Следвайте ни

"Хангар 42": 4 талантливи деца ще свирят днес с нас и Камерния оркестър

viber icon

Местната  рок група Хангар 42, заедно с Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков ще изнесат уникален съвместен концерт, с който ще стартира празничната програма за дните на Хасково. Той ще започне в 20 часа днес в читалище „Заря”. Такъв проект досега е имало преди години с група Остава в театъра, но това е първи по мащабите си концерт с местна група и класически оркестър.

Срещнахме се с двама от основателите и моторите на групата – китаристът Антон Делчев и вокалът и китарист Боян Гегов. Те са и автори на повечето парчета на рок групата. В Хангар 42 свирят още Пенко Стоев – ударни, Красимир Янакиев – бас и младият цигулар Росен Джамбазов.

 

Интервю с Антон Делчев и Боян Гегов от група "Хангар 42"

 

- Вие сте от основателите на Хангар 42, да ни разкажете за началото на групата. Кои бяха членовете тогава има ли напуснали и нови хора?

 

Антон: Групата стартира през 2010 година и почти всички сме си от оригиналния състав. Събрахме се тогава, ние сме си приятели от много години и аз и Боян и Пенко и Петър – първия ни басист, който свири с нас и с Джон Стийл. Решихме, че трябва да направим нещо и да започнем да свирим заедно. Имаше моменти, когато имаше промени в бас линията - Георги Латев свиреше известно време с нас, после си се върна Петър Петров. Сега свирим с Красимир Янакиев, който е от Димитровград. Той е страхотен човек, който живее с музиката. Свирили сме страшно много по клубове, по фестивали, по рокерски събори из цялата страна.

 

- Авторска музика или кавъри свирихте тогава?

 

Антон: Още на втория месец имахме вече три авторски парчета и взехме участие в един конкурс за рок музика на морето – в Несебър. Там при голяма конкуренция спечелихме второ място. В журито бяха истински легенди на рока – китаристът на ФСБ Иван Лечев, Звезделин Керемедчиев – Звезди от Ахат, Весо Кокъла от група Фактор и програмния директор на БНР Мая Райкова. И така нещата тръгнаха. Естествено по участия свирим и кавъри на любими наши групи, защото публиката ни ги обича също.

 

- Явявахте ли се после на други конкурси?

 

Боян: Явявахме се след години отново в Несебър и отново останахме втори. Тогава бяхме много разочаровани, защото заслужавахме да спечелим, но на конкурсите у нас е така. Ходили сме и на други естествено и винаги сме се представяли и нас и града ни достойно.

 

- Кои от участията си и фестивалите няма да забравите никога?

 

Антон: Фестивалът в Мъглиж беше многол як, едно участие в Стара Загора на рокерски събор, мисля, че беше. Много участия в клубове. Акустичния концерт в театъра в Хасково миналата година беше уникален.

 

- А кои групи са ви повлияли най-много и са ви били любими?

 

Антон: О, много са. Слейър, Анатема, Опет, Невърмор и други.

Боян: Металика, Айрън Мейдън, Слейър, но ако трябва да съм напълно честен в момента най-много ми влияят хората, с които свиря – Антон, Пенко, Красимир и Росен. Ние взаимно си влияем и оформяме като характери.

 

 - Сега каква музика слушате, по различна ли от преди?

Антон: Сега по-малко слушаме музика, а я правим. Творим и имаме страшно много идеи.

 

Боян: Ако имахме някакъв спонсор, който три месеца да ни каже „момчета занимавайте се само с музика и правете парчета”, мисля, че бихме направили песни за поне два албума.

 

- Какво звучене търсихте в началото и сега същото ли е? Кое ви промени?

 

Антон: В началото търсихме свирихме по-модерно и тежко звучене. Сега в момента свирим това, което излиза от душте ни. Взехме да правим по-лирични, по-чувствени текстове и мелодии. Много важно беше решението да пеем вече на български език. Така станахме много по-близки и разбираеми за нашата публика.

 

- Бояне, ти като вокал, не може да нямаш своите идоли и кумири певци на които си подражавал, кои са те?

 

Боян: В момента голям любимец ми е Дейвид Фелс, който е певец от църковните музиканти в щатите, родом е от Хюстън Тексас. Издава много хубави евангелски песни, харесва ми гласа му и поведението на сцената. Песните на Франк Синатра, френски шансони, италианската музика – Нино Рота също от малък много ми харесват. В началото пеехме на английски, но от няколко години започнахме на български, така докосваме много повече публиката си, а и хората ни приемат по-добре. В началото винаги имаш влияние, но в момента звучим като себе си. Разпознаваеми сме и след осем години заедно сме в хармоние и се разбираме само с поглед.

