Глобата за убит смок достига 5000 лева

Имате ли отворени врати и живеете ли на село, винаги ще съществува опасността от влизането на змии. Това казва докторът по зоология Георги Попгеоргиев, който е експерт база данни към Българското дружество по защита на птиците. Самият Попгеоргиев притежава вече 1000 снимки на заснети влечуги. Направил ги е по време на многобройните си експедиции. 


- Д-р Попгеоргиев, кои видове змии са защитени според нашето законодателство?

- Смокът е напълно защитен, а пепелянката не. Причината е, че тя се води вид за регулирано ползване и е вписана в Приложение 4 на Закона за опазването на видовете. Това значи, че на теория тя може да се използва за добив на змийска отрова. Другите незащитени влечуги са сивата водна змия и усойницата. Смокът е напълно защитен и е вписан в Приложение 3.

- Какви санкции могат да понесат физическите и юридическите лица за убийството на смок?

- За физическите лица глобите са от 200 до 5000 лева. За юридическите - от 500 до 10 000 лева.

- Горските ли следят за опазването на змиите?

- Не, това трябва да са служителите от РИОСВ. Те трябва да хванат нарушителя на място и да го глобят.

- Звучи абсурдно! Казвате, че змиите от крайните квартали не са нашествениците, а ние...

- Ние им влизаме в местообитанието. В „Беломорски” допреди няколко години не е имало къщи, сега мястото се застроява. А там е едно поле, в което е нормално да има змии. Хората нахлуват в света на змиите. Защо в район „Централен” никой не е видял змия? Това място е местообитание на хората от хилядолетия.

- Коя е най-красивата българска змия?

- Леопардовият смок. Среща се в района на Кресненския пролом и река Струма. Има го и на север от Созопол. Преди 106 години е бил видян за последно и в района на Асеновград. Това находище обаче е изчезнало.

- Помагат ли срещу змии английските градински врати, които са отрязани наполовина, като долната чест може да се затвори?

- Не помагат. Смокът се катери и реши ли да влезе, ще се промъкне през горната част на вратата. Пепелянката при такъв вид врати не може да направи това, защото не се катери - тя е тромава змия. Сигурен начин змиите да останат навън, е на вратите да има мрежи. Друга хубава мярка е тревата в двора винаги да е ниско окосена. Така те се виждат отдалече.

- Съветвате да не слагаме противозмийски серум, а нещо антиалергично при ухапване!

- Не! Съветвам веднага да се потърси квалифицирана медицинска помощ. Това е първото, което трябва да се направи. У нас няма смъртоносни змии. От ухапване на пепелянка няма да умрете. Имаше смъртен случай преди пет години, но човекът бе възрастен и имаше други съпътстващи заболявания. При ухапване от пепелянка, стършел, пчела проблемът идва от алергичния шок, който може да получи човек. Ако все пак ви ухапе змия, трябва да пиете много течности. Обездвижването на мястото е задължително. При пиенето на течности организмът се справя по-бързо с чуждите антитела, които са влезли при ухапването.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?