Следвайте ни

Георги Свиленски: Ще подкрепим ИТН, ако се откажат от приватизацията на ББР и магистралите

viber icon

Георги Свиленски е сред най-опитните депутати в новия парламент. Заместник-председател на ПГ „БСП за България“. Депутатът коментира пред  „Марица“ какво очаква от преговорите с ИТН за  съставяне на кабинет. 

Очаквам правителство, България няма да издържи нови избори

БСП не иска министерски кресла, не вярвам ИТН да излезе с имена още в събота

- В събота предстои среща на „БСП за България“ с "Има такъв народ", вие ще присъствате. Какво очаквате?

- Има контактна група, която е определена от Националният съвет. В нея влиза част от ръководството. Ще бъдат изслушани колегите от ИТН, тъй като те отправят поканата. След това, вече е заявено, ще обсъдим на Национален съвет в неделя предложенията, ще обсъдим и нашите приоритети. Националният съвет ще реши дали продължаваме преговорите.

- Какво очаквате от ИТН - политики на новия кабинет или също така конкретни имена, включително и на премиер?

- Аз очаквам конкретно политики. Едва ли на този етап и те са наясно с персонални предложения. И да са наясно, може би няма да ги представят. По-важни са политиките, тъй като това, което видяхме и чухме в първия вариант: приватизация на ББР, приватизация на магистрали, няма как да бъде прието от нас като основа за разговори. Надявам се да са променили мнението и да подходят прагматично към разговорите.

- Кои са другите тънки червени линии, от които няма да отстъпите?

- Дадох само пример. Нека видим първо какво ще предложат.

- Доста предложения тогава дойдоха и от номинирания за премиер Николай Василев, който, така или иначе, беше оттеглен, може би сега няма да са същите?

- Конкретно за ББР и магистралите предложенията дойдоха от Слави Трифонов. Никола Василев сподели какво ще направи, ако бъде избран. Затова казвам, че още не е ясно какво ще предложат.

- А какво вие ще настоявате да бъде записано като точки в програмата на едно правителство?

- Повишаване на доходите, социалните ангажименти, все неща, които бяха заложени в предизборната ни програма. Но всичко това ще уточним в неделя. Все пак предизборната ни платформа беше доста голяма, ще трябва да се съберем в няколко приоритета.

- Точно това щях да попитам, преди малко слушах и г-жа Мая Манолова, която заяви - няма да отстъпим от това и това. Възможно ли е въобще разбирателство, ако всеки отиде на преговори с подобна заявка?

- В крайна сметка, това са желания на българските граждани. С това доверие ние сме дошли в парламента, трябва да го оправдаваме. А какви отстъпки са възможни, ще видим на преговорите.  

- На какво се дължи промяната в позицията на ИТН, които цяла кампания повтаряха, че няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, а в крайна сметка, поканиха за преговори и вас, и ДПС?  

- В крайна сметка, и те осъзнаха, че няма как да се случи правителство бе​ една от двете партии. Това с кабинет на малцинството може и да го мислят, че става за един ден. Но след това? Държавата трябва да функционира, трябва да има парламентарни комисии, парламентарно мнозинство. Всеки ден ще бъдат поставяни на изпитание без мнозинство. Тази промяна в поведението им е в правилна посока. Въпросът е кого ще изберат за партньор.

- Вие готови ли сте да участвате, ще искате ли министерски кресла?

- Нека видим приоритетите им и кои от нашите ще бъдат приети. И не! Не държим на физическо присъствие в правителството, важно е да бъдат изпълнени ангажиментите.  

- Оптимист ли сте, че ще се състави правителство и този парламент ще има по-дълъг живот?

- Мисля, че ще се състави правителство, като чувам заявките, желанието за диалог. Досега те липсваха. Има шанс да се състави правителство. Още повече България има нужда от него. Самоубийствено е да се отива на трети избори.

- Като че ли всички са уморени - и политици, и избиратели?

- Не само уморени. Държавата не може да издържи още едни избори. Няма бюджет, Планът за възстановяване предстои да бъде гледан, медиците предвиждат нова ковид криза. Най-малкото тези неща налагат на политиците по-отговорно поведение.

- Как оценявате лично вие служебното правителство?

- То си свърши работата ​- да направи прозрачни избори, да намали купения вот. Всички сме свидетели на резкия спад на активност в ромските и други секции, където пр​ез годините винаги е имало купуване на гласове. Този проблем е предотвратен. Въведоха машинното гласуване, за което също имаше съмнения. И това успяха. Показаха немалка част от поразиите, които ГЕРБ бяха направили по министерствата, макар и не всички, убеден съм.

- Как се представиха министрите Янаки Стоилов и Бойко Рашков, които са „ваши“ или поне така беше прието?

- Само правосъдният Янаки Стоилов е „наш“. Имаше решение за него на Националния съвет. Един от най-добрите показа как трябва да се държи един министър, независимо дали е служебен. А и не чувам по медии някакви критики към неговата работа.

- Той е твърд противник на главния прокурор Иван Гешев, има ли тук разделителна линия в БСП?

- Не, няма разделителна линия. Янаки отстоява позициите и на БСП, и на парламентарната ни група, които сме взимали. По тази линия няма противоречия. Ние сме заявили твърдо „за“ съдебна реформа. Не е важно толкова името на главния прокурор, а какви функции има и как ги изпълнява.  Искаме и промяна в Закон за съдебната власт, където да има възможност за съдебен контрол върху актовете на  главния прокурор, за да не прави каквото си поиска. Плюс другите точки - закриване на Специализирания съда, на Специализираната прокуратура. Подкрепяме ги.

- Друга тема - ще има ли лидерска битка в БСП, мнозина ваши членове вече поискаха оставката на г-жа Нинова?

- Лидерската битка приключи миналия септември. Председателят беше избран с над 80 процента, мандатът е за 4 години по устав. Всички другари, които имат претенции, трябва да изчакат. В крайна сметка, част от тях бяха кандидати за председател на партията и получиха под 1000 гласа. Моята препоръка е да се въздържат, да изчакат, но да - свободни са да кажат претенциите си.

- Факт е, че БСП  загуби още гласове на тези избори, което е основният им аргумент?

- Разбира се, има спад в гласовете. Отдаваме го на много ниската избирателна активност. Второ, на машинния вот, който притесни част от по-възрастните избиратели, а до голяма степен те са и наши избиратели. Сигурно и ние имаме грешки, не казваме, че всичко е розово. Затова в неделя ще направим анализите, ще видим къде сме сбъркали. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мда

Мда

23.07.2021 | 13:56

Бля,бля! Демек оставете кацата с меда,а пък ние ще замажем очите с някакви мизерни социални придобивки. Огромна грешка е отново комунисти да са в управлението на държавата. Отдавна трябваше да търкат наровете по затворите!

Отговори
8 1
Николай Колев

Николай Колев

23.07.2021 | 09:45

"Приватизацията" е грозна дума за БСП(к).

Отговори
8 2
Jota

Jota

23.07.2021 | 08:39

Тоя за как ви приватизации говори? Как искат да направят тези? Отново ли ще разпродават държавата?

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?