49

Ходът на ГЕРБ е бутафория, изобщо нямат намерение да управляват

"Продължаваме промяната" ще измести БСП като лява партия, убеден е политологът Георги Киряков

"Жълтопаветниците" дават тон на всичко, което после се случва в цялата страна

Надлъгването за Изборния кодекс е обичайно, но с някои балкански особености

 

- Г-н Киряков, ГЕРБ изненада всички с предложението си за премиер в лицето на проф. Николай Габровски. Как да го тълкуваме?   

- С това предложение показват, че нямат никакво намерение да съставят кабинет. Играят по линията на един от сценариите, които те, така или иначе, въртяха през последните два месеца - ще предложим експертен кабинет с хора, които са равноотдалечени от всички партии. Идеята е това да не са ангажирани с партиите лица.

Само че, пак се връщаме на хипотезата - окей, предлагаш хора като Габровски или някакви академици и големи личности, но зад тях ще стои мнозинство в парламента и нищо друго. И ще се прокарват политики, които партиите приемат, а не които бъдат спуснати от хора, които нямат никаква идея, че ще бъдат предложени за премиери.

До онзи ден проф. Габровски едва ли е имал и най-малката идея, че ще е премиер. Това е министър-председател, назначен пак на принципа „​намерих го на едно кръстовище“.

Който и да е - дори г-н Габровски, той ще е заложник на политиките, които ГЕРБ ще се опитват да прокарват. И няма особен смисъл от предлагането на такива бутафорни фигури. Колкото и да е кадърен и да е светило в областта си, той е бутафорна фигура за политиката. 

- Социологът Добромир Живков описа баталиите около хартиените бюлетини като "все по-голямо връщане към времето, когато Бай Ганьо прави избори". 

- Колегите обичат живописните и образни сравнения, но не мисля, че изборите ни се връщат към времената на Бай Ганьо. Това е търсене на ефектно описание на ставащото и нищо повече - все пак сме доста далече от онова време.

Наистина виждаме ясното оформяне на два блока, които се противопоставят. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" много добре артикулираха своята гледна точка в медиите и в обществото. Тя е представена много разбираемо и бе обяснена и от журналисти и политолози.

- Защо промяната на изборните правила се превърна в първа грижа на парламента?  

- Винаги е имало интереси да се променя Изборният кодекс. Ако се върнем назад в годините, ще видим, че всеки един кабинет е опитвал да гласува нещо, което смята, че му е изгодно за изборния процес. И винаги обсъжданията предизвикват бурни дебати.

Да не забравяме, че това не е изолиран български проблем. Случва се навсякъде по света. Ако се интересувате от ранната американска история, ще видите, че изборите в САЩ по времето на първите президенти са протичали по същия начин.

Не сме измислили ние битките около изборните законодателства и около това как да протичат едни избори. Винаги има недоволни страни. Това, което е при нас, не е уникално и не е нещо, което светът да не е виждал.

Просто тук има някакви дребни типично балкански особености. Но н​е сме стигали и до непотизма, или шуробаджанащината, както му викаме, и който видяхме в САЩ по времето на президентството на Тръмп.  

- Ако имате предвид назначаването от Доналд Тръмп на дъщеря му Иванка за съветник, това си е съвсем в реда на нещата.

- Назначи дъщеря си Иванка и зет си Джаред Кушнер на важни постове в кабинета си. Ако Гълъб Донев си бе позволил да назначи дъщеря си за свой съветник, представяте ли си какво щеше да стане тук! Какъв вой щеше да има!

- Защо протестите в защита на каузата на електронното гласуване са само в София? 

- Винаги е било така ​- София дава тон на всичко, което става в България. И тези протести не са от тези дни - те вече продължават над две години. Това не са някакви нови протести на някакви нови хора.

- Наричат протестиращите „жълтопаветници”, но избори все пак се печелят с гласовете на хората от всички населени места. Как стигат „жълтопаветните” идеи до Пенчо и Драганчо от Горно нанадолнище?

- Това е вярно, но Петър и Георги от жълтите павета показват на Пенчо и Драганчо от Горно нанадолнище за какво точно протестират и за какво точно се борят. Това е ролята на "жълтопаветниците", както ги наричате.

- Кой от двата противостоящи си блока в НС ще вземе превес в следващите месеци? Атаките на ГЕРБ срещу ПП и ДБ са все по-агресивни, а от партията на Асен Василев и Кирил Петков сякаш не искат да стигат до такова ниво? 

- ГЕРБ си е такава партия ​- от народняшки тип. Говоренето им е такова - да бъдат разбрани от по-обикновените избиратели, такива са и изборните им битки. А ПП и ДБ настина не искат да слизат на ниво, на което да бъдат обвинени от избирателите си, че „говорят като Борисов”. Тепърва ще видим дали това е актив и какво ще покажат следващите избори, но вече е почти ясно, че такива ще има.

- Възможно ли е да се изгради нов мост между БСП и бившите им коалиционни партньори от "Продължаваме промяната" и "Демократична България"?

- Още преди година, когато се съставяше кабинетът на коалицията от четирите партии, смятах, че тези, които ще я провалят, са БСП. И те дълго време даваха заявка, че това е така. Те се държаха така, сякаш могат да напуснат кабинета когато пожелаят.

Оказа се, че тази роля пое „Има такъв народ” на Слави Трифонов. И в един момент точно те напуснаха коалицията. Защото се оказа, че за тях няма пари.

