71

Христина Спасова: Колежа е идеалното място за фестивала "Франкофоли"

На 21 и 22 юни ще видим звезди от много висок ранг, те нямат търпение за срещата си с публиката, казва директорът на фестивала

Международният фестивал "Франкофоли" ще се проведе на 21 и 22 юни в Пловдив. Мястото е стадион "Христо Ботев". Събитието ще предложи програма с участието на изключителни изпълнители. Повече за "Франкофоли", за артистите, за новата локация и за сложността да организираш фестивал от такъв ранг разказа пред "Марица" Христина Спасова - директор на фестивала. 


- След по-малко от месец започва фестивалът „Франкофоли“. Той ще се проведе за втора година в Пловдив. Този път обаче локацията е съвсем нова - стадион „Христо Ботев“. Каква е причината за промяната на мястото на провеждане?

- Да, тази година предстои второ поредно издание в Пловдив. Благодарим на фондация „Пловдив 2019“ и на Община Пловдив, че отново застават зад най-големия международен фестивал в България. Освен тук той се провежда в още шест държави, в т. ч. и Франция, където е майката фестивал. На територията на целия Балкански полуостров „Франкофоли“ може да се случва само в България. Мястото - стадион „Христо Ботев“, е ново. Избрахме тази локация, защото съоръжението е страхотно, ново и наистина е готово да посрещне световни звезди. Инфраструктурата, която е изградена, улеснява и нас като организатори да покрием изискванията на световните звезди. С гордост мога да кажа, че това е едно от малкото съоръжения в България, което може да покрие световните изисквания. Много се радвам, че тази година ще бъдем там. Неслучайно или някак символично ще кажем, че на мястото на Колежа навремето е била част от френско училище. Има символика в цялото нещо. Ние вярваме, че няма нищо случайно. Вярваме, че стадион „Христо Ботев“ ще бъде добър домакин на най-позитивното културно европейско събитие. Тази година 21 юни - първият фестивален ден, съвпада с Европейския ден на музиката. Така че ние ще го празнуваме с европейски звезди.

 


 - Афишът е изключително пъстър. Нека да кажем кои ще са звездите в тазгодишното издание и как се спряхте точно на тези имена?

- Винаги след като приключи фестивалът, ние започваме преговори със звезди, които могат да ни включат в турнетата си които правят такива. Започнахме преговори още през август и се спряхме на звезди. За първия фестивален ден - 21 юни, началото ще поставят Nouvelle Vague. Това е една страхотна френска група с множество награди и с участие на почти всички световни фестивали. След това, да не забравяме, обичаната в България Ищар, която е с френско потекло, също е доста изявен и очакван в България артист. Преминаваме към Willy William, френски диджей и рапър. Неговото парче „Его“ достигна 1 билион гледания в интернет. Той също е доста желан изпълнител за фестивали. И разбира се, ще завършим с електро суинг групата с множество награди, всъщност пионерите на електро суинг звученето - Parov Stelar. 40 000 души дойдоха да ги гледат на фестивала през 2016 г. в Благоевград. Те са доста известни, притежатели на множество награди, тяхното шоу винаги ни изненадва. Те излизат на сцена винаги с нещо ново, изключително и затова са хедлайнерите в първия ден. На 22 юни започваме с френската група Deluxe, която е много интересна. Миналата година ние я слушахме на живо в Ла Рошел. Беше страхотно изживяване, очакват ни много танци и забавление с тази група. След това в програмата е Барбара Прави, която стана втора на „Евровизия“ през 2021 г. Нейното парче „Voila” е много емблематично и напомня за красивия френски шансон, който всички ние много обичаме. Тя е с доста добра програма. След това е ред на „френската Бионсе“, или NEJ. През последните години набира много голяма популярност не само във Франция, а и в други европейски държави. Завършваме с английското трио Rudimental, които са доста очаквани в България и винаги пълнят залите. Това е една програма, която ние изцяло съгласуваме с френския екип на фестивала, с техните предложения, с това как фестивалът да има едно културно звучене, така че всички, които дойдат на фестивала, да не се притесняват да са с децата си, да изкарат едни два спокойни фестивални дни, в които сетивата ще бъдат наситени със стойностна музика и изключителни изпълнители, пеещи само и единствено на живо. Надявам се двата дни на „Франкофоли“ да бъдат изпълнени с много танци и веселие на стадион „Христо Ботев“.

