4020

Георги Стаменов: Трябва решение за Тютюневия град, не бива да остава мъртва зона

 

-  Г-н Стаменов, подкрепихте идеята Дондуковата градина да носи името на Иван Вазов. Кога ще внесете предложението в Общинския съвет?

- Категорично заставам зад идеята и ще се радвам с подкрепата на пловдивчани и всички политически групи в Общинския съвет градската градина да носи името на патриарха на българската литература. Ако се изисква предложението да бъде обявено в сайта на Община Пловдив за обществено обсъждане, ще го направим, след което ще го внеса в постоянните комисии на ОбС, за да се гласува на сесия. Не изключвам да има дебат, но е много показателна обратната информация за подкрепа, която получавам в социалните мрежи и разговори с хора. Дори сутринта пред детските ясли един баща ме спря и каза: „Категорично подкрепям тази идея, това е нещо добро за нашия град“. Възможно е да има мнения и в друга посока, но какво би бил Пловдив без хора с различна гледна точка?

- Реконструкцията на парка приключва. Кога ще е откриването?

- Остава само залесяването. Засаждането на 150 дървета от 65 вида и на стотици храсти започна, вече са засадени 70% от растителността, хвърлят семената на трева, за да покълнат, напоителната система функционира, всички четири  водни атракциона работят.

Идеята Дондуковата градина да носи името на Иван Вазов среща голяма подкрепа

Сухият фонтан на входа на Градската градина е в 72-часовите проби и се подготвяме за откриването през април. Разговаряхме с представителите на Историческия музей и НБ „Иван Вазов“, за да организираме изложба. Оказа се, че има много архивни материали, включително и снимки за това как се е развивала зоната около най-стария ни парк. Пловдивската опера ще изнесе музикално изпълнение и се надявам пловдивчани съвсем скоро да имат възможност да се радват на новата придобивка. Паметникът на Иван Вазов ще посреща на входа посетителите, запазени са паметниците на Захари Стоянов и капитан Бураго, а до Дома на младоженците експонирахме много добра стара скулптура  на майка и баща с двете деца, за да не забравяме какви са устоите на българското общество.

- Успяхте ли да опровергаете опасенията на някои еколози, че с реконструкцията градината се бетонира и измества зеленината?

- Когато презентирахме проекта, обясних, че в завършен вид зеленината ще е в повече, отколкото беше преди. Това е благодарение на корекция на алеите - едни са разширени, други са отпаднали, за да има по-големи зелени площи. За да съхраним здравите дървета, се наложи вертикалната планировка да я надигнем с над 40 см и корените на всички дървета да бъдат покрити с хумус. Разчитах на ландшафтни архитекти, които прецениха кои опасни видове трябва да се премахнат и кои са подходящи за засаждане. Градината ще се опазва с видеонаблюдение и се надявам, че след откриването тя ще има свой персонален градинар от ОП „Градини и паркове“ и патрулна двойка, която ще наблюдава за недопускане на вандализъм и замърсяване.

 - На ул. „Христо Г. Данов“ около Дондуковата градина при ремонт на пътното платно вместо асфалт са наредени павета наравно с тротоарите. Искате тя да стане пешеходна ли?

- Към днешна дата е предвидена възможност за преминаване на коли и паркиране. Лично ми мнение е, че тази част от улицата от ЕVN до бул. „Руски“ има всички характеристики да стане пешеходна.

Това не означава, че няма да има достъп за специализирани автомобили - на Пожарната или Бърза помощ, както и за коли за доставка на стоки и обслужване на сградите. Има и мнения в обратна посока, но ако искаме да имаме една сигурна зона около прекрасната градина, смятам, че това е тенденция, от която хората имат нужда. Подобни примери са удължаването на Главната и пешеходната зона в „Капана“. Считам, че част от „Христо Г. Данов“ може да стане втората Главна улица.Няма как да затворим останалата отсечка от ул. „Христо Г. Данов“ до Римския стадион, защото тя осигурява транспортна връзка с два квартала. Но съдейки по световните и европейските тенденции, навсякъде в градовете се търсят варианти за превес на пешеходните зони, в които започва активно да работи и малък бизнес .

