентир, защото под капата на попа намерили кмета и попадията, под каскета на кмета  - попа и кметицата и т.н. Или, казва Радичков, по време на суматоха никой не знае кой под чия шапка се крие. Та и сега...

Загадка е например изпод коя шапка изпълзя „отровното трио”? И освен оставка каква алтернатива предлага.

По жълтите павета се мотае и Мая Манолова. Защо - тя си знае. И президентът маркира един червен тегел по паветата. Васил Божков пък непрестанно дава задгранични изявления по опозиционните медии. Така стана, че подкрепяш или не подкрепяш протеста - все обслужваш нечии олигархични интереси. Аман!

- И все пак  - има ли печеливш от цялата, както казвате, „суматоха”?

-  Общо взето - да. Смениха се министри, заместници, калинки и пр. С кого ги смениха - друг въпрос. Но всички протести са полезни, защото активизират управляващите.

- Да очакваме ли и други политически проекти?

-  Със сигурност. Пак ще има войни на олигарси. И пак ще скроят балъшки номера  на Борисов като НПО-тата и Костинброд. Очакват се десетки компенсаторни милиарди по пандемията и напрежението около зелената маса е огромно, защото основните приходи на олигархията са именно от еврофондовете. А играчите станаха толкова много, че вече не им различавам номера на фланелките! Това е причината за искане на оставки, служебни правителства и пр. Иначе какво ще променят предсрочни избори? Разпределението в парламента е ясно - ако не ГЕРБ, то ще е БСП - от трън, та на глог. Така е за народа - за други не.

- Томас Джеферсън е казал: Дървото на свободата трябва да се полива от време на време с кръвта на патриотите и тираните?

- Джеферсън е казал това преди 250 години. Друго време е било! Освен това по нашите ширини дървото на свободата се полива само с кръвта на патриотите. Тираните са винаги на почит според Ботев.

- Ще продължи ли протестът според Вас? 

<197> Тази серия ще затихва с умерена активност.  Основният проблем на тези протести е, че те не са автентични. Както казах, те започнаха след конфликтите около Божков. После Радев - прокуратура и накрая пропя триото. Това много ми прилича на политически проект, защото певците от триото нямаха досега нищо общо помежду си.

- И тримата ли ги познавате поотделно?

-  Не. Познавам ги като публични личности. Бабикян гравитираше около партията на Капон, а проф. Минеков е активен привърженик на едно от седесетата от по-новите времена. Това трио ми напомня партията на Бареков, която също бе нечий проект. Политически проект беше и Яне Янев, отявлен бивш враг на Борисов - сега негов съветник. Така че няма да се изненадам, ако на изборите видя и триото в изборната листа на ГЕРБ - живеем в скрита картина.

- Защо на интелектуалците им трябваха месеци, за да излязат с позиция?

- Защото едва сега кукловодите се сетиха да им стартират проекта с подписката, иначе щяха да подпишат по-рано. Поначало интелектуалецът винаги е протестиращ. 

- Няма Ви в списъка с исканията на интелектуалците?

- До мен тази подписка така и не достигна. Вероятно не са ми намерили мейла. Но нямаше и да подпиша, защото под възванието липсва инициативен комитет. От коя шапка изпадна това възвание в мрежите? Или тази подписка я пуснаха спонтанно първите сто? Нещо повече - първите сто са сортирани и по азбучен ред, за да не е ясно кои са първите подписали и кой върза тенекията: във възванието има доста „опорни точки” от  една партийна платформа. Стана така, че дори и да си защитиш правата - пак обслужваш нечии интереси.

- 30 години все за преход говорим и изведнъж сякаш рухнахме от умора?

- Процесът на преход изглежда безкраен и ще продължи много дълго. И никога няма да бъде завършен. Затова всеки протест е полезен, стига по някакъв начин да не дава лош тон на гражданско поведение.

- Казахте преди година, че политическата сатира в театъра няма вече почва у нас. Как така?