 


 - Има за всеки по нещо в програмата на фестивала.

-  Към това се стремим. Целта е наистина хората да имат достъп до култура. За да слушаш тези световни звезди извън България, трябва да си купиш самолетни билети, много по-скъпи билети за концертите и т.н. Билетите за „Франкофоли“ останаха достъпни за 8 големи концерта, които са в програмата. Двудневният билет е 130 лв., което, разбира се, е и нашият жест и към публиката на „Франкофоли“ -  да е достъпно, да не е прекалено скъпо, да имат децата и възрастните достъп до култура, защото всички знаем, че това е най-важно.


 - Публиката вижда само черешката на тортата, когато става дума за фестивала, но със сигурност остава скрита за тях сложната организация. Как всъщност се организира подобно мащабно събитие и много усилия ли изисква?

- Доста усилия изисква и наистина става въпрос за изключително сложна организация. Започваме от техническите райдъри, от райдърите за бекстейдж, които артистите изискват, от това къде ще бъдат настанени и как ще бъдат представени изпълнителите, до това как ще бъдат транспортирани от София до Пловдив и т.н. Става въпрос за един огромен пъзел, като всяка част в него трябва да бъде подредена правилно, за да може хората да са на събитие, което да ги впечатли и да не се усеща напрежение. Всичко друго си остава за нас. Така и трябва да бъде. Хората трябва да получат продукт, за който си е заслужавало да си отделят от средствата, от времето, от вниманието. Смея да твърдя, че публиката на „Франкофоли“ е доста изискваща, публика, която знае какво иска, знае какво да очаква, публика, която пътува по света и иска такива събития да вижда в собствената си държава. Мисля, че с времето сме доказали, че много държим на качеството, на това отзвукът да е позитивен, самото събитие да е позитивно. Във времето, в което се намираме, вярваме, като едни донкихотовци, че красотата и добротата ще спасят света. Но продължаваме да вярваме, че с култура и отношение нещата ще стават все по-добре.

 

 - Миналата година беше първото издание на „Франкофоли“ в Пловдив. Оправда ли градът очакванията като локация за фестивала?

- Пловдив оправда очакванията, но може би публиката искаше да види за какво събитие става въпрос, за да му повярва. Е, аз мисля, че видяха. Много хора съжалиха, че не са били на фестивала, така че тази година могат да поправят грешката си. Аз съм сигурна, че тепърва все повече ще се гордеем с това събитие. 

 

 - По-малко от месец остава до фестивала. Предполагам, че звездите вече са изпратили своите изисквания, предпочитания и т.н. Може ли да издадем нещо от кухнята?

- Обикновено изискванията им са свързани с това какви питиета да има в бекстейджа, каква да им бъде стаята, височината на пердетата. Някои искат цветя, други пък без цветя. Но в момента все още предоставят своите изисквания. Например някои от артистите са веган или мюсюлмани и менюто трябва да е съобразена с техните изисквания. Няма невъзможни неща за нас, покривали сме всякакви изисквания. Това не ни плаши. През годините ми прави впечатление, че световните звезди проявяват все по-голяма скромност. Не знам дали причината е пандемията, но може би всички сме малко по-заземени.

 

 - Имате ли любим артист в тазгодишната програма? А кой ви е направил силно впечатление от предходни издание на „Франкофоли?