- За ремонт на Хуманитарната гимназия в бюджета са предвидени само 2,5 млн. лева. Как ще бъдат осигурени останалите 10 милиона?

- Това е преходен остатък от миналия бюджет и тъй като тези средства не бяха разплатени през 2023 г., те са заложени сега за първия етап, който включва подмяна на дограмата, фасадата, архитектурното  осветление и видеонаблюдението. Надявам се на целева помощ от държавата за гимназията още през пролетта, за да можем да продължим работата в самата сграда през лятото. Предвидени са нови санитарни помещения, цялостно реновиране на пространството, защита и импрегнация  на 140-годишната конструкция, нови тавани, смяна на покрива, реставрация на дюшемето. В завършен вид проектът ще даде възможност децата да се обучават като в музей.

- Колко средства са заделени за район „Централен“ от общинския бюджет за ремонти и благоустрояване на квартали и къде ще ги влагате?

- Голяма част по парите са за вече стартиралите обекти - паркингите на ул. „Стойчо Мушанов“ и „Киев“, пл. „Цар Калоян“ между Ортамезар и Дома на младоженците, който вече е завършен, ул. „Плевен“, където ремонтът приключи. До юни предвиждаме пространство за паркиране в кв. „Триъгълника“ до гарата. Надявам се при актуализацията на бюджета да бъдат отпуснати средства, за да продължим с капиталовата програма на района. Тази година планираме подмяна на източния тротоар на ул. „Митрополит Панарет“, след като реновирахме западния. Подготвяме два проекта за пазара на ул. „Младежка“ с паркова зона, паркоместа и ремонт на настилката, както и за парк „Парашутна кула“ на бул. „Васил Априлов“, до бензиностанцията. Искаме тази година да направим осветление и в градинката до кръстовището на Пещерско шосе и бул. „Васил Априлов“.

- Калдъръмът в Стария град е в окаяно състояние. Предстоят ли ремонти?

- Надявам се Община Пловдив да ми даде правомощия да ремонтираме улиците в резервата. Старият град и „Капана“ не са в компетенциите на районната администрация. Предложил съм на кмета Костадин Димитров или да ми възложат правото да правим ремонти, или Община Пловдив да наеме за тази дейност фирма. Описали сме всички проблемни участъци. Състоянието на калдъръма  между Хисар капия и Небет тепе е особено критично най-вече заради тежките машини. Пред Министерството на културата съм поставил въпроса за възможностите фугите между калдъръма да не се запълват с пясък, а със специална смес с базалтов пясък и цимент, която при обилни дъждове не се отмива и се прилага на подобни обекти в България.

Нужни са стимули за собствениците на сгради, които са паметници на културата

- Знаем, че Общината контролира достъпа на автомобили в Стария град. Според вас редно ли е в културно-историческия резерват да има такъв наплив от коли?

- Паркирането и достъпът на автомобили в Стария град е въпрос на смели решения. В момента  резерватът представлява голям паркинг. Забелязвам, че освен собствениците, които минават през бариерите с пропуски, има страшно много и други автомобили. Този процес може да бъде регулиран, ако искаме да се гордеем със Стария град. Надявам се, че колегите в Община Пловдив, съвместно с предприятията „ОКТ“ и „Общинска охрана“, да намерят възможност да ограничат достъпа на автомобили. В Стария град се подготвят два частни паркинга. Успоредно с това още преди няколко години Община Пловдив пое ангажимент за изграждане на многоетажен паркинг на мястото на бившия ТЕЛК. Успоредно с това има още редица възможности за регулиране на достъпността и паркирането в тази зона. И ако искаме резерватът да се развива като атрактивно място, той най-напред трябва да се изпълни с културно съдържание - да има събития всяка седмица, а едновременно с това да се ограничи достъпът на автомобили по основните  улици.

- Пловдивчани много критично реагират на бетона на Небет тепе. Проектът за реставрацията не е подготвен  във вашия район, но какво е вашето мнение?

- Проектът за Небет тепе е съгласуван и одобрен от Министерството на културата и НИНКН. След като водещи експерти в държавата са казали, че това е допустима намеса, аз не бих оспорвал тяхната експертиза. По същия начин стои въпросът и с останалото културно наследство. Нима нямаше дебат за колоните на Източната порта и реставрацията на Римския форум - запад и север? В колоните са интегрирани автентичните парчета и това дава възможност да си ги представим във вертикала.