- За каква сатира говорим? Сатирата е естетическа форма на съпротива. Каква естетика, Господи? Погледнете пресата - има вестници да не смееш и с два пръста да ги пипнеш. Тотална деградация.

- В книгата си „Обратно броене” разказвате историята от края към началото. И то винаги е щастливо. Ако върнем назад времето на българската история, къде бихте я стопирали?

- Има проучвания, където говорят, че предвоенните - 30-те години, са били много щастливи. 1937 и около нея. Джоко Росич ми разказа преди време, че точно тогава за пръв път ходил в чужбина и първата страна, която посещава, е България. Каза: Беше като красива малка градинка - едно спретнато и уредено царство. Сигурно е било така. 

- Пиесите ви се играят в цял свят. Кризата с COVID-19 удари ли и драматурзите?

- Тези, които са на заплата някъде - едва ли. Но творците на свободна практика като мен - да. Ние зависим единствено от качеството на своя продукт, от нищо друго. Колеги от цяла Европа споделят, че културният живот е под критичния минимум -отпадат постановки, фестивали, форуми… В най-добрия случай се трансформират в онлайн такива, което обезсмисля същността на сценичното изкуство.

Аз не мога да се оплача, тъй като вървят регулярно спектакли по мои пиеси в театър „Станиславски” в Москва, в Националния театър на Румъния, в Опера-театър „Мадленианум” - Белград, в Северна Македония и прочие... разбира се, по схема, съобразена с ковид ситуацията в дадената страна... Ала например след премиерата на „Полковникът птица” в Сатиричния театър в Загреб хората въведоха карантина. Същата пиеса имаше своята премиера и в Националния театър на Черна гора. И там въведоха карантина...

Този сезон мои пиеси щяха да бъдат поставени в Беларус, в Италия и пр. Нещата пропадат и това е най-тревожното в момента. Интелектуалците са ударени много, особено театралите.

И като говорим за подписки - такава за компенсации за театъра и киното бих подписал, защото бюджетът за култура е обидно нисък и сравним със статистическа грешка в счетоводните баланси. Бих подкрепил и кардинална реформа, която да издигне културата в култ и да я постави като стратегическа национална цел.... Но такива точки не видях във възванието. 

Христо Бойчев е най-поставяният български драматург по световните сцени. Световен победител в конкурса на Британски съвет за съвременна драма с пиесата "Полковникът-птица" - 1997. Награден е от Нобеловия лауреат Харолд Пинтър.  Популярен е с пиесите си „Оркестър Титаник“, „Underground“,  „Онова нещо“ и още много други. В момента той работи по пиесата си "Иглу". Днес Христо Бойчев се изучава в колежи и университети по света като наследник на Бекет и ЮНЕСКО. По професия е машинен инженер. Два пъти бе кандидат за президент на България в тандем с Иван Кулеков. Проведе кампанията под формата на сатирично телевизионно предаване и печели над 100 000 гласа. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” първа степен за принос в българската култура.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (68)

крадецът Боко Тиквата приключва

крадецът Боко Тиквата приключва

11.10.2020 | 13:32

Всички халтураджии са наредени на коритцето на Шайката.

Отговори
3 5
Приключиха подписвачите

Приключиха подписвачите

11.10.2020 | 14:46

Списъка с "културтрегерите" на комун-истическо-копейкино-божковата хранилка лъснаха ...тези партийно-олигархични хрантутници са ка-пут..приключиха..сега всеки знае кои "интелигенти" са платени и са кукли на конци...Мда.

Отговори
5 2
смех

смех

11.10.2020 | 21:41

БКП-мутрата от Банкя не е комунист, така ли, комуне ?