- БСП не държаха ли повече да участват, защото захраниха с постове кадрите си и така Корнелия Нинова консолидира подкрепата си като лидер? 

- Не беше за постове, а за пари. БСП неведнъж даваха да се разбере, че ако не се изпълни това или онова тяхно искане, всеки момент може да напуснат кабинета. И бяха поставили ясни условия на ПП и ДБ, че в своите министерства ще правят каквото поискат.

В един момент се оказа, че за министерствата на БСП пари има, а за тези на ИТН няма, и кабинетът падна. БСП е в много тежко положение и това е партия, която върви надолу. Тя е напът да повтори изчезването на СДС и ОДС. 

- Новото ляво обединение има ли шансове да реанимира лявото и левицата като цяло?

- Не вярвам. С нищо не може да помогне това ляво обединение и то заедно с БСП е обречено на бавно изчезване. Левият фронт, за който се говори последните дни, по-скоро ще спомогне процесът на свиване на БСП да се задълбочи.

България ще има нужда от нова лява партия и аз виждам като бъдеща такава партия „Продължаваме промяната”. Подходът <210> към социалните и актуалните проблеми е напълно различен, много по-модерна гледна точка представя на избирателите си.

БСП се превърна в консервативна партия, която е против Истанбулската конвенция, подходът <210> към важните екологични проблеми е друг - много са нещата, които я отдалечават от модерните партии.

ПП гледат на тези неща по един нов и европейски начин, който се харесва на модерните хора от обществото. Това привлича и младите хора, както и тези, които се определят като десни, но приемат начина, по който тази формация дефинира социалните проблеми и иска да ги решава.

Хора от различни групи харесват и проектите, които иска да изпълни. Това е тази комбинация от ляво и дясно, която в съвременната европейска политика предложи Тони Блеър. Както неговите лейбъристи навремето спечелиха симпатии и отляво, и отдясно, такива са и "Продължаваме промяната".

ВИЗИТКА

Георги Киряков е политолог на свободна практика. Завършил е политология в Софийски университет „Климент Охридски”. Специализира организационно развитие на партиите и изборни практики. Сътрудничи на много издания и институти. Държи да няма обвързване с институти и партии. Канен е като чест събеседник и анализатор във всички национални телевизии. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
милият той

милият той

08.12.2022 | 17:43

Киряков бил независим, без партийни обвързаности, обаче от километър му личи партийното пристрастие. Всички партии лоши, само ПП-то в бяло.И в тяхното управление не видял никаква шуробаджанащина, за разлика от Тръмп.Да се смее ли човек, да плаче ли?

Отговори
0 0
БЕЗСРАМНИЦИ НЕБЛАГОДАРНИ.МАРИЦА ВИ ВИНОВНА

БЕЗСРАМНИЦИ НЕБЛАГОДАРНИ.МАРИЦА ВИ ВИНОВНА

06.12.2022 | 12:24

БЕЗ МАРИЧКАТА , НЯМАШЕ ДА ИМАТЕ НИКОГА КМЕТ НА ПЛОВДИВ. НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ ВИ Я ПОДКРЕПЯЛА И СЕ ПРЕВРЪЩАШЕ В ПАРТИЕН ВЕСТНИК НА ГЕРБ.И ПРИ ТОТЕВ И ПРИ ЗИКО БЕШЕ ТАКА!

Отговори
7 0
В  Бг

В Бг

06.12.2022 | 11:14

всеки се пише политолог, а завършилите безработни политолози под път и над път. Каквото и да пише за Продължаваме Провала, българите сме умен народ и не ни трябват партии - еднодневки !

Отговори
3 5
dimitar

dimitar

06.12.2022 | 10:31

оферта за международни финансови услуги Добро утро дами и господа Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 3
dimitar

dimitar

06.12.2022 | 10:29

оферта за международни финансови услуги Добро утро дами и господа Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 3
Чернев до последно ще си дава трибуна на разни измислени социолози,за

Чернев до последно ще си дава трибуна на разни измислени социолози,за

06.12.2022 | 10:02

Да прави черен пиар по ГЕРБ.Ясно е отдавна,че”Марица”не е безпристрастна професионална журналистическа медия,а платена трибуна за лансиране на всички лъжи на ПП-тата.Така е с платените “журналисти”.Това е БГ,за съжаление.

Отговори
4 7
Ристюююю

Ристюююю

06.12.2022 | 09:53

Ами ДБ ще ги бъде ли тия лизачи

Отговори
5 3
Fars

Fars

06.12.2022 | 09:52

ПП са продажници за една шапка долари ще подпишат всеки договор

Отговори
6 4
Професоре ,са Вас да , но тези зад Вас , те ще управляват.

Професоре ,са Вас да , но тези зад Вас , те ще управляват.

06.12.2022 | 09:16

Подкрепяш професора , получаваш Баце Тиквата и цялата банда крадливи тикви.В Пловдив получаваш маминия , здрава Измамата , малоумния Зи , СпартакГрабител , ташковите ,баба мента и целия Пловдивски октопод.Не , благодаря.Стигате ни 12 години.

Отговори
10 5
Истината

Истината

06.12.2022 | 08:32

Aбсолютно прав е г-н Киряков! Жалко само за Професора (с главни букви!) - достоен Човек и невероятен Лекар! Гербаджиите просто ще го ИЗПОЛЗВАТ за вътрешнопартийните интереси на Групировката си...

Отговори
11 4

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?