 

- На фестивала „Хасково Рок 2018”, на който бяхте съорганизатори, заедно с общината имаше благотворителна кауза, с която събрахте близо 2000 лева за закупуването на музикални инструменти на четири хасковски талантливи деца, как ви дойде тази добра идея?

 

Антон: Винаги сме имали желание да подпомагаме талантливи деца и успяхме с помоща на община Хасково да реализираме тази си мечта. Като група винаги сме имали нужда, някой да ни удари едно рамо, но нямаше кой. Затова ние го направихме за деца, които носят музиката в себе си, но нямат възможност да си купят китари и синтезатори.  При нас нямаше откъде да си свалим таблатури и ноти на песните, а сега в интернет има всичко, стига да ти се свири. С тези две професионални китари, един синтезатор и микрофон искаме да стимулираме децата да продължат да се занимават с музика. Сумата за иструментите всъщност беше близо 3000 лева, но от музикалния магазин в София ни направиха отстъпка и се побрахме в рамките на събраните средства.

 

Боян: Сега младежите не знаят, какво е да свирят на живо. Самата реалност на концерта им е странна. Затова решихме да поканим четирите таланливи деца да вземат участие с нас на концерта с Камерния оркестър в читали ще „Заря” . Даже сме направили специална песен посветена на тях, казва се „Тази песен за вас”.

 

- На акустичния концерт в Театъра през декември миналата година, отново подкрепихте благотворителна кауза, става традиция при вас?

 

Антон: Да има нещо такова, тогава подкрепихме една чисто хасковска идея на учителите и учениците, наричаше се „Подари надежда, вместо цвете”. С нея се събираха средства за лечението на болни дечица и ние дадохме своя дан. Директорът на театъра Стелян Николов също откликна веднага и акустичния рок концерт се получи много добре. Публиката беше доволна и вместо билети дари средства за благотворителната кауза.

 

- Какви други изненади подготвяте за концерта в деня на Съединението на България?

 

Антон: Подготвили сме най добрата апаратура и озвучаване в България. Звукът ще е кристален, осветлението също ще е на ниво. Песните са авторски – аранжирани специално за Камерния оркестър и нас от аранжора от столицата Йордан Пешев. Другата изненада Боян я каза вече. Четирите талантливи хасковлийчета ще свирят с нас в една песен с новите си инструменти. За феновете ни сме подготвили и чисто нови тениски на групата с нови щампи и дизайн, в който винаги гледаме да включим нещо българско и хасковско.

 

- Освен авторска музика, ще изпълните ли някои класически рок парчета?

 

Боян: Ще имаме и три-четири кавъра на любими наши песни, но ще ги запазим в тайна засега.

 

-  Колко време репетирахте с оркестъра и как се разбирате с диригента му Цанислав Петков?

 

Антон: Отне ни доста време усърдни репетиции. Особено в съботите и неделите - по цял работен ден. Хубавото е, че и Цанислав и целият оркестър са много точни и съвестни хора и си паснахме веднага. Репетициите минаваха с много шеги, а по лицата на музикантите четяхме, че много им харесва това, което правим заедно.

 

- Казахте, че се познавате и свирите заедно отдавна, а от къде и с какво друго се занимавате, освен с музика?

 

Боян: С Антон учихме заедно в Автото. Иначе се познаваме покрай музиката отдавна. С музика в България е трудно да се издържаме и двамата работим в сферата на частния бизнес.

 

- Какво ви предстои в близко бъдеще като група, участия, записи?

 

Антон: Съвсем скоро ще запишем три нови песни и ще направим видеоклип на едната. Имаме и покани за участия по фестивали. Иначе досега сме имали доста записани песни. Имаме и един клип на песента „Welcome to Hangar”, който се въртеше по телевизиите „ММ” и „Диема” в предаването „Фрактура”. Той е от по твърдия ни период.

 

- Доста труд сте хвърлили по реализирането на проекта с Камерния оркестър на Хасково ще представите ли продукцията и в други градове и има ли си тя име?

 

Боян: Да, имаме да продължим с този проект. Мислим да изнесем концерти с оркестъра и в другите големи градове в нашата област като Димитровград, Харманли, Свиленград, а защо не и другаде.За заглавие на продукцията мислим да сложим името „Пожар от чувства да гори”./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?