Отговори
3 3
Не вярвам

Не вярвам

11.10.2020 | 10:54

Уважаеми г-н Бойчев, само истински държавници, а не "политици" с бели чорапки, биха издигнали културата в култ и национална стратегия! Държавниците- защото мислят за просперитета на държавата, а "политиците" не- защото не биха оцелели сред просветен и културен народ! Културата е смъртта на политика, който гледа само да си оплете кошницата-личната и партийната...

Отговори
5 1
Шапки със сърп и чук и черепи

Шапки със сърп и чук и черепи

11.10.2020 | 09:38

Аре мало-умникът с големите букви да се гръмне или поне да си изпие хапчетата..Гледам цяла нощ е с-р-ал из нета. А иначе- много точно е сравнението на Христо Бойчев със Суматоха....А шапките, както преди мен някой е казал, са ясни....- шапки със сърп и чук и черепи....як гръндж и почти толкова интелигентност под шапките...

Отговори
6 3
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

11.10.2020 | 04:15

"От каквато и народност да живеят в този наш рай, [те] ще бъдат равноправни с българина във всичко." СКО ТОВЕ, ЩЕ СВАЛИТЕ ВСИЧКИ ПОРТРЕТИ НА ВАСИЛЧО И БОТЕВ! ВИЕ СКО ТОВЕ, НЯМАТЕ НИЩО ОБЩО С ТЯХ И НЕ Е РЕДНО ДА СЕ КРИЕТЕ ЗАД ТЯХ, КАТО СЕ НАС ЕРЕТЕ. ДОРИ ЛАЙ НАТА ДА ИМ ЯДЕТЕ, НЕ СТЕ ДОСТОЙНИ!

Отговори
1 2
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

11.10.2020 | 03:41

2008 БЯХ НА БЕНЕФИСА МУ В НДК И ВИДЕХ, ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС, ШИ БАНИ КАЛ-ТАЦИ :) ВСИЧКО БУЛГАРАШКО, ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНО В ТОЗИ СВЯТ. ОСВЕН ГА ДНАТА ВИ СЕМКА :)

Отговори
0 4
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

11.10.2020 | 03:36

ТА КВО ВИКАШ ЗА БУЛГАРАШКАТА КАЛ-ТУРА ? :) КАЛ-ТАЦИ И БОК-ЛУЦИ И НИЩО ДРУГО ? :) СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ !

Отговори
0 4
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

11.10.2020 | 03:30

МУСТАФА ЧАУШЕВ 1974 – Втора награда на радиоконкурса „Пролет“ за песента „Пролет“ 2000 – Първа награда на фествала „Пирин фолк“ за песента „Жива да си“ "втора награда на Пролетния радиоконкурс (1974) През същата година записва първата си малка плоча в Турция." ЩЕ ВИ ПОБЪРКАМ ПСЕТА.

Отговори
0 2
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

11.10.2020 | 02:28

ЗАСЕГА ИЗКЛЮЧЕНИЕ САМО ЗА МУСТАФА ЧАУШЕВ И СЕМЕЙСТВОТО МУ. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В КЕ НЕФА, ЩЕ СКАЧАТ НАДОЛУ С КУХИТЕ КРАТУНИ У БАСЕЙНА С КАФЯВА СВЕТЕНА ТЕЧНОСТ ОТ МАНГУСТИ :)

Отговори
0 2
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

11.10.2020 | 02:24

СНОЩИ У "ПРЕСПАВ", КАКВО ВИ КАЗАХА? - ИМА НОВ ИНСПЕКТОР, ЗВЯР! ДЕТЕ В МАЙКА, ЩЕ РАЗПЛАЧЕ! И ЩЕ ПЛАЧЕТЕ, КАТО ЛЕЛКИ НА ТУРСКИ СЕРИАЛ :) ОТПУШВАЙТЕ СИ УШИТЕ!

Отговори
0 2
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

11.10.2020 | 02:21

https://www.youtube.com/watch?v=Cz7GV0BDYsM И С ПЕСЕН! ...ЧЕ ЖИВОТА Е МНОГО МИЛ :)

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?