- Няколко старинни сгради в центъра на Пловдив са разрушени в последните месеци. Каква е ролята на районната администрация в опазването на ценните къщи и доколко беше във вашите възможности да спрете тези процеси?

-  В Закона за културното наследство тези правомощия са дадени на кметове на общините. По силата на този закон водещи институции по опазване на културното наследство са Министерството на културата и НИНКН. Те анализират и преценяват кои сгради трябва да имат статут на културна ценност. Лично на мен ми беше болно при разрушаването на две красиви сгради. За къщата на ул. „Густав Вайганд“ през 2012 г. в МК са отнели статута на паметник на културата. Подобно официално становище беше дадено и за втората къща, която също беше съборена. За съжаление, при това положение ние в район „Централен“ нямаме никакви лостове да променим нещата. Иначе ежеседмично наши специалисти правят огледи и дават предписания на собствениците за поддръжка на сградите в добър вид. Много важно е при промени в Закона за културното наследство да се помисли за стимули за собствениците на сгради със статут на паметници, за да бъдат достатъчно мотивирани да ги опазят и съхранят. Това важи и за Тютюневия град, чиито собственици са най-неоправданите. Те имат имоти, които не могат да бъдат използвани, и досега са внесли в МК по няколко разработки, които не са намерили светлина. На практика това е мъртва зона в центъра на града от гледна точка на функции и трябва да се търси решение как тя да се развива, за да могат собствениците да инвестират, а кварталът да е жив.

Старият град се превърна в паркинг, достъп на коли трябва да се ограничи

- Докога ще се руши баня Ортамезар, паметник на културата с петвековната  история?

- Собствениците бяха входирали проект, който предвижда преустройството на старинната сграда в  кафе-галерия, а в пространството между банята и трафопоста да се реализира триетажна офис сграда. Тъй като входът към тази сграда е проектиран към трафопоста, което по закон е недопустимо, защото той е на EVN, дадохме препоръки да преместят входа към ул. "Христо Г. Данов" или бул. "Шести септември", но те обжалваха в съда. Предполагам, че след произнасяне на ВАС проектът ще бъде коригиран. Ако не желаят да го променят, ще помоля кмета да стартира процедура за разваляне на приватизационния договор.

ВИЗИТКА

Георги Стаменов е завършил  УНСС-София, магистратура по специалности "Финанси" и ”Счетоводство и контрол”. След дипломирането е работил в частен бизнес. През 2011 г. е избран от ГЕРБ за общински съветник в Пловдив и до 2015 г. е зам.-председател в градски парламент. От ноември 2015 г. досега е кмет на район „Централен“, след като печели три пъти поред мажоритарен вот.

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 6 оценки
2.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
34 коментара
Даскал

Даскал

28.03.2024 | 19:53

И защо от държавата пари са Хуманитарната, училището е оБЩИНСКО! Както драпате за двата стадиона , драпай така и за Хуманитарната!

Отговори
1 0
Даскал

Даскал

28.03.2024 | 19:51

Какво лъжеш за Хуманитарната? Пари няма да продължи ремонта! Няма! Само ленти знаеш да режеш!

Отговори
1 0
До гербераста Стаменка

До гербераста Стаменка

28.03.2024 | 10:05

Взе ли парички и от това гербаджийски крадец та напъваш по интереси

Отговори
3 1
инж. Конарев

инж. Конарев

27.03.2024 | 07:25

Толкова ли не може да се намери още един клошар и споровете да приключат. Какво тук значат някакви си исторически сгради с определена културна стойност пред невежата сган, която иска там да строи, за да има пари за Малдивите, нова силиконка и парвенюшки живот.

Отговори
2 2
Чудо

Чудо

26.03.2024 | 12:41

Абе кмете такова нещо като Тютюнев град никога не е имало в Пловдив!Не се излагай с измишльотини!

Отговори
8 3
Крушан

Крушан

26.03.2024 | 08:29

Най простият кмет.