- За миналата година не мога да скрия предпочитанията си към LP, Imany и Maitre Gims, които наистина направиха страхотни концерти. И тази година имам любими, да не кажа всички, но сред тях са Ищар, Уили Уилям, Parov Stelar. Не мога да отделя, просто наистина ги харесвам всичките. И знам, че всеки един, идвайки в Пловдив, ще се раздаде за българската публика. Всеки, който дойде на фестивала, ще отчете, че тези хора идват, за да направят шоу, да раздадат себе си, да покажат, че са артисти от висока ниво, да покажат, че си заслужава и че феновете няма да бъдат разочаровани.

 

- Предполагам сте се срещали с много от артистите, които са били част от програмата на „Франкофоли“ през годините. Кой ви е направил най-силно впечатление като отношение и цялостно поведение. Случвали ли се е някой да ви разочарова, защото представите ви за него се разминават с реалността?

- Като всеки един почитател и зрител много обичам да ми се припокрива мнението за някого с истинското му поведение. Това ми е най-любимо. Слава Богу до момента не съм се разочаровала почти от никого. Това са много семпли, скромни хора, истински професионалисти. Много е важен професионализмът. Те са такива. Например, много силно впечатление преди години ми направи певицата ZAZ – изключително достъпна и земна, радваща се на публиката. Миналата година LP - не отказа по никакъв начин автограф и снимка. В това число Maitre Gims, който пълни „Стад дьо Франс“ по няколко пъти. Той е изключително скромен, без никаква показност и надменност. Наистина звездите идват тук с желание се раздадат, отнасят се страхотно с екипа на фестивала. Досега не съм имала случаи, в който да съм разочароване. Миналата година за първи път в България бяха Gente de Zona, които сега тръгват на турне с Марк Антъни по цяла Европа. Може би догодина отново да станат част от „Франкофоли“, защото много хора не успяха да ги видят през 2023 г. Ние избираме артисти, които след участието си на фестивала отскачат много високо. В началото хората може би не ги познават, но после стават почти невъзможни, тоест хонорарите им се покачват драстично. Много се радвам, че по някакъв начин ги хващаме малко преди да излетят много високо. Няма да издавам изненадите за следващата година, още отсега преговаряме с големи артисти. Пловдивската публика ще има шанса и щастието да се срещне с много страхотни звезди.

 

- Вече подготвяте изданието през 2025 г. Хубаво е, че още отсега кипи дейност в тази насока.

- Разбира се, трябва да имаме стратегия и цел. Това е фестивал, който, пак казвам, е единствен международен фестивал на България, представящ ни и пред света. Фестивалът не е само концерти. В дните на провеждането му има и образователен модул, с който много се гордеем. Деца от цяла България, от всички френски гимназии идват в Пловдив и три дни дебатират изцяло на френски език по определена тема. Наградата за тях е да присъстват на концерти. Имаме 150 доброволци, правим ателиета с френска тематика, в които най-малките могат да изработват сувенири, да се радват и да се запознават с френската култура. Имаме и изложби. „Франкофоли“ е едно много разнообразно културно събитие, което тепърва ще се разраства все повече. ВИЗИТКА

Христина Спасова е директор на музикалния фестивал “Франкофоли” за България. Занимава се с медийни и културни проекти и твърдо вярва, че творчеството е най-прекият път между хората.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Защо не пуснете коментарите за изборите и особено за резултати от проу

Защо не пуснете коментарите за изборите и особено за резултати от проу

04.06.2024 | 22:40

Проучването на социологията?!Много удобно всичко сте спряли,що касае избори..За да не се чуят истинските настроения на народа,нали”Марица”?!Така ли ви заръчаха Сиросоидите,дето ви плащат с “кеша” на ПП-та?!

Отговори
7 0
Лина

Лина

01.06.2024 | 16:42

Ако не се лъжа предишния път жителите около гребната база бяха пропищели, при все че сцената е била на разстояние от жилищните блокове. А стадион Ботев е плътно заобиколен от блокове. Дали това е най-подходящото място? Аз живея до Колодрума и когато е имало концерт на Ботев преди години и на затворени прозорци трудно се издържаше.

Отговори
1 1
Иван Калоферов

Иван Калоферов

02.06.2024 | 12:29

130 лева - евтино ?!

Отговори
2 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?