Отговори
7 4
Пъцо

Пъцо

26.03.2024 | 08:19

Подметките- журналистически са много изтъркани и пак последователите на Калинковата с простотия , с Тютюневия град ще гракнат и ще останат срамотиите с тия развалини в центъраПък и телевизионните подмазвачи в Пловдив ще пищят срещу жълти стотинки , че видите ли - да спасим Тютюневияград! Цирк журналистически

Отговори
6 3
Вън петканини, няма тютюнев град. Има само Пловдив

Вън петканини, няма тютюнев град. Има само Пловдив

25.03.2024 | 21:28

А, бе, Гатьо, явно си петканина, която пише. Хей, милиционерката, на теб и на мъжа ти свършва времето с изнудванията. Пловдив се събуди, ние не щем да живеем сред руини. Децата ни не искат да се страхуват като се прибират на стъмняване. Центърът е като филм на ужасите вечер. Няма никакъв тютюнев град, има разрушени складове, има хора, които искат да прибират мангизи и да тормозят пловдивчани.

Отговори
8 5
Гатю

Гатю

25.03.2024 | 16:08

След солидно изчакване, явно вече се е появил подходящ кандидат за т.н. тютюнев "град". Вероятно сега се уточняват комисионни и бъдещи постъпления. Реално, общината не притежава ресурс за подобна работа, нито проекти и идеи. Но тя, общината никога не се е напъвала да прави нещо там. Явно, изпратили са от София депешата. Така се процедираше и при приватизацията /ликвидацията/ на предприятията по времето на патладжана Костов - тупате топката на място, имитация на дейност и когато се появи необходимия човек - всичко свършваше за часове - докато мигнеш и готово.

Отговори
8 5
Кореняк

Кореняк

25.03.2024 | 12:41

Я, вижте, бившия обувен завод. Стана прекрасно, направи се музей на обувката, дори поканиха и бившите работници. Абсолютна измислица е тази защита на тютюневия град. Създадена да тормозят и изнудват собствениците. Пловдив център, докога ще живее полуразрушен. Стига тормоз

Отговори
9 6
Няма тютюнев град

Няма тютюнев град

25.03.2024 | 12:53

Да това е най голямата мишунгия на баба Пена дето кръсти складовете тютюнев град и се за плюнчи да ги прави културна зона

Отговори
13 6
Гюро

Гюро

25.03.2024 | 16:15

Ама че прекрасно?! Вместо завод с утвърдени традиции и пазари - някакъв музей никому неизвестен. Вместо хиляди работни места - работа за няколко души - наши хора с осигурени заплати за нищоправене. Те затова ли си дадохме и Каменица на Хасково - там хора ще работят, ще хранят семейства, а ний там направихме едно нищо плюс... частното строителство на фамилията на маминия и диот, завлякъл от града милиони. Сега да направят и един музей - да покажат как Тотев похарчи 50 милиона от бюджета на града с нулев ефект, без да бъде съден!

Отговори
8 5
Пловдив

Пловдив

25.03.2024 | 21:34

Пловдив център трябва да спре да се занимава с някакви измислени културни ценности. Какво наследство има в едни тютюневи складове - нищо. Съживете Пловдив, оставете собственици, инвеститори да строят, нека се изринат тези руини, тези разрушени складове. Спасете Пловдив от популисти и петканини

Отговори
8 5
Легендо

Легендо

26.03.2024 | 07:49

Хубаво написано но за жалост гладните последователи на баба Пена Калинковата които мрат да се наричат културни дейци пак ще гракнат с тая тъпотия за културния Тютянев град и пък ще вземат да покажат и онова жалко филмче от реппертоара на ония нещастници от пловдивското Бенете.

Отговори
4 2
Пловдивчанка

Пловдивчанка

27.03.2024 | 07:30

Познавах П Калинкова - тя не е от Пловдив а е от Пазарджишко т.е. Никога не е била пловдивчанка а пришълец в моя град и не се учудих като започнаха да наричат складовете с измисления етикет - Тютюнев град. Тази историческа подигравка с Пловдив беше направена от пазарджишката пришълка която се представяше за пловдивчанка. А след това беше приповтаряно от други пришълци за да се харесат на заклетата пазарджишка комунистка която списваше за в Дума. Стига с тия комунистически легенди в моя град!

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?